Connect with us
Energetska efikasnost

Počeo skup o uticaju klimatskih promena na lokalni razvoj

Na skupu će govoriti ministar zaštite životne sredine Goran Trivan

Danas sa početkom u 11 časova u hotelu „Kraun plaza“ održaće se skup na kojem će biti zvanično objavljen javni poziv za izazov otvorenih podataka i izazov za inovativna rešenja, u okviru projekta Lokalni razvoj otporan na klimatske promene.

Energetska efikasnost je jedina i najvažnija akcija za smanjenje emisije

Energetska efikasnost je jedina i najvažnija akcija za smanjenje emisije

Na skupu će govoriti ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, a predviđeno je obraćanje i prvog sekretara Ambasade Švedske u Srbiji Roberta Nigarda, zamenika stalnog predstavnika Programa UN za razvoj (UNDP) Steliane Nedere, nacionalnog direktora projekta Lokalni razvoj otporan na klimatske promene Darinke Radojević i predstavnika Delegacije EU u Srbiji.

Lokalni razvoj otporan na klimatske promene petogodišnji je projekat koji ima za cilj da se, kroz partnerstvo javnog, privatnog i civilnog sektora, smanje emisije GHG gasova i lokalne zajednice u Srbiji učine otpornijim na promene klime. Projekat podrazumeva da se lokalnim samoupravama, javnim i privatnim preduzećima, organizacijama civilnog društva i naučnoistraživačkim institucijama uputi javni poziv da zajednički osmisle inovativne načine za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG) i borbu protiv klimatskih promena, na nivou gradova i opština. Akterima iz opština i gradova širom Srbije upućuju se, u vidu javnih poziva, dva izazova – izazov otvorenih podataka i izazov za inovativna rešenja.

NEG treba dopuniti ozbiljnim akcijama na polju energetske efikasnosti

NEG treba dopuniti ozbiljnim akcijama na polju energetske efikasnosti

Projekat sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj i Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF). Partneri na projektu su Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Vlada Kraljevine Švedske, Vlada Švajcarske, kao i drugi nacionalni partneri, poput Fonda za inovacionu delatnost i Stalne konferencije gradova i opština.

Izvor: srbija.gov.rs