Connect with us
Enterijer

Rasveta za moderan enterijer

Kvalitetna i vrhunski dizajnirana rasveta za moderan enterijer je njegov nezaobilazni deo. Ona više ne predstavlja isključivo samo funkcionalni element, već neizostavni detalj svakog kvalitetno projektovanog enterijera koji u velikoj meri određuje i definiše njegov identitet.

Trendovi se menjaju iz godine u godinu, kako na raznim poljima, tako i na dizajnerskoj sceni, a godinama unazad dizajn rasvete i ova celokupna industrija se trude da isprate najnovije svetske trendove koje susrećemo na salonu u Milanu, Londonskom festivalu dizajna, kao i na mnogobrojnim drugim značajnim dešavanjima u svetu dizajna.

Artemide showroom u Bulevaru Vudroa Vilsona 8 u Beogradu

Artemide showroom u Bulevaru Vudroa Vilsona 8 u Beogradu

Kada uređujete vaš enterijer, ono osnovno od čega polazite jeste vrsta rasvete – podne lampe, zidna svetla, stone svetiljke, a ostatak detalja tek sledi, jer je mogućnost izbora danas, kada je rasveta za moderan enterijer u pitanju, gotovo pa neograničen.

Predstavićemo vam neke od trendova u svetu rasvete koji će sigurno u narednom periodu obeležiti dizajnersku scenu i krasiti mnogobrojne enterijere.

Metal i mermer

Vitke podne lampe sa detaljima od metala i mermera predstavljaju pravo oličenje elegancije i harizme, a to je nešto što bi sigurno poželeli za vaš prostor. Ova dva materijala sama po sebi odišu jednostavnošću i elegancijom, a njihov spoj je nešto što ostavlja bez daha. Zamislite samo koliko kombinacija belog mermera i metalnog elementa presvučenog zlatnim tonovima oplemenjuje jedan krajnje jednostavan i sveden enterijer mirnih tonova.

RABALUX Otto podna lampa za enterijer

Foto: RABALUX / Otto podna lampa za enterijer

Ovako dizajnirana i kombinovana rasveta doprineće da vaš prostor poseduje posebnu notu luksuza i prefinjenosti.

Art Deco rasveta zamoderan enterijer

Sa sigurnošću se može reći da Art Deco, svakako u poslednjoj deceniji, nikada nije izašao iz mode. Sada je jasan, uglađen i potencijalno dovoljno star (naravno, ovo mislimo u najpoštovanijem smislu), da bi se mogao opisati kao „klasičan“ izgled.

Današnja rasveta koja teži ovom stilu oslanja se na suptilnije Art Deco detalje iz 1930-ih: mekana ivica, nagoveštaj mermera, nežna linija detalja u bronzi, i slično.

Uvek postoji osećaj nostalgije kada je u pitanju dizajn i postoje određene ere na koje volimo da se vraćamo češće nego na druge, a jedna od takvih je i Art Deco. A Zašto je to tako? Jer svojim prepoznatljivim siluetama, materijalima i bojama pruža beskrajne izvore inspiracije.

Rasveta za moderan enterijer

Luster u dnevnoj sobi / foto: Rabalux

Manje hroma i sjaja, više brušenog mesinga ili bronzanih materijala toplih tonova, suptilne zaobljene ivice, neki su od pravaca kojima trebate težiti ukoliko ste ljubitelj i poštovalac ovog stila.

Prednost ovog trenda je što se dobro uklapa u aktuelne trendove dizajna enterijera ostajući uzdržan ali ujedno i šik, naravno, kako mu i dolikuje. Dominantna visilica iznad trpezarijskog stola u Art Deco stilu nesumnjivo će svakoga ostaviti bez teksta, a vašem enterijeru pored funkcionalnosti dati i jedinstveni stilski pečat.

Ručno rađena rasveta

U protekle dve godine društvo u globalu pokazuje mnogo više interesovanja za ručno rađene i zanatske proizvode. Efekat ovog obnovljenog interesovanja je da sada svi očigledno želimo da stvari koje kupujemo za naše domove imaju više značenja: traženje opcije ručne izrade, poznavanje proizvođača koji je izradio ili proizveo komad. Sve više je onih koji se opredeljuju za dizajn enterijera i odabir dekoracije za svoj dom zasnovane na održivom životu. A ovo počinje polako da dobija i svoje mesto pod Suncem kada je i osvetljenje u pitanju.

Na ovaj način ne samo da podržavate zanatlije kupovinom njihovog proizvoda, već će rezultat biti apsolutno zapanjujući – jer ove proizvode krasi duša i toplina, koju će sigurno uneti sa sobom u vaš dom.

Na tržištu se pojavljuje prava raznolikost kada je ručno rađena rasveta u pitanju, počevši od njihove skulpturalnosti i dizajna, pa sve do materijala od kojih su sačinjene.

Moderni i skulpturalni lusteri

Kada kažemo reč ‘luster’ mnogi bi je sa sigurnošću povezali sa vizuelnim prikazom blještavih staklenih visilica koje vise sa dekorativnih gvozdenih ili mesinganih elemenata. Da, i bili bi u pravu, ali danas postoji veoma mnogo različitih pravaca kada su lusteri u pitanju. Ovi lusteri su novi, moderni, ozbiljno šik, i služe savremenom glamuru u izuzetnoj meri.

Rasveta za moderan enterijer

Rasveta za moderan enterijer / foto: Unsplash

Mnogi dizajneri tvrde da bi lusteri trebalo da predstavljaju dragulj u kruni vašeg doma, ali oni nikako ne bi trebali da budu glavni izvor svetlosti. I to je ono što ovaj novi talas lustera izgleda da oličava – osećaj da se radi o skulpturi koliko i o praktičnom izvoru svetlosti. Pored ovih lustera u vaš prostor možete da unesete druge elemente praktičnih zidnih, stonih ili podnih lampi kako biste podržali nivo osvetljenja i dodatno oplemenili prostor.

Rasveta u crnoj boji

Rasveta u crnoj boji evidentno je dostigla svoj vrhunac sa sve većom popularizacijom skandinavskog i industrijskog stila u enterijeru.

Dobro dizajnirana rasveta nezaobilazni je detalj svakog kvalitetnog enterijera, naročito kada je u pitanju crna boja. Do pojave crne rasvete susretali smo se sa značajno suptilnijim primerima rasvete, koji su svakako oplemenjivali prostor, ali sami po sebi nisu predstavljali nezaobilazni i lako uočljiv detalj tog prostora.

Unknown Studio dizajn enterijera Skyline Beograd

Unknown Studio dizajn enterijera Skyline Beograd / foto: Relja Ivanić

Svedeni i dobro projektovani enterijeri sa detaljima u vidu crne rasvete ne iziskuju da se prostor dodatno opterećuje drugim detaljima koji bi mu naglasili autentičnost.

Ono što se kroz praksu pokazalo, jeste da u svemu treba biti umeren, a naročito kada su u pitanju crni detalji bilo kakve vrste.

Sasvim je sigurno da crnu rasvetu ne treba primenjivati u malim i slabo prirodno osvetljenim prostorima, jer će to dodatno uticati na osećaj skučenosti i težine prostora, dok se u prostranim i dobro osvetljenim enterijerima crni detalji, bilo u vidu ugradne rasvete ili elegantnih visilica iznad trpezarijskog stola i šanka savršeno uklapaju u sliku jednog elegantnog i svedenog enterijera.

crna rasveta u dnevnoj sobi

Foto: RABALUX / Crna rasveta

Poput dobro dizajniranog komada nameštaja, i dobro dizajnirana rasveta neizostavni je detalj svakog kvalitetnog enterijera. Njena uloga nije samo funkcionalna, da osvetljava prostor, već i da ga oplemeni svojim stilskim izrazom i ostavi svoj jedinstveni pečat.

Autor teksta: Aleksandra Pavlović