Connect with us

Budućnost

Projekat koji pretvara zanzibarsko smeće u građevinski materijal

Objavljeno

:

Cilj 21. veka je definitivno iskorišćavanje materijala i njihovo ponovo korišćenje. Tako je studio pod nazivom „Super lokalno“ svoje terazzo predmete za gradnju napravio ni manje ni više, nego do starih staklenih flaša. Obrađeno staklo se pretvara u teraco da bi se stvorio ovaj asortiman nameštaja i predmeta, koji je holandski studio Super Local dizajnirao u saradnji sa Zanzibarijevim zanatlijama.

Foto: www.dezeen.com

Projekat Bottle Up pokazuje kako Zanzibarski smeće može da se pretvori u nameštaj, pribor i građevinski materijal – umesto da se odlazi na deponiju. Najnovija kolekcija, predstavljena na holandskom dizajnerskoj nedelji, je veliki niz šarenih terazzo upotrebnih predmeta za kuću, uključujući klupu, sto, posudu i vazu.

Dizajneri pomenutog studija Luc van Hoeckel i Pim van Baarsen započeli su projekat nakon posete Zanzibaru – tropskom ostrvu na istočnoj obali Afrike – 2015. godine. Shvatili su da nije postojala šema reciklaže za ogromnu količinu odbačenih staklenih flaša preostalih od turističke industrije. Količina stakla koju ostrvo pošalje na deponiju svake godine može popuniti šest kontejnera sa materijalom za obradu, tvrde oni.

Foto: www.dezeen.com

Kao odgovor, udružili su se sa lokalnim proizvođačima kako bi ustoličili fabriku Bottle Up i počeli da prave proizvode koji koriste staklene bočice sakupljene iz hotela. Prva kolekcija Bottle Up pokrenuta je 2015. godine, a uključivala je delove staklenih boca za kreiranje vaza i tegla. Ali dizajneri su želeli da pronađu atraktivniji način upotrebe otpada – razvio se terazzo koji je proizveden korišćenjem recikliranog stakla. „Teško je napraviti lepe proizvode koristeći slomljeno ili prljavo staklo“, rekao je Van Baarsen za magazin Dezeen. „Tako smo na kraju naišli na terazzo, koji smo napravili mešanjem staklenih stabljika cementom.“

Foto: www.dezeen.com

Terrazzo se koristi tokom najnovije kolekcije, koja se isključivo proizvodi i prodaje na ostrvu. Van Baarsen je rekao da je cilj bio stvaranje nečega što bi moglo biti od koristi lokalnim odmaralištima. „Mnogo hotela uvozi svoj nameštaj iz Balija, jer hoće da gosti imaju „ostrvski osećaj“ kada u njemu borave. Ali to je sramota, jer Zanzibar ima zaista obučene zanatlije, koji nisu pravile stvari koje odgovaraju potrebama lokalnih hotela.“

Tokom nedavnog putovanja u Tanzaniju, studija je takođe otkrila tip cementa kreča koji se ne pogoršava kada se pomeša sa staklom. Ovo rezultira jačim terazzo materijalom, koji studio trenutno koristi za stvaranje građevinskih blokova.

Prevedeno sa stranice: www.dezeen.com

Advertisement reklama na grenef portalu
Klik za komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Advertisement

Izdvajamo

Popularno