Connect with us
Enterijer

Saveti iz Marine ENTERIJERNICE: Kako urediti enterijer u neutralnim bojama

Kao prvu temu na ovim stranama izabrala sam najčešće postavljano pitanje na našim društvenim mrežama i meni kao dizajneru enterijera – Kako urediti prostor u neutralnim bojama. Neutralni enterijeri su između ostalog i najčešće dizajnirani enterijeri u okviru studija Marina ENTERIJERNICA.

// Ovakvi enterijeri su veoma prijatni i dopadljivi, i naizgled (ali samo naizgled) jednostavni za opremanje.

Mnogi misle da su završili posao ako kupe nameštaj u svetlim tonovima i upare ga sa drvenim trpezarijskim stolom. A onda, kad postave sve te elemente, shvate da rezultat ipak nije tako dobar i da je u suštini dosadan i jednoličan. To je zamka u koju se redovno upadne kad se krene ovim putem. Što se mene tiče, lepota jeste u jednostavnosti, ali da bi se postigla (barem kada je moj posao u pitanju) potrebno je mnogo više planiranja i umeća nego što se na prvi pogled čini.

// Treba da budete svesni da sve one predivne kuće i stanovi koje vidite na Pinterestu izledaju tako dobro baš zato što je neko pažljivo birao i uklapao detalje, boje i nijanse i umeo da postigne određenu različitost i dinamiku u okviru sličnosti.

Danas ćemo vam kroz primere otkriti kako to možete sami da postignete i da od vašeg doma napravite zanimljiv i prijatan enterijer u neutralnim tonovima sa ličnim pečatom.

KORISTITE RAZLIČITE NIJANSE DRVETA

trpezarija

Mnogi misle da su završili posao ako kupe nameštaj u svetlim tonovima i upare ga sa drvenim trpezarijskim stolom

Ako želite da opremite i dekorišete dom u svetlim tonovima vaš prvi i glavni saveznik jeste drvo – kao nameštaj i kao dekoracija. Neka slobodno bude pristutno u više različitih nijansi i tipova.

// Drvo prvenstveno unosi toplinu koja je ovakvoj vrsti enterijera preko potrebna.

To znači da će uz hrastov parket lepo da se uklopi i hrastov trpezarijski sto, ali onda odaberite komodu, klub stočić ili neki drugi detalj u tamnijoj nijansi. Dobro dizajnirane neutralne sobe imaju određenu dubinu i slojevitost i ovo je jedan od načina da to postignete.

KOMBINUJTE NEUTRALNE BOJE I NJIHOVE NIJANSE

dnevna soba

Neutralne boje u enterijeru

Verujte mi – bela, bež, smeđa i siva mogu savršeno da koegzistiraju u jednoj prostoriji. Više puta mi se desilo da me klijenti nepoverljivo gledaju kad im predložim sivi tepih ili jastučiće uz bež sofu, jer misle da slične boje neće dobro da izgledaju jedna pored druge. Kao što sam na početku teksta rekla – poenta je u igranju sa sličnostima. To se odnosi na sve neutralne boje, ali i na njihove nijanse. Kada biste okrečili zidove i kupili nameštaj u istoj boji dobili biste toliko jednoličan prostor u kome se verovatno ne biste dobro osećali. Predlažem da prvo napravite dobar temelj tako što ćete da iznijansirate glavne elemente, a kasnije ćete lako dodavati manje komade nameštaja i dekoraciju.

ŠTO VIŠE TEKSTURA

Ako je mešanje bele, bež, smeđe i sive previše radikalno za vas :), opredelite se za jednu boju (i još poneku nijansu!), a dinamiku stvarajte različitim teksturama i materijalima. Neka u istoj sobi budu vuneno ćebe, čupavi tepih, jastuci različitih materijala, a u svetloj (ili nekoj drugoj) nijansi drveta odaberite sto, fotelju od ratana, dekorativne korpe od morske trave ili pruća.

UBACITE CRNE I (LI) METALIK DETALJE

ogledalo

Crni detalji daju „uzemljenje“

Crni detalji su uvek dobrodošli! Oni daju „uzemljenje“ i dubinu svakom enterijeru, a u neutralnim su takoreći neophodni jer prave kontrast i dinamiku. To mogu da budu garnišne za zavese, noge stolova ili stolica, dekoracija, možda čak i jedan komad nameštaja.

// Metalik detalji su takozvani nice touch sa kojim svaki prostor deluje elegantnije. Jedni ne isključuju druge, samo budite pažljivi i umereni.

UMERENO PRISTUSTVO SVETLIH BOJA I PATERNA JE VIŠE NEGO DOBRODOŠLO

dnevna soba

Bela, bež i smeđa mogu savršeno da koegzistiraju u jednoj prostoriji

Kada imate sobu u kojoj dominira bež boja (inače najčešća, ali isto važi i za ostale iz neutralne palete) i najmanje prisustvo neke svetlije boje (koja nije neutralna) može da unese neophodnu živost i novu dimenziju. Sličan efekat daje i prisustvo paterna, naravno u detaljima.

NE ŠTEDITE NA ZELENILU

biljke

Ne štedite na zelenilu

Skretanje pažnje na važnost biljaka u domovima je postao manir svih mojih tekstova, ali i tekstova koji se bave savremenim enterijerima uopšte. Pored dobro poznatih benefita koje nam donose, u enterijerima „bez boja“ one su obavezan element. Investiranje u malo veću biljku je ubedljivo najefektniji postupak kojim ćete oživeti vaš prostor. Dobro će izgledati i više manjih, ali savetujem da namenite jedno zgodno mesto za veliku palmu ili fikus i pustite ih da udišu život celoj sobi.

hodnik

Dajte svom domu lični pečat

Cilj ovog teksta je bio da navedemo glavne savete i smernice i tako vam pomognemo da izbegnete greške koje se najčešće prave kad se dizajniraju entererijeri u neutralnoj paleti. Ne morate da se pridražavate svih pravila, ali je dobro da ih znate jer ponekad je u redu i da ih prekršite. Uživajte i igrajte se – to je jedini pravi način da pristupite uređenju vašeg doma i da mu date lični pečat, što je definitivno današnji imperativ u uređenju enterijera 😉

Želimo vam srećno uređenje!

Mara Enterijernica

Marela Aćimović-Vukšić, dizajner enterijera, Marina Enterijernica

O MENI

Ja sam Mara, dizajner enterijera i nameštaja, dekorater, osnivač Marine ENTERIJERNICE i su-osnivač iDeco online škole enterijera i dekoracije. Živim u Beogradu i pomažem klijentima širom Srbije da žive u lepim, udobnim i funkcionalnim domovima, a krilatica „lepi enterijeri dostupni svima” postala je standard za sve moje projekte i objave na društvenim mrežama.

Autor teksta: Marela Aćimović-Vukšić, dizajner enterijera, Marina Enterijernica

www.marinaenterijernica.rs
facebook.com/enterijernica
instagram.com/marinaenterijernica