Connect with us
Materijali

Zvučna izolacija: luksuz ili potreba?

Interesovanje o inovativnim materijalima i metodama redukcije buke u stambenim objektima raste iz dana u dan. Sa trendom rasta cena kvadrata na domaćem tržištu nekretnina, potpuno je očekivano da kupci koji izdvajaju sve vise novca za nekretninu, imaju i veća očekivanja i zahteve kako bi se postigla što bolja zvučna izolacija.

Zvučni komfor u najkraćem, predstavlja ostvarivanje osećaja privatnosti i udobnosti stanara u odnosu na glavne nosioce buke. Postizanje zvučnog komfora je kompleksno pitanje koje sagledava brojne faktore poput namene zgrade, vrste i spektra buke u okruženju, upotrebe građevinskih sistema i materijala.

U praksi, obezbeđivanje adekvatnog zvučnog komfora smatra se zadatkom koji se rešava od faze projektovanja do izvođenja jer koliko je vazno da se kvalitetno projektuje toliko je vazno i da se materijali ugrade po uputstvu projektanta.

Isolmant Underplus Black.E - podna zvučna izolaija

Isolmant Underplus Black.E – podna zvučna izolacija

Tržište Srbije tradicionalno sporije usvaja nove sisteme i rešenja, nakon rešenih pitanja termoizolacije i hidroizolacije, odnosno razvijanja pouzdanih sistema koji se primenjuju u praksi, sada je na red došla zvučna izolacija.

Ukoliko govorimo o zvučnoj izolaciju podova tj. udarnu buku imajući u vidu specifičnost pozicije tj. da su sve naknadne izmene, adaptacije komplikovane i skupe potrebno je pažljivo pristupiti pronalaženju adekvatnog sistemskog rešenja.

Tvučna izolacija - razlozi nezadovoljstva

Podovi u velikoj meri utiču na akustični komfor u zgradama, zbog toga kao rešenje se primenjuju plivajući podovi tj. podovi koji nemaju direktan kontakt sa samom konstrukcijom (zidovima ili međuspratnom tavanicom).

Kvalitetna zvučna izolacija zahteva kvalitetan podni sistem

Danas sistemsko rešenje mora biti osnova svakog razmatranja podne konstrukcije, kako na novim objektima, tako i prilikom renoviranja.

U slučaju zvučne izolacije, ne možemo jednostavno govoriti o izolaciji ispod košuljice, već moramo govoriti o „sistemu poda” u okviru kojeg svaki element radi u sinergiji kako bi se ostvarile maksimalne i trajne zvučno-izolativne performanse.

U ovom sistemu, zvučna izolacija, koja se može postaviti ispod košuljice ili ispod gotovog poda, igra glavnu ulogu u zadovoljenju zahteva klijenata.

Isolmant IsolTile

Isolmant IsolTile – Isolmant rešenje predviđeno za renoviranje i naknadno rešavanje udarne buke

Ispod podne obloge (parket, keramika) tj. ispod cementne košuljice je pozicija predviđena za postavljanje izolacionog sloja koji apsorbuje udare (korake, kretanje vozila, sve vrste vibracija i sl.) Još jedna uloga ovog sloja ove zvučne izolacije je sprečavanje direktnog kontakta košuljice sa zidovima.

Danas za ovu poziciju na tržištu Srbije postoje mnogi proizvodi ali većina nije objedinjena u jedno rešenje, sistem koji garantuje postojanost i dugotrajnost performansi istog. Naročito je bitno da se za ovu poziciju u obzir uzmu materijali koji nakon opterećenja cementne košuljice ne menjaju svoja fizičko-mehanička svojstva i zadržavaju sve specificirane karakteristike.

Od nedavno na našem tržištu su dostupni proizvodi renomiranog Italijanskog proizvođača Isolmant, kompanije koja od 1976. godine razvija sistemska rešenja za zvuk. Isolmant u svom asortimanu ima 70 proizvoda, odnosno 70 sistemskih rešenja za potpuni akustični komfor za horizontalne/vertikalne pozicije.

Za vas izdvajamo neke od najinteresantnijih:

• Isolmant Underplus Black.E – podna zvučna izolacija koja u sistemu sa samolepljivom zaptivnom trakom za obodne zidove i samolepljivom zaptivnom trakom za spojeve obezbeđuje sistem sa zavidnim performansama kako za udarnu, tako i za vazdušnu buku.

Elastični sloj je napravljen od umrežene polietilenske pene zatvorenih ćelija, spojen sa donje strane na slojem vlaknaste strukture za izvanredne performanse koje su postojane preko 20 godina.

Isolmant Underplus Black.E podna zvučna izolacija

Isolmant Underplus Black.E podna zvučna izolacija

• Isolmant IsolTile – Isolmant rešenje predviđeno za renoviranje i naknadno rešavanje udarne buke. Lepi se preko postojeće košuljice nakon čega se na njega direktno lepi/postavlja podna obloga (parket, laminat, keramika) zbog svojih naprednih performansi ovaj proizvod u samo 2 mm obezbeđuje poboljšanje izolacije od zvuka udara za 17 dB.

Isolmant IsolTile – rešenje predviđeno za renoviranje

Isolmant IsolTile – rešenje predviđeno za renoviranje

IsolGypsum dodatna zvučna izolacija

IsolGypsum dodatna zvučna izolacija

• IsolGypsum – proizvod namenjen za dodatnu izolaciju pregradnih zidova, betona, plafona I sl. Sa ovim proizvodom ćete gubitak m2 svesti na minimum (ukupna debljina 22.5 mm) a u značajnoj meri unaprediti akustiku i zvučni komfor.

RBS je deo Ravago grupe. Više informacija o ostalim aktivnostima grupe možete pronaći na www.ravago.com

ravago logo

RAVAGO BUILDING SOLUTIONS D.O.O.
Bulevar Arsenija Čarnojevića 94/9
11070 Novi Beograd
T. +381 11 71 51 250
office.rbs.rs@ravago.com
www.ravagobuildingsolutions.com/rs