Connect with us
Arhitektura

Laboratorija za ispitivanje materijala u kulturnom nasle─Ĺu

Laboratorija za ispitivanje materijala u kulturnom nasle─Ĺu na Tehnolo┼íkom fakultetu u Novom Sadu osnovana je kao odgovor na potrebe savremene konzervacije i restauracije kulturnog nasle─Ĺa, koje se zasnivaju na naprednim nau─Źnim metodama i sofisticiranoj opremi u svim fazama za┼ítite.

Laboratorija je rezultat multidisciplinarnog nau─Źnog pristupa i dugogodi┼ínje saradnje Tehnolo┼íkog fakulteta u Novom Sadu sa institucijama za┼ítite nasle─Ĺa, pre svega Pokrajinskim zavodom za za┼ítitu spomenika kulture Petrovaradin i Galerijom Matice srpske.

OPREMA I DELATNOST

Laboratorija je razvijena i opremljena u proteklih 10 godina, zahvaljuju─çi saradnji sa privredom i radu na brojnim evropskim i doma─çim projektima kojima je rukovodila prof. dr Jonjaua Ranogajec. Na po─Źetku je postojalo znanje u oblasti razvoja i degradacije materijala, ali je tim Laboratorije, predvo─Ĺen idejom, energijom i entuzijazmom prof. Ranogajec 2009. godine, sa svega nekoliko aparata u┼íao u oblast kulturnog nasle─Ĺa, da bi danas imali moderno opremljenu mobilnu laboratoriju, koja se i dalje kontinuirano razvija. Osim specifi─Źne ekspertize, Laboratoriju izdvaja i rad na modernim prenosnim ure─Ĺajima, ┼íto omogu─çava da se na licu mesta identifikuju problemi i dobiju odgovori bez uzorkovanja i dodatnog o┼íte─çenja istorijskog materijala koji je ─Źesto od neprocenjive vrednosti, posebno kada govorimo o slikama i umetni─Źkim delima.

laboratorija

Foto: Ispitivanja umetni─Źkih dela u Laboratoriji

Tim Laboratorije je izrazito multidisciplinaran (in┼żenjerstvo materijala, fizika, mikrobiologija, in┼żenjerski menad┼żment, prehrambeno in┼żenjerstvo), a ispitivanja kojima rukovodi Laboratorija obuhvataju detaljnu analizu materijala, utvr─Ĺivanje dijagnostike stanja, uzroka, mehanizama i stepena degradacije, uz davanje preporuke za optimalne postupke sanacije, konzervacije i restauracije.

ispitivanje

Foto: Delatnost ispitivanja u Laboratoriji

EDUKACIJA

Saradnja Laboratorije sa institucijama za┼ítite kulturnog nasle─Ĺa dovela je i do pokretanja novog predmeta Materijali u za┼ítiti kulturnog nasle─Ĺa na master studijama Tehnolo┼íkog fakulteta.

Tako─Ĺe, Laboratorija je od 2017. do 2019. godine potpuno besplatno organizovala i realizovala projekat ┼ákola ispitivanja materijala u kulturnom nasle─Ĺu sa ciljem edukacije i postizanja ┼íto boljeg razumevanja sa svim strukama koje u─Źestvuju u procesima za┼ítite. Laboratorija je za uspe┼íno izveden prvi u nizu ovih edukativnih projekata, koji je realizovan sa kolegama iz oblasti konzervacije tokom 2017. godine, dobila Godi┼ínju nagradu Dru┼ítva konzervatora Srbije, ┼íto je za tim Laboratorije predstavljalo posebnu ─Źast i priznanje za trud u polju edukacije profesionalaca.

Ovaj vid edukacije prepoznat je i od strane kompanije Baumit Srbija doo. koja je 2019. godine podr┼żala ovaj projekat regionalnog karaktera.

ispitivanje materijala

Foto: ┼ákola ispitivanja materijala u kulturnom nasle─Ĺu, sa terena

RAZVOJ NOVIH FUNKCIONALNIH MATERIJALA

Laboratorija razvija nove multifunkcionalne materijale za ─Źi┼í─çenje i za┼ítitu fasada istorijskih objekata i modernih gra─Ĺevina. Jedan od takvih materijala sa funkcijom samo─Źi┼í─çenja je za┼ítitna fotokataliti─Źka suspenzija, razvijena u okviru evropskog projekta FP7 HEROMAT, koja je danas uspe┼íno primenjena na ve─çem broju istorijskih i modernih gra─Ĺevina.

Ovaj materijal, efikasan u borbi protiv prljanja fasadnih povr┼íina od atmosferskih one─Źi┼í─çenja i pra┼íine, je istovremeno potpuno transparentan, tako da je u saradnji sa organizacijom Lan─Źana reakcija primenjen na vi┼íe murala oslikanih na stambenim zgradama u Novom Sadu, kako bi se muralima produ┼żio vek trajanja i intenzitet boja. Pored ovog za┼ítitnog materijala, tim laboratorije razvio je i sisteme za desalinaciju na bazi mineralnih pulpi i/ili bio-─Źi┼í─çenja, kao i niz materijala koji su dizajnirani na osnovu specifi─Źnih potreba i dijagnostike stanja materijala brojnih istorijskih objekata.

remedov mural

Foto: Zaštita Remedovog murala

U─îE┼á─ćE NA ZNA─îAJNIM PROJEKTIMA U PROTEKLOM PERIODU

Laboratorija je vr┼íila in-situ kontrolu radova na ─Źi┼í─çenju, konsolidaciji i za┼ítiti fasade zgrade Vlade i Skup┼ítine Vojvodine, ┼íto je uklju─Źivalo snimanja na terenu i utvr─Ĺivanja adekvatnosti i efikasnosti sprovedenih tretmana na┼íom mobilnom opremom.

Sami radovi na sanaciji izvo─Ĺeni su na osnovu prethodnih obimnih nau─Źnih istra┼żivanja koje je Laboratorija uradila tokom 2017. godine, koji su uklju─Źivali detaljnu dijagnostiku stanja materijala i prisutnih one─Źi┼í─çenja, zatim niz eksperimenata i komparativnih analiza tehnika i sredstava za ─Źi┼í─çenje, konsolidaciju i za┼ítitu, sa probama u laboratoriji i na terenu.

Tokom 2020. godine tim Laboratorije je istu metodologiju primenio za ispitivanja i pripremu elaborata za utvr─Ĺivanje tehnologije ─Źi┼í─çenja, konsolidacije i za┼ítite fasade Srpskog narodnog pozori┼íta, koje ─çe biti ─Źi┼í─çeno u sklopu priprema Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2022.

MoDeCo2000

Foto: MoDeCo2000

Pored ovih projekata Laboratorija je aktivna u ispitivanju razli─Źitih materijala i objekata nepokretnog i pokretnog kulturnog nasle─Ĺa od anti─Źkih mozaika, preko ┼żivopisa Manastira Kru┼íedol i Manastira Bo─Ĺani, pa sve do dizajna kompatibilnih materijala za sanaciju srednjevekovne tvr─Ĺave i Franjeva─Źkog samostana u Ba─Źu u okviru projekta ÔÇ×Vekovi Ba─ŹaÔÇť, kojim uspe┼íno rukovodi Pokrajinski zavod za za┼ítitu spomenika kulture. Projekat ÔÇ×Vekovi Ba─ŹaÔÇť je za holisti─Źki pristup konzervaciji i edukaciji dobio 2018. godine Nagradu Evropa Nostra ÔÇô najpresti┼żniju evropsku nagradu u oblasti konzervacije kulturnog nasle─Ĺa.

U pogledu pokretnog kulturnog nasle─Ĺa, naro─Źit izazov predstavljalo je ispitivanje i utvr─Ĺivanje slikarskih tehnologija Legata Petra Lubarde (Spomenik park ┼áumarice, Kragujevac), slika Milana Konjovi─ça, portreta Grofa Andra┼ía Hadika i velikog broja drugih istorijskih i modernih umetni─Źkih dela.

Ispitivanja kalupa za livenje iz bronzanog doba i fudbalske lopte sa potpisima igra─Źa sa utakmice Zvezda – Bari, samo su neki od materijala ispitani u na┼íoj u Laboratoriji.

AKTUELNI PROJEKTI

Tim Laboratorije trenutno u─Źestvuje na vi┼íe nau─Źnih projekata od kojih je u naro─Źito zna─Źajan projekat dizajna maltera za konzervaciju lokaliteta Rimskog limesa na Dunavu u Srbiji ÔÇô MoDeCo2000, finansiran u okviru programa PROMIS Fonda za nauku Republike Srbije. Nau─Źni izazov sa kojim se projekat susre─çe je otkrivanje zaboravljenih znanja o gra─Ĺevinskim materijalima i tehnologijama koje su kori┼í─çene u rimskom periodu na teritoriji dana┼ínje Srbije, sa ciljem projektovanja kompatibilnih sistema za konzervaciju i mere za┼ítite za o─Źuvanje dobra za koje se nadamo da ─çe se uskoro na─çi na UNESCO listi svetskog kulturnog nasle─Ĺa.

Istra┼żiva─Źki radovi

Foto: Istra┼żiva─Źki radovi na portretu grofa Andra┼ía Hadika

Pored kulturnog nasle─Ĺa, tim Laboratorije sara─Ĺuje sa privredom u re┼íavanju problema i razvoju unapre─Ĺenja u kerami─Źkoj i cementnoj industriji, kao i u nala┼żenju alternativnih na─Źina upotrebe industrijskih nusproizvoda. Jedan od projekata na kojem tim trenutno u─Źestvuje bavi se valorizacijom, evaluacijom i upotrebom crvenog mulja (nusprodukt proizvodnje alumine) ─Źije odlaganje predstavlja zna─Źajan problem za ┼żivotnu sredinu. U pitanju je projekat RIS-RESTORE – Evaluation of Red Mud Tailings in the ESEE region, kojim rukovodi ZAG iz Slovenije, a koji je finansiran od strane Evropske unije u okviru Eit Raw Materials, Horizon 2020.

Tim Laboratorije, pored u─Źe┼í─ça u nastavnom i nau─Źnom procesu, uvek entuzijasti─Źno pristupa kori┼í─çenju kapaciteta mobilne opreme i ekspertize tima za in-situ istra┼żivanja u kulturnom nasle─Ĺu primenom nau─Źnih metoda i radujemo se ┼íto ovakav pristup saradnje nauke i prakse polako postaje standard u za┼ítiti spomenika kulture.

Ovakva saradnja omogu─çava konzervatorima i izvo─Ĺa─Źima radova da dobiju pouzdane i nau─Źno zasnovane odgovore na brojne probleme i dileme u pogledu ─Źi┼í─çenja, konzervacije i za┼ítite istorijskih materijala. Laboratoriji takvi projekti pru┼żaju priliku da kontinuirano unapre─Ĺuje svoje kompetencije, jer je svaki projekat po ne─Źemu specifi─Źan i na┼íe znanje se nadogra─Ĺuje, a posebno je uzbudljivo ┼íto svaki spomenik ÔÇ×pri─Źa svoju istorijsku pri─ŹuÔÇť koju otkrivamo kroz analize rezultata dobijenih snimanjima na terenu i u laboratoriji.

Autori teksta: Tim Laboratorije za ispitivanje materijala u kulturnom nasle─Ĺu, Tehnolo┼íki fakultet Novi Sad, Doc. dr S. Vu─Źeti─ç, Rukovodilac Labaratorije