Connect with us
Energetska efikasnost

Energetska sanacija objekata – su┼ítina odr┼żivog razvoja

Intervencije na unapre─Ĺenju energetske efikasnosti postoje─çih objekata ne moraju biti ni skupe, ni komplikovane i mogu i─çi u dva pravca:

1. Gra─Ĺevinske mere koje obuhvataju postavljanje kontaktne termoizolacione fasade na spoljne zidove, zamenu prozora,izolaciju poda ka negrejanom podrumu, izolacija krova ka negrejanom tavanu ili zida ka negrejanom stepeni┼ítu, kao i ugradnju novih termoizolacionih vrata.

2. Unapre─Ĺenje sistema grejanja i pripreme tople vode pre svega se odnose na porodi─Źne ku─çe, a ne na stambene zgrade. Dodatna investicija u nove sisteme za zagrevanje koji tro┼íe daleko manje energije (npr. centralni sistem grejanja toplotnom pumpom vazduh/voda), a koji istovremenu snabdevaju objekat toplom sanitarnom vodom (umesto klasi─Źnog bojlera), mo┼że dodatno da pobolj┼ía energetsku efikasnost i u┼ítedi novac.

Ilustracije radi evo podataka o potrošnji energije za grejanje u zgradama/objektima.

 • Grejanje stanova pomo─çu individualnog sistema (elektro energija, gas, drvo, ugalj) ima udeo u potro┼ínji od 45%
 • Grejanje objekata preko kotlarnice ima udeo u potro┼ínji od 28%
 • Mre┼ża daljinskog sistema grejanja ima udeo u potro┼ínji od 27%
 • Najve─çu pokrivenost daljinskim sitemom grejanja u Srbiji ima Novi Sad, oko 60% gradske teritorije je pokriveno daljinskim sistemom grejanja.
 • Kada je statistika za grad Beograd u pitanju njegova pokrivenost daljinskim sistemom grejanja je oko 50%.

Zato je izuzetno va┼żno posvetiti pa┼żnju toplotnim gubicima prilikom projektovanja grejanja. Naro─Źito je va┼żno prilikom energetske sanacije razmotriti sve mogu─çnosti za efikasnije iskori┼í─çenje postoje─çeg sistema i mogu─çnost njegovog unapre─Ĺenja.

Svakako pored grejanja, na pobolj┼íanje energetskih parametara objekata u velikoj meri mo┼żemo uticati i optimizacijom arhitektonskih parametara objekta.

Termi─Źki omota─Ź zgrade i njegova optimizacija u velikoj meri uti─Źu na pobolj┼íanje energetskog razreda postoje─çeg objekta. Dobar deo objekata koji su gra─Ĺeni pre 1980. godine prakti─Źno nema termi─Źki omota─Ź i prilikom rekonstrukcije i energetske sanacije zna─Źajno bi se korigovale performanse objekata i pove─çao energetski razred.

Zamena postoje─çih dotrajalih prozora i vrata jo┼í jedan je od parametara koji zna─Źajno uti─Źe na pobolj┼íanje performansi objekta kada je energetska efikasnost u pitanju.
Ve─çina ovih objekata (gra─Ĺenih pre 1980. godine) ne ispunjava energetske standarde koji su kod nas u primeni od 2011. godine (Pravilnik o energetskoj efikasnosti zgrada).

Šta se podrazumeva pod pojmom energetska sanacija objekata?

Šta se podrazumeva pod pojmom energetska sanacija objekata?

Pravilnikom o energetskoj efikasnosti zgrada propisano je da se prilikom rekonstrukcije i energetske sanacije poboljšaju performanse objekta minimum za jedan energetski razred.

Kod ve─çine ovih objekata gra─Ĺenih pre 1980. godine termoizolacija fasade nije zastupljena. Uglavnom je zastupljen klasi─Źan sistem gradnje, zidanje opekom ili opekarskim blokovima koji nemaju zavr┼íenu fasadu niti bilo kakvu izolaciju konstruktivnog sistema.

Od kako je krenula primena Pravilnika o energetskoj efikasnosti zgrada (2021. godine) primetna je upotreba termoizolacije i to uglavnom u minimalnoj debljini od 10 cm stiroporom koja jo┼í uvek ne ispunjava uslove za kvalitetnom izolacijom objekta. Obzirom da se najve─çi gubici energije de┼íavaju kroz otvore objekta (prozori i vrata), tako i njihova adekvatna zamena energetski efikasnijim elementima u velikoj meri uti─Źe na bolju efikasnost objekta.

Kako bi se ostvarila adekvatna zamena i primena materijala, potrebno je prilikom izrade elaborata energetske efikasnosti objekta utvrditi energetski razred objekta i nakon predlo┼żenih mera uticati na pobolj┼íanje energetskog razreda za minimum jedan energetski razred.

Na koja pobolj┼íanja u objektu mo┼żemo uticati i ostvariti bolju energetsku efikasnost objekta?

 • Izolacija spoljnih zidova
 • Odabir adekvatnih prozora
 • Izolacija krova
 • Izolacija podova, plafona
 • Mogu─çnost primene solarne energije
 • Mogu─çnost primene efikasnijeg sistema grejanja
 • Primena novih sistema rasvete
 • Mogu─çnost primene toplotnih pumpi.

Mnogo je faktora koji uti─Źu na rezultat uspe┼íne energetske sanacije objekta, po─Źev od trenutnog postoje─çeg stanja objekta, njegovog geografskog polo┼żaja, predlo┼żenih mera za sanaciju i kvalitetnog izvo─Ĺenja predvi─Ĺenih mera.

Svakako, za uspe┼ínu realizaciju neophodna je analiza postoje─çeg stanja, izrada elaborata energetske efikasnosti postoje─çeg objekta, a tako─Ĺe i ponovni prora─Źun, sa usvojenim merama za energetsku sanaciju koje ─çe uticati na pobolj┼íanje energetskog razreda objekta.

Tako─Ĺe bih napomenula da u odabiru najboljeg na─Źina za energetsku obnovu objekta treba uzeti u obzir procenu investicije, ekonomski povoljne mere za pobolj┼íanje svojstva zgrada i period povra─çaja ulo┼żenih sretstava u energetsku sanaciju objekta.

Cena intervencije na objektu zavisi od njihovog obima i mogu se zna─Źajno razlikovati. Tako─Ĺe, unapre─Ĺenje energetske efikasnosti porodi─Źnih ku─ça po kvadratnom metru bi─çe ne┼íto skuplje od unapre─Ĺenja u stambenim zgradama, jer jedan vlasnik snosi sve tro┼íkove. U slu─Źaju stambenih zgrada, pojedini tro┼íkovi se dele, a i vlasnici pojedina─Źnih stanova imaju koristi od unapre─Ĺenja energetske efikasnosti kod njihovih kom┼íija.

U zavisnosti od energenta koji se koristi, kao i od toga da li potro┼ía─Ź dogreva prostor zimi ukoliko koristi centralno grejanje, finansijska u┼íteda se mo┼że zna─Źajno razlikovati. Me─Ĺutim, zajedni─Źka karakteristika u svakoj situaciji i za svako ulaganje u unapre─Ĺenje energetske efikasnosti je da se dugoro─Źno energetska sanacija isplati.

Ta─Źan iznos u┼ítede zavisi od energenata koje koristite ÔÇô u slu─Źaju gasa, u┼íteda je momentalno najve─ça, dok se u slu─Źaju grejanja na struju ostvaruju ne┼íto manje u┼ítede. Ako koristite centralno grejanje, do u┼ítede ─çe do─çi samo ukoliko pla─çate toplotnu energiju prema utro┼íku, a ne prema kvadraturi stana, ali bez obziran na to ostvari─çete bolji komfor u ku─çi / stanu. I ne zaboravite, svako ulaganje se isplati, samo je pitanje koliko brzo. Tako─Ĺe, svaki put kada do─Ĺe do poskupljenja energenata (znamo da se to redovno de┼íava) u┼íteda koju ostvarujete postaje sve ve─ça. Uostalom, Vi to ve─ç svakako znate, pogledajte svoj ra─Źun za grejanje i pomislite ┼íta biste mogli sa vi┼íkom novca kada bi se ra─Źun prepolovio!

Kako su druge zemlje u Evropi rešile ovo pitanje?

U zemljama Evropske unije, posebno onima gde su zime hladnije, energetske karakteristike ku─çe ili zgrade jedan su od klju─Źnih faktora koji odre─Ĺuje prodajnu cenu nekretnine. Ove karakteristike su poznate svima zahvaljuju─çi energetskim paso┼íima, koji su uvedeni u Srbiji 2011. godine.

Sve nove zgrade moraju imati energetski paso┼í, kao i stare koje se rekonstrui┼íu ili adaptiraju. Sa porastom cena energenata, karakteristike zgrade zapisane u energetskom paso┼íu posta─çe zna─Źajne ne samo za prodaju, ve─ç i iznajmljivanje nekretnina, a svakako ─çe se direktno odraziti na mese─Źne ra─Źune za grejanje i hla─Ĺenje prostora.

Razvijene zemlje su dramati─Źno unapredile energetsku efikasnost objekata postavljaju─çi visoke standarde za nove zgrade, kao i uspostavljanjem brojnih fondova za energetsku efikasnost na centralnom ili lokalnom nivou. Ovakve fondove su napravile i zemlje Isto─Źne Evrope, koje su, poput Srbije, nekada imale pristup veoma jeftinoj energiji ÔÇô koja je danas sve skuplja. Dr┼żava sufinansira obnovu zgrada, vr┼íi povra─çaj PDV-a i/ili obezbe─Ĺuje stru─Źnu pomo─ç oko projekta saniranja ku─çe ili zgrade.

Kada je napredak Srbije u pitanju u oblasti energetske efikasnosti poslednjih par godina, va┼żno je napomenuti da je dono┼íenjem novog Zakona o stanovanju i odr┼żavanju zgrada (ÔÇ×Sl. glasnik RSÔÇť br.104/16) odr┼żivi razvoj stanovanja uz unapre─Ĺenje energetske efikasnosti progla┼íen javnim interesom, ┼íto ─çe u mnogome doprineti daljem razvoju i unapre─Ĺenju ove oblasti.

Više o ovoj temi:

Šta podrazumeva pojam energetska sanacija objekata?
Energetski pasoš i njegova uloga u sertifikaciji postojećih objekata

Autor teksta: Nata┼ía Komljenovi─ç dipl.in┼ż.arh.

Agencija za projektovanje i in┼żenjering ÔÇťArhinGreenÔÇŁ
ul. Pasterova br. 6, 21000 Novi Sad
T. +381 63 580 46
info@arhingreen.rs
Pokreta─Ź bloga na sajtu www.arhingreen.rs/blog