Connect with us
Gra─Ĺevina

intervju: Visoko efikasni sistemi koji štite okolinu

Srbija je ve─ç dugi niz godina prepoznata kao rastu─çe globalno tr┼żi┼íte, a statistike i analize pokazuju da je u poslednjih nekoliko godina postala jedna od najprivla─Źnijih destinacija za strane investitore. Kada pri─Źamo o doma─çim investitorima, Delta Real Estate se izdvaja kao vode─ça kompanija u Srbiji po standardima gradnje, konceptima realizacije i inovativnim re┼íenjima. Razgovarali smo sa Milo┼íem Grdini─çem – Direktorom razvoja i upravljanja imovinom, o tome za┼íto je Delta Real Estate lider u Jugoisto─Źnoj Evropi u oblasti gradnje i upravljanja nekretninama.

U Delta Real Estate do┼íli ste po─Źetkom godine, ali ono ┼íto je interesantno jeste da ste vi nekada┼ínji zaposleni kompanije. Put Vas je odveo na drugu stranu i sada ste odlu─Źili da se vratite i svojim iskustvom doprinesete razvoju kompanije. Koji su bili klju─Źni faktori koji su doprineli Va┼íoj odluci o povratku?

Rast i razvoj na li─Źnom i poslovnom nivou primat je mog ┼żivota, ┼íto zna─Źi da sam se uvek okretao ka novim izazovima i prilikama za koje sam smatrao da mi mogu doprineti tome. Odlazak van kompanije bio je deo te potrage, ali sam uvek znao da me put vodi tamo gde su najbolji uslovi za napredovanje, ┼íto je zapravo i klju─Źni razlog mog povratka u Delta Real Estate. Veoma mi je bitno da u─Źestvujem u daljem razvoju kompanije koja neguje princip zelene gradnje, insistira na najvi┼íim standardima i to sve u timu sa ljudima koji vole svoj posao. Svi smo svedoci katastrofalnih klimatskih promena. Smatram da dru┼ítveno odgovorno vo─Ĺenje biznisa treba da zauzima vode─çu poziciju u poslovnim strategijama. Raduje me ┼íto imam priliku da ponovo radim sa entuzijasti─Źnim i inovativnim osobama koji veruju u to ┼íta rade. Nakon istra┼żivanja tr┼żi┼íta u celom regionu, zaklju─Źak je bio jasan – kontinuirani razvoj na visini globalnih standarda je upravo u Delta Real Estate kompaniji.

Pomenuli ste kako smo svedoci klimatskih promena, nesumnjivo da ste u pravu. Zelena gradnja postaje sve va┼żnija u dana┼ínjem vremenu, a Delta Real Estate se isti─Źe po tome ┼íto neguje ovaj pristup. ┼áta je to novo ┼íta ste uveli na srpsko tr┼żi┼íte?

Iako je ekolo┼íka svest u Srbiji jo┼í uvek slabo razvijena, primetan je inicijalni talas zelene gradnje. Ponosan sam ┼íto sam deo tima koji se bavi dru┼ítveno odgovornim ulaganjem i ┼íto smo jedna od prvih kompanija u Srbiji koja ispunjava standarde GOLD LEED sertifikata. Delta House, koja je sedi┼íte Delta Holding korporacije, poseduje ovaj sertifikat i ima visoko efikasne sisteme koji ┼ítite ┼żivotnu sredinu, uklju─Źuju─çi rezervoar za ki┼ínicu, bipolarne jonizatore za ─Źi┼í─çenje vazduha, solarne panele i plasti─Źne lopte kao olak┼íanu betonsku konstrukciju.

Delta House - Inovativna tehnološka rešenja izgradnje

Delta House – Inovativna tehnolo┼íka re┼íenja izgradnje

Zanimljivo je da zgrada ima preko 1300 m2 zelenila na krovu i parceli, ┼íto je ve─çe od samog objekta. Pored izgradnje novih objekata, tako─Ĺe se bavimo i projektima rekonstrukcije zgrada od kulturnog i istorijskog zna─Źaja za Beograd i Srbiju. Ovi projekti ─çe biti u skladu sa svetskim ekolo┼íkim standardima, ┼íto ─çe omogu─çiti postoje─çim objektima da postanu energetski efikasni i odr┼żivi, ┼íto ─çe dalje doprineti ozelenjavanju Srbije.

Mo┼żete li nam re─çi ne┼íto vi┼íe o novim projektima, ┼íta ih ─Źini posebnim i koji su va┼íi planovi za njihovu realizaciju?

Uz izdvojeni bud┼żet od preko 620 miliona evra za novi investicioni ciklus, imamo velike planove za budu─çnost. Posve─çeni smo svojoj viziji koja uklju─Źuje inovativnost, funkcionalnost i eko-odr┼żivost. ─îetiri nova projekta ÔÇô Sava Centar, Delta Iron, Delta Land i Delta District – su primeri te posve─çenosti. Istakao bih pre svega Delta Iron, poslovni kompleks u Novom Sadu koji se sastoji od ─Źetiri zgrade ukupne povr┼íine od 40.000 m2. Ono ┼íto ovaj kompleks ─Źini jedinstvenim jeste njegov izuzetan oblik, a planirana je gradnja uz kori┼í─çenje zelenih tehnologija kako bismo odgovorili na potrebe savremenog tr┼żi┼íta i doprineli modernizaciji grada.

Delta Iron ÔÇô poslovni kompleks u Novom Sadu

Delta Iron ÔÇô poslovni kompleks u Novom Sadu

Jasna potreba za poslovnim prostorima u Beogradu mo┼że da se vidi direktno kroz zainteresovanost zakupaca, a Delta District planira da upotpuni tr┼żi┼íte sa tri nove zgrade A+ klase. Izgradnja se planira tokom naredne godine, a u prvom delu projekta bi─çe realizovano vi┼íe od 45.000m2 od ─Źega ─çe preko 20.000 m2 biti prva poslovna zgrada u ovom kompleksu. Svaka kancelarija ─çe biti jedinstvena zahvaljuju─çi impresivnoj arhitekturi i panoramskom pogledu na prestonicu. Pored poslovnih zgrada, Delta District planira i izgradnju ekskluzivnog hotela sa pet zvezdica.

Projekti Sava Centar i Delta Land su od posebnog zna─Źaja za nas, jer uklju─Źuju rekonstrukciju zgrada sa bogatom istorijskom pro┼ílo┼í─çu, a kroz njihovu realizaciju o┼żivljavamo puls Beograda primenjuju─çi tehnologiju budu─çnosti. Mixed-use koncept projekta Delta Land ozna─Źava na┼í povratak u izgradnju stambenih prostora. Osim modernih stanova koji ─çe biti izgra─Ĺeni na 138.000 m2, na ovoj lokaciji ─çe biti i poslovni prostor na 30.000 m2 i prodajni prostor na 19.000 m2. Cilj nam je da pru┼żimo gra─Ĺanima bolji kvalitet ┼żivota u eko-odr┼żivom novom naselju koji nosi sa sobom istoriju Beograda. Po─Źetak realizacije Delta Land-a o─Źekujemo u ovoj godini.

Rekonstrukcija Sava centra

Sava Centar

Na┼í tim ima privilegiju da radi na rekonstrukciji Sava Centra, koji je ne samo najve─çi kongresni centar u Jugoisto─Źnoj Evropi ve─ç na neki na─Źin jedan od prepoznatljivih za┼ítitnih znakova Beograda i po zna─Źaju za grad i po specifi─Źnoj infrastrukturi. Projekat je ogromnih razmera i zahteva izuzetnu stru─Źnost, ekspertizu i preciznost da se ne samo kreiraju funkcionalnosti koje zahteva jedan moderan kongresni centar ve─ç u isto vreme i o─Źuva ta prepoznatljivost. Dokazali smo da smo kompanija koja je sposobna da se nosi sa ovim izazovom zahvaljuju─çi na┼íem efikasnom sistemu rada. Radovi se uspe┼íno odvijaju i planirano je da se kongresni deo Sava Centra otvori u novembru 2023. godine.

Kako ste se prilago─Ĺavali promenama i koje su najve─çe prilike za va┼íu kompaniju u budu─çnosti?

Delta Real Estate kao ponosni deo Delta Holdinga, ima tradiciju dugu 20 godina u poslovanju sa nekretninama. Pored kontinuiranog u─Źenja i brige o zaposlenima, klju─Ź uspeha u industriji nekretnina le┼żi i u oslu┼íkivanju potreba tr┼żi┼íta i razvoju projekata koji ─çe na najvi┼íem nivou odgovarati na te potrebe. Kao ┼íto smo dokazali kroz rast prihoda i EBITDA od preko 55% u 2022. godini, na┼í kvalitetan menad┼żment i stru─Źni tim eksperata uvek su spremni da prona─Ĺu inovativna i odr┼żiva re┼íenja za projekte. U budu─çnosti, vidimo najve─çe prilike u razvoju zelenih projekata i rekonstrukciji objekata sa kulturnim i istorijskim zna─Źajem u skladu sa najvi┼íim svetskim ekolo┼íkim standardima. Ovo ─çe biti na┼í doprinos daljoj modernizaciji i odr┼żivom razvoju Srbije, dok ─çemo istovremeno nastaviti da se fokusiramo na tr┼żi┼íte i razvoj projekata koji ─çe najbolje odgovarati na┼íim klijentima i korisnicima.

Delta Real Estate logo

DELTA REAL ESTATE
Vladimira Popovi─ça 8a, 11000 Beograd
T +381 11 201 2600
info@deltarealestate.rs
www.deltarealestate.rs