Connect with us
Arhitektura

Online diskusija o Bloku 45 na programu 16. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA

U sredu 19. maja u 16:00h, u okviru 16. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture ÔÇô BINA, bi─çe odr┼żana online diskusija o ─Źetiri idejna re┼íenja za nova mesta okupljanja lokalne zajednice u bloku 45,. Diskusija je otvorenog tipa i organizatori pozivaju lokalnu zajednicu, kao i sve druge zainteresovane gra─Ĺane da se nakon kratkog izlaganja projekata uklju─Źe u diskusiju putem Zoom linka (https://us02web.zoom.us/j/88262692688?pwd=UWNWZXh0NHlXeW1hUHRMZ1hOS0lnZz09#success, Meeting ID: 882 6269 2688, Passcode: 689003). Predstavnici lokalne zajednice ─çe putem dru┼ítvenih mre┼ża obezbediti uvid u projekte lokalnoj zajednici, gde ─çe biti otvorena mogu─çnost za komentarisanje ovih projekata.

BINA tim je stupio u kontakt sa razli─Źitim udru┼żenjima gra─Ĺana poput ÔÇ×FortyfiverÔÇŁ, ÔÇ×Za na┼í kejÔÇŁ, ÔÇ×Blok45 ÔÇô InfoÔÇŁ i ÔÇ×Blok 45ÔÇŁ i u saradnji sa njima je sproveo online anketu o mestima u otvorenom javnom prostoru u Bloku 45 gde lokalna zajednica najvi┼íe voli da se okuplja i provodi vreme. Na osnovu 73 popunjena anketna formulara formirane su smernice i odabrana su ─Źetiri poligona za izradu idejnih re┼íenja novih mesta okupljanja lokalne zajednice. Na idejnim re┼íenjima su tokom dve nedelje radila ─Źetiri tima studenata (14 studenata) sa II i III godine Osnovnih akademskih studija i I i II godine Master akademskih studija sa Arhitektonskog fakulteta Univeziteta u Beogradu.

Me─Ĺu odabranim projektima na┼íli su se ÔÇ×Igra modulaÔÇŁ (autori: Milica Brajovi─ç, Aj┼ía ─Éuki─ç, An─Ĺela E─çimovi─ç, Eli Janja Stojanovi─ç), ─Źije predlo┼żeno re┼íenje predvi─Ĺa postavljanje modularne strukture oko tri glavna centra na lokaciji, ÔÇ×Scene 45ÔÇŁ (Tamara Mladenovi─ç, Filip Mijailovi─ç, Anica Trajkovi─ç, Julijana Radovanovi─ç) koji se zasniva na obnovi i aktiviranju centralne ta─Źke bloka 45, na preseku ┼íetali┼íta Lazaro Kardenasa i glavnog severnog ulaza u blok, ÔÇ×Tok 45ÔÇŁ (Anja Ljuji─ç, Isidora Toropov) zami┼íljen kao multifunkcionalni prostor pored fudbalskog terena kluba ÔÇ×FC Sava 45ÔÇŁ, i ÔÇ×Hub 45ÔÇŁ (Milana Toki─ç, Jovana Caki─ç, Aleksa Risti─ç, Tatjana Argakijev) u prostoru izme─Ĺu stambenih zgrada, zami┼íljen kao novo mesto okupljanja zajednice na inovativan na─Źin.

Mentorski tim su ─Źinili konsultanti Jelena Ivanovi─ç-Vojvodi─ç i Aleksandra Stupar, gostuju─çi kriti─Źar ┼Żaklina Gligorijevi─ç, koordinator procesa: Predrag Jovanovi─ç, saradnici Tamara Vukovi─ç i Stefan Slavi─ç, i predstavnici lokalne zajednice Jelena Mili─ç-Zlatkovi─ç i Marko Lili─ç.

Projekat je podr┼żan od strane Vi┼íegrad fonda (2020ÔÇô2022).

bina

Društvo arhitekata Beograda
Kneza Miloša 7a/III
11000 Beograd
T +381 11 2624 858
E office@bina.rs
www.bina.rs