Connect with us
Novosti

GRA─ÉEVINSKI NEDELJNIK: lepa vest za proizvo─Ĺa─Źe striropora, Beograd na vodi, recikla┼ża gume

I protekle sedmice pisalo se o raznim temama u vezi sa gra─Ĺevinskom sezonom koja tek po─Źinje, Privredna komora Srbije donela je neke odluke koje bi trebalo da olak┼íaju rad proizvo─Ĺa─Źa odre─Ĺenih materijala, ali I donese garanciju kvaliteta i bezbednosti krajnjim potro┼ía─Źima.

Tako nas je obradovala vest da doma─çi proizvo─Ĺa─Źi stiropora, zahvaljuju─çi uspe┼ínoj inicijativi Privredne komore Srbije, mogu da ra─Źunaju na ve─çu proizvodnju tog termoizolacionog materijala i pro┼íirenje kapaciteta. Naime, na ovaj na─Źin je re┼íeno pitanje opstanka 14 doma─çih fabrika stiropora.

Ovo se dogodilo na inicijativu Grupacije proizvo─Ĺa─Źa hidro i termoizolacionih materijala PKS. S tim u vezi izmenjen je Pravilnik o tehni─Źkim zahtevima bezbednosti od po┼żara spoljnih zidova zgrada iz 2017. godine. Na taj na─Źin doma─ça regulativa uskla─Ĺena je sa regulativom Evropske unije i praksom zemalja u okru┼żenju, ┼íto proizvo─Ĺa─Źima otvara vrata za ve─çi plasman stiropora u toplotno izolacionim sistemima na fasadama objekata.

Dragan Stevanovi─ç, sekretar Udru┼żenja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala Privredne komore Srbije rekao da je na ovaj na─Źin, posle godinu i po aktivnih napora da se izmene podzakonska akta, re┼íeno veliko pitanje opstanka 14 fabrika stiropora u Srbiji.

─îlanovi Grupacije navode bavili su se, pored pro┼íirenja primene stiropora, i jednim od prioriteta u novom Pravilniku – protivpo┼żarnom za┼ítitom i to tako ┼íto su prikupljeni primeri dobre prakse zemalja okru┼żenja i Evropske unije i razmotreni u saradnji sa Sektorom za vanredne situacije Ministarstva unutra┼ínjih poslova. Doma─çi Pravilnik, sa aspekta protiv-po┼żarne za┼ítite u gra─Ĺevinarstvu, stro┼żi je u odnosu na praksu u Evropskoj uniji i jasno odre─Ĺuje upotrebu stiropora kao izolacionog materijala. Milan Tasi─ç, predsednik Grupacije proizvo─Ĺa─Źa termo i hidroizolacionih materijala PKS, vlasnik i direktor „FIME“, isti─Źe da su u protekloj godini proizvo─Ĺa─Źi stiropora imali pad od 30 odsto plasmana na tr┼żi┼ítu ovog gra─Ĺevinskog materijala zbog prethodnog Pravilnika.

PKS uz inicijativu proizvo─Ĺa─Źa guma

Jo┼í jedna odluka o kojoj se raspravljalo u privrednoj komori odnosi se na proizvodnju guma u Srbiji. Naime, proizvo─Ĺa─Źi guma inicira─çe promenu propisa kako bi se kroz novi sistem prikupljanja otpadnih automobilskih guma ostvarili bolji rezultati u recikla┼żi, vi┼íe za┼ítitila ┼żivotna sredina i smanjili tro┼íkovi upravljanja otpadom, najavljeno je na sastanku Grupacije proizvo─Ĺa─Źa guma Privredne komore Srbije sa nadle┼żnima iz Ministarstva za za┼ítitu ┼żivotne sredine. Dakle, proizvo─Ĺa─Źi guma zatra┼żi─çe da se kroz izmene Zakona o upravljanju otpadom i Pravilnika o upravljanju otpadnim gumama uvedu obaveze sadr┼żane u direktivama Evropske unije po kojima bi trebalo formirati kolektivne operatere za brigu o otpadnim gumama, a oni bi bili produ┼żena odgovornost proizvo─Ĺa─Źa. Dragan Stevanovi─ç, sekretar Udru┼żenja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala ocenjuje da rastu─çe investicije u proizvodnji guma u Republici Srbiji moraju da budu pra─çene i promenama regulatornog okvira odgovornosti proizvo─Ĺa─Źa, transparentnog postupka sakupljanja i ponovne upotrebe guma , izve┼ítavanjem dr┼żave o tokovima otpada i smanjenja tro┼íkova kompanija. Kroz produ┼żenu odgovornost proizvo─Ĺa─Źa obezbe─Ĺuje se kontrolisan proces koji sni┼żava tro┼íkove upravljanja otpadom a efikasan je u za┼ítiti ┼żivotne sredine i u ve─çoj meri uva┼żava principe cirkularne ekonomije.

automobilske gume/ Foto: Pixabay.com

Protekle sedmice pisalo se i o ceni kvadrata i to onim najvi┼íim, od Hong Konga za koji smo saznali da ima najkuplje rentanje stanova na svetu, do na┼íe zemlje i najaktuelnijeg projekta u Srbiji, Beograda na vodi. Naime, u Srbiji je u 2018. najskuplji metar kvadratni stambenog prostora prodat je upravo na ovom mestu, a cena je iznosila 7.866 evra, saop┼ítio je Republi─Źki geodetski zavod, a preneo N1. Kvadrati poslovnog prostora jo┼í su skuplji, a najvi┼ía cena postignuta u 2018. godini je 9.302 evra po metru kvadratnom. Poslovni prostor je povr┼íine 43 metra kvadratna i nalazi se u prizemlju stambeno poslovne zgrade u Knez Mihailovoj ulici. U pro┼íloj godini ni gara┼że nisu bile ba┼í povoljne, a najskuplji kvadrat pla─çen je 2.000. Pomenuta gara┼ża je povr┼íine 12 metara kvadratnih, a nalazi se u beogradskoj op┼ítini Savski venac.