Connect with us
Arhitektura

Siniat i Promat u izgradnji najvišeg tornja od drvene i betonske konstrukcije u Francuskoj

Hyperion toranj - glavni izvođač kompanija Eiffage Construction, koristi drvenu konstrukciju od lokalne drvene građe

Pilot-projekt „low carbon building“ („objekti sa niskom emisijom ugljen dioksida“) pokrenut 2016.Godine na projektu tour hyperion je najviši drveni građevinski objekat u francuskoj.

Godine 2016. Eiffage Immobilier dobio je ugovor o izgradnji prvog u svetu kompozitnog armirano betonskog i drvenog tornja od 17 spratova u Bordeaux-u, površine 17.000 m², uključujući i 5.000 m² drvenih međuspratnih konstrukcija. Projekat francuskog arhitekte Jean-Paul Viguier-a ima 82 stambene jedinice, biće izgrađen oko armirano-betonskog jezgra sa drvenim podnim konstrukcijama. Ramovska zidna podkonstrukcija se takođe sastoji od lokalno proizvedenih drvenih nosača.

Toranj Hyperion - na ovom objektu su u potpunosti primenjene obloge od ETEX gips kartonskih ploča kao i sistemi pasivne zaštite od požara

Toranj Hyperion – na ovom objektu su u potpunosti primenjene obloge od ETEX gips kartonskih ploča kao i sistemi pasivne zaštite od požara

To je deo projekta urbane obnove koju provodi EPA Bordeaux Euratlantique, u četvrti Saint-Jean Belcier. Dizajniran od strane Jean-Paul Viguier&Associes, projekt razvija Eiffage Immobilier Sud-Ouest, uz pomoć Woodeuma. Projekat je vredan 51 miliona evra.

Zahvaljujući neposrednoj saradnji tehničkih timova Siniat-a i Promat-a, na ovom objektu su u potpunosti primenjene obloge od ETEX gips kartonskih ploča kao i sistemi pasivne zaštite od požara.

Etex proizvodi koji se ugrađuju na objektu:

  • SINIAT PREGYWAB Sanitized BA18: 1.800 m²
  • SINIAT PREGYPLAC BA18 i PREGYDRO BA18 standard: 5.000 m²
  • SINIAT PREGYPLAC BA13 standard: 22.000 m²
  • SINIAT PREGYTWIN 25 i PREGYDRO 25 standard: 4.500 m²
  • PROMAT PROMASPRAY P300: 50 tona

Kada bude dovršen krajem 2020. godine, imaće visinu preko 50 m.

Uvod u pozitivnu praksu izgradnje objekata sa niskom emisijom ugljen dioksida

Toranj Hyperion koji je trenutno u izgradnji, nalazi se u Bordeaux-u i ime je dobio po jednom od najviših stabala na svetu. Kao glavni izvođač kompanija Eiffage Construction, koristi drvenu konstrukciju od lokalne drvene građe, iz regionalnih šuma i obrađenu u lokalnoj drvnoj industriji. Drvo je kao biomasa i obnovljivi material, istovremeno i filter za ugljen dioksid, emituje 25% manje CO2 nego beton.

Toranj Hyperion će imati ekvivalent od 1000 tona CO2, što je ekvivalentno kapacitetu jednog kvadratnog kilometra šume. Drugim rečima, zgrada nadoknađuje emisiju CO2 jednaku kao 5 miliona pređenih kilometara automobila ili prosečnu ukupnu emisiju od 115 evropskih građana godišnje!

Konstruktivni model

Izgradnja tornja Hyperion predstavlja novi model u izgradnji objekata sa niskom emisijom ugljen dioksida. Ovaj projekat će se sastojati od:

  • dva tornja od 7 000 m² u R+17 i dodatne zgrade sa 7 spratova,
  • poslovni objekat R+8 od 5.000 m² sa malim tržnim centrom u prizemlju,
  • podzemne garaže sa 151 parking mesta.

Pravi tehnički i logistički izazov s kojim su se suočili građevinski timovi kompanije Eiffage, omogućen je posebnim BIM dizajnom sa više od 1.500 komada drvene konstrukcije ugrađenih na gradilištu u roku od 5 meseci.

Toranj ima betonsko jezgro koja sadrži liftovsko i stepenišno okno koje okružuje konstrukcija od drvenih nosača. Podovi i zidovi su izrađeni od poprečno laminiranih drvenih nosača (CLT) koji pružaju veću čvrstoću od tradicionalnog drveta. Drvena konstrukcija se izrađuje u regionalnim radionicama kako bi se omogućila brza i jednostavna montaža na gradilištu. Drvena zidna konstrukcija omogućava laku promenu životnog prostora u budućnosti, lako se uklanja i premešta, kako bi korisnicima obezbedila brze promene u skladu sa novim potrebama.

Balkoni su ispunjeni biljkama, kao i zajednički vrt, koji su arhitekti nazvali „urbana džungla”.

Balkoni su ispunjeni biljkama, kao i zajednički vrt, koji su arhitekti nazvali „urbana džungla”.

Balkoni su ispunjeni biljkama, kao i zajednički vrt, koji su arhitekti nazvali „urbana džungla”. Pet ili šest stanova na svakom spratu a veći stanovi su postavljeni u uglovima kako bi imali koristi od dvostruke orijentacije.
Šest dupleks stanova biće postavljeno na najvišim spratovima. Male terase prema dupleksu mogu se pretvoriti u viseće vrtove po nahođenju stanovnika.

Arhitekte su 21. vek označili kao „drveno doba”, a CLT je omogućio izgradnju većih i viših zgrada. ETEX je ponosan što je učestvovao u izgradnji Hypérion-ovog kompozitnog tornja od drveta i betona u Bordeaux-u, prvog takve vrste u Francuskoj.

Logo   Siniat logo

ETEX Building Performance logo

Etex Building Performance d.o.o.
Vojvode Putnika 79,
21208 Sremska Kamenica
T. +381 21 210 10 90
siniat.rs@etexgroup.com
www.siniat.rs