Connect with us
Energetska efikasnost

Kako uštedeti energiju i novac u kući ili stanu

Doma─çinstva u proseku tro┼íe skoro 50% svojih godi┼ínjih tro┼íkova energije na grejanje i hla─Ĺenje. Uvo─Ĺenjem mera energetske efikasnosti u ku─çe ili stanove (izolacija, prozori i vrata, pe─çi, toplotne pumpe, solarni kolektori/solarni greja─Źi vode, fotonaponski sistemi, rasveta, ventilacija, klimatizacija, akumulacioni rezervoari tople vode) smanjuje se nepotrebna potro┼ínja energije. Time doma─çinstva ostvaruju direktne finansijske u┼ítede. Osim u┼ítede energije i novca, mere energetske efikasnosti pobolj┼íavaju ┼żivotni standard, te smanjuju emisiju gasova staklene ba┼íte, uklju─Źuju─çi i CO2.

Na primer, ugradnjom 10 cm toplotne izolacije u neizolovanu ku─çu sa grejanjem na gas mogu─ça je godi┼ínja u┼íteda od oko 440 evra. Ako neizolovana ku─ça koristi elektri─Źno grejanje, godi┼ínja u┼íteda mo┼że dose─çi oko 710 evra, odnosno 750 eura za kombinaciju plave i crvene zone. Za doma─çinstvo sa pe─çima na pelet mogu─ça je u┼íteda i do 550 evra godi┼ínje.

Doma─çinstva na Zapadnom Balkanu tro┼íe oko tri puta vi┼íe energije od evropskih zemalja ┼íto optere─çuje porodi─Źni bud┼żet. Razli─Źite inicijative poku┼íale su da podignu svest o ovom pitanju i da promene navike ljudi.

Poslednjih godina gra─Ĺani Zapadnog Balkana sve vi┼íe ula┼żu u energetski efikasne tehnologije, kako bi u┼ítedeli energiju i novac, ali i smanjili zaga─Ĺenje vazduha. Jedan od programa koji podr┼żava doma─çinstva u tim naporima je EBRD WB GEFF program. Prema podacima GEFF programa u protekle 3 godine preko 4.000 porodica Zapadnog Balkana je kroz program GEFF pobolj┼íalo energetsku efikasnost svojih domova ili stanova., Od tog broja, preko 870 porodica je iz Srbije. Gra─Ĺani Srbije naj─Źe┼í─çe ula┼żu u energetski efikasne prozore i vrata, toplotnu izolaciju i pe─çi na biomasu. Ukupna investicija u zelene tehnologije putem GEFF programa u Srbiji iznosi blizu 3 miliona evra.

Kako bi se smanjila prekomerna potro┼ínja energije u ku─çi ili stanu, treba po─Źeti od osnove i prvo smanjiti toplotne gubitake izolacijom zidova i krova, kao i ugradnjom energetski efikasnih prozora i vrata. Nakon toga, potrebno je odabrati efikasan sistem grejanja. U na┼íim uslovima su se toplotne pumpe pokazale kao vrlo dobar izbor, pogotovo u kombinaciji sa podnim grejanjem.

Do sada je EBRD WB GEFF program doprineo smanjenju potrošnje energije za 18.000 MWh godišnje i smanjenju emisije CO2 za 6.300 tona godišnje, što odgovara uklanjaju gotovo 4.000 automobila sa ulice.

Da bi okvirno izra─Źunali mogu─çe u┼ítede nastale ugradnjom energetski efikasnih tehnologija, GEFF program je razvio online Kalkulator energetske efikasnosti, pomo─çu kojeg doma─çinstva mogu lako izra─Źunati mogu─çu u┼ítedu koju posti┼żu instaliranjem razli─Źitih tehnologija, u zavisnosti od toga koji izvor energije koriste. Tako─Ĺe mogu dobiti informacije o tome kako njihove aktivnosti uti─Źu na emisiju gasova staklene ba┼íte.

GEFF program je kreirao i online katalog energetski efikasnih proizvoda ÔÇô Tehnolo┼íki selektor na kojem se mogu na─çi proizvodi koji su barem 20% iznad standardnih kada je u pitanju energetska efikasnost. Sve proizvode proveravaju i odobravaju nezavisni in┼żenjeri anga┼żovani od strane EBRD. Program je dodatno atraktivan jer uklju─Źuje i grant Evropske unije – i do 20% iznosa investicije.

EBRD WB GEFF program na Zapadnom Balkanu obezbe─Ĺuje sredstva za ulaganja u domenu zelene ekonomije u stambeni sektor, kao i preduze─ça koja doma─çinstvima nude energetski efikasne proizvode i proizvode iz obnovljivih izvora energije.

Ukupni iznos kreditne linije na Zapadnom Balkanu je 85 miliona evra od ─Źega je 10,2 miliona evra namenjeno za Srbiju. Do sada je u sklopu programa registrovano vi┼íe od 5.000 energetski efikasnih proizvoda, a sredstva za kupovinu registrovanih proizvoda ide direktno lokalnim dobavlja─Źima ┼íto dodatno oja─Źava ekonomiju Srbije.

GEFF na Zapadnom Balkanu sprovodi se u okviru Regionalnog programa energetske efikasnosti za Zapadni Balkan (REEP Plus), koji finansira Evropska unija, a realizuje se u suradnji sa Sekretarijatom energetske zajednice. Program tehni─Źke saradnje u okviru ove kreditne linije podr┼żava Savezno ministarstvo finansija republike Austrije i Investicioni okvir Zapadnog Balkana.
GEFF finansiranje u Srbiji se odvija putem lokalnih finansijskih partnerskih institucija: UniCredit banka i Erste banka.

Za vi┼íe informacija posetite GEFF u Srbiji Facebook stranicu koja nudi besplatne savete o proizvo─Ĺa─Źima i prodavcima te energetski efikasnim proizvodima koji ispunjavaju uslove za finansiranje.

www.ebrdgeff.com

Narodnih heroja 40a, Beograd, Srbija
T. +381 11 428 1119
serbia@ebrdgeff.com
www.ebrdgeff.com