Connect with us
Gra─Ĺevina

Austrotherm Resolution┬« – nov proizvod na tr┼żi┼ítu Srbije

Austrotherm d.o.o. je deo internacionalne grupacije ÔÇ×Austrotherm InternationalÔÇť, koja u svojim fabrikama u Austriji i u Nema─Źkoj proizvodi termoizolacionu plo─Źu ili blok koji se odlikuju fantasti─Źno niskim koeficijentom toplotne provodljivosti (╬╗) od samo 0,022 W/mK!

Termoizolaciona plo─Źa / blok Austrotherm Resolution┬« je termoizolacioni materijal izra─Ĺen od posebne, resol tvrde pene. Odlikuje se zatvorenom ─çelijskom strukturom (>90%), relativno malom specifi─Źnom gustinom od oko 35 kg/m3┬á(┼íto proizvod ─Źini lakim za manipulaciju), pritisnom ─Źvrsto─çom od oko 120 kPa (12 t/m┬▓) iz koje se izvodi maksimalna pritisna opteretivost (sa 2% sti┼íljivosti) od 3 t/m┬▓, a grani─Źna maksimalna temperatura primene iznosi ─Źak 130┬░C. Proizvod je u ekolo┼íkom smislu neupitan – ne sadr┼żi ni hlor niti hloride, kao ni fluoro-hloro-ugljeni─Źne vodonike (tzv. ÔÇ×FCKW`sÔÇť). Poseduje klasu gorivosti C-s1, d1, ┼íto ga po odgovaraju─çoj kategorizaciji ─Źini gorivim materijalom sa ograni─Źenim doprinosom po┼żaru.

Austrotherm fasadne plo─Źe

Austrotherm fasadne plo─Źe / foto: Austrotherm d.o.o.

Iz gore navedenih tehni─Źkih karakteristika proizilazi da je re─Ź o proizvodu koji sublimira karakteristike EPS-a (ekspandiranog polistirena, tj. stiropora) i XPS-a (ekstrudiranog polistirena). Iz tog razloga nije ─Źudno kada se napi┼íe da razlikujemo slede─ça 4 tipa ovog proizvoda:

  • Austrotherm Resolution┬« blok se na tr┼żi┼ítu nudi u dimenzijama 2500 m x 1000 mm x 1000 mm. Iz ovih dimenzija se mogu isecati i oblikovati najrazli─Źitije forme manjih dimenzija.
  • Austrotherm Resolution┬«podni element je standardnih dimenzija 1000 mm x 500 mm, a plo─Źe se nude u debljinama od 20 mm pa sve do 300 mm (do debljine 100mm u koracima od po 10mm, a preko 100mm u koracima od po 20mm).
  • Austrotherm Resolution┬«fasadni element je specifi─Źan jer je obostrano ka┼íiran tanjim slojem (3mm) sivog fasadnog stiropora sa primesama grafita (Austrotherm EPS AF PLUS). I ova plo─Źa se izra─Ĺuje u dimenzijama 1000 mm x 500 mm, a debljine variraju od 25 mm do 300 mm.
  • Austrotherm Resolution┬«krovni element je specifi─Źan po svojim dimenzijama (1000 mm x 1250 mm), a samo je jednostrano (sa gornje strane) ka┼íiran tromilimetarskim slojem
  • Austrotherm EPS AF PLUS. Ovaj element se izra─Ĺuje u debljinama od 40 mm do 300 mm.
Austrotherm izolacija

Austrotherm Resolution® / foto: Austrotherm d.o.o.

Fantasti─Źno niska (dobra) vrednost koeficijenta toplotne provodljivosti (╬╗ = 0,022 W/mK) je sigurno najve─ça prednost ovog proizvoda u odnosu na klasi─Źne EPS- i XPS-termoizolacione plo─Źe. Podse─çamo da ÔÇ×╬╗ÔÇť-vrednost za EPS-plo─Źe marke ÔÇ×AustrothermÔÇť variraju od 0,031 W/mK do 0,044 W/mK (u zavisnosti od kategorije stiropora), a za XPS-plo─Źe od 0,032 W/mK do 0,038 W/mK (u zavisnosti od kategorije ali i od debljina XPS-plo─Źa). To zna─Źi da je Austrotherm Resolution┬« od 30% do ─Źak 50% bolji ÔÇ×termoizolatorÔÇť od neke EPS-plo─Źe, odnosno 30%-40% bolji od XPS-plo─Źe! To omogu─çava istovetan termoizolacioni efekat ovog proizvoda na primer debljine 120mm i jedne standardne fasadne EPS-plo─Źe debljine 200mm!

U┼íteda prostora je sve samo ne zanemarljiv ekonomski faktor u novogradnji. Cene nekretnina su u porastu u razvijenom svetu, a primer standardno termi─Źki izolovane fasade stambenog prostora sa dve eta┼że (2 x 65 m┬▓ = 130 m┬▓ korisne povr┼íine) je jako slikovit – ukoliko bi se fasada takvog objekta izolovala sa Austrotherm Resolution┬«, korisna povr┼íina bi ÔÇ×poraslaÔÇť sa 130 m┬▓ na celih 138 m┬▓!

Austrotherm krovni element

Austrotherm krovni element / foto: Austrotherm d.o.o

Ni ograni─Źavaju─çe visine objekata u novogradnji se ne smeju zaboraviti (primena Austrotherm Resolution┬« – krovnog elementa redukuje potrebnu visinu objekta). Kada je u pitanju sanacija od ranije postoje─çih objekata, tek tu postoje u praksi vrlo ─Źesto problemi sa ograni─Źenim raspolo┼żivim prostorom, zbog grani─Źnika sa kom┼íijskim objektima, pa svaki centimetar u┼ítede prostora, zbog tanjeg, a u isto vreme identi─Źno efikasnog sloja termoizolacije predstavlja dragoceni dobitak.

AUSTROTHERM d.o.o. predstavni┼ítvo za Beograd (kancelarija za marketin┼íko-tehni─Źku podr┼íku)
Ar─Źibalda Rajsa 27, 11030 Beograd
T. +381 11 2369 280
office-beograd@austrotherm.rs
www.austrotherm.rs