Connect with us
Materijali

Kako da kod kuće napravite malč?

Malčiranje je veoma važno i jedan je od najboljih prijatelja svake bašte. Njegove prednosti su mnogobrojne, jedna je što nedozvoljava da voda iz tla isparava, već čuva vlagu oko korena biljke, ali i štiti koren od ekstremnih temperatura, od smrzavanja zimi i isušavanja leti. Malč sprečava da kvalitetne supstance, posebno one organske, budu istrošene i ida ih odnese nabujala voda. Kada se pravilno koristi organski malč može da doprinese da se postigne optimalni nivo kiselosti zemlje koji je važan za svaku biljku, ali i da obogati tlo supstancama koje su veoma važne za rastresitu strukturu zemlje koja pogoduje bilju. Sveukupno su njegove prednosti mnogobrojne iz tog razloga je sve veća potražnja za njim, mnogi pokušavaju da sami kod kuće naprave što bolju verziju organskog malča, mada je mnogo lakše nabaviti već gotovi.

Prednosti organskog malča

Materijali za malčiranje mogu biti organski i neorganski. Organski su naravno daleko bolji zbog toga što se prave od organskih materija koje tokom vremena trunu, raspadaju se i tako bogate tlo korisnim supstancama, menjaju mu kiselost i poboljšavaju strukturu. Ovo mogu biti prednosti, ali i nedostaci ukoliko se pretera, posebno kada je reč o promeni kiselosti tla, zato pažljivo birajte organske materijale od kojih pravite malč kod kuće. Najbolji organski materijali za malč su kora drveta, strugotine, piljevina, iver i drugi drveni otpad, treba da znate da drvo ima blago kiselu reakciju. Za organski malč od bora i drugih četinara je preporučljivo da se kompostira bar godinu dana. U ovu svrhu se koriste i iglice bora i drugih četinara, medjutim, one imaju izuzetnu kiselu reakciju na zemljište iz tog razloga se preporučuju samo za biljke koje podnose kiselost, medju cvećem to su hortenzija i kamelija. Biljke se najbolje hrane onim od čega su i same sačinjene, kad umru, raspadaju se i vraćaju hranljive materije nazad u zemljište. Podstiče rad mikroorganizama u zemljištu, a na površini štiti biljke od štetočina i još važnije, štiti ih od razmnožavanja korova.

Postupak stvaranja jednog od najboljih prijatelja svake bašte

Što se tiče organskih materijala za malčiranje, lišće je najdostupnije, do njega je najlakše doći, s tim da orahovo lišće treba da se izbegava. Bilo koje drugo lišće saseckajte i dodajte iseckane grančice, do njih je malo teže doći, ali ako zadjete malo van grada, lako ćete napuniti džakove uz neku šumsku stazu. Ovakva smesa pravi se za izuzetno male površine malčiranja, obično se dodaje i krupnija piljevina koja se lako nabavlja kako bi se masa povećala. Za veće baštenske površine je veoma komplikovano i teško napraviti dovoljno organskog malča, mnogo je jednostavnije kupiti ga.

Pazite da materijali ne budu tretirani pesticidima

Ukoliko se odlučite da pravite malč veoma je važno da znate odakle dolazi svaki materijal koji koristite. Važno je zbog toga što treba da izbegnete slamu koja je tretirana pesticidima, drvo koje je možda farbano ili lišće voća koje je prskano. U današnjim uslovima, to je teško izvodljivo, prosto nemoguće, jedino u kontrolisanim uslovima, ukoliko na svom posedu prikupljate materijale i znate da ih niste tretirali. U svakom drugom slučaju više verujte onome što piše na deklaraciji kupljenog pakovanja malča.