Connect with us
Arhitektura

Projektovanje porodi─Źnog doma: Poverenje izme─Ĺu klijenta i arhitekte

Planiranje porodi─Źnog doma bilo ku─çe ili stana zahteva uzajamnu saradnju, razumevanje i poverenje izme─Ĺu klijenta i arhitekte ili dizajnera enterijera. Ovo je jedini na─Źin da se projekat sprovede od po─Źetka do kraja bez ve─çeg stresa ili problema.
Problema mo┼że biti, ali ukoliko isplanirate sve na vreme mogu da se svedu na minimum.

Prilikom adaptacije postoje─çeg stana, ukoliko ne postoji prethodna projektna dokumentacija mo┼że da do─Ĺe do vi┼íe ÔÇ×iznena─ĹenjaÔÇť u samom procesu realizacije projekta, nego kada se pravi nov objekat (ku─ça).

nameštaj

─îesto se klijenti zarad nekog ÔÇ×vidljivogÔÇť detalja ili komada name┼ítaja odri─Źu kvalitetne izolacije ili stolarije

Na prvi inicijali sastanak sa arhitektom bi bilo preporu─Źljivo da do─Ĺete sa spremnim zahtevima. Ovo su neke stvari koje arhitektama mogu olak┼íati i ubrzati posao:
ÔÇó ÔÇ×Mood boardÔÇť ÔÇô iz ─Źasopisa ili sa interneta skinite fotografije kako bi arhitekta dobio jasniju sliku o tome ┼íta vam se svi─Ĺa i ┼íta ┼żelite u smislu estetskog pravca (moderni, klasi─Źni, rusti─Źni,ÔÇŽ stil)
ÔÇó Spisak obaveznog sadr┼żaja prostora ÔÇô koliko vam je prostorija potrebno (ta─Źna namena prostorija)
ÔÇó Planirani bud┼żet ÔÇô veoma bitna informacija za arhitektu (cene opremanja prostora i zidanje objekta variraju).

NOVI OBJEKAT (ZIDANJE KU─ćE)

Ukoliko posedujete parcelu na kojoj planirate nov objekat, bitno je da se pre projektovanja objekta raspitate o uslovima za izgradnju za va┼íu parcelu. Koliki je dozvoljeni procenat izgra─Ĺenosti parcele, koliko objekat treba da bude uvu─Źen u odnosu na ulicu ili od susednog objekta itd.

Sve ove informacije mo┼żete dobiti usmenim ili pismenim putem iz va┼íeg lokalnog zavoda za izgradnju i urbanizam.

Pro┼ílo je vreme nelegalne gradnje objekata, proces dobijanja gra─Ĺevinske dozvole se zna─Źajno ubrzao u odnosu na ranije godine, stoga vam je moj savet da pre po─Źetka projektova- nja do─Ĺete na sastanak sa arhitektom sa svim potrebnim informacijama. Arhitekta ─çe iz ovih informacija imati ta─Źnu sliku o mogu─çem bruto gabaritu objekta.

// Definisanjem gabarita i pozicije objekta na parceli po─Źinje izrada idejnog re┼íenja objekta. Za izradu idejnog re┼íenja va┼í spisak neophodnih prostorija ─çe pomo─çi i ubrzati proces projektovanja.

U fazi izrade idejnog re┼íenja budite mentalno spremni da ─çe biti potrebni kompromisi ( zbog dozvoljenog gabarita objekta mo┼żda ─çe biti potrebno neku prostoriju smanjiti, neku mo┼żda i izbaciti).

Ukoliko je parcela velika, ne─çete imati problem sa dozvoljenim procentom izgra─Ĺenosti. Kod velikih parcela se ipak trebaju arhitekti dati smernice u smislu gabarita objekta ( koja je maksimalna povr┼íina objekta za vas ) po┼íto se veoma lako mo┼że isprojektovati preveliki objekat.

projekat

Po usvajanju idejnog re┼íenja po─Źinje razrada projekta

// Po usvajanju idejnog re┼íenja po─Źinje razrada projekta. U ovoj fazi je veoma bitan planirani bud┼żet. Ovo napominjem po┼íto se u praksi pokazalo da klijenti naj─Źe┼í─çe ne pri─Źaju o bud┼żetu. Definisanjem bud┼żeta olak┼íavate proces projektovanja u smislu odabira materijala koji ─çe se koristiti.

Zna─Źajnu cenovnu razliku za nov objekat mo┼żete o─Źekivati u slede─çim slu─Źajevima:
ÔÇó Zidovi (opeka, tremo blok, beton… )
ÔÇó Spolja┼ínja stolarija (nije isto da li postavljate PVC, aluminijumsku ili ─Źeli─Źnu stolariju)
ÔÇó Sistem grejanja i hla─Ĺenja (ovde mo┼że inicijalno da se desi zna─Źajna razlika u ceni, ali je bitno sagledati isplativost sistema kroz godine)
ÔÇó Podne i zidne obloge (da li se postavlja keramika, laminat, parket ili vi┼íeslojni parket…)
ÔÇó Obrada fasade (nije isto da li se obra─Ĺuje molerski ili ─çe se postavljati ventilisana fasada sa kamenom oblogom…)
ÔÇó Termi─Źka izolacija ku─çe na fasadi (naj─Źe┼í─çe se i dalje postavlja stirodur fasada, dok je mnogo kvalitetnije i bezbednije postavljati mineralnu vunu)
ÔÇó Krovni pokriva─Ź.

projekat

Ukoliko pravite nov objekat gledajte da ga ┼íto bolje ÔÇ×upakujeteÔÇť

Napomena koja je po mom mi┼íljenju najva┼żnija kod izgradnje novog objekta jeste ta da se nikako ne ┼ítedi na konstrukciji i izolaciji objekta. U praksi se pokazalo da se ─Źesto klijenti zarad nekog ÔÇ×vidljivogÔÇť detalja ili komada name┼ítaja odri─Źu kvalitetne izolacije ili stolarije (smanjuju se otvori na objektu, stavlja se nekvalitetnija stolarija, ┼ítedi se na sistemima za grejanje i hla─Ĺenje…).

energetski efikasna kuca

Na energetski efikasnim ku─çama imate odli─Źnu u┼ítedu energije, a samim tim i finansija

// Po mom mi┼íljenju ukoliko pravite nov objekat gledajte da ga ┼íto bolje ÔÇ×upakujeteÔÇť. Name┼ítaj mo┼żete sukcesivno raditi.

Na energetski efikasnim ku─çama imate odli─Źnu u┼ítedu energije, a samim tim i finansija. Forsiranje energetske efikasnosti nije zbog zakona ve─ç zbog vas samih. Osnovni cilj kod novog objekta jeste taj da narednih 20 godina nemate zna─Źajnih ulaganja, osim teku─çeg odr┼żavanja samog objekta i oku─çnice. Ukoliko imate prostora, mo┼żete objekat formirati po fazama. Napravite dinamiku koja vama odgovara.

Pre po─Źetka gradnje bi bilo idealno da projekat defini┼íete u potpunosti. Svako odstupanje u odnosu na projekat mo┼że dodatno da vam izvla─Źi finansije, i tu dolazi do problema, jer se planirani bud┼żet od starta probija.
Dve osobe koje su vam veoma bitne i u koje trebate da imate poverenje jesu: arhitekta i nadzorni organ na gradilištu.

energetska efikasnost

Na energetski efikasnim ku─çama imate odli─Źnu u┼ítedu energije, a samim tim i finansija

// Sa arhitektom vam je va┼żna komunikacija. Dok je projekat u fazi planova vi trebate dobro da razumete projekat. Potrebno je da shvatite ta─Źno ┼íta ─çe i kako izgledati. Postav- ljajte pitanja sve dok vam sve ne bude jasno.

Pored arhitekte, u fazi gradnje je mo┼żda najva┼żnija osoba nadzorni organ. Osoba koja ─çe vr┼íiti nadzor je tu da komunicira i koordini┼íe svim izvo─Ĺa─Źima objekta, arhitektom i sa vama ukoliko ima potrebe. Tako─Ĺe komunikacija izme─Ĺu arhitekte i nadzornog organa treba da te─Źe besprekorno.┬áUkoliko napravite tim od dvoje ljudi u koje imate poverenje, na vama je da samo s vremena na vreme obi─Ĺete svoj budu─çi objekat.

U narednom broju ─çemo pisati o opremanju enterijera.

Autor teksta: Vanja Lebovi─ç
www.urbanwhitenovisad.com