Connect with us

Arhitektura

TOP 8: Najlepši bazeni sveta

Objavljeno

:

Bazen San Alfonso del Mar Čile

Leto je najlepše godišnje doba i tu nema spora. Zato što smo rasterećeni. U svakom smislu. Oskudnije jedemo, oskudnije se oblačimo, oskudnije se nerviramo.

Sinonim za leto svim poslom obavezanim ljudima je godišnji odmor. More, planina, banja… šta god. Bitno je da smo na suncu i da se rashlađujemo u vodi. Od svih svetskih lepota, hotela i predivnih plaža, u ovom broju ćemo predstaviti jednu od blagodeti ljudskom rukom napravljene, sve te čarobne bazene sveta…a toliko ih ima da smo u odabiru imali zaista težak posao. Možda najteži do sada.

San Alfonso del Mar, Čile

Listu najimpresivnijih hotelskih bazena na svetu počećemo sa onim naj. Naime, prvi bazen koji predstavljamo ušao je u Ginisovu knjigu rekorda kao najveći na svetu. Ova ogromna laguna napravljena ljudskom rukom okružena je sa desetak veštačkih plaža i pripada hotelskom kompleksu San Alfonso del Mar u Čileu. Veštačka laguna zauzima površinu od osam hektara i ispunjena je sa 250.000 kubika prečišćene vode iz Tihog okeana. Dubina ovog kupališta na nekim mestima dostiže i 35 metara.

SeaGaia Ocean Dome, Japan

Posle najvećeg na svetu, predstavljamo vam i najskuplji na svetu. Ovaj bazen košta ni manje ni više nego dve milijarde dolara. Kada govorimo o sjajnim i luksuznim stvarima, Ocean Dome u Japanu je konstrukcija koja zaslužuje divljenje! Ovaj bazen osim što je naskuplji, on ima još jednu titulu – on je i najveći zatvoreni bazen sveta, a meri površinu od 32.800 m2. Ovde se nalazi ogromni, veštački bazen sa talasima, kao i lažni vulkani. Tu je i čitav jedan odeljak posvećen vodenim toboganima, koji doprinosi iskustvu uživanja i besprekornoj zabavi za celu porodicu. Naravno, ukoliko to možete sebi da priuštite.

St. Regis Lhasa, Tibet

Smešten na litici na mirnoj, istočnoj obali Balija, „Amankila“ je jedan od tri Aman rizorta na ovom indonežanskom ostrvu. Velelepni bazen na tri nivoa osmišljen je tako da podseća na terasasta pirinčana polja karakteristična za ovu oblast. Zlatne pločice koje su izradili lokalni umetnici daju magičan sjaj „Gold Energy“ bazenu u hotelu „St. Regis Lhasa“ na Tibetu. Prostor u kome se nalazi bazen ukrašen je zasvođenim plafonom i drvenim gredama i stubovima, a osim jedinstvenog uređenja pruža i prelep pogled na jezero i palatu – nekadašnju rezidenciju Dalaj Lame.

Bazeni The St Regis Lhasa Resort in Lhasa

Bazeni The St Regis Lhasa Resort in Lhasa

Caesars Palace, Las Vegas, SAD

Las Vegas je sinonim za luksuz i sjaj. Upravo na ovom mestu nalazi se i bazen koji zaslužuje da bude na našoj listi najimpresivnijih. Ustvari, u pitanju je čitav kompleks bazena, a isti krase i čitavi nizovi statua, stubova i fontana koji čine ovu tzv. „Baštu bogova“. Ovi hotelski bazeni učiniće da se osećate kao da se nalazite u antičkom Rimu. Sasvim prikladno za Las Vegas i hotel koji nosi naziv Cezarova palata.

Hotel Parkroyal, Singapur

Sa svojim jedinstvenim spoljašnjim baštama i zidovima prekrivenim cvećem i palmama, hotel Parkroyal u Singapuru može se pohvaliti da je doslovno najzeleniji hotel na svetu. Savršeno se uklapajući u celokupan dizajn hotela, bazen na otvorenom je opremljen drvenom stazom sa ležaljkama koja se proteže celom dužinom bazena, kao i neobičnim mostom koji vodi do zatvorene platforme za posmatranje grada.

Bazeni Patrick Bingham Hall Parkroyal

Bazeni Patrick Bingham Hall Parkroyal

Marina Bay Sands, Singapur

Najskuplji hotel ikada izgrađen, Marina Bay Sands sadrži 2560 luksuznih soba i apartmana u tri kule visoke po 55 spratova. Kao kruna ovog hotela, na 200 metara visine nalazi se krovni park Sands SkyPark koji povezuje kule. Duži od Ajfelovog tornja, ovaj masivan park obuhvata panoramski plato, bujne bašte, ekskluzivne restorane, kao i 150 m dugačak „beskonačni“ bazen sa zadivljujućim pogledom na Singapur.

Huvafen Fushi, Maldivi

Maldivi su se nekako podrazumevali za ovu listu iz prostog razloga što oni jesu podneblje koje svi pominjemo kada hoćemo da istaknemo luksuz i sjaj prirodnih lepota. Jedan od najvećih bazena na Maldivima pripada hotelu „Huvafen Fushi“. Ovaj tropski raj od pet zvezdica nudi uživanje u spektakularnom bazenu ispunjenom slanom vodom bogatom mineralima sa terapeutskim i lekovitim svojstvima. Ali, prava magija dešava se noću, kada na njegovom dnu zasija 1000 sijalica koje vas navedu da pomislite da se noćno nebo spustilo na zemlju.

Bazeni Maldivi

Bazeni Maldivi

Atraktivan poput samog rizorta koji se nalazi na privatnom ostrvu, hotelski bazen je dugačak 24 metra i poseduje stakleni zid kroz koji mogu da se posmatraju kupači. Za one koji bi da naprave neki zamah više, kreiran je još jedan bazen koji poput prirodne lagune okružuje stakleni bazen. Kada se u sumrak upale tiki baklje, laguna i bazen postaju prava oaza za uživanje koja odiše polinežanskim šarmom.

Advertisement

Arhitektura

Luksuzno stanovanje u Srbiji – da li kvalitet opravdava cenu?

Objavljeno

:

Arhitektura stambenih zgrada

Stambena gradnja kod nas, čini se, doživljava novi procvat poslednjih nekoliko godina. Sve je više gradilišta koja možemo uočiti dok prolazimo gradom, a za razliku od pojedinačnih stambenih objekata, koje smo imali prilike da viđamo skoro isključivo u poslednjih dvadeset godina, sve više se pojavljuju stambeni kompleksi koji svojom veličinom i kompleksnošću daleko nadmašaju ono što smo navikli da očekujemo od stambene gradnje i definišu nove stambene blokove grada. Takođe, ono što možda mnogo više iznenađuje svakog zainteresovanog kupca stambenog prostora je cena stambenog kvadrata koja vrtoglavo raste. Za stambeni kvadrat na boljoj lokaciji u velikim gradovima, kao što su Beograd i Novi Sad, kupci mogu da očekuju cenu i od nekoliko hiljada evra po kvadratnom metru.

// Tržište koje diktira cene stambenog kvadrata dovelo je poslednjih godina do toga da prosečan kupac, koji je nekada mogao da se izbori za svoj krov nad glavom u gradu, sada više ne može da računa na kupovinu stana u gradskom jezgru, jer cena daleko premašuje njegov budžet. //

Novi stambeni kompleksi obraćaju se jednom drugom sloju društva, koji, ako može da priušti stanovanje u ovim novim kompleksima, od toga očekuje i jedan drugačiji kvalitet. Stan za ove kupce nije krov nad glavom, nego statusni simbol. Otuda možda i potreba investitora koji grade ovakve komplekse da ih na neki način brendiraju, da im daju ime, često koristeći nazive koji u svom imenu sadrže reči „garden“, „kapije“ i slično, koje će kupcu i onima kojima kupac treba da se obrati stanovanjem u ovim kompleksima ostati u pamćenju.

Novi stambeni blok nije ono što je stanovanje u blokovima Novog Beograda ili Limana u Novim Sadu značilo, ovde to znači luksuz. Postavlja se pitanje šta novo nude ovi stambeni kompleksi, osim cene koju prosečan stanovnik ne može da priušti. Da li postoji neki standard koji luksuzno stanovanje mora da zadovolji da bi opravdalo svoju cenu?

Stambeno poslovni kompleks NEW MINEL residence & office / Galens invest

Stambeno poslovni kompleks NEW MINEL residence & office / Galens invest

Čini se da, kada se neki standardi spuste dovoljno nisko, sve ostalo, što bi se u nekom drugačijem vremenu smatralo normalnim ili standardom, postaje luksuz. Ako analiziramo stambenu gradnju velikih gradskih četvrti u posleratnom periodu, kada je ovakva gradnja otpočinjala na našim prostorima, možemo sagledati neke osnovne norme. Stambena gradnja bila je tada u rukama države, koja je imala plan, sredstva i dobru inženjersku struku da te planove realizuje. Stanovi su bili tipski, gradilo se planski, korišćene su prefabrikovane konstrukcije i poštovale su se osnovne smernice u stambenom projektovanju.

// Postojala je optimalna kvadratura za određenu sobnost stana, kao i minimalna dozvoljena kvadratura svake prostorije, projektovale su se pomoćne prostorije u stanovima, ostave, terase, broj kupatila i wc-a u stanu odgovarao je sobnosti i slično. //

Osim toga, bili su obezbeđeni potrebni parkinzi, igrališta za decu na slobodnim površinama između objekata, dovoljno zelenila, biciklističke staze, šetališta i drugo. Svaka stambena zgrada imala je zajedničke prostorije u vidu prostorija za pranje i sušenje veša, ostave, prostore za zajedničko korišćenje svih stanara i krovne terase.
Nakon devedesetih godina stambena gradnja dolazi u ruke privatnih kompanija i investitora, koji grade za potrebe tržišta. Platežna moć stanovništva je mala, a potreba za stambenim prostorom u gradovima se konstantno povećava. Umesto planske gradnje ranijeg perioda, urbanistički planovi se prilagođavaju potrebama investitora, stambeni objekti se grade na mestima nekadašnjih jednoporodičnih kuća i pojedinačnih parcela. U tim uslovima, prave se kompromisi u smislu kvaliteta stambene gradnje.

// Zajednički prostori u zgradama nestaju, jer nisu komercijalne površine koje je moguće prodati. U postojećim stambenim zgradama zajedničke prostorije se rekonstruišu i pretvaraju u stanove koji se prodaju novim kupcima. //

Stanovi su generalno manje kvadrature, nekadašnje polu- sobe sada postaju sobe, kvadrature dvosobnih stanova sada su kvadrature za trosobni stan, ukidaju se ostave i pomoćne prostorije, terase postaju simbolične kvadrature nedovoljne za boravak i, čine se, i drugi kompromisi gde projektanti pokušavaju na najbolji način da se prilagode potrebama tržišta, kako bi isprojektovali koliko-toliko funkcionalne stanove u okviru kvadratura koje kupci mogu da priušte. Nedovoljna slobodna površina oko objekata dovodi do problema parkiranja, nedostaju igrališta za decu, zelene površine i slično. Investitori se bore za svaki kvadrat koji mogu prodati, inženjeri za svaki posao kako bi preživeli, a kupci za krov nad glavom po što povoljnijoj ceni.

Enterijer modernog stana

Enterijer modernog stana

Nakon skoro dvadeset godina ovakve prakse, standardi su redefinisani. Društvo se, međutim raslojilo i iznedrilo nove kupce i drugačije potrebe za stambenim prostorom.

Šta je, dakle, novo luksuzno stanovanje? Stanovanje u blizini glavnih gradskih repernih tački i dešavanja, na lokaciji koja je dobro saobraćajno povezana sa ostalim delovima grada, ali sa određenom dozom privatnosti i dodatnih sadržaja u samom stambenom bloku. Izraz koji se najčešće upotrebljava za ovakve komplekse je „kondominijum“.

// Stanari kondominijuma imaju na raspolaganju parking mesta u podzemnoj garaži ispod cele površine kompleksa, igralište za decu sa zelenom parkovskom površinom i urbanim mobilijarom unutar bloka, zatim spa centar ili teretanu namenjenu samo stanarima, profesionalno održavanje i slično. // 

Enterijer spavaće sobe

Enterijer spavaće sobe

Obezbeđen je stalni video nadzor, a najčeše i portirnica sa obezbeđenjem, koje omogućava da kompleks bude privatan, a ulaz u njega ograničen samo na stanare i njihove posetioce. Posvećuje se pažnja oblikovanju prostora ulaznog hola u zgradu i njegove materijalizacije, prostora koji je bio u prethodnom periodu gradnje potpuno zaboravljen kao zajednički i reprezentativni prostor stambene zajednice koja u njemu živi. Obrada fasade primenom nekih od modernih materijala u dezenu drveta i slično, sa staklenim ogradama na terasama koriste se da daju utisak luksuza i kvaliteta.

// Ponovo se projektuju ravni krovovi, njihova površina se mestimično ozelenjava i formira tako kvalitetan zajednički prostor, kao i dodatna zelena površina preko potrebna u urbanim sredinama. //

Stambeno poslovni kompleks NEW MINEL residence & office / Galens invest

Stambeno poslovni kompleks NEW MINEL residence & office / Galens invest

Ponovo se posvećuje pažnja obezbeđenju dovoljno parking mesta bez kojih je život u savremenoj zajednici nezamisliv, kao i prostoru za dečija igrališta. Prizemlja objekata uglavnom su namenjena komercijalnim sadržajima: prodavnicama, kafićima i restoranima. Što se tiče samih stanova, projektuju se prostorije kao što su ostave ili pomoćne prostorije za pranje veša, zatim garderoberi i odvojena roditeljska kupatila u tzv. master bedroom-u.

Deluje ohrabrujuće da se ovakva praksa projektovanja vraća na scenu. Jedino pitanje koje se nameće je zašto su trenutne cene stambenog kvadrata na tržištu neadekvatne životnom standardu većine građana u zemlji. Ipak, ovo nije slučaj koji je registrovan samo u Srbiji, već je sličan trend, kako u regionu, tako i u većini Evropskih zemalja i definitivno jeste tema više za ekonomiste, nego za građevince.

Nekadašnji standard dostupan svakom stanovniku i radničkoj klasi nekadašnje Jugoslavije upakovan je u novu fasadu sa dodatkom video nadzora i kartica za ulazak u zgradu kao nove tehnologije i prodat kao luksuz koji je teško ostvariv prosečnim građanima. Dodatak je svakako i kontrola ulaza u ovakav blok koji treba stanarima da obezbedi kako sigurnost, tako i privatnost. Prosečni građani bi trebalo da se prilagode stanju na tržištu i svojim mogućnostima. Uostalom, prilagođavamo se realnosti i u svakoj drugoj vrsti kupovine, pa se to očekuje i u slučaju kada kupujemo dom za svoju porodicu.

Starija gradnja

Starija gradnja

Autor teksta: Sonja Krastavčević dipl.inž.arh, EN EF studio

Nastavi sa čitanjem

Arhitektura

U Pekingu aerodrom s najvećim terminalom na svetu

Objavljeno

:

Aerodrom u Pekingu u obliku morske zvezde. foto: NKCHU

U Pekingu se krajem meseca otvara novi najveći aerodrom na svetu koji se nalazi na površini od 700.000 metara kvadratnih – „Međunarodni aerodrom Peking Dasing“, koji se gradio pet godina, a čija je izradnja koštala 80 milijardi juana.

Njegov jedinstven izgled osmišljen je tako da imitira oblik morske zvezde, dok celokupan aerodrom obuhvata površinu od oko 47 kvadratnih kilometara, četiri piste i 268 parking mesta za avione. Lociran je 46 kilometara južno od pekinškog trga Tjenanmena i plan je da primi do 45 miliona putnika godišnje do 2021. godine, a čak 72 miliona do 2025. godine.

Plan je da se ovaj aerodrom u budućnosti još više širi i očekuje se da poveća svoj kapacitet na 100 miliona putnika do 2040. godine. S obzirom na planove, ovo će biti najveća vazduholovna luka na svetu koja je dizajnirana na takav način da nijedan putnik neče imati potrebu da hoda više od osam minuta da bi stigao do nekih od vrata, a ovaj nesvakidašnji aerodrom, koji ostavlja bez daha, dizajn je britansko-iračke arhitektice koja se zove Zaha Hadid.

Kako CNN navodi, bezbednosni kontrolni punktovi biće bliže vratima, uključivaće robote koji će se kretati po terminalu, pomagati korisnicima i pružati putnicima najnovije informacije o vremenu leta i vremenskim prilikama, a planirana je i brza železnica za ekspresnim vozovima kako bi putnici od aerodroma do centra grada mogli da stignu za manje od 20 minuta. S obzirom na talenat arhitektice, verujemo da ćemo i ovog puta uživati i u vizuelnom momentu.

Izvor: Tanjug

Nastavi sa čitanjem
Advertisement

Fasade

Izdvajamo

Popularno