Connect with us
Arhitektura

16. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA od 22. aprila do 20. maja

┼áesnaesto izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA bi─çe odr┼żano od 22. aprila do 20. maja 2021. u organizaciji Dru┼ítva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda. U fokusu ovogodi┼ínjeg BINA programa je Beogradska ┼íkola stanovanja, koja svojom ┼íirinom obuhvata brojne podteme (urbanisti─Źka re┼íenja, stambene sklopove, javne prostore, zelene povr┼íine, saobra─çajna re┼íenja i komunikaciju, prate─çe funkcije, organizaciju stana, konstruktivne sklopove, materijalizaciju, detalje…) bliske kako stru─Źnjacima, tako i naj┼íiroj publici i neposrednim korisnicima tj. stanarima.

BINA se ove godine realizuje kroz ─Źetiri programske celine, a namera organizatora je da se kroz niz programskih formata – izlo┼żbi, predavanja, prate─çih programa i tematskih ┼íetnji, predstave kvalitetna ostvarenja koja su realizovana u oblasti arhitekture, sa posebnim osvrtom na Beograd i region, kao i na doprinos i domete koji su doma─çi arhitekti postigli u sferi savremenog stanovanja. Svi programi BINE su besplatni.

beograd

Beogradsko stanovanje, Fotografija je iz arhive Tome Devalda (1921-1995), direktora Direkcije za izgradnju Novog Beograda

BINA fokus je centralna programska celina, u okviru koje ─çe u Likovnoj Galeriji Kulturnog centra Beograda biti otvorena studijska izlo┼żba ÔÇ×Beogradska ┼íkola stanovanja od kraja 1950. do sredine 1980. ÔÇô Kompleksnost idejaÔÇť autorke Tanje Damljanovi─ç Konli i saradnice Dragane Mecanov. Nakon Bogdana Bogdanovi─ça, Nikole Dobrovi─ça, Ivana Anti─ça, Aleksandra Stjepanovi─ça, 2021. godina bi─çe u znaku postignu─ça na┼íih stru─Źnjaka u oblasti planiranja i projektovanja stambenih zona koji su kvalitetom svojih realizacija izborili status da budu me─Ĺunarodno prepoznati kao ÔÇ×Beogradska ┼íkola stanovanjaÔÇť. U okviru BINA fokus segmenta, bi─çe odr┼żano i vi┼íe prate─çih programa poput predavanja ÔÇ×Beogradska ┼íkola stanovanjaÔÇť ─Éor─Ĺa Alfirevi─ça, promocije, razgovora povodom izlaska iz ┼ítampe reprint izdanja ─Źasopisa ÔÇ×Arhitektura urbanizamÔÇť, br. 74-77, okruglih stolova ÔÇ×Kolektivno stanovanje druge polovine 20. veka ÔÇô iskustva isto─Źne EvropeÔÇť i ÔÇ×Savremeno stanovanje – na tragu Beogradske ┼íkole stanovanjaÔÇť, kao i tematske ┼íetnje, autorska vo─Ĺenja kroz izlo┼żbu, kreativne radionice za decu i srednjo┼íkolce… Ovaj segment programa se realizuje u saradnji sa: Do.ko.mo.mo Srbija i Institutom za arhitekturu i urbanizam Srbije/IAUS.

I ove godine kao i prethodnih, BINA izlo┼żbe ─Źine okosnicu drugog segmenta manifestacije. Pored gore pomenute ÔÇ×Beogradska ┼íkola stanovanjaÔÇť, bi─çe ih otvoreno jo┼í pet. Izlo┼żba ÔÇ×Cerak_40 godina posleÔÇť autorke i kustoskinje Milenije Maru┼íi─ç bi─çe postavljena u izlogu Kulturnog centra Beograda, na Trgu republike. Godine 2019. naselje Cerak-Vinogradi je dobilo status za┼íti─çenog kulturnog dobra, ┼íto je jedinstven slu─Źaj u ovom delu Evrope. Iste godine dokumentacija o ovom naselju uvr┼ítena je u zbirku savremene arhitekture Muzeja MOMA u Njujorku. Izlo┼żba se realizuje u saradnji sa IAUS. Izlo┼żba ÔÇ×Arhitektonski i urbanisti─Źki konkursi i arhitektonske nagrade 2020-21ÔÇť u organizaciji Dru┼ítva arhitekata Beograda bi─çe otvorena u Kulturnom centru Beograda, dok ─çe aktuelni radovi mladih arhitektonskih studija MAIN Architects i STUDIO OBE (Beograd) biti predstavljeni u okviru izlo┼żbe ÔÇ×Ponesi svoj projekatÔÇť u BINA paviljonu, na Grafi─Źkom odseku Fakulteta Likovnih umetnosti. Izlo┼żba pod nazivom ÔÇ×Enough is enoughÔÇť BETA bijenala iz Temi┼ívara, koja ─çe biti otvorena u Galeriji Kolektiv, predstavi─çe niz lokalnih i me─Ĺunarodnih projekata koji su rekli ÔÇ×┼íto je dosta, dosta jeÔÇť. Ne ─Źekaju─çi na odluke ÔÇ×odozgoÔÇť oni su odlu─Źili da kroz svoje radove iska┼żu svoj odgovoran odnos u odnosu na na┼íu planetu, na na┼íe okru┼żenje, ekonomiju i dru┼ítvo u celini. Nagra─Ĺeni svetski radovi su selektovani prema kategorijama: Arhitektura, Dizajn enterijera, Grad i pejza┼ż i Efemerne intervencije, a kustosi izlo┼żbe su Anka Sioarec, Brindu┼ía Tudor i Ilka Rubi. Izlo┼żba ÔÇ×Arhitektonska nagrada PiraneziÔÇť, predstavi─çe u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti, Univerzitet umetnosti u Beogradu, Piranske dane arhitekture (Slovenija), i nacionalne selekcije najboljih realizovanih radova nastalih u poslednje dve godine u 10 zemalja srednje Evrope. U okviru prate─çih programa izlo┼żbi bi─çe organizovani brojni razgovori sa autorima i autorska vo─Ĺenja kroz izlo┼żbe.

Nagrada Piranezi Bevk Perovi─ç

Nagrada Piranezi Bevk Perovi─ç

BINA je manifestacija koja za cilj ima i edukaciju naj┼íire javnosti, i nameru da doprinese razumevanju, ─Źuvanju, stvaranju i unapre─Ĺenju kvalitetnijeg urbanog prostora. Imaju─çi to u vidu, va┼żan segment manifestacije ─Źine BINA edukativni programi. Kao i prethodnih godina, u toku trajanja BINE na programu ─çe biti edukativne radionice za najmla─Ĺe, srednjo┼íkolce, studente i sve zainteresovane gra─Ĺane, koje ─çe biti organizovane u saradnji sa prof. Aleksandrom Stupar i Predragom Jovanovi─çem (Arhitektonski fakultet, Univerziteta u Beogradu) i Centrom za promociju nauke. Tako─Ĺe, u okviru edukativnog segmenta BINE, na programu ─çe biti i predavanja ÔÇ×Savremena arhitekturaÔÇť i ÔÇ×┼Żene u arhitekturiÔÇť predava─Źa Milene Zindovi─ç, i tradicionalni seminar ÔÇ×Arhitekti, projektanti, prakti─ŹariÔÇť, va┼żan zbog povezivanja prakse i profesionalnih kompanija. U okviru ovog segmenta bi─çe organizovano i predstavljanje projekata mladih arhitektata i filmski program.

BINA ┼íetnje, besplatne tematske ┼íetnje kroz arhitekturu grada, ─Źine poseban segment i namenjene su naj┼íiroj publici. Organizuju se u saradnji sa Zavodom za Za┼ítitu spomenika kulture grada Beograda, udru┼żenjem Do.co.mo.mo Srbija, JKP-om Gradsko zelenilo, JKP-om Pogrebne usluge, Dru┼ítvom arhitekata Beograda, ┼Żenskim arhitektonskim dru┼ítvom (┼ŻAD). Pored tradicionalnih ┼íetnji kroz arhitekturu Beograda i ove godine planiran je i arhitektonski izlet u Suboticu.

 

BINA

BINA ┼íetnje ─Źine poseban segment i namenjene su naj┼íiroj publici

BINA u 2021. godini obele┼żava 16 godina svog postojanja, tokom kojih je od inicijative grupe entuzijasta izrasla u relevantnu me─Ĺunarodnu manifestaciju sa ┼íirokim spektrom institucionalnih i pojedina─Źnih partnera. Nizom raznovrsnih stru─Źnih, ali i popularnih programa iz oblasti arhitekture i umetnosti, vi┼íe od deceniju i po BINA oboga─çuje kulturni ┼żivot Beograda i Srbije. Tokom mesec dana trajanja festivala, BINA producira i nove programe iz oblasti arhitekture u naj┼íirem smislu i doma─çin je brojnim me─Ĺunarodnim programima. U periodu izme─Ĺu dva festivala BINA programi gostuju u zemlji i regionu.

BINA se odr┼żava uz pokroviteljstvo Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Ministarstva kulture i informisanja RS i In┼żenjerske komore Srbije, a uz podr┼íku brojnih partnera i prijatelja manifestacije.

Više informacija: www.bina.rs

bina

Društvo arhitekata Beograda
Kneza Miloša 7a/III
11000 Beograd
T +381 11 2624 858
E office@bina.rs
www.bina.rs