Connect with us
Arhitektura

Online diskusija o Bloku 45 na programu 16. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA

U sredu 19. maja u 16:00h, u okviru 16. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA, biće održana online diskusija o četiri idejna rešenja za nova mesta okupljanja lokalne zajednice u bloku 45,. Diskusija je otvorenog tipa i organizatori pozivaju lokalnu zajednicu, kao i sve druge zainteresovane građane da se nakon kratkog izlaganja projekata uključe u diskusiju putem Zoom linka (https://us02web.zoom.us/j/88262692688?pwd=UWNWZXh0NHlXeW1hUHRMZ1hOS0lnZz09#success, Meeting ID: 882 6269 2688, Passcode: 689003). Predstavnici lokalne zajednice će putem društvenih mreža obezbediti uvid u projekte lokalnoj zajednici, gde će biti otvorena mogućnost za komentarisanje ovih projekata.

BINA tim je stupio u kontakt sa različitim udruženjima građana poput „Fortyfiver”, „Za naš kej”, „Blok45 – Info” i „Blok 45” i u saradnji sa njima je sproveo online anketu o mestima u otvorenom javnom prostoru u Bloku 45 gde lokalna zajednica najviše voli da se okuplja i provodi vreme. Na osnovu 73 popunjena anketna formulara formirane su smernice i odabrana su četiri poligona za izradu idejnih rešenja novih mesta okupljanja lokalne zajednice. Na idejnim rešenjima su tokom dve nedelje radila četiri tima studenata (14 studenata) sa II i III godine Osnovnih akademskih studija i I i II godine Master akademskih studija sa Arhitektonskog fakulteta Univeziteta u Beogradu.

Među odabranim projektima našli su se „Igra modula” (autori: Milica Brajović, Ajša Đukić, Anđela Ećimović, Eli Janja Stojanović), čije predloženo rešenje predviđa postavljanje modularne strukture oko tri glavna centra na lokaciji, „Scene 45” (Tamara Mladenović, Filip Mijailović, Anica Trajković, Julijana Radovanović) koji se zasniva na obnovi i aktiviranju centralne tačke bloka 45, na preseku šetališta Lazaro Kardenasa i glavnog severnog ulaza u blok, „Tok 45” (Anja Ljujić, Isidora Toropov) zamišljen kao multifunkcionalni prostor pored fudbalskog terena kluba „FC Sava 45”, i „Hub 45” (Milana Tokić, Jovana Cakić, Aleksa Ristić, Tatjana Argakijev) u prostoru između stambenih zgrada, zamišljen kao novo mesto okupljanja zajednice na inovativan način.

Mentorski tim su činili konsultanti Jelena Ivanović-Vojvodić i Aleksandra Stupar, gostujući kritičar Žaklina Gligorijević, koordinator procesa: Predrag Jovanović, saradnici Tamara Vuković i Stefan Slavić, i predstavnici lokalne zajednice Jelena Milić-Zlatković i Marko Lilić.

Projekat je podržan od strane Višegrad fonda (2020–2022).

bina

Društvo arhitekata Beograda
Kneza Miloša 7a/III
11000 Beograd
T +381 11 2624 858
E office@bina.rs
www.bina.rs