Connect with us
Energetska efikasnost

GRA─ÉEVINSKI NEDELJNIK: Izdavanje stanova, porez, ku─ça od slame, pametna pretraga PKS-e

Mo┼żda nam vremenske prilike nisu i┼íle u prilog ove sedmice zbog konstantne ki┼íe i povremenih vremenskih nepogoda u pojedinim delovima na┼íe zemlje, ali zato se na polju izmena i najava sasvim dovoljno radilo. U gra─Ĺevinskom nedeljniku za ovu sedmicu bavi─çemo se izdavanjem stanova, odnosno novim pravilnikom u oporezivanju, zatim unapre─Ĺenju poslovanja u smislu transparentnosti podataka pravnih lica, kao i novim pravilnikom o kvalitetu plastike.

Krenimo redom. Unosan posao izdavanja stanova na dan do┼żiveo je procvat poslednjih deset godina, ali je ─Źinjenica da se naj─Źe┼í─çe poslovalo u sivoj zoni. Da bi se ovo izbeglo, ta oblast je sada regulisana Zakonom o ugostiteljstvu koji ─çe u potpunosti biti primenljiv na jesen teku─çe godine, do kada ─çe va┼żiti stara podzakonska akta. Ta─Źnije, ┼ípic turisti─Źke sezone osim prihoda done─çe i tro┼íak onima koji izdaju sme┼ítaj, jer od 1. jula po─Źinje njihovo oporezivanje. Istina, brza i laka zarada izdavanjem sobe, apartmana ili stana bi─çe mogu─ça i ubudu─çe, ali, ovaj put, uz po┼ítovanje odre─Ĺenih propisa. Novina je i da ─çe stanodavci sami prijavljivati goste, a ne preko posrednika. Miroslav Kne┼żevi─ç, dr┼żavni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija na ovu temu je rekao da je to ┼íto se danas popularno naziva „stan na dan“ definisano kao ugostiteljska usluga sme┼ítaja u doma─çoj radinosti. „Prvi put imamo zakonski definisan uslov u smislu da se svako izdavanje nekretnine na period kra─çi od 30 dana defini┼íe ugostiteljskom uslugom pru┼żanja sme┼ítaja u doma─çoj radinosti“, objasnio je Kne┼żevi─ç. Za one koji se o zakon ipak oglu┼íe, predvi─Ĺene su nov─Źane kazne od nekoliko stotina hiljada dinara.

Aleksandar Seni─Źi─ç, direktor Nacionalne asocijacije turisti─Źkih agencija Juta, ka┼że da bez obzira na sve postoji jedan segment u ovom poslu koji jo┼í radi u sivoj zoni. „Ja sam potpuno siguran da ─çe svi koji ozbiljno ┼żele da se bave ovim poslom nakon usvajanja zakona shvatiti da je najjednostavnije da plate taj mali iznos koji je neophodan kao pau┼íalni porez na godi┼ínjem nivou“, rekao je Seni─Źi─ç.

PKS nema ingerencije da garantuje za svakog privrednika, ali mo┼że da omogu─çi onima koji tra┼że partnere u poslu da imaju uvid u poslovanje istog. O ─Źemu se radi? Privredna komora Srbije pokrenula je, u saradnji sa IT kompanijom „Cube Team“, novi biznis portal pod nazivom PKS Partner“ namenjen privrednicima koji ┼żele da unaprede poslovanje, pove─çaju prodaju i konkurentnost i, na kraju, smanje rizik prilikom izbora novih poslovnih partnera. Tzv. PKS Partner je ustvari onlajn biznis portal koji sadr┼żi poslovne informacije o svim registrovanim privrednim subjektima u Srbiji, navodi se u saop┼ítenju Komore. Naime, portal objedinjuje javno dostupne informacije o srpskim firmama koje, uz kori┼í─çenje naprednih funkcionalnosti, omogu─çavaju smanjenje rizika u dono┼íenju odluka, sagledavanje novih poslovnih mogu─çnosti i unapredjenje poslovanja. Cilj ovog portala je da osna┼żi srpsku privredu kroz digitalizaciju i kori┼í─çenje informacija koje su bitne za poslovanje svake firme, a njegove napredne funkcionalnosti pru┼żaju mogu─çnost preuzimanja informacija o vlasni─Źkoj strukturi kompanija, ra─Źunima i blokadama, kao i povezanim licima, kako bi rizik onoga ko ulazi u saradnju bi manji. Mogu─çe je i pretra┼żivanje po kriterijumima, kao i uvid u finansijske izve┼ítaje i zastupnike kompanija.

Foto: www.pks.rs

Jedna od mogućnosti je i pametna pretraga kompanija na osnovu više od 60 kriterijuma, od lokacije firme i statusa, do delatnosti i poslovnog prihoda.

Na mladima svet ostaje, stara je ve─ç floskula, ali zaista u njoj ima istine. Tako su stidenti arhitekture sa Fakulteta tehni─Źkih nauka odlu─Źili da dok na predavanjima slu┼íaju o najsavremenijim tokovima u projektovanju i oblikovanju gra─Ĺevina, fakultativni deo nastave provedu grade─çi ku─çu od slame, blata i drugih prirodnih materijala. Ku─ça nalik onoj u kojoj su ┼żivele na┼íe dede i pradede ni─Źe na samom rubu Kelebije, tik uz granicu sa Ma─Ĺarskom, na placu Dene┼ía Debreija i Heni Varge. Pod budnim okom Lehela Hrvata, gra─Ĺevinskog in┼żenjera sa vi┼íegodi┼ínjim iskustvom u izgradnji eko ku─ça, i docenta Vi┼ínje ┼Żugi─ç, desetak mladih neimara gradi ku─çu od oko sto kvadrata. Materijal za gradnju bi─çe samo i sklju─Źivo ono ┼íto su na─Ĺu u obli┼żnjoj Kelebijskoj ┼íumi. Ako mislite da je ovo novina kod nas, varate se, ovo ─çe biti jedna od 15 eko-ku─ça koje su do sada izgra─Ĺene u na┼íoj zemlji. Koristimo sve ┼íto mo┼żemo i ┼íto se nalazi u najbli┼żem okru┼żenju. Iskopali smo prvo temelj za stubove nose─çeg zida koji ─çe se tu nalaziti sasvim sigurno i za dva veka – obja┼ínjava nam Lehel, ponosno pokazuju─çi dokle se stiglo sa gradnjom. Stubovi su od bagrema, kao i temeljna plo─Źa. Nekima je ─Źudno jer nema ni┼íta od cementa, ali ako Gradska ku─ça mo┼że da stoji na bagremovim stubovima 110 godina ┼íto ne bi bilo koja gra─Ĺevina. Na takvim temeljima sazidan je zid od slame sa blatom i izolovan trskom. Na taj na─Źin se posti┼że dobra termoizolacija i termoakumulacija.

Gradnja prirodnim materijalima realizuje se brzo, u njoj mogu da u─Źestvuju svi koji se tu zateknu, a rezultat je ku─ça koja di┼íe, u kojoj je zimi topla, dok je leti, u ovakvom ambijentu, sve┼że. Za grejanje ─çe se koristi pe─ç na biomasu koja se lo┼żi otpadom. „U ovakvim ku─çama nema klime, a izolacija je kao da imate stiropor od 26 centimetara nalepljen na zid od opeke. Izuzetno je energetski efikasna, a pritom od prirodnih materija, di┼íe, ne treba joj posebna instalacija grejanja, a kasnije ni majstori za odr┼żavanje“, dodao Lehel.

Veoma je zanimljivo da vidimo kako izgleda jedan drugi ugao gradnje, jer ono ┼íto mi u─Źimo na faklultetu kre─çe se u savremenom pravcu i ka modernim tehnologijama i otkri─çima. Ovde vidimo od ─Źega sve po─Źinje, bila je jasna studentkinja Jelena Vujevi─ç iz Novog Sada.