Connect with us
Arhitektura

Kako bi bilo imati muzički studio u dvorištu kuće?

M3 Architecture napravio je muzički studio sa pozornicom u jednoj bašti australijske rezidencije. Naime, ovaj muzički studio, u baštu kuće u Njukaslu, Nev South Valesu, ulazi kroz trem u obliku kuće, koja se udvostručuje kao prostor na otvorenom. M3 Architecture je ovaj projekat realizovala za klijenta koji prodaje žičane instrumente, a želeo je poseban prostor na imanju gde bi mogao da komponuje muziku i vežba sa svojim učenicima.

3D vizualizacija muzičkog studija sa pozornicom

Foto: www.dezeen.com

„Nastava se odvijala u prednjoj spavaćoj sobe u njihovoj kući, uz očigledan uticajem na privatnost i logistiku porodičnog života“, rekao je direktor kompanije Firm Michael Bannei za Dezeen. „Zbog toga su ukućani ove porodice bili veoma zainteresovani da negde pomere nastavne nastavne aktivnosti svog člana iz glavnog dela kuće, a zadnje dvorište je bilo jedino mesto na raspolaganju“, dodao je Banni, koji je dizajnirao prostor za svog brata.

„Dizajn stvara jedinstvenu pedagogiju u dvorištu – prostorno okruženje koje studentima omogućava da uđu i izlaze iz prakse i performansi.“ U okviru ograničenog budžeta, Bannei i njegov tim su koristili izbor jeftinih materijala za postavljanje studija, koji se nalazi pored postojeće masline. Zidovi i plafoni su izrađeni od gipsanih ploča, dok se cement u vlaknu nanosio kao obloga.

3D vizualizacija muzičkog studija sa pozornicom

Foto: www.dezeen.com

Trodelni trem se prostire sa prednje strane studija, a pokriva područje slepog dela dvorišta. Stubovi bele boje studija i zadnji stubovi mornarice su suptilna imitacija rada finskog arhitekte Alvara Aalto’s Finlandia Halla, koja sadrži slične blede fasade i duboko plave unutrašnje detalje.

„Dvojnost projekta povezuje dva sveta – visoku arhitekturu javne zgrade i DII aspekt dvorišta“, objasnile su arhitekte. Izmereni na visini malo višoj od tri metra, podignuti plafoni konstrukcije pomažu da se zvuk dobro prenosi u celoj sobi. Mesto je takođe oplemenjeno teškom zavesom koja se može navući preko dva zida, da bi bila još bolja akustika.

Napravljeno je i malo kupatilo i stavljan kauč, pa ovaj izolovani deo kuće, kada se iz njega iznese klavir, može biti deo za goste. Pored stambenih projekata, M3 Architecture iz Brisbana takođe je specijalizovan za stvaranje obrazovnih i javnih zgrada. Ranije je čak i dizajnirala centar za zlostavljanu decu u Kvinslendu, u kojoj se nalaze dekorativni betonski zidovi i igrališta zaštićena nadstrešnicom na rasklapanje.

Prevedeno sa stranice: www.dezeen.com