Connect with us
Arhitektura

Kako da va┼ía fasada sija tokom ─Źitave godine

Jeste li primetili koliko se brzo gradi svuda oko nas i koliko se sredina svakodnevno menja?

Veoma ─Źesto imamo utisak da su neke zgrade nastale za svega par dana, nije li tako? Mogli bi se kladiti da su do ju─Źe tu bile prizemne ku─çe, da bi ih danas zamenile nove sjajne zgrade. I dok se taman naviknemo na njihovo postojanje, nedugo zatim prime─çujemo da se i one menjaju. Svakim danom postaju nekako tamnije i starije. Doju─Źera┼ínji sjaj zamenjuju novim, ne ba┼í tako privla─Źnim izgledom.

U tmurnim, zimskim danima, taj ÔÇ×te┼íkiÔÇť izgled zgrada dodatno biva siv i neugledan. Iako na trenutak u prednovogodi┼ínjoj atmosferi dobijaju tra─Źak sjaja potpomognut lampionima, prizor generalno ostaje isti ÔÇô tmuran. Situacija nije nimalo naivna, posebno, ukoliko i sami ┼żivite u takvom nekom sli─Źnom objektu. Sve ovo navodi na zaklju─Źak da je veoma va┼żno kakvu fasadu imate na ku─çi, odnosno, vi┼íe nego bitno je da vodite ra─Źuna kakvu fasadu birate. Naravno ovo va┼żi ukoliko imate opciju da uti─Źete na izbor.

Pitate se kakav izbor da napravite? Najbolji mogu─çi. A to ─çete posti─çi izborom novih materijala. Materijala koji se zasnivaju na modernim tehnologijama koje pru┼żaju vi┼íestruku za┼ítitu fasade.

Moderne fasade rade za vas

Kada ka┼żemo moderne, mislimo na fasade koje ne samo da ─çe da svetle kada se postave, taj sjaj zadr┼ża─çe na duge staze. Zahvaljuju─çi materijalima kao ┼íto su silikonska smola, akril, tzv. vodeno staklo, danas postoji ┼íirok izbor fasadnog dekorativnog maltera i boja koji se odlikuju visokim stepenom za┼ítite od prljanja, ali i samo─Źi┼í─çenja, sa ni┼íta manjim stepenom za┼ítite od algi i gljivica. Tako─Ĺe, takvi materijali otporni su na vodu, vlagu, maglu, sa postojanom ┼íirokom paletom intenzivnih boja. Odlikuju se visokom elasti─Źno┼í─çu i paropropusno┼í─çu, brzo se su┼íe i lako nanose.

Drugim re─Źima, danas je mogu─çe prona─çi ta─Źno onakvu fasadu kakvu ste zamislili i po┼żeleli i u estetskom i u funkcionalnom smislu.

Kreativnost na delu

Ljudi vole da sami biraju i donose odluke. Takva je situacija i kada je izbor fasade u pitanju. Pravi efekat posti┼że se kada pored odabira odgovaraju─çe boje i vrste fasade, istoj date i li─Źni pe─Źat. Danas je to mogu─çe zahvaljuju─çi posebnoj vrsti fasada, tzv. kreativnih fasada. Kako su sastavljene od silikona i organskih smola, lako se modeluju u beskona─Źni broj varijanti, ┼íto sa odgovaraju─çom bojom daje sve uslove za stvaranje jedinstvene fasade, autenti─Źnog kreativnog izgleda. A, kada na sve to dodamo atraktivan, moderan izgled u mat ili svetlucavim varijantama, lako je zaklju─Źiti da ─çete svojim atraktivnim izgledom zaseniti ceo kraj, ba┼í kao da ste oka─Źili lampione da vam svetle cele godine.

Utisak je va┼żan

Iako je ve─Źita dilema ┼íta je va┼żnije, ono spolja ili ono iznutra, slo┼żi─çete se da je miks odli─Źno re┼íenje i najbolji odgovor. Ista situacija je i sa ure─Ĺenjem objekta. Pored enterijera koji je veoma va┼żan i pru┼ża nam uslove za siguran, ugodan, komforan i bezbedan boravak, fasada je omota─Ź koji ┼ítiti isti taj enterijer i poja─Źava njegove vrednosti, ali i doprinosi da u┼żivamo kako u unutra┼ínjem, tako i u spolja┼ínjem izgledu.

Kao ┼íto je poznato da ÔÇ×odelo ne ─Źini ─ŹovekaÔÇť, isto tako je ta─Źno da ono ─Źini da se ─Źovek lep┼íe ose─ça. Vode─çi se time, ostaje nam da zaklju─Źimo da je fasada izuzetno va┼żan element kada je funkcionisanje objekta u pitanju, ali i veoma va┼żan detalj koji ga ─Źini lep┼íim, ugodnijim i vrednijim.

Mislite o ovome kada odlu─Źite da menjate izgled. Va┼żno je. I ne zaboravite kada budete pisali novogodi┼ínje ┼żelje. Ko zna. Mo┼żda vam Deda Mraz donese ba┼í neku modernu fasadu za u┼żivanje na duge staze. Zna Deda ┼íta je dobro. Pro┼íao je svet uzdu┼ż i popreko.