Connect with us
Arhitektura

Siniat i Promat u izgradnji najvišeg tornja od drvene i betonske konstrukcije u Francuskoj

Pilot-projekt ÔÇ×low carbon buildingÔÇť (ÔÇ×objekti sa niskom emisijom ugljen dioksidaÔÇť) pokrenut 2016.Godine na projektu tour hyperion je najvi┼íi drveni gra─Ĺevinski objekat u francuskoj.

Godine 2016. Eiffage Immobilier dobio je ugovor o izgradnji prvog u svetu kompozitnog armirano betonskog i drvenog tornja od 17 spratova u Bordeaux-u, povr┼íine 17.000 m┬▓, uklju─Źuju─çi i 5.000 m┬▓ drvenih me─Ĺuspratnih konstrukcija. Projekat francuskog arhitekte Jean-Paul Viguier-a ima 82 stambene jedinice, bi─çe izgra─Ĺen oko armirano-betonskog jezgra sa drvenim podnim konstrukcijama. Ramovska zidna podkonstrukcija se tako─Ĺe sastoji od lokalno proizvedenih drvenih nosa─Źa.

Toranj Hyperion - na ovom objektu su u potpunosti primenjene obloge od ETEX gips kartonskih plo─Źa kao i sistemi pasivne za┼ítite od po┼żara

Toranj Hyperion – na ovom objektu su u potpunosti primenjene obloge od ETEX gips kartonskih plo─Źa kao i sistemi pasivne za┼ítite od po┼żara

To je deo projekta urbane obnove koju provodi EPA Bordeaux Euratlantique, u ─Źetvrti Saint-Jean Belcier. Dizajniran od strane Jean-Paul Viguier&Associes,┬áprojekt razvija Eiffage Immobilier Sud-Ouest, uz pomo─ç Woodeuma. Projekat je vredan 51 miliona evra.

Zahvaljuju─çi neposrednoj saradnji tehni─Źkih timova Siniat-a i Promat-a, na ovom objektu su u potpunosti primenjene obloge od ETEX gips kartonskih plo─Źa kao i sistemi pasivne za┼ítite od po┼żara.

Etex proizvodi koji se ugra─Ĺuju na objektu:

  • SINIAT PREGYWAB Sanitized BA18: 1.800 m┬▓
  • SINIAT PREGYPLAC BA18 i PREGYDRO BA18 standard: 5.000 m┬▓
  • SINIAT PREGYPLAC BA13 standard: 22.000 m┬▓
  • SINIAT PREGYTWIN 25 i PREGYDRO 25 standard: 4.500 m┬▓
  • PROMAT PROMASPRAY P300: 50 tona

Kada bude dovršen krajem 2020. godine, imaće visinu preko 50 m.

Uvod u pozitivnu praksu izgradnje objekata sa niskom emisijom ugljen dioksida

Toranj Hyperion koji je trenutno u izgradnji, nalazi se u Bordeaux-u i ime je dobio po jednom od najvi┼íih stabala na svetu. Kao glavni izvo─Ĺa─Ź kompanija Eiffage Construction, koristi drvenu konstrukciju od lokalne drvene gra─Ĺe, iz regionalnih ┼íuma i obra─Ĺenu u lokalnoj drvnoj industriji. Drvo je kao biomasa i obnovljivi material, istovremeno i filter za ugljen dioksid, emituje 25% manje CO2 nego beton.

Toranj Hyperion ─çe imati ekvivalent od 1000 tona CO2, ┼íto je ekvivalentno kapacitetu jednog kvadratnog kilometra ┼íume. Drugim re─Źima, zgrada nadokna─Ĺuje emisiju CO2 jednaku kao 5 miliona pre─Ĺenih kilometara automobila ili prose─Źnu ukupnu emisiju od 115 evropskih gra─Ĺana godi┼ínje!

Konstruktivni model

Izgradnja tornja Hyperion predstavlja novi model u izgradnji objekata sa niskom emisijom ugljen dioksida. Ovaj projekat ─çe se sastojati od:

  • dva tornja od 7 000 m┬▓ u R+17 i dodatne zgrade sa 7 spratova,
  • poslovni objekat R+8 od 5.000 m┬▓ sa malim tr┼żnim centrom u prizemlju,
  • podzemne gara┼że sa 151 parking mesta.

Pravi tehni─Źki i logisti─Źki izazov s kojim su se suo─Źili gra─Ĺevinski timovi kompanije Eiffage, omogu─çen je posebnim BIM dizajnom sa vi┼íe od 1.500 komada drvene konstrukcije ugra─Ĺenih na gradili┼ítu u roku od 5 meseci.

Toranj ima betonsko jezgro koja sadr┼żi liftovsko i stepeni┼íno okno koje okru┼żuje konstrukcija od drvenih nosa─Źa. Podovi i zidovi su izra─Ĺeni od popre─Źno laminiranih drvenih nosa─Źa (CLT) koji pru┼żaju ve─çu ─Źvrsto─çu od tradicionalnog drveta. Drvena konstrukcija se izra─Ĺuje u regionalnim radionicama kako bi se omogu─çila brza i jednostavna monta┼ża na gradili┼ítu. Drvena zidna konstrukcija omogu─çava laku promenu ┼żivotnog prostora u budu─çnosti, lako se uklanja i preme┼íta, kako bi korisnicima obezbedila brze promene u skladu sa novim potrebama.

Balkoni su ispunjeni biljkama, kao i zajedni─Źki vrt, koji su arhitekti nazvali ÔÇ×urbana d┼żunglaÔÇŁ.

Balkoni su ispunjeni biljkama, kao i zajedni─Źki vrt, koji su arhitekti nazvali ÔÇ×urbana d┼żunglaÔÇŁ.

Balkoni su ispunjeni biljkama, kao i zajedni─Źki vrt, koji su arhitekti nazvali ÔÇ×urbana d┼żunglaÔÇŁ. Pet ili ┼íest stanova na svakom spratu a ve─çi stanovi su postavljeni u uglovima kako bi imali koristi od dvostruke orijentacije.
┼áest dupleks stanova bi─çe postavljeno na najvi┼íim spratovima. Male terase prema dupleksu mogu se pretvoriti u vise─çe vrtove po naho─Ĺenju stanovnika.

Arhitekte su 21. vek ozna─Źili kao ÔÇ×drveno dobaÔÇŁ, a CLT je omogu─çio izgradnju ve─çih i vi┼íih zgrada. ETEX je ponosan ┼íto je u─Źestvovao u izgradnji Hyp├ęrion-ovog kompozitnog tornja od drveta i betona u Bordeaux-u, prvog takve vrste u Francuskoj.

Logo   Siniat logo

ETEX Building Performance logo

Etex Building Performance d.o.o.
Vojvode Putnika 79,
21208 Sremska Kamenica
T. +381 21 210 10 90
siniat.rs@etexgroup.com
www.siniat.rs