Connect with us
Enterijer

Kožna ugaona garnitura – nepogrešivo dobar izbor

Ugaone garniture nikada ne izlaze iz mode, a poslednjih decenija su postale naročito popularne zbog svoje praktičnosti, udobnosti i atraktivnosti. Savršeno se uklapaju u male prostorije ili velike dnevne sobe, kancelarije, čak i spavaće sobe. Međutim, postoje bitne razlike i među ugaonim garniturama – model, veličina, dezen/mebl, materijali od kojih je napravljena, mogućnosti, konkretna namena,… Kada bismo mogli da biramo, ne razmišljajući o novcu, većina nas bi se opredelila za kožnu ugaonu garnituru – garancija stila i efikasnosti.

Zašto je kožna ugaona garnitura pametan izbor?

Pre svega, treba naglasiti da je kožna ugaona garnitura investicija, ali vrlo isplativa. Ovaj važan komad nameštaja se kupuje kako bi poslužio nama, ali i budućim pokolenja. To je predmet koji je vredan prenošenja kroz generacije.

Kožna ugaona garnitura se idealno uklapa uz salonski klasično nameštene dnevne sobe, daje im glamuroznost i vrlo je praktična. Odlično pristaje i uz retro stilove (na pr. trenutno aktuelan stil 70-ih i zagasito zeleno-narandžaste tonove) jer im pruža atraktivnost. Sa druge strane uz, dugo popularan, enterijerski minimalizam, dobro će doći konkretna masivna kožna ugaona garnitura. Zavisno od boja koje su zastupljene u prostoriji, uklapaće se i ugaona garnitura. Od sličnih faktora zavisi i koji će model najbolje pristajati – sa velikim ili sa manjim naslonima za ruke, leđa i glavu; sa drvenim elementima; sa metalnim dodacima,…

Kožna ugaona garnitura se može kombinovati sa svim vrstama zidnih obloga, tapeta, lajsni itd. Zatim, uklopiće se i uz sve vrste podova – parket, laminat, pločice, brodski pod,…

Kožne ugaone garniture su idealne za dnevni boravak, jer su vrlo komforne, ali se i lako održavaju. Zato mogu postati omiljeno mesto na kom se okupljate sa svojom porodicom i prijateljima. Treba imati u vidu i da, naročito kod malih stanova, kožna ugaona garnitura može da zameni gostinsku sobu. Sa istom namenom, mada nešto ređe, možda se mogu uklopiti i u spavaću sobu. A zasigurno možemo potvrditi da je kožna ugaona garnitura tamnijih tonova idealna za prostrane i luksuzne kancelarije.

Zašto je kožna ugaona garnitura odraz stila i udobnosti

Najbolje kožne ugaone garniture su one od italijanske kože. Udobnost određuje način, količina, gustina i čvrstina punjenja jastuka za sedenje, naslona za ruke, leđa i glavu (noviji modeli garnitura imaju i naslon za noge). Ono što garantuje kvalitet ugaonoj garnituri i nakon mnogo godina je kvalitetan materijal za ispunu – memorijska i poliuretanska pena ili hipoalergensko perje.

Zašto su kožne garniture praktične?

Pre svega, kožne garniture su vrlo jednostavne za održavanje. Potrebno je usisavati ih redovno i tek povremeno prebrisati pamučnom krpom i vodom (ne isuviše često jer se prava koža natapa vodom). Zatim je važno da se ne koriste standardna sredstva za čišćenje jer su preagresivna.

Dovoljno je 2 do 3 puta godišnje premazati kožnu ugaonu garnituru sredstvom za održavanje i ostaviti je 24 sata da upije. To će koži dati elastičnost, sjaj i sprečiće njeno pucanje.

Ono što se mnogima ne dopada kod kožnih ugaonih garnitura je to što se vremenom njeni jastuci ili nasloni mogu deformisati od sedenja. Zbog gabaritnosti garnitura, gotovo je neizbežno. Jedini način da se to ublaži je da su, kroz vreme, ravnomerno zastupljeni svi delovi za sedenje na garnituri, pa da ni jedan deo ne bude posebno izrabljen i tako deformisan.