Connect with us
Građevina

Austrotherm Resolution® – nov proizvod na tržištu Srbije

Imidž fotografija / Austrotherm d.o.o.

Austrotherm d.o.o. je deo internacionalne grupacije „Austrotherm International“, koja u svojim fabrikama u Austriji i u Nemačkoj proizvodi termoizolacionu ploču ili blok koji se odlikuju fantastično niskim koeficijentom toplotne provodljivosti (λ) od samo 0,022 W/mK!

Termoizolaciona ploča / blok Austrotherm Resolution® je termoizolacioni materijal izrađen od posebne, resol tvrde pene. Odlikuje se zatvorenom ćelijskom strukturom (>90%), relativno malom specifičnom gustinom od oko 35 kg/m3 (što proizvod čini lakim za manipulaciju), pritisnom čvrstoćom od oko 120 kPa (12 t/m²) iz koje se izvodi maksimalna pritisna opteretivost (sa 2% stišljivosti) od 3 t/m², a granična maksimalna temperatura primene iznosi čak 130°C. Proizvod je u ekološkom smislu neupitan – ne sadrži ni hlor niti hloride, kao ni fluoro-hloro-ugljenične vodonike (tzv. „FCKW`s“). Poseduje klasu gorivosti C-s1, d1, što ga po odgovarajućoj kategorizaciji čini gorivim materijalom sa ograničenim doprinosom požaru.

Austrotherm fasadne ploče

Austrotherm fasadne ploče / foto: Austrotherm d.o.o.

Iz gore navedenih tehničkih karakteristika proizilazi da je reč o proizvodu koji sublimira karakteristike EPS-a (ekspandiranog polistirena, tj. stiropora) i XPS-a (ekstrudiranog polistirena). Iz tog razloga nije čudno kada se napiše da razlikujemo sledeća 4 tipa ovog proizvoda:

  • Austrotherm Resolution® blok se na tržištu nudi u dimenzijama 2500 m x 1000 mm x 1000 mm. Iz ovih dimenzija se mogu isecati i oblikovati najrazličitije forme manjih dimenzija.
  • Austrotherm Resolution®podni element je standardnih dimenzija 1000 mm x 500 mm, a ploče se nude u debljinama od 20 mm pa sve do 300 mm (do debljine 100mm u koracima od po 10mm, a preko 100mm u koracima od po 20mm).
  • Austrotherm Resolution®fasadni element je specifičan jer je obostrano kaširan tanjim slojem (3mm) sivog fasadnog stiropora sa primesama grafita (Austrotherm EPS AF PLUS). I ova ploča se izrađuje u dimenzijama 1000 mm x 500 mm, a debljine variraju od 25 mm do 300 mm.
  • Austrotherm Resolution®krovni element je specifičan po svojim dimenzijama (1000 mm x 1250 mm), a samo je jednostrano (sa gornje strane) kaširan tromilimetarskim slojem
  • Austrotherm EPS AF PLUS. Ovaj element se izrađuje u debljinama od 40 mm do 300 mm.
Austrotherm izolacija

Austrotherm Resolution® / foto: Austrotherm d.o.o.

Fantastično niska (dobra) vrednost koeficijenta toplotne provodljivosti (λ = 0,022 W/mK) je sigurno najveća prednost ovog proizvoda u odnosu na klasične EPS- i XPS-termoizolacione ploče. Podsećamo da „λ“-vrednost za EPS-ploče marke „Austrotherm“ variraju od 0,031 W/mK do 0,044 W/mK (u zavisnosti od kategorije stiropora), a za XPS-ploče od 0,032 W/mK do 0,038 W/mK (u zavisnosti od kategorije ali i od debljina XPS-ploča). To znači da je Austrotherm Resolution® od 30% do čak 50% bolji „termoizolator“ od neke EPS-ploče, odnosno 30%-40% bolji od XPS-ploče! To omogućava istovetan termoizolacioni efekat ovog proizvoda na primer debljine 120mm i jedne standardne fasadne EPS-ploče debljine 200mm!

Ušteda prostora je sve samo ne zanemarljiv ekonomski faktor u novogradnji. Cene nekretnina su u porastu u razvijenom svetu, a primer standardno termički izolovane fasade stambenog prostora sa dve etaže (2 x 65 m² = 130 m² korisne površine) je jako slikovit – ukoliko bi se fasada takvog objekta izolovala sa Austrotherm Resolution®, korisna površina bi „porasla“ sa 130 m² na celih 138 m²!

Austrotherm krovni element

Austrotherm krovni element / foto: Austrotherm d.o.o

Ni ograničavajuće visine objekata u novogradnji se ne smeju zaboraviti (primena Austrotherm Resolution® – krovnog elementa redukuje potrebnu visinu objekta). Kada je u pitanju sanacija od ranije postojećih objekata, tek tu postoje u praksi vrlo često problemi sa ograničenim raspoloživim prostorom, zbog graničnika sa komšijskim objektima, pa svaki centimetar uštede prostora, zbog tanjeg, a u isto vreme identično efikasnog sloja termoizolacije predstavlja dragoceni dobitak.

AUSTROTHERM d.o.o. predstavništvo za Beograd (kancelarija za marketinško-tehničku podršku)
Arčibalda Rajsa 27, 11030 Beograd
T. +381 11 2369 280
office-beograd@austrotherm.rs
www.austrotherm.rs