Connect with us

Arhitektura

Kuća od ružičaste opeke za više generacija!

Objavljeno

:

Španski studio Canales Lombardero dizajnirao je kuću od opeke u Sevilji sa betonskom ivicom dvostruke visine za povezivanje svog životnog prostora sa baštom. Studio na čelu sa Franciscom Gonzalezom de Canales Ruiz i Nuriom Alvarezom Lombardero dizajnirao je kuću Perea Borobio House za penzionisani par kojem je trebao fleksibilan prostor prilagođen za porodicu.

Foto; www.dezeen.com

Ova dva lekara uložila su svoju životnu ušteđevinu u zgradu, od koje se očeuje da ispuni potrebe kako sadašnje, tako i buduće generacije koje će na kraju naslediti kuću. „Trajnost, čvrsta konstrukcija, energetska efikasnost i reciklaža materijala klijenata postavljeni su kao prioriteti za izgradnju“, rekli su arhitekte. „Fleksibilnost za buduće upotrebe artikulisana je kroz ograničenja povezana sa ovim prioritetima i postavljanjem jasnog sistema stabilnih odnosa oko kojih se može desiti adaptacija i promena“. Specifičnost ovog objekta u smislu izgleda postigla se ružičastim zidovima od opeke koje obuhvataju ceo otvoren prostore pogodan za niz mogućih konfiguracija.

Arhitekte su razvili planove energetske strategije zgrade zajedno sa stručnjacima održivosti u Arhitektonskoj asocijaciji u Londonu, gde su proveli neko vreme proučavajući ovaj projekat. Opeke i betonske ploče ostavljene su u sirovom stanju kako bi poboljšale svoju sposobnost apsorpcije toplote tokom dana i omogućile mu da se dispergira noću, smanjujući potrebu za veštačkim grejanjem i hlađenjem.

Foto: www.dezeen.com

Ulaz u stranu kuće osvetljen je krovnim prozorom, odakle se nekoliko soba može posmatrati kroz razmake između nosećih zidova. Hodnik je povezan sa dnevnim prostorom dvostruke visine koja se prostire do vrha staklenih vrata koja izlaze na terasu. Zatvoreni prozori okrenuti prema zadnjem delu zgrade omogućavaju prirodno svetlo za taj deo zgrade. Gledajući sa prednje strane kuća podseća na minimalističku kolonijalnu vilu, sa nizom vitkih betonskih stubova koji podržavaju projektujući betonski krov.

Foto: www.dezeen.com

Prefabrikovane kolone su razvijene specifično sa minimalnim mogućnostima koje su potrebne, kako za ispunjavanje lokalnih planskih propisa, tako i za postizanje otvorenog, prostranog osećaja koje su klijenti tražili. Staklena vrata koja se nalaze u prizemlju mogu se preklapati sa obe strane kako otvorili životni prostor. Posebno je impresivno stubište sa otvorenim gazištima koje se proteže duž jedne strane zida dnevne sobe, a spušta se na prvi sprat koji sadrži dve spavaće sobe i dodatni dnevni boravak.

Prevedeno sa stranice: www.dezeen.com

Advertisement
Klik za komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Advertisement

Izdvajamo

Popularno