Connect with us
Građevina

intervju: Visoko efikasni sistemi koji štite okolinu

Miloš Grdinić, direktor sektora za razvoj i upravljanje imovinom Delta Real Estate

Srbija je već dugi niz godina prepoznata kao rastuće globalno tržište, a statistike i analize pokazuju da je u poslednjih nekoliko godina postala jedna od najprivlačnijih destinacija za strane investitore. Kada pričamo o domaćim investitorima, Delta Real Estate se izdvaja kao vodeća kompanija u Srbiji po standardima gradnje, konceptima realizacije i inovativnim rešenjima. Razgovarali smo sa Milošem Grdinićem – Direktorom razvoja i upravljanja imovinom, o tome zašto je Delta Real Estate lider u Jugoistočnoj Evropi u oblasti gradnje i upravljanja nekretninama.

U Delta Real Estate došli ste početkom godine, ali ono što je interesantno jeste da ste vi nekadašnji zaposleni kompanije. Put Vas je odveo na drugu stranu i sada ste odlučili da se vratite i svojim iskustvom doprinesete razvoju kompanije. Koji su bili ključni faktori koji su doprineli Vašoj odluci o povratku?

Rast i razvoj na ličnom i poslovnom nivou primat je mog života, što znači da sam se uvek okretao ka novim izazovima i prilikama za koje sam smatrao da mi mogu doprineti tome. Odlazak van kompanije bio je deo te potrage, ali sam uvek znao da me put vodi tamo gde su najbolji uslovi za napredovanje, što je zapravo i ključni razlog mog povratka u Delta Real Estate. Veoma mi je bitno da učestvujem u daljem razvoju kompanije koja neguje princip zelene gradnje, insistira na najvišim standardima i to sve u timu sa ljudima koji vole svoj posao. Svi smo svedoci katastrofalnih klimatskih promena. Smatram da društveno odgovorno vođenje biznisa treba da zauzima vodeću poziciju u poslovnim strategijama. Raduje me što imam priliku da ponovo radim sa entuzijastičnim i inovativnim osobama koji veruju u to šta rade. Nakon istraživanja tržišta u celom regionu, zaključak je bio jasan – kontinuirani razvoj na visini globalnih standarda je upravo u Delta Real Estate kompaniji.

Pomenuli ste kako smo svedoci klimatskih promena, nesumnjivo da ste u pravu. Zelena gradnja postaje sve važnija u današnjem vremenu, a Delta Real Estate se ističe po tome što neguje ovaj pristup. Šta je to novo šta ste uveli na srpsko tržište?

Iako je ekološka svest u Srbiji još uvek slabo razvijena, primetan je inicijalni talas zelene gradnje. Ponosan sam što sam deo tima koji se bavi društveno odgovornim ulaganjem i što smo jedna od prvih kompanija u Srbiji koja ispunjava standarde GOLD LEED sertifikata. Delta House, koja je sedište Delta Holding korporacije, poseduje ovaj sertifikat i ima visoko efikasne sisteme koji štite životnu sredinu, uključujući rezervoar za kišnicu, bipolarne jonizatore za čišćenje vazduha, solarne panele i plastične lopte kao olakšanu betonsku konstrukciju.

Delta House - Inovativna tehnološka rešenja izgradnje

Delta House – Inovativna tehnološka rešenja izgradnje

Zanimljivo je da zgrada ima preko 1300 m2 zelenila na krovu i parceli, što je veće od samog objekta. Pored izgradnje novih objekata, takođe se bavimo i projektima rekonstrukcije zgrada od kulturnog i istorijskog značaja za Beograd i Srbiju. Ovi projekti će biti u skladu sa svetskim ekološkim standardima, što će omogućiti postojećim objektima da postanu energetski efikasni i održivi, što će dalje doprineti ozelenjavanju Srbije.

Možete li nam reći nešto više o novim projektima, šta ih čini posebnim i koji su vaši planovi za njihovu realizaciju?

Uz izdvojeni budžet od preko 620 miliona evra za novi investicioni ciklus, imamo velike planove za budućnost. Posvećeni smo svojoj viziji koja uključuje inovativnost, funkcionalnost i eko-održivost. Četiri nova projekta – Sava Centar, Delta Iron, Delta Land i Delta District – su primeri te posvećenosti. Istakao bih pre svega Delta Iron, poslovni kompleks u Novom Sadu koji se sastoji od četiri zgrade ukupne površine od 40.000 m2. Ono što ovaj kompleks čini jedinstvenim jeste njegov izuzetan oblik, a planirana je gradnja uz korišćenje zelenih tehnologija kako bismo odgovorili na potrebe savremenog tržišta i doprineli modernizaciji grada.

Delta Iron – poslovni kompleks u Novom Sadu

Delta Iron – poslovni kompleks u Novom Sadu

Jasna potreba za poslovnim prostorima u Beogradu može da se vidi direktno kroz zainteresovanost zakupaca, a Delta District planira da upotpuni tržište sa tri nove zgrade A+ klase. Izgradnja se planira tokom naredne godine, a u prvom delu projekta biće realizovano više od 45.000m2 od čega će preko 20.000 m2 biti prva poslovna zgrada u ovom kompleksu. Svaka kancelarija će biti jedinstvena zahvaljujući impresivnoj arhitekturi i panoramskom pogledu na prestonicu. Pored poslovnih zgrada, Delta District planira i izgradnju ekskluzivnog hotela sa pet zvezdica.

Projekti Sava Centar i Delta Land su od posebnog značaja za nas, jer uključuju rekonstrukciju zgrada sa bogatom istorijskom prošlošću, a kroz njihovu realizaciju oživljavamo puls Beograda primenjujući tehnologiju budućnosti. Mixed-use koncept projekta Delta Land označava naš povratak u izgradnju stambenih prostora. Osim modernih stanova koji će biti izgrađeni na 138.000 m2, na ovoj lokaciji će biti i poslovni prostor na 30.000 m2 i prodajni prostor na 19.000 m2. Cilj nam je da pružimo građanima bolji kvalitet života u eko-održivom novom naselju koji nosi sa sobom istoriju Beograda. Početak realizacije Delta Land-a očekujemo u ovoj godini.

Rekonstrukcija Sava centra

Sava Centar

Naš tim ima privilegiju da radi na rekonstrukciji Sava Centra, koji je ne samo najveći kongresni centar u Jugoistočnoj Evropi već na neki način jedan od prepoznatljivih zaštitnih znakova Beograda i po značaju za grad i po specifičnoj infrastrukturi. Projekat je ogromnih razmera i zahteva izuzetnu stručnost, ekspertizu i preciznost da se ne samo kreiraju funkcionalnosti koje zahteva jedan moderan kongresni centar već u isto vreme i očuva ta prepoznatljivost. Dokazali smo da smo kompanija koja je sposobna da se nosi sa ovim izazovom zahvaljujući našem efikasnom sistemu rada. Radovi se uspešno odvijaju i planirano je da se kongresni deo Sava Centra otvori u novembru 2023. godine.

Kako ste se prilagođavali promenama i koje su najveće prilike za vašu kompaniju u budućnosti?

Delta Real Estate kao ponosni deo Delta Holdinga, ima tradiciju dugu 20 godina u poslovanju sa nekretninama. Pored kontinuiranog učenja i brige o zaposlenima, ključ uspeha u industriji nekretnina leži i u osluškivanju potreba tržišta i razvoju projekata koji će na najvišem nivou odgovarati na te potrebe. Kao što smo dokazali kroz rast prihoda i EBITDA od preko 55% u 2022. godini, naš kvalitetan menadžment i stručni tim eksperata uvek su spremni da pronađu inovativna i održiva rešenja za projekte. U budućnosti, vidimo najveće prilike u razvoju zelenih projekata i rekonstrukciji objekata sa kulturnim i istorijskim značajem u skladu sa najvišim svetskim ekološkim standardima. Ovo će biti naš doprinos daljoj modernizaciji i održivom razvoju Srbije, dok ćemo istovremeno nastaviti da se fokusiramo na tržište i razvoj projekata koji će najbolje odgovarati našim klijentima i korisnicima.

Delta Real Estate logo

DELTA REAL ESTATE
Vladimira Popovića 8a, 11000 Beograd
T +381 11 201 2600
info@deltarealestate.rs
www.deltarealestate.rs