Connect with us
Enterijer

Aluminijumski radijatori – modeli i cene

Aluminijumski radijatori u dnevnoj sobi

Za razliku od nekadašnjih livenih, gusenih radijatora, daleko bolji estetski doživljaj pružaju aluminijumski radijatori. Kao što samo ime i kaže, napravljeni su od aluminijuma, koji je daleko lakši materijal, te su i sami radijatori dosta lakši, baš kao i njihova montaža.

Pored estetike i lake montaže, velika prednost aluminijumskih radijatora ogleda se pre svega što oni emituju dovoljnu količinu toplotne energije uz znatno manje troškove u odnosu na akumulacione radijatore. Aluminijumski radijatori imaju veliku toplotnu provodljivost i znatno brže oslobađaju toplotu, što je veoma bitno kada je za kratko vreme potrebno brže zagrejati prostoriju.

Najveća prednost po kojima su aluminijumski radijatori prepoznatljivi, jeste njihova energetska efikasnost. Naime, oni predaju pet do osam puta više energije u odnosu na gusane radijatore, čime je potrebno znatno manje vremena za zagrevanje prostorije, kao i manja površina samih radijatora. Drugim rečima, aluminijumski radijatori su veoma ekonomično rešenje, kada je grejanje u pitanju. A, ukoliko dodamo da su otporni na vodu, onda slobodno možemo reći i da pružaju dug vek korišćenja.

Aluminijumski radijatori cena

Veoma zanimljiva informacija, kada su aluminijumski radijatori u pitanju, jeste činjenica da su sastavljeni od više, međusobno povezanih rebara. To praktično znači da njihova cena zavisi od njihove veličine, odnosno od broja rebara. Neretko, cena se tako i formira. Cena po rebru kreće se od deset eura pa naviše. Krajnja cena zavisi od broja rebara, ali i od brenda, završne obrade i same površine radijatora. Drugim rečima, što su premazi kvalitetniji i sama površina radijatora veća, viša je i cena.

Aluminijumski radijatori sa termostatom

Aluminijumski radijatori sa termostatom

Danas se na tržištu mogu naći različiti modeli, koji se međusobno razlikuju po samom kvalitetu izrade, dimenzijama, ali i cenovnom rangu. U zavisnosti od potrebe i svojih mogućnosti, svoj primerak aluminijumskog radijatora može pronaći svaki zainteresovani kupac i potencijalni korisnik.

Dimenzije aluminijumskih radijatora

Aluminijumski radijatori su, pored svih svojih korisnih osobina i veoma praktični. Naime, oni su sastavljeni od više ili manje povezanih rebara, što je veoma korisno jer možete odrediti tačnu dimenziju radijatora koja vama odgovara. Složićete se da  nije isto da li aluminijumski radijator postavljate u kupatilo ili dnevnu sobu. Takođe, nakon montaže postojećih radijatora, ukoliko u toku sezone grejanja zaključite da vam treba veći radijator, grešku možete ispraviti, istina na proleće, dodavanjem odgovarajućeg broja rebara, za koje mislite da će biti dovoljni.

Modeli aluminijumskih radijatora

Na tržištu danas imamo obilje različitih modela i brendova, a kada su dimenzije u pitanju, one se kreću od 44cm do 89cm, kada je visina u pitanju, odnosno 35cm do 80 cm, što se tiče širine, za Vox model čuvenog italijanskog proizvođača aluminijuma Global, preko modela Oskar gde su dimenzije za visinu od 94,6cm do 2 m, odnosno 90cm do 2m širine. Dimenzije samih rebara, u zavisnosti od modela, kreću se od 60-80mm širine, preko dubine od 75-95-160mm dubine.

Crni aluminijumski radijator

Crni aluminijumski radijator

Kada donesete odluku da u svoj stambeni ili poslovni prostor ugradite aluminijumske radijatore, budite sigurni da ste na pravom putu da, prema svojim potrebama, obezbedite komforno, estetski neodoljivo, energetski efikasno grejanje na duge staze i uz male troškove. Ništa vam više i nije potrebno, zar ne?