Connect with us
Energetska efikasnost

Alumil kompanija koristi reciklirani, ÔÇťzeleni“ aluminijum za sve njene arhitektonske sisteme

Alumil globalna, multinacionalna kompanija investira preko 20 godina u recikliranje aluminijuma koji koristi u proizvodnji svojih sistema, veruju─çi u principe odr┼żivog razvoja.

ALUMIL posluje po modelu ciruklarne ekonomije i odr┼żivosti. Glavni razlog za ovaj razvoj je ─Źinjenica da je odr┼żivi pristup poslovanju trajno postavljen u sr┼ż aktivnosti kompanije koja defini┼íe korporativnu kulturu, strategiju, a samim tim i proizvode koje razvija.

Za┼íto je ÔÇťzeleniÔÇŁ aluminijum va┼żan?

Kao lider u aluminijumskoj industriji, Alumil razume svoj deo odgovornosti prema ┼żivotnoj sredini i obezbe─Ĺivanju odr┼żive budu─çnosti planete Zemlje. Stoga zna─Źajno ula┼że u ÔÇťzeleniÔÇŁ aluminijum sa ciljem da smanji energetski otisak.

To je poseban metal koji mo┼że se ponovo koristiti, zadr┼żavaju─çi 100% svoja mehani─Źka svojstva. Pored toga, za proizvodnju ÔÇťzelenog aluminijumaÔÇŁ potebno je 95% manje energije nego za proizvodnju primarnog aluminijuma, ┼íto ga ─Źini veoma prihvatljivim proizvodom za ┼żivotnu sredinu.

Reciklaza aluminijuma za proizvodnju stolarije Alumil

Reciklaza aluminijuma za proizvodnju stolarije / foto: Alumil

Kompanija vi┼íe od dve decenije ula┼że u recikla┼żu aluminijuma, a zahvaljuju─çi livnici koja je 2014. godine instalirana sa fotonaponskom panelnom jedinicom, smanjena je emisija ugljen dioksida za 840 tona. Istovremeno u poslednje dve godine ulo┼żeno je 4,6 miliona eura za stvaranje jedinice za soritiranje i preradu otpada u inudustrijskoj zoni u Kilkisu. Ova investicija je klju─Źna jer pobolj┼íava njenu sposobnost proizvodnje proizvoda od recikliranog aluminijuma.

ÔÇťZeleniÔÇŁ proizvodi

Odr┼żivost je ugra─Ĺena DNK kompanije i jasno je demonstrirana sertifikatima i odlukama koje obezbe─Ĺuje. Nije slu─Źajno ┼íto se 2 godine zaredom Alumil nalazi na listi vodec╠üih kompanija u oblasti odr┼żivosti u Gr─Źkoj Fondacije QualltyNet, dok je 2021. godine bila me─Ĺu 35 kotiranih kompanija koje ispunjavaju kriterijume evaluacije ESG-a, akcija indeks koji prati u─Źinak preduzec╠üa po pitanjima ┼żivotne sredine i dru┼ítvene odgovornosti.

Jo┼í jedan ÔÇ×saveznikÔÇť kompanije u ovoj oblasti su takozvani EPD, deklaracije o ekolo┼íkim proizvoda, koje je obezbedila od 2017. godine za mno┼ítvo arhitektonskih sistema. Specifi─Źne izjave deluju kao ÔÇ×identitetiÔÇť proizvoda u smislu njihovog uticaja na ┼żivotnu sredinu.

Proizvodnja aluminijuma

Proizvodnja aluminijuma / foto: Alumil

Kona─Źno, posebno mesto u ALUMIL ÔÇ×zelenojÔÇť prednosti je nedavno priznanje sa me─Ĺunarodnom Cradle to Cradle Certified┬« Silver sertifikatom. U su┼ítini, ALUMIL je postao prva gr─Źka kompanija za arhitektonske aluminijumske sisteme koja je dobila ovaj sertifikat, globalni standard za bezbedne i odr┼żive proizvode kreirane uz po┼ítovanje ┼żivotne sredine.

Odr┼żivo ÔÇ×sutraÔÇŁ za sve

Zemlja, zajedni─Źki dom svih nas, ┼íalje SOS i njena za┼ítita je prioritet za ALUMIL. Proizvodna izvrsnost za koju se kompanija zala┼że je kombinovana sa po┼ítovanjem prirode, kroz proizvode proizvedene sa najmanjim moguc╠üim energetskim otiskom zahvaljujuc╠üi recikliranom, ÔÇ×zelenomÔÇť aluminijumu.

Presek profila aluminijumskog prozora Alumil

Presek profila aluminijumskog prozora / foto: Alumil

Vizija kompanije je svakodnevna te┼żnja za pravilnim upravljanjem prirodnim resursima i univerzalno usvajanje ekolo┼íki prihvatljivih praksi kako bi se obezbedila bolja buduc╠ünost ─Źove─Źanstva. Jer, ALUMIL ─çe nastaviti da pobolj┼íava kvalitet ┼żivota ljudi i obezbe─Ĺivanjem odr┼żivijeg okru┼żenja koje c╠üe omoguc╠üiti narednim generacijama da ┼żive na ─Źistoj planeti.

Pratite put odr┼żivosti

www.alumil.rs

Alumil Yu Industry a.d.
A. GTC SQUARE ÔÇô Milutina Milankovi─ça 11b,
11070 Novi Beograd, Srbija
T. +381 11 614 92 10
E. projektbiro@alumil.com
W. www.alumil.rs