Connect with us
Novosti

Danica Prodanović: Beogradska internacionalna nedelja arhitekture je pre svega okrenuta širokoj publici

Ovogodi┼ínje, 17. izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture ÔÇô BINA 2022 bi─çe odr┼żano od 26. maja do 7. jula. Jedna od najdugove─Źnijih doma─çih manifestacija posve─çenih arhitekturi, od svojih samih po─Źetaka do danas pa┼żljivo je negovala svoju publiku kroz programe koji se na veoma pristupa─Źan na─Źin bave arhitekturom u u┼żem smislu, ali i kulturom urbanog ┼żivljena i stanovanja. Tradicionalno ─çe i ove godine BINA ponuditi brojne ┼íetnje, izlo┼żbe, radionice, tribinske prostore i druge sadr┼żaje, o ─Źemu smo razgovarali sa jednom od organizatorki i osniva─Źica BINE, Danicom Prodanovi─ç.

Na izlo┼żbi ÔÇťPonesi svoj projekatÔÇŁ bi─çe predstavljeni mladi autori Modelart ÔÇô kako ste se odlu─Źili za njih i kako vidite domet ove programske linije BINE?

Ponesi svoj projekat je tradicionalna BINA izlo┼żba koju smo pokrenuli sa namerom da predstavljamo arhitekte i timove koji su na po─Źetku karijere, ali za sobom ipak imaju ve─ç realizovane projekte, u─Źe┼í─ça na konkursima, a ─Źesto su uklju─Źeni i u nastavu na fakultetima. Projekti ovih mladih timova govore jezikom savremene arhitekture, povezuju razli─Źite discipline i ono ┼íto nam je posebno drago – prisutni su i na me─Ĺunarodnoj sceni.

Ove godine, kustos ove izlo┼żbe Natalija ─Éuki─ç se opredelila za Modelart arhitekte iz Novog Sada, koji svoj rad baziraju na neprekidnom istra┼żivanju. U stalnom tra┼żenju inovativnih re┼íenja oni ─Źesto sara─Ĺuju sa Centrom za digitalni dizajn, pri tehni─Źkom univerzitetu iz Novog Sada. Ovaj vid saradnje predstavlja primer pozitivne prakse u projektovanju, koja spaja privatnu praksu i istra┼żiva─Źku instituciju. Na izlo┼żbi ─çe kroz projekte biti prikazane faze njihovog nastanka, tako da ─çe biti jasno pokazano kako i na koji na─Źin se u savremenoj arhitekturi ostvaruje neophodna kreativna saradnja razli─Źitih struka.┬á

Posebnost ove izlo┼żbe ─Źini i mesto na kome se ona odr┼żava, a to je BINA KABINA, paviljon koji je nastao kao rezultat studentske radionice koja je relizovana tokom BINE 2012. godine. Studenti su u saradnji sa norve┼íkim, engleskim i na┼íim profesorima i mentorima projektovali paviljon koji je uz pomo─ç brojnih donatora i sagra─Ĺen u dvori┼ítu Fakulteta likovnih umetnosti na Senjaku. U tom paviljonu se odr┼żavaju godi┼ínje izlo┼żbe i radionice. Ponosni smo da smo uspeli da izgradimo BINA objekat. Studenti koji su u─Źestvovali u njegovom stvaranju sada su na┼íi saradnici na me─Ĺunarodnim projektima. Kroz ovakve izlo┼żbe i projekte gradimo BINA Alumni klub.

Izlo┼żba „Ponesi svoj projekat“ /_Modelart arhitekti Zepter

Koji je zna─Źaj nagrade Piranesi i ┼íta ─çe nam zanimljivo doneti ovogodi┼ínje predstavljanje te nagrade u okviru izlo┼żbenog programa BINE?

Izlo┼żba ÔÇťNagrada PiranesiÔÇŁ predstavlja presek savremene arhitektonske produkcije iz jedanaest zemalja Srednje Evrope. Iz svake zemlje, u izboru nacionalnih selektora, u─Źestvuje po pet realizovanih projekata. Predstavljaju se objekti razli─Źitih programa i veli─Źina, ali se uvek posebna pa┼żnja obra─ça na inovativnost prostornih re┼íenja, primenu savremenih materijala i detalja, a posebno na odnos prema prirodnom i kulturnom kontekstu u kome se objekti nalaze. Selektor srpske selekcije je bio Andrej Strehovec, a predstavnici na┼íe zemlje su bili Dejan Todorovi─ç, 1X2 Studio na ─Źelu sa Zoranom Abadi─çem, Studio TEN, Teking Arhitektura i Remorker arhitekti.

Posebnu selekciju ─Źine studentski radovi. Ove godine u─Źestvovali su i studenti sa beogradskog, novosadskog i kragujeva─Źkog fakulteta. Dobitnik nagrade za 2021. godinu je ┬á├ëp├şt├ęsz St├║di├│ iz Ma─Ĺarske za projekat Sportskog centra u Budimpe┼íti.

Foto: Andrej Strehovec / 38. Piranesi PDA izlo┼żba 2021 – Selektor za Srbiju Andrej Strehovec, Monforte, Portoro┼ż 2021

Kako ocenjujete zna─Źaj ovogodi┼ínje programa Seminara – Projektanti / Arhitekti/ Prakti─Źari i uop┼íte uzev edukativnog aspekta BINE?

Seminar je prilika da se kroz niz predavanja i prezentacija razmene ideje iz oblasti projektovanja, upotrebe inovativnih materijala i gra─Ĺevinskih proizvoda. Projektanti nagra─Ĺenih objekata sa lokalnim i internacionalnim iskustvom predstavljaju svoje aktuelne projekte, sa posebnim osvrtom na savremena tehnolo┼íka re┼íenja. S druge strane, predstavnici gra─Ĺevinske industrije kroz kratka predavanja upoznaju kolege sa najnovijim dostignu─çima iz svoje oblasti, karakteristikama i mogu─çnostima primene proizvoda. Mesto odr┼żavanja Seminara biramo sa velikom pa┼żnjom, jer i sam prostor i njegov obilazak predstavlja ekskluzivan deo programa. To je izuzetna prilika da projektanti i izvo─Ĺa─Źi predstave kolegama prostorni koncept objekta, ali i tehni─Źka re┼íenja, primenjene materijale i proizvode. Ove godine Seminar ─çe biti organizovan u prostoru Kalemegdan Business Centra, koji je odli─Źan primer rekonstrukcije industrijskog objekta, a delo je sada ve─ç jednog od najaktivnijih beogradskih arhitektonskih timova, Remorker arhitekti.

Seminar Projektanti / Arhitekti/ Prakti─Źari je okrenut pre svega profesionalcima i smatramo ga veoma zna─Źajnim, jer kroz neposredno dru┼żenje u─Źvr┼í─çuje vezu izme─Ĺu razli─Źitih u─Źesnika procesa graditeljstva. Poseban zna─Źaj za nas ima i ─Źinjenica da ga podr┼żava In┼żenjerska komora Srbije, na┼í pokrovitelj, ┼íto pokazuje da je prepoznat zna─Źaj ovakve vrste programa za razvoj struke.

S druge strane BINA je pre svega okrenuta ┼íirokoj publici i kroz sve svoje programe poku┼íavamo da na suptilan i prijem─Źiv na─Źin edukujemo publiku i stalno skre─çemo pa┼żnju na zna─Źaj i vrednosti arhitekture, kao okvira u kome svi ┼żivimo, a koji ─Źesto nedovoljno dobro vidimo i razumemo, a samim tim nedovoljno cenimo i ─Źuvamo. Sa tom idejom organizujemo predavanja, radionice, vo─Ĺenja kroz izlo┼żbe, a pre svega tematske ┼íetnje i izlete, tokom kojih u neposrednom kontaktu nastojimo da skrenemo pa┼żnju na vrednosti koje nas okru┼żuju i koje zaslu┼żuju na┼íu pa┼żnju i brigu.

Seminar Projektanti, Arhitekti, Prakti─Źari – Marina Dor─çol

Koju ┼íetnju biste naro─Źito preporu─Źili posetiocima BINE?

Moj odgovor ─çe se u izvesnom smislu nastaviti na prethodni. Pomenula sam objekat Kalemegdan Business Centra kao dobar primer rekonstrukcije industrijskog objekta. On se nalazi u delu grada koji ozna─Źavamo kao Donji Dor─çol, koji predstavlja jedan od najstarijih delova Beograda i u kome se nalazi jedna od najstarijih ku─ça u na┼íem gradu, a u kome je tako─Ĺe upravo sada vrlo ┼żiva graditeljska aktivnost.

Izme─Ĺu tog 18. veka u Du┼íanovoj ulici i Dunava nalaze se gra─Ĺevine koje govore o nasle─Ĺu jevrejske zajednice, o industrijskoj ekspanziji sa po─Źetka 20. veka, ali i o izgradnji iz vremena zlatnog i stabilnog socijalizma, ─Źija je kruna sigurno Sportski centar 25. Maj, pa do objekata iz 80-tih godina i ovih poslednjih koje trenutno svedo─Źimo. Upravo o preseku stanja i o tome koje sve istorijske i kulturolo┼íke slojeve mo┼żemo is─Źitati na Donjem Dor─çolu govori─çe nam Vladana Putnik Prica, Bojana Ibrajter Gazibara i Dragana Mecanov, vrsni poznavaoci arhitekture i duha ovog dela grada. Dakle, preporu─Źujem ┼íetnju po Donjem Dor─çolu, 5. juna. Pozivamo publiku da krene i oseti kako di┼íu stari i novi grad.

Bina ┼íetnja – Urbane memorije Donjeg Dor─çola

17. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA 2022
+381 11 26 24 858
bina.centar@gmail.com
office@bina.rs
www.bina.rs