Connect with us
Enterijer

Kako da enterijer stana u─Źinite funkcionalnim, ali i modernim?

Ure─Ĺenje prostora u kome boravite i ┼żivite predstavlja va┼íe jedinstveno mesto, koje vas karakteri┼íe i vi┼íe nego ┼íto mo┼żete da zamislite. Iz tog razloga, veoma je bitno da stan u kome provodite najvi┼íe vremena sa svojim najbli┼żima bude prvenstveno funkcionalan, ali i moderan i estetski unikatan.

Ukoliko ┼żelite da napravite izvesne promene u svom mestu boravka, letnji period godine je idealno vreme da svoj enterijer stana uredite prema sopstvenim ┼żeljama i potrebama.

┼áta podrazumeva moderan stil prilikom ure─Ĺenja prostora?

Sigurno ste imali prilike da vidite stanove koji su svetli, komforni, sa name┼ítajem jednostavnih linija, koji odi┼íu udobno┼í─çu i sve┼żinom. Dana┼ínji akcenat na moderno u enterijeru, upravo podrazumeva spoj funkcionalnosti i nenametljivosti, sa asocijacijom na dobro iskori┼í─çen prostor, koji je ujedno i komotan.

Dominiranje neutralnih, svetlih boja u─Źini─çe svaku prostoriju prostranijom. Kako su zidovi glavni nosioci energije, trebalo bi birati lagane boje, koje ─çe se nenametljivo uklapati sa detaljima i dekoracijom. Ukoliko ┼żelite da istaknete jedan deo zida, to mo┼żete u─Źiniti dekorativnim kamenom, drugom bojom zida ili tapetom.

Pod ukrasima ili dekoracijom, uglavnom se podrazumevaju slike koje ─çe krasiti va┼íe zidove, ali i detalji kao ┼íto su vaze i ostali predmeti koji ─çe oplemeniti va┼í stan. Zapamtite da je manje ÔÇô u stvari vi┼íe. Ukoliko ┼żelite da svom prostoru date unikatnu notu, uramite omiljene fotografije dragih ljudi i doga─Ĺaja i izaberite odgovaraju─çi kutak u stanu, gde ─çete ispri─Źati svoju pri─Źu.

Name┼ítaj karakteri┼íu jednostavne ivice, bez posebnih ukrasa. Me─Ĺutim, ono ┼íto dominira je upravo veli─Źina name┼ítaja, pa u modernom enterijeru akcenat je na masivnosti. To se odnosi na ugaone garniture, stolove, stolice, ali i krevete i ormare. Drvo i imitacija drveta ostaju dominantni materijali koji se koriste u izradi plo─Źastog name┼ítaja, jer se najbolje uklapaju u svaki ambijent.
Zavese i tepisi prate prirodniji izgled, kao i materijal, koji je uglavnom u boho stilu.

U modernom stanu, nema potpunog u┼żivanja bez za┼ítite ÔÇô komarnici za vrata i prozore su idealna re┼íenja protiv dosadnih insekata

Prva asocijacija na leto su visoke temperature i dosadni komarci i drugi insekti koji nam kvare boravak i u┼żivanje. Zato se prilikom ure─Ĺenja, posebno obra─ça pa┼żnja na postavljanje odre─Ĺenih vidova za┼ítite, kakvi su komarnici za vrata i prozore.

Komarnici predstavljaju najjednostavnije, a ujedno i najbolje re┼íenje za svaki stambeni ili poslovni prostor. Lako se ugra─Ĺuju, razli─Źtih su nijansi i dizajna, pa se kao takvi uklapaju u svaki enterijer. Komarnici za vrata naj─Źe┼í─çe se ugra─Ĺuju na balkonska, ali i na ulazna vrata. Njihova pozitivna strana je ┼íto ih mo┼żete postaviti na svaki tip stolarije i po meri koja vam najvi┼íe odgovara. Isto va┼żi i za prozore, koji se ─Źesto otvaraju, pa komarnici imaju potpunu funkciju tokom letnjih, vrelih dana.

Moderno zna─Źi i dobro osvetljeno

Kod modernog ure─Ĺenja stanova, osvetljenje igra dominantnu ulogu. To podrazumeva ┼íto vi┼íe prozora, koji ─çe omogu─çiti ulazak prirodnog svetla, ali i ve┼íta─Źkog, ukoliko uslovi ambijenta to ne dozvoljavaju. U ovom slu─Źaju, LED rasveta ─çe prikupiti najvi┼íe simpatija, jer osim energetske efikasnosti i u┼ítede struje, ovakav tip osvetljenja doprinosi prirodnijim tonovima i rastere─çuje prostor. Uz malo kreativnosti, svetlo mo┼żete postavljati na zidove, plafone, podove ili u vidu lampi i u┼żivati u romanti─Źnoj atmosferi koju prave.