Connect with us
Budu─çnost

BIM – budu─çnost gra─Ĺevinske industrije?

RE─î STRU─îNJAKA
Za ─Źasopis ÔÇťGRENEF – Gra─Ĺevinarstvo & Energetska EfikasnostÔÇŁ govori ┼Żarko ─Éoki─ç dipl.in┼ż.ma┼í.

dipl.in┼ż.ma┼í. ┼Żarko ─Éoki─ç,  kompanija REHAU Srbija

dipl.in┼ż.ma┼í. ┼Żarko ─Éoki─ç, kompanija REHAU Srbija

Danas se zbog pove─çanja efikasnosti i kontrole gre┼íaka sve vi┼íe insistira na kori┼í─çenju BIM tehnologija u arhitekturi i gra─Ĺevinarstvu. ÔÇ×Building Information ModelingÔÇť – BIM na─Źin projektovanja kreira bazu podataka u kojoj se na jednom mestu nalaze u digitalnom formatu informacije o dimenzijama elementa, koli─Źinama materijala ili bilo kog drugog parametra elemenata (cena, proizvo─Ĺa─Ź, bojaÔÇŽ) dostupnih svim u─Źesnicima u projektu kako projektantima svih uklju─Źenih struka, tako i proizvo─Ĺa─Źima opreme, investitorima i drugima. Pri implementaciji BIM-a treba imati na umu hardverske i softverske potrebe jer za razliku od CAD re┼íenja, BIM softveri su daleko zahtevniji.

U ovom broju ─Źasopisa ÔÇ×GRENEFÔÇť na va┼ía pitanja koja ste poslali u redakciju u vezi sa BIM softverima odgovorio je dipl.in┼ż.ma┼í. ┼Żarko ─Éoki─ç, iz kompanije REHAU Srbija, koja je tako─Ĺe razvila posebne BIM modele podataka za svoje proizvode u oblastima visokogradnje.

U POSLEDNJE VREME SE SVE ─îE┼á─ćE SRE─ćEMO SA TERMINOM BIM. MO┼ŻETE LI DA NAM OBJASNITE ┼áTA PREDSTAVLJA BIM MODEL ZA SEKTOR GRA─ÉEVINE?

ÔÇ×Building Information ModelingÔÇť ili skra─çeno BIM, termin je koji opisuje digitalizaciju gra─Ĺevinske industrije. On omogu─çava sveobuhvatan prikaz gra─Ĺevinskih projekata tj. pravovremeno planiranje tokom celog ciklusa projekata.

BIM metoda povezuje sve korake projekta i na taj na─Źin zna─Źajno pojednostavljuje protok informacija. Pored toga, sva fizi─Źka i funkcionalna svojstva razli─Źitih komponenti bele┼że se u softverskim re┼íenjima kako bi se pomo─çu 3D modela stvorio digitalni blizanac planirane zgrade. Na primer, u simulacijskim prora─Źunima za energetsku efikasnost mo┼że da se uklju─Źi zna─Źaj karakterstika prozorskih sistema profila – SYNEGO ili GENEO sa njihovim U-vrednostima.

S obzirom na to da su sve informacije dostupne pre po─Źetka gradnje, brojne druge teme poput statike ili protivprovalne za┼ítite pravovremeno i adekvatno se uzimaju u obzir. Me─Ĺutim, BIM je mnogo vi┼íe od 3D modela, jer nudi simulaciju stvarnosti i jo┼í ┼íiri spektar mogu─çnosti u odnosu na druge sli─Źne softvere. Zahvaljuju─çi BIM-u, u─Źesnici u projektu rade sa stalno a┼żuriranom bazom podataka i imaju dostupne sve relevantne informacije.

foto: REHAU / Kori┼í─çenje BIM tehnologija u arhitekturi i gra─Ĺevinarstvu

foto: REHAU / Building Information ModelingÔÇť – BIM na─Źin projektovanja

KOJI SU BENEFITI IMPLEMENTACIJE BIM MODELA TOKOM RAZVOJNIH FAZA PROJEKTA?

Implementacija BIM-a ima brojne prednosti tokom svake od tri faze ┼żivotnog ciklusa projekta, a to su faza razvoja, faza izgradnje i faza upotrebe.
Tokom faze razvoja ili kako se jo┼í naziva ÔÇ×faza projektovanjaÔÇť, BIM prednosti mo┼żemo prona─çi u tri nivoa.

  • Prvi nivo odnosi se na saradnju izme─Ĺu arhitekata i drugih in┼żenjera. Ta─Źnije, on omogu─çava razli─Źite modele saradnje u realnom vremenu koji su drasti─Źno br┼żi u odnosu na trenutne modele.
    Zajedni─Źna upotreba ovog modela, poma┼że im da razumeju potrebe jedni drugih i donesu pravu odluku ve─ç u ranim projektnim koracima.

Zahvaljuju─çi BIM-u, sve projektne informacije su transparentne. Svaki element BIM-a sadr┼żi pregr┼ít informacija. Klikom na BIM objekat, npr. prozore ili vrata mo┼żete lako da saznate sve njegove parametre, kao ┼íto su dimenzije, proizvodnja, energetske vrednosti, toplotne specifikacije i tehni─Źke informacije, vreme izrade i jo┼í mnogo toga.

  • Drugi nivo odnosi se na vreme i tro┼íkove. Koriste─çi BIM, arhitekte i in┼żenjeri mogu da u┼ítede dosadno vreme pode┼íavanja!

Uz pomo─ç ÔÇ×BIM cloud-aÔÇť, in┼żenjeri uklju─Źeni u projekat mogu odmah da saznaju ili ─Źak mogu da budu automatski obave┼íteni o tome koje je promene izvr┼íio arhitekta. Dalje, nije potrebno prilago─Ĺavanje crte┼ża. Sa BIM-om je dovoljno prilagoditi rad jednom i softver ─çe a┼żurirati sve povezane crte┼że. Samim tim, BIM tako─Ĺe poma┼że u smanjenju gre┼íaka i ┼ítedi puno vremena i novca.

  • Tre─çi nivo odnosi se na kupca. Generisanjem modela virtuelne stvarnosti, zasnovanog na BIM modelu, poma┼żemo kupcu da do┼żivi precizan i realan prikaz projekta pre samog po─Źetka gradnje.
foto: REHAU / Building Information ModelingÔÇť - BIM na─Źin projektovanja

foto: REHAU / Kori┼í─çenje BIM tehnologija u arhitekturi i gra─Ĺevinarstvu

┼áTA NAM TO BIM OMOGU─ćAVA A ┼áTO NISMO IMALI DO SADA PRI KONVENCIONALNOM PROCESU PROJEKTOVANJA?

Pored svega prethodno navedenog, tokom faze izgradnje, na osnovu BIM modela mogu─çe je stvoriti 4D vremensku simulaciju za gradili┼íte i objekte. Ova simulacija poma┼że u definisanju broja radnika i resursa koji bi trebalo da budu anga┼żovani na gradili┼ítu, u skladu sa situacijom izgradnje u tom trenutku. Ova ta─Źka tako─Ĺe ┼ítedi mnogo neophodnih tro┼íkova i uma- njuje rizike.

Koriste─çi takozvanu ÔÇ×AugmentedÔÇť realnost zasnovanu na BIM modelu, gra─Ĺevinski zanati ─çe mo─çi da provere da li su izgradili sve kako je planirano. Ukoliko nisu, u vrlo jednostavnim koracima mogu da prebace informaciju da su npr. vrata sa oznakom 01-32 pomerena 20 cm konstrukcijom, kao i da obrazlo┼że razlog.

KAKVO JE TRENUTNO STANJE POZNAVANJA OVE METODE ME─ÉU PROJEKTANTIMA U SRBIJI I KOJE JE VA┼áE PREDVI─ÉANJE ZA BUDU─ćNOST U NJENOJ PRIMENI?

Nema sumnje da ─çe BIM biti standard i uslov koji name─çu ne samo tr┼żi┼íta, ve─ç i krajnji kupci. BIM je budu─çnost gra─Ĺevinske industrije. U Srbiji postoji mnogo projektantskih biroa koji projektuju koriste─çi BIM model, ┼íto zna─Źi da na tr┼żi┼ítu postoji potra┼żnja za BIM tehnologijom, koja ─çe po mom mi┼íljenju sve vi┼íe dobijati na zna─Źaju.

foto: REHAU / Kori┼í─çenje BIM tehnologija u arhitekturi i gra─Ĺevinarstvu

foto: REHAU / Building Information ModelingÔÇť – BIM na─Źin projektovanja

KAKVA PROBLEMATIKA JE IZNEDRILA OVAKVO UNAPRE─ÉENJE I ┼áTA NAM TO BIM SA LAKO─ćOM RE┼áAVA?

Vratimo se malo unazad, kada su arhitekte i in┼żenjeri crtali po papirima. Veliki zadatak bio je izraditi kopiju ili dati novi ili korigovani predlog. CAD je re┼íio ovu pote┼íko─çu. Bio je to sjajan izum za u┼ítedu vremena. Me─Ĺutim, CAD softver ne mo┼że automatski da proveri usagla┼íenost crte┼ża izme─Ĺu razli─Źitih disciplina, ┼íto ─Źesto prouzrukuje pote┼íko─çe tokom faze izgradnje.

Iako CAD ┼ítedi vreme za izradu kopije ili drugog predloga, sa druge strane izrada 3D modela je dugotrajan proces. Tako─Ĺe, ure─Ĺivanje tabela tro┼íkova i prate─çe dokumentacije zahteva dodatne tro┼íkove. Pored toga, CAD nema mogu─çnost automatskog dobijanja predmera, koji iziskuje veliki dodatni posao. BIM je re┼íio sve ove probleme koje CAD nije mogao.

DA BI JEDAN PROJEKAT BIO USPEŠNO ZAVRŠEN, KO BI SVE TREBALO DA BUDE UPOZNAT SA OVOM METODOM?

Ovo pitanje nas navodi na razgovor o ulogama i odgovornostima BIM-a. Postoji mnogo BIM definicija uloga, sve su ta─Źne i zavise isklju─Źivo od vrste delatnosti i veli─Źine kompanije. Ideja je odabrati pravi model koja odgovara veli─Źini i poslovnom modelu va┼íe kompanije. Ovaj zadatak se mo┼że obaviti uz pomo─ç spoljnog BIM konsultanta. U idealnom slu─Źaju, gra─Ĺevinska kompanija treba da ima koordinatora BIM projekta koji koordinira BIM model izme─Ĺu arhitekte, gra─Ĺevinskog in┼żenjera, ma┼íinskog in┼żenjera i planera tro┼íkova. Svi klju─Źni in┼żenjeri i rukovodioci projekta tokom celog njegovog ciklusa treba da budu upoznati sa ovom metodom.

ÔÇ×Building Information ModelingÔÇť ili skra─çeno BIM, termin je koji opisuje digitalizaciju gra─Ĺevinske industrije

foto: REHAU / ÔÇ×Building Information ModelingÔÇť ili skra─çeno BIM, termin je koji opisuje digitalizaciju gra─Ĺevinske industrije

KOJI SU SVE ALATI INTEGRISANI U BIM METODI? KOLIKO JE VA┼ŻAN ADEKVATAN SOFTVER I KOLIKO SE PROIZVO─ÉA─îI, KAO I IZVO─ÉA─îI RADOVA MORAJU PRILAGODITI DA BI BILI ÔÇ×BIM FRIENDLYÔÇť?

Danas na tr┼żi┼ítu postoji mnogo BIM alata. Neki od njih su programirani i razvijeni samo za upotrebu od strane arhitekata, a drugi su razvijeni za gra─Ĺevinske in┼żenjere. Postoje i neki alati koji su dizajnirani ne samo za obe strane ve─ç i za ostale in┼żenjere na projektu. Biti ÔÇ×BIM friendlyÔÇť zna─Źi razumeti BIM metodu i njene alate.

DA LI OVA METODA DOPRINOSI KVALITETU GRADNJE? KOJI SU PRORAČUNI ZA UŠTEDU VREMENA I MATERIJALA?

Mnoge studije su sprovedene na ovu temu i sve su pokazale da BIM ┼ítedi vreme ne samo u fazi projektovanja, ve─ç i u fazi izgradnje i eksploatacije. Najuo─Źljivija u┼íteda vremena je u fazi projektovanja. Ona je gotovo duplo ve─ça u odnosu na CAD metodu. Kao ┼íto sam pomenuo, nema potrebe da gubite vreme na prilago─Ĺavanje crte┼ża.

foto: REHAU / Kori┼í─çenje BIM i VR tehnologije u arhitekturi i gra─Ĺevinarstvu

foto: REHAU / Kori┼í─çenje BIM i VR tehnologije u arhitekturi i gra─Ĺevinarstvu

KOJI SU REHAU PLANOVI ZA ADAPTACIJU KA BIM MODELU DIGITALNE TRANSFORMACIJE GRA─ÉEVINSKE INDUSTRIJE I ┼áTA JE DO SADA VE─ć PREDSTAVLJENO KAO OPCIJA? KAKVU VRSTU PODR┼áKE NUDI REHAU ZA ARHITEKTE, IN┼ŻENJERE I PROJEKTANTE?

REHAU je ve─ç formirao baze za prozorske sisteme SYNEGO i GENEO, ali tako─Ĺe i zapo─Źeo implementaciju ostalih proizvoda iz svog portfolia u BIM pre nekoliko godina. Lansirali smo na┼íu BIM internet stranicu www.rehau.com/bim na kojoj mo┼żete da prona─Ĺete i preuzmete implementirani BIM sadr┼żaj.

Radimo na tome da sve na┼íe proizvode implementiramo u BIM. Pored toga, nudimo i dizajn softvera i BIM servisnog paketa pod nazivom ÔÇ×BIM@REHAUÔÇť.

Pru┼żamo ÔÇ×BIM@REHAUÔÇť – BIM paket usluga za arhitekte, planere i gra─Ĺevinske kompanije, koji BIM modelu daje novu dimenziju. U REHAU-u razmi┼íljamo o 7D-u, a ne samo o 3D-u. Ne samo o fazi projektovanja, izgradnje i eksploatacije, ve─ç i o recikla┼żi materijala i kru┼żnoj ekonomiji.

Na┼í paket usluga sadr┼żi visokokvalitetni BIM sadr┼żaj, projekte i obrasce, VR, AR, tutorijale, savete i preporuke, kao i podr┼íku ostalim kompanijama planiranjem i kori┼í─çenjem na┼íih proizvoda.

Sve ove informacije i usluge mogu se naći na našoj internet stranici www.rehau.com/bim, a svi zainteresovani mogu da nas kontaktiraju i direktno putem linka: https://www.rehau.com/rs-sr/kontakt

KOD IZGRADNJE NOVIH OBJEKATA INVESTITORI SE SVE VIŠE ODLUČUJU ZA KVALITETNE PROZORE I VRATA, UMESTO NAJJEFTINIJIH. ZAŠTO JE TO TAKO? KOJE SU OSNOVNE PREDNOSTI KVALITETNIH PROZORA I VRATA?

Zahtevi za fasade u modernoj arhitektonskoj gradnji postaju sve vi┼íi i vi┼íi. Prozori i vrata ovde mogu da predsta- vljaju slabe ta─Źke. Zbog toga je izuzetno va┼żno osigurati da se koriste visokokvalitetni profili za izradu prozora i vrata i da se pravilno montiraju. Samo na ovaj na─Źin mogu─çe je zadovoljiti sve vi┼íe zahteve u pogledu energetske efikasnosti, zvu─Źne izolacije, protivprovalne za┼ítite i generalno unaprediti kvalitet ┼żivota.

Osnovne prednosti kvalitetnih prozora i vrata ogledaju se pre svega u toplotnoj i zvu─Źnoj izolaciji, zatim otpornosti na vremenske uticaje, dugotrajnosti, lako─çi nege i odr┼żavanja, otpornosti na udarce, kvalitetu povr┼íinske obrade i dr.

www.rehau.com

REHAU d.o.o.
Stra┼żilovska 7, 11272 Dobanovci
T. +381 11 3770 301
F. +381 11 3770 319
E. beograd@rehau.com
W. www.rehau.rs
W. www.rehau.com