Connect with us
Enterijer

Rasveta za moderan enterijer

Objavljeno

:

Moderna rasveta u enterijeru

Kvalitetna i vrhunski dizajnirana rasveta za moderan enterijer je njegov nezaobilazni deo. Ona više ne predstavlja isključivo samo funkcionalni element, već neizostavni detalj svakog kvalitetno projektovanog enterijera koji u velikoj meri određuje i definiše njegov identitet.

Trendovi se menjaju iz godine u godinu, kako na raznim poljima, tako i na dizajnerskoj sceni, a godinama unazad dizajn rasvete i ova celokupna industrija se trude da isprate najnovije svetske trendove koje susrećemo na salonu u Milanu, Londonskom festivalu dizajna, kao i na mnogobrojnim drugim značajnim dešavanjima u svetu dizajna.

Artemide showroom u Bulevaru Vudroa Vilsona 8 u Beogradu

Artemide showroom u Bulevaru Vudroa Vilsona 8 u Beogradu

Kada uređujete vaš enterijer, ono osnovno od čega polazite jeste vrsta rasvete – podne lampe, zidna svetla, stone svetiljke, a ostatak detalja tek sledi, jer je mogućnost izbora danas, kada je rasveta za moderan enterijer u pitanju, gotovo pa neograničen.

Predstavićemo vam neke od trendova u svetu rasvete koji će sigurno u narednom periodu obeležiti dizajnersku scenu i krasiti mnogobrojne enterijere.

Metal i mermer

Vitke podne lampe sa detaljima od metala i mermera predstavljaju pravo oličenje elegancije i harizme, a to je nešto što bi sigurno poželeli za vaš prostor. Ova dva materijala sama po sebi odišu jednostavnošću i elegancijom, a njihov spoj je nešto što ostavlja bez daha. Zamislite samo koliko kombinacija belog mermera i metalnog elementa presvučenog zlatnim tonovima oplemenjuje jedan krajnje jednostavan i sveden enterijer mirnih tonova.

RABALUX Otto podna lampa za enterijer

Foto: RABALUX / Otto podna lampa za enterijer

Ovako dizajnirana i kombinovana rasveta doprineće da vaš prostor poseduje posebnu notu luksuza i prefinjenosti.

Art Deco rasveta zamoderan enterijer

Sa sigurnošću se može reći da Art Deco, svakako u poslednjoj deceniji, nikada nije izašao iz mode. Sada je jasan, uglađen i potencijalno dovoljno star (naravno, ovo mislimo u najpoštovanijem smislu), da bi se mogao opisati kao „klasičan“ izgled.

Današnja rasveta koja teži ovom stilu oslanja se na suptilnije Art Deco detalje iz 1930-ih: mekana ivica, nagoveštaj mermera, nežna linija detalja u bronzi, i slično.

Uvek postoji osećaj nostalgije kada je u pitanju dizajn i postoje određene ere na koje volimo da se vraćamo češće nego na druge, a jedna od takvih je i Art Deco. A Zašto je to tako? Jer svojim prepoznatljivim siluetama, materijalima i bojama pruža beskrajne izvore inspiracije.

Rasveta za moderan enterijer

Luster u dnevnoj sobi / foto: Rabalux

Manje hroma i sjaja, više brušenog mesinga ili bronzanih materijala toplih tonova, suptilne zaobljene ivice, neki su od pravaca kojima trebate težiti ukoliko ste ljubitelj i poštovalac ovog stila.

Prednost ovog trenda je što se dobro uklapa u aktuelne trendove dizajna enterijera ostajući uzdržan ali ujedno i šik, naravno, kako mu i dolikuje. Dominantna visilica iznad trpezarijskog stola u Art Deco stilu nesumnjivo će svakoga ostaviti bez teksta, a vašem enterijeru pored funkcionalnosti dati i jedinstveni stilski pečat.

Ručno rađena rasveta

U protekle dve godine društvo u globalu pokazuje mnogo više interesovanja za ručno rađene i zanatske proizvode. Efekat ovog obnovljenog interesovanja je da sada svi očigledno želimo da stvari koje kupujemo za naše domove imaju više značenja: traženje opcije ručne izrade, poznavanje proizvođača koji je izradio ili proizveo komad. Sve više je onih koji se opredeljuju za dizajn enterijera i odabir dekoracije za svoj dom zasnovane na održivom životu. A ovo počinje polako da dobija i svoje mesto pod Suncem kada je i osvetljenje u pitanju.

Na ovaj način ne samo da podržavate zanatlije kupovinom njihovog proizvoda, već će rezultat biti apsolutno zapanjujući – jer ove proizvode krasi duša i toplina, koju će sigurno uneti sa sobom u vaš dom.

Na tržištu se pojavljuje prava raznolikost kada je ručno rađena rasveta u pitanju, počevši od njihove skulpturalnosti i dizajna, pa sve do materijala od kojih su sačinjene.

Moderni i skulpturalni lusteri

Kada kažemo reč ‘luster’ mnogi bi je sa sigurnošću povezali sa vizuelnim prikazom blještavih staklenih visilica koje vise sa dekorativnih gvozdenih ili mesinganih elemenata. Da, i bili bi u pravu, ali danas postoji veoma mnogo različitih pravaca kada su lusteri u pitanju. Ovi lusteri su novi, moderni, ozbiljno šik, i služe savremenom glamuru u izuzetnoj meri.

Rasveta za moderan enterijer

Rasveta za moderan enterijer / foto: Unsplash

Mnogi dizajneri tvrde da bi lusteri trebalo da predstavljaju dragulj u kruni vašeg doma, ali oni nikako ne bi trebali da budu glavni izvor svetlosti. I to je ono što ovaj novi talas lustera izgleda da oličava – osećaj da se radi o skulpturi koliko i o praktičnom izvoru svetlosti. Pored ovih lustera u vaš prostor možete da unesete druge elemente praktičnih zidnih, stonih ili podnih lampi kako biste podržali nivo osvetljenja i dodatno oplemenili prostor.

Rasveta u crnoj boji

Rasveta u crnoj boji evidentno je dostigla svoj vrhunac sa sve većom popularizacijom skandinavskog i industrijskog stila u enterijeru.

Dobro dizajnirana rasveta nezaobilazni je detalj svakog kvalitetnog enterijera, naročito kada je u pitanju crna boja. Do pojave crne rasvete susretali smo se sa značajno suptilnijim primerima rasvete, koji su svakako oplemenjivali prostor, ali sami po sebi nisu predstavljali nezaobilazni i lako uočljiv detalj tog prostora.

Unknown Studio dizajn enterijera Skyline Beograd

Unknown Studio dizajn enterijera Skyline Beograd / foto: Relja Ivanić

Svedeni i dobro projektovani enterijeri sa detaljima u vidu crne rasvete ne iziskuju da se prostor dodatno opterećuje drugim detaljima koji bi mu naglasili autentičnost.

Ono što se kroz praksu pokazalo, jeste da u svemu treba biti umeren, a naročito kada su u pitanju crni detalji bilo kakve vrste.

Sasvim je sigurno da crnu rasvetu ne treba primenjivati u malim i slabo prirodno osvetljenim prostorima, jer će to dodatno uticati na osećaj skučenosti i težine prostora, dok se u prostranim i dobro osvetljenim enterijerima crni detalji, bilo u vidu ugradne rasvete ili elegantnih visilica iznad trpezarijskog stola i šanka savršeno uklapaju u sliku jednog elegantnog i svedenog enterijera.

crna rasveta u dnevnoj sobi

Foto: RABALUX / Crna rasveta

Poput dobro dizajniranog komada nameštaja, i dobro dizajnirana rasveta neizostavni je detalj svakog kvalitetnog enterijera. Njena uloga nije samo funkcionalna, da osvetljava prostor, već i da ga oplemeni svojim stilskim izrazom i ostavi svoj jedinstveni pečat.

Autor teksta: Aleksandra Pavlović

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost4 sedmice ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno