Connect with us
Materijali

Kako da kod ku─çe napravite mal─Ź?

Mal─Źiranje je veoma va┼żno i jedan je od najboljih prijatelja svake ba┼íte. Njegove prednosti su mnogobrojne, jedna je ┼íto nedozvoljava da voda iz tla isparava, ve─ç ─Źuva vlagu oko korena biljke, ali i ┼ítiti koren od ekstremnih temperatura, od smrzavanja zimi i isu┼íavanja leti. Mal─Ź spre─Źava da kvalitetne supstance, posebno one organske, budu istro┼íene i ida ih odnese nabujala voda. Kada se pravilno koristi organski mal─Ź mo┼że da doprinese da se postigne optimalni nivo kiselosti zemlje koji je va┼żan za svaku biljku, ali i da obogati tlo supstancama koje su veoma va┼żne za rastresitu strukturu zemlje koja pogoduje bilju. Sveukupno su njegove prednosti mnogobrojne iz tog razloga je sve ve─ça potra┼żnja za njim, mnogi poku┼íavaju da sami kod ku─çe naprave ┼íto bolju verziju organskog mal─Źa, mada je mnogo lak┼íe nabaviti ve─ç gotovi.

Prednosti organskog mal─Źa

Materijali za mal─Źiranje mogu biti organski i neorganski. Organski su naravno daleko bolji zbog toga ┼íto se prave od organskih materija koje tokom vremena trunu, raspadaju se i tako bogate tlo korisnim supstancama, menjaju mu kiselost i pobolj┼íavaju strukturu. Ovo mogu biti prednosti, ali i nedostaci ukoliko se pretera, posebno kada je re─Ź o promeni kiselosti tla, zato pa┼żljivo birajte organske materijale od kojih pravite mal─Ź kod ku─çe. Najbolji organski materijali za mal─Ź su kora drveta, strugotine, piljevina, iver i drugi drveni otpad, treba da znate da drvo ima blago kiselu reakciju. Za organski mal─Ź od bora i drugih ─Źetinara je preporu─Źljivo da se kompostira bar godinu dana. U ovu svrhu se koriste i iglice bora i drugih ─Źetinara, medjutim, one imaju izuzetnu kiselu reakciju na zemlji┼íte iz tog razloga se preporu─Źuju samo za biljke koje podnose kiselost, medju cve─çem to su hortenzija i kamelija. Biljke se najbolje hrane onim od ─Źega su i same sa─Źinjene, kad umru, raspadaju se i vra─çaju hranljive materije nazad u zemlji┼íte. Podsti─Źe rad mikroorganizama u zemlji┼ítu, a na povr┼íini ┼ítiti biljke od ┼íteto─Źina i jo┼í va┼żnije, ┼ítiti ih od razmno┼żavanja korova.

Postupak stvaranja jednog od najboljih prijatelja svake bašte

┼áto se ti─Źe organskih materijala za mal─Źiranje, li┼í─çe je najdostupnije, do njega je najlak┼íe do─çi, s tim da orahovo li┼í─çe treba da se izbegava. Bilo koje drugo li┼í─çe saseckajte i dodajte iseckane gran─Źice, do njih je malo te┼że do─çi, ali ako zadjete malo van grada, lako ─çete napuniti d┼żakove uz neku ┼íumsku stazu. Ovakva smesa pravi se za izuzetno male povr┼íine mal─Źiranja, obi─Źno se dodaje i krupnija piljevina koja se lako nabavlja kako bi se masa pove─çala. Za ve─çe ba┼ítenske povr┼íine je veoma komplikovano i te┼íko napraviti dovoljno organskog mal─Źa, mnogo je jednostavnije kupiti ga.

Pazite da materijali ne budu tretirani pesticidima

Ukoliko se odlu─Źite da pravite mal─Ź veoma je va┼żno da znate odakle dolazi svaki materijal koji koristite. Va┼żno je zbog toga ┼íto treba da izbegnete slamu koja je tretirana pesticidima, drvo koje je mo┼żda farbano ili li┼í─çe vo─ça koje je prskano. U dana┼ínjim uslovima, to je te┼íko izvodljivo, prosto nemogu─çe, jedino u kontrolisanim uslovima, ukoliko na svom posedu prikupljate materijale i znate da ih niste tretirali. U svakom drugom slu─Źaju vi┼íe verujte onome ┼íto pi┼íe na deklaraciji kupljenog pakovanja mal─Źa.