Connect with us
Građevina

Rast cena materijala u građevinskom sektoru posledica je više faktora

foto: REHAU / Building Information Modeling“ - BIM način projektovanja

Za razliku od prošle godine kada su cene građevinskog materijala mirovale ili čak išle naniže, od početka 2021. beleže se značajna poskupljenja. Poskupele su gotovo sve vrste materijala i još uvek se ne zna kada će se situacija stabilizovati.

Predrag Vasiljevic

Rast cena materijala u građevinskom sektoru posledice je više faktora

O ovoj temi razgovarali smo i sa Predragom Vasiljevićem, direktorom prodaje u kompaniji REHAU Srbija – divizija za prozore i vrata. Kako se kompanija REHAU nosi sa trenutnom situacijom, pročitajte u nastavku.

Rast cena materijala u građevinskom sektoru posledica je više faktora. Sa jedne strane, smanjene proizvodnje u prethodnoj godini usled uticaja Covida, a sa druge strane povećanje potražnje u 2021. Nedostatak materijala po mom mišljenju odrazio se na sve oblasti građevinarstva, pa samim tim i na našu branšu.

Uska grla u proizvodnji nama bitnih materijala, čelika i PVC-a, dovode do za sada nezapamćenog rasta cena, što dalje uzrokuje nestabilnost tržišta, kao i veoma kratke rokove važenja ponuda. Iz tog razloga, svi učesnici u lancu prinuđeni su da svoje cene prilagode situaciji tržišta, što naravno utiče i na naše poslovanje.

REHAU kompanija uspešno se nosi sa nedostatkom materijala, uz neznatno produžene rokove isporuke. Moram da istaknem da nam je posebno drago što naši partneri imaju razumevanja za trenutnu situaciju, te da i oni zajedno sa nama pronalaze optimalne načine funkcionisanja u ovim izmenjenim uslovima poslovanja.

Naš glavni cilj u ovom momentu je da obezbedimo što je moguće redovnije snabdevanje i time normalno funkcionisanje velikog broja naših partnera.