Connect with us
Enterijer

A kako je u vašem podrumu?

U našoj ulici većina kuća bila je ostavština Nemaca. Uostalom, kao i u većini drugih ulica i vojvođanskih sela. Široki drum, uredno potkrečena stabla, drvene klupe za nadzor prolaznika i kuće, bile su jedinstvena slika našeg kraja. A, kada svemu tome dodate specifični duh ravnice i široke duše, doživljaj je za nezaborav. Iako se Vojvođani drže, iz godine u godinu sve je manje autentičnosti. I materijalne i duhovne.

Ovog leta, sasvim slučajno, obrela sam se kod starih prijatelja. Ni slutila nisam kakvo putovanje kroz vreme ću doživeti. Iako je kuća spolja podsećala na onu nekadašnju, ulaskom u dvorište, brzo sam shvatila da je to sada jedno novo domaćinstvo. Sem jednog detalja. Na istom onom mestu bila su ista ona vrata. Već u sledećem trenutku, videla sam starog prijatelja, kako se penje i sa nakrivljenim šeširom i flašom crnog vina, poziva za drveni astal ispod strehe. A za astalom čekala je štrudla sa makom, kafa i vesela baka sa maramom. Bili su tu na dohvat ruke. Ali na kratko. Već odavno nisu ovde. Odselili su se u neke više predele.

Zaštita prostora od atmosferske i podzemne vode

Brzinom svetlosti protutnjala sam detinjstvom i obrela se za novim stolom ispred istih tih vrata i onog starog podruma. Bio je isti. Polukružni ulaz, uzane kamene stepenice, zid i tavanice popločani kamenom ciglom i zemljani pod.

Isti onaj miris svežine i vlage, kome je nedostajao jedan sastojak, miris vina. Tada primetih da nema više ni onih velikih bačvi u kojima su se nekada čuvala Rizling, Slankamenka i sada već zaboravljena vrsta. „Velika je vlaga. Godine su učinile svoje. Morao sam skloniti vino.“ Samoinicijativno, objasnio mi je mladi gazda. Znate vinski podrum bez vina nije izgledao mnogo srećno.

// Oduvek su mi ovi stari austrougarski podrumi bili zanimljivi. Iz ondašnje perspektive, bili su ogromni, tamni i mistični i mnogo interesantniji od moderne varijante podruma u mojoj kući. Zapravo, sem stepenica, naš podrum je više podsećao na sobu pod zemljom. //

Jedina „švapska“ veza između nekadašnjeg i našeg podruma, bio je zapravo moj otac. Naime, dugogodišnji život i rad u germanskim zemljama, učinili su svoje. Princip rada, preciznost i kvalitet u njegovom radu odrazili su se i na gradnju naše kuće. Između ostalog i podruma.

Stari podrum, prostorija koja se ne koristi

Stari podrum, prostorija koja se ne koristi

Betonski zidovi, pod i plafon, stabilne stepenice i ozidane police uredno su bile okrečene u belo. Naravno da bi se dobilo na širini prostora. A na podu tepih. Rekoh vam, teška pedanterija. Poštujući ravnopravnost polova, u jednom delu uredno je bio poslagan alat, dok je sa druge strane, na drvenim policama svoje mesto našla zimnica i slatko od višanja. Da budem iskrena, mama je znala da pređe tu granicu, pa u jesen spusti svoje muškatle i zaštiti ih od nadolazećih zimskih meseci. Mada, kada je ona u pitanju i švapska strogoća je bivala razoružana.

Dugo godina naš podrum uzorno je služio svrsi. Dok se jednog jutra mamin tepih nije probudio u vodi. Tatina kratka konstatacija „Podzemne vode.“ Istina tog proleća bile su velike kiše, a sa njima pojavile su se i podzemne vode. Prvi put od kako je kuća napravljena. Iako su starije komšije imale teoriju da se na tom placu, mnogo ranije pre nego što je postao naš, postojao kanal i „žila“ kojom je tekla voda, tata je znao da je greška na drugoj strani. Njegovoj. Uvek je bio realan i nije mu bilo ispod časti da prizna grešku. Elem, kada je podrum u pitanju glavni problem bio je u hidroizolaciji. Zato, hajmo dalje.

HIDROIZOLACIJA

Kada je podrum u pitanju, prva stavka koja mora da se ispoštuje jeste hidroizolacija. Zaštita prostora od atmosferske i podzemne vode. Znam šta sada mislite. Švapski „đak“ pa tako nešto predvidi. Grešite. Prilikom gradnje kuće, moj otac je obavio tzv. pozitivnu hidroizolaciju, odnosno izolaciju spolja. Međutim, problem je došao sa unutrašnje strane, od strane podzemnih voda. Stoga problem se morao rešavati iznutra, odnosno nužna je negativna hidroizolacija. Kada se povukla voda, krenulo se u rešavanje problema. Bitumenske trake postavljene su na pod i zidove, preko njih je postavljena mreža koja je potom omalterisana. Kada su svi radovi završeni, mama je izabrala boju. Ovaj puta je bila žuta. Zbog baksuza.

Fragmat S - Hidroizolacija

Fragmat S – Hidroizolacija

Pored ovakvog načina hidroizolacije, danas su u upotrebi savremena hidroizolaciona sredstva, koja se mogu koristiti bez ikakvih prethodnih radova na zidovima podruma, čak i u vreme kada je podloga pod vodenim pritiskom ili vlažna. Zahvaljujući tim različitim premazima, dobija se vodonepropusni sloj i sigurna barijera vodi kao neprijatelju broj jedan. Tek nakon uspešne hidroizolacije, zidove je moguće ponovo omalterisati i prekriti bojom.

// Suština hidroizolacije jeste zaštita podzemnih prostorija, podruma i suterena od vlage, vode, čime se povećava dugoročnost samog objekta, bezbednost i zdrava sredina. //

Od momenta, kada je urađena nova hidroizolacija, voda više nijednom nije osvanula u našem podrumu. I taman kada je tata pomislio da je kraj radovima u tom delu kuće, njegova saputnica je dobila ideju da ova prostorija dobije novu namenu, kutak za letnje kuliranje. Elem, kako je teško podnosila vrućine, svako novo leto za nju je bilo veliki problem. Informacije radi, nebrojeno puta, zatekla sam je kako sedi na stepenicama podruma i „hladi se“, kako bi ona rekla.

Budući da su to bili novi momenti za njega, uz blago negodovanje, nešto slično femkanju, pristao je na ovaj poduhvat. Zapravo to je bio još jedan izazov za njega. Dugo je istraživao, čitao i razmišljao i evo šta je saznao u ovoj novoj priči.

RENOVIRANJE PODRUMA

Pored hidroizolacije, koja je osnova za aktivno i nesmetano korišćenje podruma i koju smo Bogu hvala uspešno rešili, ovo su momenti o kojima treba voditi računa.

// PROZORI

Budući da se nalazite u podzemnoj prostoriji, prvi osećaj je da nemate dovoljno vazduha i zbog toga je neophodno da podrum ima prozore. Istina ti prozori su obično mali, ali sasvim dovoljni za cirkulaciju vazduha, dodatno prirodno osvetljenje i za postizanje umirujućeg efekta od zatvorenog prostora. Kako smo mi imali male rešetkaste prozore koji su bili u ravni dvorišta, nužno ih je bilo menjati. U uži krug ušla su stakla, koja propuštaju dovoljnu količinu svetlosti, ali čuvaju privatnost i ne može se ništa videti unutra. U slučaju da je kompletan podrum pod zemljom i u tom slučaju moguće je postaviti prozor. Naime, tada se ugrađuju tzv. svetlosna okna. Ona funkcionišu tako da se u ravni podrumskog zida postavi prozor, a ispred njega okno od polipropilena. Na vrhu okna nalazi se mreža koja se postavlja u ravni površine i zapravo iz spoljašnje perspektive, okno ima funkciju odvoda. S druge strane, ista ta mreža propušta odgovarajuću količinu svetlosti, koja se reflektuje u sam podrum i predstavlja izvor svetlosti. Voda koja se skuplja preko površine, odvodi se putem levka sa donje strane okna u zemlju. Odlično rešenje, koje se nalazi na domaćem tržištu i daje prozore različite veličine.

Prozor za podrum - ACO svetlosna okna

Foto: ACO građevinski elementi d.o.o. / svetlosna okna

// SVETLOST

Pored prozora, podrumi su generalno tamne prostorije i za normalan život, neophodna je dodatna količina svetlosti. Drugim rečima, veliku pažnju potrebno je posvetiti izboru kvalitetnog osvetljenja. Da li će to biti zidna stropna rasveta ili kombinacija različitih lampi, stvar je ukusa i namene same prostorije.

// BOJE

Kao i u svakom drugom životnom i radnom prostoru, boje zidova, nameštaja i dekoracije u velikoj meri utiču na vaš boravak u njima. U slučaju podruma, boje su izuzetno bitne, jer je plafon obično nizak, a podrumski prostor mali. Zato birajte svetle boje zidova i plafona, koje će stvoriti utisak šireg i višeg prostora. Kombinacija žute i ciklama boje bila je izbor cool prostora mojih roditelja.

// VODONEPROPUSNA PODNA OBLOGA

Iako sam naglasila da je hidroizolacija osnovna stavka koja mora da se ispuni, prilikom izbora podne obloge, najbolje je birati vodonepropusne materijale. Zašto? Podrum i pored hidroizolacije i malog broj prozora, po prirodi u sebi ima određenu količinu vlage. Iako se pravilnom vetilacijom ona odvodi iz prostora, ipak je bolje koristiti podnu oblogu koja se neće menjati pod uticajem vlage. U našem prostoru, izbor je pao na laminat, boje parketa koji svojom prostornošću i neprekidnošću, odaje vizuelni utisak šireg prostora.

// UNESITE DUŠU

Šta god da se radi, ako se ne radi sa dušom, teško da će biti onog pravog efekta. Kada je podrum u pitanju, duša nekako najviše treba da dođe do izražaja. Možda bi neko to nazvao i kreativnost. Sve u svemu, suština je uneti različite detalje, boje i materijale. Pa tako, za ovaj prostor, stručnjaci savetuju male kratke tepihe veselih boja, zidne slike, drvene police i udobne stolice. I, ugođaj će biti kompletan.

Vešeraj u podrumu, pranje veša i veš mašina

Vešeraj u podrumu

SAVREMENA NAMENA PODRUMA

Počevši od prvih, starih podruma koji su imali svoju vinsku funkciju, baš kao i podrum naših prijatelja, preko podruma za ostavu alata, zimnice, povrća, danas podrum sve češće dobija novu, drugačiju funkciju. Jedna od njih je i dodatna soba za odmor, baš kao i u slučaju mojih roditelja. U zavisnosti od namene, podrumi danas mogu biti:

 • RADNI PROSTOR
  U slučaju da u ostatku kuće nemate adekvatnu prostoriju, podrum veoma često može poslužiti kao radni prostor. Bez obzira da li vam je potreban mir ili je mir potreban vašim ukućanima, a vi ga svojim radom narušavate, podrum je idealan za vas. Dobra zvučna i termička izolacija, izolovanost i adekvatno uređenje, doprineće da imate svoj prostor, svoje mesto pod nebom gde ćete produktivnost staviti na najviši stepen. Nešto kao inspirativni kutak na duže staze.
 • VEŠERAJ
  Ukoliko imate veliku porodicu i stalno punu mašinu veša, sigurno imate potrebu i za peglanjem veće količine veša. Naravno to je u slučaju da pretpostavljamo da nemate valjak za peglanje. U tom slučaju, kako je podrum prijatna sredina kada je temperatura u pitanju, posebno leti, peglanje se u ovim uslovima još čine izvodljivim. Međutim, ukoliko odlučite ovde da postavite i mašinu za pranje i eventualno sušenje veša, vodite računa o kvalitetnom odvodu vode i dobroj ventilaciji.
 • KUTAK ZA ZABAVU
  Čim je zabava u pitanju, nekako odmah zaključujemo da tu mora biti i buke. Podrumi su kao stvoreni za takve situacije. Veoma često koriste se za okupljanje gostiju, dečije rođendane ili igraonice. U takvim situacijama veoma je bitno obezbediti adekvatnu električnu instalaciju, odgovarajuću rasvetu, toplu podnu oblogu, obezbeđene i sigurne stepenice za ulazak i izlazak i sl. A, ukoliko se bavite sviranjem nekog instrumenta, bubnjeva npr., kutak u podrumu, više je nego poželjno rešenje.
 • FITNES PROSTOR
  Ukoliko imate neiskorišćen podrum, izgovor da nemate prostora za vežbanje i kondiciju neće više da pije vodu. Adekvatna podloga od linoleuma, sprave za vežbu i dobra volja, dovoljni su za fitnes u podrumu.
 • VINSKI PODRUM
  Poslednjih decenija adaptacija i uređenje starih vinskih podruma postao je pravi hit. Renoviran autentični prostor, vino i zvuci tamburaša jedno su od najlepših i najatraktivnijih prostora uvek. Trend koji se ne menja. Trend koji ne bi bio trend da je promenljiv. Trend koji traje.

Novi momenti kada su vinski podrumi u pitanju jesu privatni vinski podrumi. Drvene police, rashladne vitrine, stolovi od bačvi, visoke šank stolice, ukusna hrana i dobro društvo, učiniće vaš podrum najposećenijim delom kuće.

Podrum za skladištenje boca vina

Podrum za skladištenje boca vina

Ovog leta nisu bile velike vrućine iz perspektive moje majke. Nakon hidroizolacije, tata se svojski potrudio. Na betonskim policama gde se nalazio alat, poručio je ugradne drvene zatvorene police, u kojima je smestio alat, mamine tegle, čaše i šolje za hedonizam. Bio je to jedan potpuno drugi prostor. Vesele boje zidova, plafona i omanje ugaone garniture odavale su ništa manje prijatan utisak. A boravak? Ako vam kažem da evo i jesen oboje provode dole, pod izgovorom da preslaguju tegle, čitaj beže od unuka, biće da je ovaj vid podruma, pun pogodak. A, kakvo je stanje u vašem podrumu?

Autor teksta: Snežana Trtica Graovac