Connect with us
Arhitektura

Share Belgrade 2022: Odr┼żive fasade i urbani prostor

Osvrt na SHARE Belgrade 2022
Profesionalci, inovacije, razmena znanja: ─Źetvrto izdanje SHARE Belgrade Foruma odr┼żano je 23. novembra u hotelu Metropol Palace i okupilo je preko 300 u─Źesnika.

U Beogradu su se sastali lideri arhitekture iz Srbije i inostranstva, kao i profesionalci iz srodnih oblasti. Doga─Ĺaj je bio prilika za dru┼żenje sa najreprezentativnijim li─Źnostima iz oblasti arhitekture i gra─Ĺevinarstva. Program SHARE Belgrade 2022 obuhvatio je mnoge teme od interesa, u skladu sa aktuelnim brigama dru┼ítva da se stvore urbani prostori i zgrade koje su u stanju da odgovore na klimatske izazove.

SHARE SHARE Forum Beograd 2022

SHARE Architects Forum Beograd 2022

Forum SHARE Belgrade 2022 organizovali su SHARE Architects u partnerstvu sa Univerzitetom u Beogradu ÔÇô Arhitektonskim fakultetom i Savezom arhitekata Srbije, uz podr┼íku ╚śi╚Öecam (glavni partner), Zumtobel (glavni partner), Aliplast (glavni partner), TeraSteel (partner), Hansgrohe (sponzor).

Zvani─Źno otvaranje

SHARE Belgrade 2022 po─Źeo je zvani─Źnim otvaranjem, gde su prisutne, govornike i partnere pozdravili Florin Mindirigiu, suosniva─Ź SHARE Architects i profesor Branko Pavi─ç, prodekan Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

SHARE Architects Forum Beograd 2022

SHARE Architects Forum Beograd 2022

Svako izdanje SHARE Architects Foruma slu┼żi kao mesto susreta vode─çih profesionalaca iz srpske arhitektonske i in┼żenjerske zajednice kako bi predstavili neke od najnovijih arhitektonskih projekata i urbanisti─Źkih razvoja na nacionalnom i me─Ĺunarodnom nivou.

SHARE Fellow

Bila nam je ─Źast da po┼żelimo dobrodo┼ílicu Christosu Passasu, direktoru Zaha Hadid Architects, UK u zajednicu SHARE Fellow, za izuzetan doprinos i dostignu─ça u arhitekturi kroz podizanje standarda obrazovanja, obuke i prakse u gra─Ĺevinarstvu i gra─Ĺevinskoj industriji i u arhitekturi. SHARE Fellow ─Źine istaknuti ─Źlanovi Udru┼żenja arhitekata SHARE, koji blisko i aktivno u─Źestvuju u na┼íim doga─Ĺajima i koji se uklju─Źuju u SHARE projekte sa inovativnim inicijativama.

Ostali ─Źlanovi Fellow zajednice su ┼áerban ┼áigana┼í, biv┼íi predsednik Rumunskog reda arhitekata, Jan Ri─Źi, osniva─Ź Ian Ritchie Architects, UK; Sir Philippe Samin, osniva─Ź SAMIN and PARTNERS architects & engineers, Belgija; Paolo Bre┼ía, osniva─Źki partner OBR Open Building Research, Italija; Kerem Yazgan, suosniva─Ź Yazgan Design Architecture, Turska; Vasilis Sgoutas, suosniva─Ź Sgoutas Architects i po─Źasni predsednik UIA, Gr─Źka, i Volf Prik, suosniva─Ź, direktor dizajna i izvr┼íni direktor COOP HIMMELB(L)AU, Austrija.

ÔÇť U tri prethodna izdanja SHARE-a, do sada organizovanog u partnerstvu sa Savezom arhitekata Srbije, a posebno sa arhitektom Milanom ─Éuri─çem, kome se zahvaljujem, trudili smo se i verujem da smo uspeli da uz li─Źnosti promovi┼íemo zna─Źajna imena srpske arhitekture. Me─Ĺunarodne savremene arhitekture koji su na pozornici foruma stupili od 2018. do sada. Radimo to sa ponosom i odgovorno┼í─çu, ali uglavnom sa iskrenom ┼żeljom da izgradimo mre┼żu prijatelja i profesionalaca u balkanskoj arhitekturi. – obja┼ínjava Florin Mindirigiu, suosniva─Ź SHARE Architects.

Predavanja specijalnih gostiju

Christos Passas, direktor Zaha Hadid Architects, UK

Christos Passas, direktor Zaha Hadid Architects, UK

Christos Passas, direktor Zaha Hadid Architects, UK | ÔÇ×Staklo: Fasade: Odr┼żivostÔÇť

Christos Passas, direktor Zaha Hadid Architects, odr┼żao je izvanrednu prezentaciju u kojoj je staklo bilo klju─Źni koncept. Dao nam je odgovor na niz pitanja. Kako se staklo tretira i kako manipuli┼íe svetlo┼í─çu? Poetika filtriranja i transmisije svetlosti? Kako se staklo koristi za arhitekturu? Christos Pasas je predstavio teorijske projekte: Sofia Masterplan je slu─Źaj holisti─Źkog urbanog dizajna stakla i studije slu─Źaja: OPPO Hk, Sberbank Technopark HK, OPUS.

Gideon Maasland, direktor MVRDV, Holandija

Gideon Maasland, direktor MVRDV, Holandija

Gideon Maasland, direktor MVRDV, Holandija | ÔÇ×Hitni slu─ŹajeviÔÇŁ

Gideon Maasland je predstavio dva neverovatna projekta MVRDV-a: The Tripolis Park i The Vallei ÔÇô ─Źija je struktura progla┼íena za najbolji novi neboder na svetu na Emporis Skyscraper Awards 2021. Njegova prezentacija je opisala stvarni kontekst, ─Źinjenicu da se ┼żivi u svetu punom kriza, gde su vi┼íestruki problemi me─Ĺusobno povezani.

On je opisao ideju o kompaktnijim gradovima koji igraju glavnu ulogu u odr┼żivosti. Gideon je pitao kako to u─Źiniti na takav na─Źin da ljudi na─Ĺu svoje pravo mesto za ┼żivot koje je zeleno, otvoreno i dru┼ítveno? Kakvu ulogu u tome imaju postoje─çe zgrade? I dao je odgovore.

Milka Gnjato. Suosniva─Ź, glavni kreativni direktor, Zabriskie

Milka Gnjato. Suosniva─Ź, glavni kreativni direktor, Zabriskie

Milka Gnjato. Suosniva─Ź, glavni kreativni direktor, Zabriskie, Srbija | ÔÇ×Stvaranje vrednosti za korisnika, klijenta i zajednicuÔÇť

U izlaganju Milke Gnjato opisan je odnos izgleda objekta i materijala u kontekstu ekolo┼íke svesti, ali i o vi┼íedimenzionalnosti fasade kao su┼ítinskog mesta za povezivanje unutra┼ínjeg ┼żivota zgrade sa kontekstom, istovremeno klju─Źni faktor promena u neposrednom okru┼żenju. Milka je predstavila izuzetne projekte, poput poslovne zgrade ÔÇ×Mia Dor─çolÔÇť, poslovne zgrade ÔÇ×RevolucijaÔÇť, koncertne sale Beogradske filharmonije.

Besian Mehmeti, osniva─Ź BMA Studio, Severna Makedonija

Besian Mehmeti, osniva─Ź BMA Studio, Severna Makedonija

Besian Mehmeti, osniva─Ź BMA Studio, Severna Makedonija | ÔÇ×Budu─çe skaliranje: ┼żiva arhitektura od malih do velikihÔÇť

Besian Mehmeti se u svojoj prezentaciji fokusirao na detalje o dimenzijama arhitektonskih projekata. Predstavio je studije slu─Źaja: Apartmani Maj, Rezidencija na uglu Planinske rezidencije u Tetovu. Besian Mehmeti je osniva─Ź BMA studija, koji je kreativno sredi┼íte otvoreno za mlade i posve─çene arhitekte i dizajnere koji su spremni da otkriju nove mogu─çnosti. Kroz pa┼żljivu integraciju inovacija i eksperimentisanja, novih oblika i performansi, konteksta i odr┼żive arhitekture, oni podsti─Źu proizvodnju rada koji ima mo─ç da uti─Źe na gra─Ĺanski ┼żivot i inspiri┼íe ljude da pobolj┼íaju na┼í svet.

Marko Koro┼íec, suosniva─Ź Remorker Architects, Srbija

Marko Koro┼íec, suosniva─Ź Remorker Architects, Srbija

Marko Koro┼íec, suosniva─Ź Remorker Architects, Srbija | ÔÇ×Novi tretmani fasada u projektima rekonstrukcije istorijskih zgradaÔÇŁ

Prezentacija Marka Koro┼íeca bila je fokusirana na opisivanje kako vratiti sjaj istorijskim zgradama kroz pa┼żljivu obnovu fasada. Predstavio je neke od svojih izuzetnih projekata, kao ┼íto su projekat rekonstrukcije poslovnog centra M44, projekat revitalizacije Palate Beograd. Marko Koro┼íec i njegova kancelarija su dobitnici Nagrade grada Beograda za arhitekturu 2018. godine za rekonstrukciju zgrade Bulevara 79, BIG SEE WOOD AWARD za Malu re─Źnu ku─çu u kategoriji privatnih ku─ça 2018. Projekat Remorker Architects Poslovna zgrada Resavska 31 je nominovan za nagradu Mies van der Roe 2021.

Martin Hristov, osniva─Ź E-Arch Studio, Bugarska

Martin Hristov, osniva─Ź E-Arch Studio, Bugarska

Martin Hristov, osniva─Ź E-Arch Studio, Bugarska | ÔÇ×Mali i veliki uzorciÔÇŁ

Martin Hristov je predstavio tri svoja projekta, fokusiraju─çi se na detalje skale: Campus90, VAVE Resort, Coral Residence. Martin Hristov je osnovao E-Arch Studio 2001. To je arhitektonska, urbanisti─Źka i dizajnerska kompanija sa sedi┼ítem u Varni, Bugarska.

Tim je radio na velikom broju projekata kao što su stambeni kompleksi, hoteli, poslovne zgrade, zgrade obrazovnih i zdravstvenih ustanova, sportski objekti, industrijski objekti i individualne kuće.

Zoltán Neville, Partner Coldefy, Francuska

Zoltán Neville, Partner Coldefy, Francuska

Zolt├ín Neville, Partner Coldefy, Francuska | ÔÇ×Echelles / ScalesÔÇŁ

Prezentacija je kroz nekoliko zavr┼íenih i teku─çih projekata razli─Źitih obima i tipova pokazala kako Coldef stvara uravnote┼żene ekolo┼íke, urbane i dru┼ítvene kompozicije koje pomeraju granice za gradove i ┼żivot. Tomas Koldefi i Zolt├ín Neville predstavili su neke od projekata kancelarije: Hong Kong Design Institute, Vonderbuilding Office, Fondation de Chine, Tropicalia. Tomas Koldefi je osvojio azijske me─Ĺunarodne nagrade za dizajn ÔÇ×40 ispod 40ÔÇŁ 2011. u organizaciji Perspective, kao i evropsku nagradu ÔÇ×40 ispod 40ÔÇŁ koju su organizovali Evropski centar za arhitektonski umetni─Źki dizajn i urbanisti─Źke studije i ─îika┼íki Ateneum.

Kerem Yazgan, osniva─Źki partner Yazgan Architects, Turska

Kerem Yazgan, osniva─Źki partner Yazgan Architects, Turska

Kerem Yazgan, osniva─Źki partner Yazgan Architects, Turska | ÔÇ×NekonvencionalnoÔÇŁ

Kerem Yazgan je predstavio izuzetan IDA centar, koji je nagra─Ĺen kao najbolji kancelarijski projekat na The Plan Award, pobednik na Me─Ĺunarodnoj nagradi za imovinu, najbolja kancelarija i najbolji arhitektonski dizajn u znaku nagrada za grad i finalista na Svetskom festivalu arhitekture u kategoriji Office. Kerem se fokusirao na dizajn osvetljenja na fasadi projekta.

U proteklih 16 godina, Yazgan Design Architecture je objavljen u 19 zemalja i nagra─Ĺen je sa 89 nacionalnih i me─Ĺunarodnih nagrada za dizajn. Sa preko 8.000.000 kvadratnih metara ukupnih projekata koji se nalaze u Turskoj i brojnim drugim zemljama, portfolio Yazgan Design Architecture nastavlja da raste i diverzifikuje se.

Toma┼ż Kri┼ítof / Osniva─Ź Studio Kristof ÔÇô Slovenija

Toma┼ż Kri┼ítof / Osniva─Ź Studio Kristof ÔÇô Slovenija

Toma┼ż Kri┼ítof / Osniva─Ź Studio Kristof ÔÇô Slovenija | ÔÇ×Zna─Źaj odluka arhitekata/ Arhitektura kao politi─Źki ─ŹinÔÇŁ

Toma┼ż Kri┼ítof je govorio o snazi odluka koje donosi arhitekta koje uti─Źu na projekat, ┼żivotnu sredinu, dru┼ítvo i budu─çnost. Predstavili su projekte: renoviranje Dominuma, kule Betnava, pe┼ía─Źki most Studenci, kvart NPBM, kompleks Maribok. Toma┼ż Kri┼ítof je 2016. godine dobio nagradu Zlatna olovka od Komore za arhitekturu i prostorno planiranje Slovenije za odli─Źno izvo─Ĺenje renoviranja Slovenske ulice u Ljubljani.

Ceremonija dodele nagrade Opera Omnia

Profesor emeritus i akademik SANU (SANU) ÔÇô Srpske akademije nauka i umetnosti Branislav Mitrovi─ç, nagra─Ĺen je NAGRADOM SHARE OMNIA AWARD za zna─Źajna dostignu─ça u oblasti arhitekture, kao i za ulogu u arhitekturi. razvijaju─çi zna─Źajne arhitektonske projekte tokom svoje karijere.