Connect with us
Arhitektura

Kako bi bilo imati muzi─Źki studio u dvori┼ítu ku─çe?

M3 Architecture napravio je muzi─Źki studio sa pozornicom u jednoj ba┼íti australijske rezidencije. Naime, ovaj muzi─Źki studio, u ba┼ítu ku─çe u Njukaslu, Nev South Valesu, ulazi kroz trem u obliku ku─çe, koja se udvostru─Źuje kao prostor na otvorenom. M3 Architecture je ovaj projekat realizovala za klijenta koji prodaje ┼żi─Źane instrumente, a ┼żeleo je poseban prostor na imanju gde bi mogao da komponuje muziku i ve┼żba sa svojim u─Źenicima.

3D vizualizacija muzi─Źkog studija sa pozornicom

Foto: www.dezeen.com

„Nastava se odvijala u prednjoj spava─çoj sobe u njihovoj ku─çi, uz o─Źigledan uticajem na privatnost i logistiku porodi─Źnog ┼żivota“, rekao je direktor kompanije Firm Michael Bannei za Dezeen. „Zbog toga su uku─çani ove porodice bili veoma zainteresovani da negde pomere nastavne nastavne aktivnosti svog ─Źlana iz glavnog dela ku─çe, a zadnje dvori┼íte je bilo jedino mesto na raspolaganju“, dodao je Banni, koji je dizajnirao prostor za svog brata.

„Dizajn stvara jedinstvenu pedagogiju u dvori┼ítu – prostorno okru┼żenje koje studentima omogu─çava da u─Ĺu i izlaze iz prakse i performansi.“ U okviru ograni─Źenog bud┼żeta, Bannei i njegov tim su koristili izbor jeftinih materijala za postavljanje studija, koji se nalazi pored postoje─çe masline. Zidovi i plafoni su izra─Ĺeni od gipsanih plo─Źa, dok se cement u vlaknu nanosio kao obloga.

3D vizualizacija muzi─Źkog studija sa pozornicom

Foto: www.dezeen.com

Trodelni trem se prostire sa prednje strane studija, a pokriva podru─Źje slepog dela dvori┼íta. Stubovi bele boje studija i zadnji stubovi mornarice su suptilna imitacija rada finskog arhitekte Alvara Aalto’s Finlandia Halla, koja sadr┼żi sli─Źne blede fasade i duboko plave unutra┼ínje detalje.

„Dvojnost projekta povezuje dva sveta – visoku arhitekturu javne zgrade i DII aspekt dvori┼íta“, objasnile su arhitekte. Izmereni na visini malo vi┼íoj od tri metra, podignuti plafoni konstrukcije poma┼żu da se zvuk dobro prenosi u celoj sobi. Mesto je tako─Ĺe oplemenjeno te┼íkom zavesom koja se mo┼że navu─çi preko dva zida, da bi bila jo┼í bolja akustika.

Napravljeno je i malo kupatilo i stavljan kau─Ź, pa ovaj izolovani deo ku─çe, kada se iz njega iznese klavir, mo┼że biti deo za goste. Pored stambenih projekata, M3 Architecture iz Brisbana tako─Ĺe je specijalizovan za stvaranje obrazovnih i javnih zgrada. Ranije je ─Źak i dizajnirala centar za zlostavljanu decu u Kvinslendu, u kojoj se nalaze dekorativni betonski zidovi i igrali┼íta za┼íti─çena nadstre┼ínicom na rasklapanje.

Prevedeno sa stranice: www.dezeen.com