Connect with us
Budu─çnost

Projekat koji pretvara zanzibarsko sme─çe u gra─Ĺevinski materijal

Cilj 21. veka je definitivno iskori┼í─çavanje materijala i njihovo ponovo kori┼í─çenje. Tako je studio pod nazivom „Super lokalno“ svoje terazzo predmete za gradnju napravio ni manje ni vi┼íe, nego do starih staklenih fla┼ía. Obra─Ĺeno staklo se pretvara u teraco da bi se stvorio ovaj asortiman name┼ítaja i predmeta, koji je holandski studio Super Local dizajnirao u saradnji sa Zanzibarijevim zanatlijama.

Prerada sme─ça u name┼ítaj i gra─Ĺevinski materijal

Foto: www.dezeen.com

Projekat Bottle Up pokazuje kako Zanzibarski sme─çe mo┼że da se pretvori u name┼ítaj, pribor i gra─Ĺevinski materijal – umesto da se odlazi na deponiju. Najnovija kolekcija, predstavljena na holandskom dizajnerskoj nedelji, je veliki niz ┼íarenih terazzo upotrebnih predmeta za ku─çu, uklju─Źuju─çi klupu, sto, posudu i vazu.

Dizajneri pomenutog studija Luc van Hoeckel i Pim van Baarsen zapo─Źeli su projekat nakon posete Zanzibaru – tropskom ostrvu na isto─Źnoj obali Afrike – 2015. godine. Shvatili su da nije postojala ┼íema recikla┼że za ogromnu koli─Źinu odba─Źenih staklenih fla┼ía preostalih od turisti─Źke industrije. Koli─Źina stakla koju ostrvo po┼íalje na deponiju svake godine mo┼że popuniti ┼íest kontejnera sa materijalom za obradu, tvrde oni.

Prerada sme─ça u name┼ítaj i gra─Ĺevinski materijal

Foto: www.dezeen.com

Kao odgovor, udru┼żili su se sa lokalnim proizvo─Ĺa─Źima kako bi ustoli─Źili fabriku Bottle Up i po─Źeli da prave proizvode koji koriste staklene bo─Źice sakupljene iz hotela. Prva kolekcija Bottle Up pokrenuta je 2015. godine, a uklju─Źivala je delove staklenih boca za kreiranje vaza i tegla. Ali dizajneri su ┼żeleli da prona─Ĺu atraktivniji na─Źin upotrebe otpada – razvio se terazzo koji je proizveden kori┼íc╠üenjem recikliranog stakla. „Te┼íko je napraviti lepe proizvode koristec╠üi slomljeno ili prljavo staklo“, rekao je Van Baarsen za magazin Dezeen. „Tako smo na kraju nai┼íli na terazzo, koji smo napravili me┼íanjem staklenih stabljika cementom.“

Prerada sme─ça u name┼ítaj i gra─Ĺevinski materijal

Foto: www.dezeen.com

Terrazzo se koristi tokom najnovije kolekcije, koja se isklju─Źivo proizvodi i prodaje na ostrvu. Van Baarsen je rekao da je cilj bio stvaranje ne─Źega ┼íto bi moglo biti od koristi lokalnim odmarali┼ítima. „Mnogo hotela uvozi svoj name┼ítaj iz Balija, jer ho─çe da gosti imaju „ostrvski ose─çaj“ kada u njemu borave. Ali to je sramota, jer Zanzibar ima zaista obu─Źene zanatlije, koji nisu pravile stvari koje odgovaraju potrebama lokalnih hotela.“

Tokom nedavnog putovanja u Tanzaniju, studija je tako─Ĺe otkrila tip cementa kre─Źa koji se ne pogor┼íava kada se pome┼ía sa staklom. Ovo rezultira ja─Źim terazzo materijalom, koji studio trenutno koristi za stvaranje gra─Ĺevinskih blokova.

Prevedeno sa stranice: www.dezeen.com