Connect with us
Arhitektura

Stvaranje prostora koji odra┼żava potrebe i ┼żelje zajednice

Za ─Źasopis ÔÇ×grenef – gra─Ĺevinarstvo & energetska efikasnostÔÇŁ govori Milan Radovanovi─ç, d.i.a. Arhigarda Sudio.

U okviru rubrike ÔÇ×Arhitekta jednog gradaÔÇť, gde arhitekte dele svoje duboko ukorenjene veze sa gradovima kojima daju oblik i du┼íu, imamo privilegiju da istra┼żimo bogatu arhitektonsku pri─Źu grada Prokuplja kroz o─Źi jednog od njegovih istaknutih arhitekata.

Danas razgovaramo sa Milanom Radovanovi─çem d.i.a., kreativnim umom iza Arhigarda arhitektonskog studija iz Prokuplja. U ovom razgovoru, duboko ─çemo zaroniti u arhitektonsku istoriju ovog grada, istra┼żiti evoluciju njegove arhitekture i urbanizma, kao i istra┼żiti kako se tradicija i inovacija prepli─çu u kreiranju jedinstvenog identiteta Prokuplja. Kroz projekte koji su nosili pe─Źat Arhigarda, Milan nam pru┼ża uvid u na─Źine na koje se ova kreativna ekipa bavi izazovima odr┼żive arhitekture i dizajna enterijera. Osim toga, saznajemo kako studio razvija intimnu vezu sa zajednicom i kako se trudi da stvori prostor koji odra┼żava potrebe i ┼żelje gra─Ĺana. Milan Radovanovi─ç nas vodi kroz puteve Prokuplja, otkrivaju─çi nam njegove skrivene pri─Źe i viziju za blistavu arhitektonsku budu─çnost grada.

Gospodine Radovanovi─çu, Arhigarda arhitektonski studio ima bogato prisustvo u arhitektonskom svetu. Mo┼żete li nam re─çi ne┼íto vi┼íe o po─Źecima studija i njegovoj viziji?

Projektni biro Arhigarda je osnovan 2017. godine kao poku┼íaj unapre─Ĺenja arhitektonske scene u Topli─Źkom okrugu. Vrlo brzo sam shvatio da pored dobre volje postoje i zakoni tr┼żi┼íta pa je delatnost pro┼íirena na teritoriju cele Srbije. U po─Źetku je svaki projekat ra─Ĺen da zadovolji klijenta ali i kao prezentacija- promocija firme sa 3D modelima, BIM modelima ponekad i VR da bi kasnije to postao standard. Danas Arhigarda ima nekoliko zaposlenih i vise spoljnih saradnika i na dobrom smo putu formiranja kvalitetnog tima probranih in┼żenjera za probrane projekte.

Zgrada Narodnog muzeja Toplice / foto: Arhiva Narodog muzeja Toplice

Zgrada Narodnog muzeja Toplice / foto: Arhiva Narodog muzeja Toplice

Kako je Vaše iskustvo u Narodnom Muzeju Toplice obogatilo Vašu kreativnu viziju i pristup arhitekturi? Kako su muzejski koncepti i estetika uticali na Vašu perspektivu u projektovanju?

Moj izbor za diplomski rad je bila zgrada muzeja, konkretno Muzej neolita u Plo─Źniku, prvi posao projektovanja i izgradnje Neolitskog naselja u Plo─Źniku, a kao posledica, nekoliko godina kasnije, usledilo je zaposlenje u muzeju. Godine rada na grafi─Źkom dizajnu, pripremama izlo┼żbi, opremanju enterijera, web dizajnu, dizajnu plakata, knjiga su svakako ostavili zna─Źajan trag. Sam rad na vi┼íe razli─Źitih polja vezanih za umetnost je pomogao kompletiranju svakog projektnog zadatka. Muzeji stalno tra┼że bolje i savremenije na─Źine predstavljanja kulturnog blaga ali se uvek kao nezaobilazni parametar javlja ─Źovek – posetilac kome treba prilagoditi sadr┼żaj, (spustiti loptu, tekst mo┼że biti efektan, simboli─Źan u izrazu ali mora biti i ─Źitljiv, ne treba daviti podacima ali mora ih biti dovoljno da zainteresuju, simbolika i efekti ne smeju prevazi─çi su┼ítinu) upravo ovaj momenat primenjujem i u arhitekturi, a mo┼że se izraziti u jednoj re─Źenici koja glasi projektovanje po meri ─Źoveka.

Bilo je zadovoljstvo raditi na projektima kao ┼íto su Topli─Źki ustanak (grafi─Źki dizajn izlo┼żbe, bro┼íura, plakata, kovanica, knjiga i kompletne manifestacije), Gvozdeni puk (projekat i realizacija spomen parka kao i dizajn manifestacije, grba, promo spota i sl.), i naravno Neolitsko naselje Plo─Źnik. Spomenuo bih i dizajn Stalne postavke muzeja Petrovac na Mlavi od enterijera preko grafi─Źkog dizajna postavke i prate─çih sadr┼żaja.

Gradovi nose du┼íu svoje pro┼ílosti. Kako biste opisali karakteristi─Źne arhitektonske elemente i stilove koji su oblikovali Prokuplje tokom vremena?

Prokuplje je grad sa bogatom istorijom i jedan od retkih ─Źija je pro┼ílost sa─Źuvana i nalazi se gotovo u samoj varo┼íi. Prvi tragovi ┼żivota na padinama brda Hisar poti─Źu jo┼í iz vremena praistorije dok se kao naseljeno mesto pominje Hammeum rimsko naselje nastalo uz voji─Źki logor. Brdo Hisar simbol grada i dominantna ta─Źka vidljiva sa svih prilaza gradu. Okru┼żeno je sa tri strane rekom Toplicom koja u ovom delu formira epigeniju, nekada idealno mesto za podizanje utvr─Ĺenja, a danas je spomeni─Źka celina koju ─Źine Latinska crkva u podno┼żju brda, Crkva sv. Prokopija iz X veka na isto─Źnoj padini i Srednjevekovno utvr─Ĺenje – Jug Bogdanov grad na vrhu brda (progla┼íena je za nepokretno kulturno dobro od velikog zna─Źaja 1983. godine).

U XX vek Prokuplje ulazi kao turska kasaba. Bilo je potrebno 20 godina do izgradnje prvog zna─Źajnijeg objekta stare Zgrade gimnazije (danas osnovna ┼íkola, 1898. godine) projektovane po akademskim postulatima sa simetri─Źnom osnovom i fasadama. Druga zna─Źajnija zgrada podignuta 1911. je Sresko na─Źelstvo (danas zgrada op┼ítine) izgra─Ĺena u akademsko-elekti─Źkom maniru sa elementima secesije. Za samu fasadu se mo┼że re─çi da je u neobaroknom stilu sa secesiskim elementima. Projektovanje je povereno tada mladom Dragutinu Masla─çu ali se pretpostavlja da je udeo imao i Branko Tanazevi─ç koji kasnije projektuje tre─çi zna─Źajniji objekat zgradu Po┼íte, dana┼ínji muzej (izme─Ĺu 1912-1925).

Hisar, zdu┼żbina Alekse Savi─ça / foto: Arhiva Narodnog muzea Toplice

Hisar, zdu┼żbina Alekse Savi─ça / foto: Arhiva Narodnog muzea Toplice

U koncipiranju zgrade Tanazevi─ç se oslanja na akademske kompozicione ┼íeme. Osnova je razvijena i simetri─Źna po dijagonali. Dva krila, podeljena u dva trakta – hodnici i prostorije, su─Źeljavaju se oktogonalnom masom, sa ulaznom partijom natkrivenom kubetom i na krajevima pro┼íiruju prema dvori┼ítu. Fasadu karakteri┼íe jaka rustika visokog podno┼żja od kamenih blokova i smena glatkih i grubih povr┼íina srednje zone. Primetna je geometrijska dekoracija (trougaoni zabat, zaglavni kamen).

Upotreba ispup─Źenih kvadara karakteristi─Źna za Tanazevi─ça, koncentrisana je u okvirima prozora, na kuli i atikama. Po ┼żelji dr Alekse Savi─ça na brdu Hisar 1929. godine ni─Źe istoimena zadu┼żbina. Projektovanje je povereno Dragutinu Masla─çu dok je enterijer ure─Ĺivao Nikoloa Krasnov i 1933. po projektu Momira Korunovi─ça Prokuplje dobija i Sokolski dom. Prvi upliv moderne je stigao 1937. gdine sa zgradom dana┼ínje Gimnazije. Dolasci poznatijih arhitekata su ostavili traga i u izgradnji privatnih ku─ça. Glavno ┼íetali┼íte je do 70-ih godina imalo niz objekata, (sada prekinut) koji su mogli da formiraju ambijentalnu celinu. Ovo su ujedno i najzna─Źajniji objekti u Prokuplju sve do pedesetih godina kada kre─çe ubrzani razvoj. Tada ni─Źe niz savremenih zgrada koje pojedina─Źno nose arhitektonske kvalitete, kao primer se mo┼że navesti hotel Hameum sme┼íten uz sami gradski trg koji je i danas posle skora┼ínjeg renoviranja jedna od reprezentativnijih zgrada u Prokuplju.

Dugo tavorenje i ubrzani razvoj za posledicu imaju dono┼íenje brzih odluka tako da cela desna obala Toplice, ina─Źe najpogodniji teren za razvoj grada, postaje industrijska zona dok u podno┼żju brda Hisar ni─Źe soliter koji svojom masom remeti vizuru najzna─Źajnije ta─Źke grada. Jo┼í jedan udarac Hisar je pretrpeo izgradnjom Zanatskog doma (sada Dom kulture) tik uz arheolo┼íko nalazi┼íte.

Sa sve ve─çim razvojem i urbanizacijom, kako se Arhigarda studio anga┼żuje na o─Źuvanju autenti─Źnosti Prokuplja, dok istovremeno prati potrebe modernog dru┼ítva?

Prokuplje je autenti─Źno svojim polo┼żajem izme─Ĺu brda i reke, svojom bogatom istorijom, prirodnim lepotama tako da bez velikih intervencija, samo pra─çenjem prirodnog toka, po┼ítovanjem potreba i navika mogu─çe je zadr┼żati duh grada kome su se divili retki putnici i za koji su putopisci govorili da je idealno mesto za odmor.
Trenutno se priprema industrijska zona van samog grada ┼íto ─çe svakako rasteretiti pomenutu desnu obalu i mo┼żda ubrzati proces za sada stihijskog, a mo┼żda uskoro i urbanog ÔÇ×naseljavanjaÔÇŁ ovog dela.

Prokuplje panorama / foto: Milan Radovanovi─ç

Prokuplje panorama / foto: Milan Radovanovi─ç

Javni prostori su srce svakog grada. Kako Arhigarda studio promoviše participativni pristup u oblikovanju javnih prostora, uzimajući u obzir potrebe lokalne zajednice?

Veoma sam se zalagao za re┼íavanje zna─Źajnijih urbanisti─Źkih intervencija putem javnih konkursa tako da kada je objavljen konkurs za ure─Ĺenje centralnog gradskog trga ose─çao sam obavezu da u─Źestvujem i dam svoj doprinos. Sva iskustva, komentare, kritike iz projektovanja spomen parka Gvozdenom puku preneo sam na konkursni rad ┼íto su gra─Ĺani i prepoznali i uzvratili pozitivnim glasanjem.

Enterijer igra klju─Źnu ulogu u do┼żivljaju prostora. Kako se studio bavi dizajnom enterijera u Prokuplju i kako povezuje lokalni duh sa savremenim komforom?

Trudimo se da radimo funkcionalan i vanvremenski dizajn sa obazrivim uplivom modernih trendova, da sagledamo potrebe i navike investitora i da kreiramo udoban i prijatan prostor.

PZI Park u Kuršumlijskoj banji / 3D vizualizacija: Arhigarda

PZI Park u Kuršumlijskoj banji / 3D vizualizacija: Arhigarda

Na koji na─Źin se bavite konceptima energetske efikasnosti i ekolo┼íke odgovornosti u projektima za Prokuplje?

U svakom projektu se trudimo da primenimo prvo principe pasivne arhitekture, a zatim i savremene termotehni─Źke mere. Pravilno orijentisani objekti su udobniji za ┼żivot i samom organizacijom prostora pasivno doprinose energetskoj efikasnosti. Mo┼żda je dobar primer objekat u okolini Obrenovca. IIako deluje potpuno ukopan ipak je odvojen kotlarnicom i unutra┼ínjom terasom koja istovremeno slu┼żi za zahvat sun─Źeve energije. Objekat je projektovan kao open space u dnevnoj zoni i izdvojenim no─çnim zonama sa pogledom koji se pru┼ża ka istoku.

Kako Arhigarda studio koristi BIM (Building Information Modeling) tehnologiju u svojim projektima? Kako ovaj pristup oblikuje va┼íu sposobnost da precizno planirate, projektujete i upravljate gra─Ĺevinskim procesima?

BIM smatram veoma korisnom tehnologijom koja u po─Źetku tra┼żi malo vi┼íe zalaganja ali kasnije vi┼íestruko vra─ça. Pripravnike motivi┼íem da koriste BIM ─Źak i za manje projekte kako bi uo─Źili prednosti i znali kako da ih iskoriste za one ve─çe gde ova tehnologija dolazi do punog izra┼żaja. Najve─çi problem primene BIM-a je kompatibilnost razli─Źitih softvera i faza projekta.

IDR konkursno re┼íenje Trga topli─Źkih junaka u Prokuplju / 3D vizualizacija: Arhigarda

IDR konkursno re┼íenje Trga topli─Źkih junaka u Prokuplju / 3D vizualizacija: Arhigarda

VR modelovanje za bolje razumevanje. Kako ova tehnologija doprinosi boljem razumevanju i vizualizaciji projekata? Kako se tehnologija koristi kao podrška kreativnim idejama?

Za kvalitetan VR je potrebna oprema kako za izradu tako i za prezentaciju. Za sada VR je ra─Ĺen iz entuzijazma vi┼íe kao proba mogu─çnosti predstavljanja projekta (glavnu prezentaciju sam odr┼żao sopstvenoj deci, predivno ve─Źe, magija iz kancelarije je done┼íena ku─çi).

Mo┼żete li nam predstaviti neki od projekata koje ste realizovali u Prokuplju i koji najbolje ilustruju filozofiju i pristup Arhigarda studija?

Svakako je najzna─Źajniji projekat Spomen parka Gvozdenom puku. Ovaj projekat je ra─Ĺen u 3D tehnologiji, i delom u BIM, kao total dizajn obuhva─çeno je sve od arhitekture, hortikulture i svih faza do grafi─Źkog i video dizajna. Trebalo je zadovoljiti dva cilja, primarni – odavanje po┼íte svim pripadnicima legendarnog Gvozdenog puka i sekundarni – stvaranje prijatnog ambijenta za odmor, igru i rekreaciju. Tako─Ĺe insistiralo se na ─Źvrstim i trajnim materijalima. Park karakteri┼íe nagla┼íavanje ekolo┼íke, kao zelene oaze, edukativne i memorijalne funkcije.

PGD Open space okolina Prokuplja / 3D vizualizacija: Arhigarda

PGD Open space okolina Prokuplja / 3D vizualizacija: Arhigarda

Izbor zelenila je pao na reliktne, endemi─Źne, retke i ugro┼żene vrste ┼íumskog drve─ça sa na┼íeg podru─Źja, one koje su i junaci gvozdenog puka sretali u svojim vojevanjima. Ovakav izbor zelenila ima i ekolo┼íki i edukativni aspekt. Vizija projektanta je da ─çe se kroz prezentaciju projekta kao i kroz budu─çe radionice, ─Źasove u prirodi i sl. skrenuti pa┼żnja i upoznati ve─çi broj ljudi sa vrstama koje se mogu sresti u prirodi ali o ─Źijem statusu se malo zna. Kao vizuelna i fizi─Źka barijera izme─Ĺu poplo─Źanih i zelenih povr┼íina pojavljuju se monolitne betonske kocke sa ispisanim imenima svih nosilaca Kara─Ĺor─Ĺeve zvezde sa ma─Źevima po kojima je ÔÇ×Gvozdeni pukÔÇŁ poseban. Za ove natpise je razvijena i mobilna aplikacija koja skeniranjem ispisanog imena prikazuje kompletnu biografiju i druge podatke.

Spomenuo bih i skora┼ínji projekat dve vikendice na lokaciji sa prelepim pogledom. Ku─çe odi┼íu planinskom arhitekturom, ali sa modernisti─Źkim pristupom. Objekti se nalaze na 18 km od Prokuplja na 1000 m nadmorske visine u mestu Beli kamen, osmi┼íljeni su kao opu┼ítaju─çe mesto za odmor u prirodi.

Idejno rešenje kuće, Beli kamen / 3D vizualizacija: Arhigarda

Idejno rešenje kuće, Beli kamen / 3D vizualizacija: Arhigarda

Kako vidite dalji razvoj arhitekture, urbanizma i dizajna enterijera u Prokuplju? Koji su glavni ciljevi koje biste ┼żeleli posti─çi?

Uvek verujem da ─çe razvoj nastaviti u sve boljem pravcu. Danas kada je sve digitalno dostupno mogu─çe je lako pratiti inovacije, trendove, osavremeniti grad, a ipak zadr┼żati duh. Nadam se re┼íavanju saobra─çajne i komunalne infrastrukture. Nadam se blagovremenom sagledavanju prostornih celina kako bi se intervencije odvijale po unapred utvr─Ĺenom smislenom planu (bez jurenja projekata kada se pojavi mogu─çnost finansiranja). I nadam se projektovanju javnih objekata u mom gradu.