Connect with us
Energetska efikasnost

Po─Źeo skup o uticaju klimatskih promena na lokalni razvoj

Danas sa po─Źetkom u 11 ─Źasova u hotelu „Kraun plaza“ odr┼ża─çe se skup na kojem ─çe biti zvani─Źno objavljen javni poziv za izazov otvorenih podataka i izazov za inovativna re┼íenja, u okviru projekta Lokalni razvoj otporan na klimatske promene.

Na skupu ─çe govoriti ministar za┼ítite ┼żivotne sredine Goran Trivan, a predvi─Ĺeno je obra─çanje i prvog sekretara Ambasade ┼ávedske u Srbiji Roberta Nigarda, zamenika stalnog predstavnika Programa UN za razvoj (UNDP) Steliane Nedere, nacionalnog direktora projekta Lokalni razvoj otporan na klimatske promene Darinke Radojevi─ç i predstavnika Delegacije EU u Srbiji.

Lokalni razvoj otporan na klimatske promene petogodi┼ínji je projekat koji ima za cilj da se, kroz partnerstvo javnog, privatnog i civilnog sektora, smanje emisije GHG gasova i lokalne zajednice u Srbiji u─Źine otpornijim na promene klime. Projekat podrazumeva da se lokalnim samoupravama, javnim i privatnim preduze─çima, organizacijama civilnog dru┼ítva i nau─Źnoistra┼żiva─Źkim institucijama uputi javni poziv da zajedni─Źki osmisle inovativne na─Źine za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene ba┼íte (GHG) i borbu protiv klimatskih promena, na nivou gradova i op┼ítina. Akterima iz op┼ítina i gradova ┼íirom Srbije upu─çuju se, u vidu javnih poziva, dva izazova ÔÇô izazov otvorenih podataka i izazov za inovativna re┼íenja.

Projekat sprovodi Ministarstvo za┼ítite ┼żivotne sredine, uz podr┼íku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj i Globalnog fonda za ┼żivotnu sredinu (GEF). Partneri na projektu su Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Vlada Kraljevine ┼ávedske, Vlada ┼ávajcarske, kao i drugi nacionalni partneri, poput Fonda za inovacionu delatnost i Stalne konferencije gradova i op┼ítina.

Izvor: srbija.gov.rs