Connect with us
Enterijer

Saveti iz Marine Enterijernice: Uređenje radnog kutka

U današnje vreme sve više ljudi se odlučuje da pokrene svoj biznis i radi od kuće, pa je jako bitno da radni prostor bude organizovan tako da se i dekorativno i funkcionalno uklopi u ostatak doma. On mora da bude udoban, ali kreativan kako bi vas motivisao za rad, naročito ako u njemu provodite više sati dnevno.

Kako ćete se osećati dok radite zavisi od mnogo faktora, a dobra vest je da na neke od njih možemo da utičemo. Verovali ili ne izgled vašeg radnog mesta može mnogo da utiče na produktivnost, a ona je ključna ako želite da vam radno vreme proleti. Zato smo odlučili da podelimo sa vama nekoliko trikova koji mogu da unaprede izgled svake radne sobe.

RASTERETITE SVOJ RADNI PROSTOR

Radni sto je centralna tačka vaše kancelarije i mora da bude uredan. Možda vam ova napomena deluje suvišno, ali verujte mi da se često zaboravlja, što može da bude fatalno po vašu produktivnost. Svaka horizontalna povrišna u stanu (polica, komoda, sto) prosto mami da se na nju odlažu brojne sitnice ali to ne sme da se desi i vašem radnom stolu. Na njemu treba da stoje samo stvari koje su vam neophodne za rad i poneki dragi predmet poput uspomena sa letovanja, porodične fotografije ili uramljenje motivacione poruke.

//Dakle prvi korak za uređenje vašeg radnog kutka bi bio da sklonite sve sa stola, polica, fioka i sl, pregledate svaku sitnicu, bacite ono što vam ne treba i premestite ono čemu nije mesto u vašem radnom prostoru.

Marela Aćimović-Vukšić, dizajner enterijera, Marina Enterijernica

ODLUČITE SE ZA KOLORIT

Jednoličan prostor neće podstaći vašu kreativnost, zato dodajte malo boje u svoj radni kutak. Bilo da je to boja zida, nekoliko slika, nov tepih ili samo raznobojan pribor, razlika će biti očigledna. Kod mene nije bilo mnogo dileme – s obzirom da su senf žuti detalji svuda po dnevnoj sobi, ova boja je morala da se nađe i u mom radnom kutku. Dodala sam još i tirkiz i roze kroz detalje, kako bi ovaj kutak bio malo veseliji (mene boje inspirišu i podstiču na rad, ali možda nekom odvlače pažnju – u tom slučaju idite na svedeniji kolorit). Zlatni detalji su tu da daju završni pečat mojoj priči.

INVESTIRAJTE U LEPU ALI UDOBNU RADNU FOTELJU

Pravilan položaj tela, dovoljno kiseonika za vaš mozak, udobnost – ništa od ovoga ne možete postići bez dobre radne stolice ili fotelje. Naravno, morala bi da bude i lepa 🙂 . Šalu na stranu, za radnim stolom se provodi dosta vremena, a svi znamo da ljudska bića evolutivno nisu predodređena za toliko sedenja. Zato se ozbiljno posvetite odabiru ovog elementa. Isprobajte koliko god fotelja mislite da je potrebno dok ne nađete onu koja vam odgovara. Izbor je zaista velik čak i na našem tržištu i sigurna sam da može da se nađe lep i funkcionalan komad za svačiji budžet. Ne zaboravite da udobnost fotelje možete da unapredite jastučetom ili krznom – i jedno i drugo su fenomenalna dekoracija.

radni kutak

Foto: Mara Enterijernica / Dodajte malo boje u svoj radni kutak

RASVETA

Ukoliko provodite dosta vremena u kancelariji, dobro osvetljenje je više nego potrebno. Pored glavnog izvora svetlosti, dodajte jednu ili dve lampe koje će istovremeno biti i dekorativne, a tako ćete moći i da dozirate osvetljenje po potrebi. Lampa kao jedan od glavnih elemenata svakog radnog stola možda najviše može da unapredi njegov izgled. Probajte po boji ili materijalu da je uklopite sa ostalom dekoracijom ili komadima nameštaja ako je to moguće. Pored svoje očigledno praktične uloge, rasveta će vam pomoći da napravite lepu atmosferu i osećaj topline u vašem domu.

ORGANIZUJTE STVARI NEOPHODNE ZA RAD

Iako će vaš radni kutak imati skoro iste elemente koji se mogu naći u jednoj prosečnoj kancelariji, ne smete dozvoliti (a sigurna sam da nećete ni želeti 🙂 ) da liči na nju. U današnje vreme izbor registratora, kutija, fascikli i sl. je zaista bogat i raznovrstan i mnogi proizvođači se trude da ovi elementi, pored svoje osnovne uloge (odlaganje kancelarijskog materijala) mogu da služe i kao dekoracija. Najlepše od svega je što su baš ovde mogućnosti za kreativnost gotovo neograničene. Na primer, možete da uklapate boju registratora sa bojom fotelje i slike koja je okačena iznad radnog stola. Ili, ako ste se odlučili za neutralnu paletu, možete da se igrate sa teksturama ili materijalima.

//Kako bi vam radni sto uvek bio uredan, potrudite se da sve ono što vam je neophodno za rad (kompjuter, tastaturu, miš, dokumentaciju, rokovnik i sl) smestite tako da vam uvek bude pri ruci.

Ako nešto što često koristite postavite na mesto gde vam je nezgodno da dohvatite – vaš uredni radni sto neće dugo ostati uredan, jer ove stvari nećete vraćati na mesto. Zato je najbolje odmah predvideti gde će one stajati.

kancelarija

Foto: Mara Enterijernica / adni sto je centralna tačka vaše kancelarije

ZAKAMUFLIRAJTE KABLOVE

Ništa ne može da naruži izgled bilo koje prostorije ili njenog kutka kao splet kablova koji nisu dobro sakriveni. Dodatni problem je što skupljaju dosta prašine koja se jako teško čisti. Ako ste u mogućnosti savetujem da kupite bežičnu tastaturu i miša, a kablove od kompjutera zakamuflirajte lepom kutijom koju možete i sami da napravite. Kao i uvek, u ovom poslu kreativnost će biti vaš prijatelj 🙂 .

DEKORIŠITE ZA INSPIRACIJU

Ako imate otvorene police – jasno je da ih morate izdekorisati. Prvo postavljamo knjige. Postavite ih u grupama od nekoliko i ne zaboravite da ih okrećete i horizontalno, kako biste razbili monotoniiju. Zatim na red dolaze dekorativni elementi – korpice u koje ste smestili svoje sitnice iz koraka 2, ramovi za slike, sitni dekorativni predmeti i sl. Trudite se da ovi predmeti budu inspirativni i da imaju neko značenje.

radni kutak

Foto: Mara Enterijernica / Izgled vašeg radnog mesta može mnogo da utiče na produktivnost

POSTAVITE BILJKE

Za rad vam je potrebno što bolje funkcionisanje mozga, a mozgu je potreban kiseonik da bi što bolje funkcionisao. Biljke proizvode kiseonik, pa je najlogičnije okružiti se njima, pogotovo u radnom prostoru. A i dokazano je da gledanje u zelenilo odmara i opušta. Pa gde ćete bolje razloge da smestite makar dve biljke u svoj radni kutak

Mara Enterijernica

Marela Aćimović-Vukšić, dizajner enterijera, Marina Enterijernica

O MENI

Ja sam Mara, dizajner enterijera i nameštaja, dekorater, osnivač Marine ENTERIJERNICE i su-osnivač iDeco online škole enterijera i dekoracije. Živim u Beogradu i pomažem klijentima širom Srbije da žive u lepim, udobnim i funkcionalnim domovima, a krilatica „lepi enterijeri dostupni svima” postala je standard za sve moje projekte i objave na društvenim mrežama.

Autor teksta: Marela Aćimović-Vukšić, dizajner enterijera, Marina Enterijernica

www.marinaenterijernica.rs
facebook.com/enterijernica
instagram.com/marinaenterijernica