Connect with us
Arhitektura

Share Belgrade 2022: Održive fasade i urbani prostor

SHARE Architects Forum Beograd 2022

Osvrt na SHARE Belgrade 2022
Profesionalci, inovacije, razmena znanja: četvrto izdanje SHARE Belgrade Foruma održano je 23. novembra u hotelu Metropol Palace i okupilo je preko 300 učesnika.

U Beogradu su se sastali lideri arhitekture iz Srbije i inostranstva, kao i profesionalci iz srodnih oblasti. Događaj je bio prilika za druženje sa najreprezentativnijim ličnostima iz oblasti arhitekture i građevinarstva. Program SHARE Belgrade 2022 obuhvatio je mnoge teme od interesa, u skladu sa aktuelnim brigama društva da se stvore urbani prostori i zgrade koje su u stanju da odgovore na klimatske izazove.

SHARE SHARE Forum Beograd 2022

SHARE Architects Forum Beograd 2022

Forum SHARE Belgrade 2022 organizovali su SHARE Architects u partnerstvu sa Univerzitetom u Beogradu – Arhitektonskim fakultetom i Savezom arhitekata Srbije, uz podršku Șișecam (glavni partner), Zumtobel (glavni partner), Aliplast (glavni partner), TeraSteel (partner), Hansgrohe (sponzor).

Zvanično otvaranje

SHARE Belgrade 2022 počeo je zvaničnim otvaranjem, gde su prisutne, govornike i partnere pozdravili Florin Mindirigiu, suosnivač SHARE Architects i profesor Branko Pavić, prodekan Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

SHARE Architects Forum Beograd 2022

SHARE Architects Forum Beograd 2022

Svako izdanje SHARE Architects Foruma služi kao mesto susreta vodećih profesionalaca iz srpske arhitektonske i inženjerske zajednice kako bi predstavili neke od najnovijih arhitektonskih projekata i urbanističkih razvoja na nacionalnom i međunarodnom nivou.

SHARE Fellow

Bila nam je čast da poželimo dobrodošlicu Christosu Passasu, direktoru Zaha Hadid Architects, UK u zajednicu SHARE Fellow, za izuzetan doprinos i dostignuća u arhitekturi kroz podizanje standarda obrazovanja, obuke i prakse u građevinarstvu i građevinskoj industriji i u arhitekturi. SHARE Fellow čine istaknuti članovi Udruženja arhitekata SHARE, koji blisko i aktivno učestvuju u našim događajima i koji se uključuju u SHARE projekte sa inovativnim inicijativama.

Ostali članovi Fellow zajednice su Šerban Šiganaš, bivši predsednik Rumunskog reda arhitekata, Jan Riči, osnivač Ian Ritchie Architects, UK; Sir Philippe Samin, osnivač SAMIN and PARTNERS architects & engineers, Belgija; Paolo Breša, osnivački partner OBR Open Building Research, Italija; Kerem Yazgan, suosnivač Yazgan Design Architecture, Turska; Vasilis Sgoutas, suosnivač Sgoutas Architects i počasni predsednik UIA, Grčka, i Volf Prik, suosnivač, direktor dizajna i izvršni direktor COOP HIMMELB(L)AU, Austrija.

“ U tri prethodna izdanja SHARE-a, do sada organizovanog u partnerstvu sa Savezom arhitekata Srbije, a posebno sa arhitektom Milanom Đurićem, kome se zahvaljujem, trudili smo se i verujem da smo uspeli da uz ličnosti promovišemo značajna imena srpske arhitekture. Međunarodne savremene arhitekture koji su na pozornici foruma stupili od 2018. do sada. Radimo to sa ponosom i odgovornošću, ali uglavnom sa iskrenom željom da izgradimo mrežu prijatelja i profesionalaca u balkanskoj arhitekturi. – objašnjava Florin Mindirigiu, suosnivač SHARE Architects.

Predavanja specijalnih gostiju

Christos Passas, direktor Zaha Hadid Architects, UK

Christos Passas, direktor Zaha Hadid Architects, UK

Christos Passas, direktor Zaha Hadid Architects, UK | „Staklo: Fasade: Održivost“

Christos Passas, direktor Zaha Hadid Architects, održao je izvanrednu prezentaciju u kojoj je staklo bilo ključni koncept. Dao nam je odgovor na niz pitanja. Kako se staklo tretira i kako manipuliše svetlošću? Poetika filtriranja i transmisije svetlosti? Kako se staklo koristi za arhitekturu? Christos Pasas je predstavio teorijske projekte: Sofia Masterplan je slučaj holističkog urbanog dizajna stakla i studije slučaja: OPPO Hk, Sberbank Technopark HK, OPUS.

Gideon Maasland, direktor MVRDV, Holandija

Gideon Maasland, direktor MVRDV, Holandija

Gideon Maasland, direktor MVRDV, Holandija | „Hitni slučajevi”

Gideon Maasland je predstavio dva neverovatna projekta MVRDV-a: The Tripolis Park i The Vallei – čija je struktura proglašena za najbolji novi neboder na svetu na Emporis Skyscraper Awards 2021. Njegova prezentacija je opisala stvarni kontekst, činjenicu da se živi u svetu punom kriza, gde su višestruki problemi međusobno povezani.

On je opisao ideju o kompaktnijim gradovima koji igraju glavnu ulogu u održivosti. Gideon je pitao kako to učiniti na takav način da ljudi nađu svoje pravo mesto za život koje je zeleno, otvoreno i društveno? Kakvu ulogu u tome imaju postojeće zgrade? I dao je odgovore.

Milka Gnjato. Suosnivač, glavni kreativni direktor, Zabriskie

Milka Gnjato. Suosnivač, glavni kreativni direktor, Zabriskie

Milka Gnjato. Suosnivač, glavni kreativni direktor, Zabriskie, Srbija | „Stvaranje vrednosti za korisnika, klijenta i zajednicu“

U izlaganju Milke Gnjato opisan je odnos izgleda objekta i materijala u kontekstu ekološke svesti, ali i o višedimenzionalnosti fasade kao suštinskog mesta za povezivanje unutrašnjeg života zgrade sa kontekstom, istovremeno ključni faktor promena u neposrednom okruženju. Milka je predstavila izuzetne projekte, poput poslovne zgrade „Mia Dorćol“, poslovne zgrade „Revolucija“, koncertne sale Beogradske filharmonije.

Besian Mehmeti, osnivač BMA Studio, Severna Makedonija

Besian Mehmeti, osnivač BMA Studio, Severna Makedonija

Besian Mehmeti, osnivač BMA Studio, Severna Makedonija | „Buduće skaliranje: živa arhitektura od malih do velikih“

Besian Mehmeti se u svojoj prezentaciji fokusirao na detalje o dimenzijama arhitektonskih projekata. Predstavio je studije slučaja: Apartmani Maj, Rezidencija na uglu Planinske rezidencije u Tetovu. Besian Mehmeti je osnivač BMA studija, koji je kreativno središte otvoreno za mlade i posvećene arhitekte i dizajnere koji su spremni da otkriju nove mogućnosti. Kroz pažljivu integraciju inovacija i eksperimentisanja, novih oblika i performansi, konteksta i održive arhitekture, oni podstiču proizvodnju rada koji ima moć da utiče na građanski život i inspiriše ljude da poboljšaju naš svet.

Marko Korošec, suosnivač Remorker Architects, Srbija

Marko Korošec, suosnivač Remorker Architects, Srbija

Marko Korošec, suosnivač Remorker Architects, Srbija | „Novi tretmani fasada u projektima rekonstrukcije istorijskih zgrada”

Prezentacija Marka Korošeca bila je fokusirana na opisivanje kako vratiti sjaj istorijskim zgradama kroz pažljivu obnovu fasada. Predstavio je neke od svojih izuzetnih projekata, kao što su projekat rekonstrukcije poslovnog centra M44, projekat revitalizacije Palate Beograd. Marko Korošec i njegova kancelarija su dobitnici Nagrade grada Beograda za arhitekturu 2018. godine za rekonstrukciju zgrade Bulevara 79, BIG SEE WOOD AWARD za Malu rečnu kuću u kategoriji privatnih kuća 2018. Projekat Remorker Architects Poslovna zgrada Resavska 31 je nominovan za nagradu Mies van der Roe 2021.

Martin Hristov, osnivač E-Arch Studio, Bugarsk

Martin Hristov, osnivač E-Arch Studio, Bugarsk

Martin Hristov, osnivač E-Arch Studio, Bugarska | „Mali i veliki uzorci”

Martin Hristov je predstavio tri svoja projekta, fokusirajući se na detalje skale: Campus90, VAVE Resort, Coral Residence. Martin Hristov je osnovao E-Arch Studio 2001. To je arhitektonska, urbanistička i dizajnerska kompanija sa sedištem u Varni, Bugarska.

Tim je radio na velikom broju projekata kao što su stambeni kompleksi, hoteli, poslovne zgrade, zgrade obrazovnih i zdravstvenih ustanova, sportski objekti, industrijski objekti i individualne kuće.

Zoltán Neville, Partner Coldefy, Francuska

Zoltán Neville, Partner Coldefy, Francuska

Zoltán Neville, Partner Coldefy, Francuska | „Echelles / Scales”

Prezentacija je kroz nekoliko završenih i tekućih projekata različitih obima i tipova pokazala kako Coldef stvara uravnotežene ekološke, urbane i društvene kompozicije koje pomeraju granice za gradove i život. Tomas Koldefi i Zoltán Neville predstavili su neke od projekata kancelarije: Hong Kong Design Institute, Vonderbuilding Office, Fondation de Chine, Tropicalia. Tomas Koldefi je osvojio azijske međunarodne nagrade za dizajn „40 ispod 40” 2011. u organizaciji Perspective, kao i evropsku nagradu „40 ispod 40” koju su organizovali Evropski centar za arhitektonski umetnički dizajn i urbanističke studije i Čikaški Ateneum.

Kerem Yazgan, osnivački partner Yazgan Architects, Turska

Kerem Yazgan, osnivački partner Yazgan Architects, Turska

Kerem Yazgan, osnivački partner Yazgan Architects, Turska | „Nekonvencionalno”

Kerem Yazgan je predstavio izuzetan IDA centar, koji je nagrađen kao najbolji kancelarijski projekat na The Plan Award, pobednik na Međunarodnoj nagradi za imovinu, najbolja kancelarija i najbolji arhitektonski dizajn u znaku nagrada za grad i finalista na Svetskom festivalu arhitekture u kategoriji Office. Kerem se fokusirao na dizajn osvetljenja na fasadi projekta.

U proteklih 16 godina, Yazgan Design Architecture je objavljen u 19 zemalja i nagrađen je sa 89 nacionalnih i međunarodnih nagrada za dizajn. Sa preko 8.000.000 kvadratnih metara ukupnih projekata koji se nalaze u Turskoj i brojnim drugim zemljama, portfolio Yazgan Design Architecture nastavlja da raste i diverzifikuje se.

Tomaž Krištof / Osnivač Studio Kristof – Slovenija

Tomaž Krištof / Osnivač Studio Kristof – Slovenija

Tomaž Krištof / Osnivač Studio Kristof – Slovenija | „Značaj odluka arhitekata/ Arhitektura kao politički čin”

Tomaž Krištof je govorio o snazi odluka koje donosi arhitekta koje utiču na projekat, životnu sredinu, društvo i budućnost. Predstavili su projekte: renoviranje Dominuma, kule Betnava, pešački most Studenci, kvart NPBM, kompleks Maribok. Tomaž Krištof je 2016. godine dobio nagradu Zlatna olovka od Komore za arhitekturu i prostorno planiranje Slovenije za odlično izvođenje renoviranja Slovenske ulice u Ljubljani.

Ceremonija dodele nagrade Opera Omnia

Profesor emeritus i akademik SANU (SANU) – Srpske akademije nauka i umetnosti Branislav Mitrović, nagrađen je NAGRADOM SHARE OMNIA AWARD za značajna dostignuća u oblasti arhitekture, kao i za ulogu u arhitekturi. razvijajući značajne arhitektonske projekte tokom svoje karijere.