Connect with us
Budu─çnost

EPS – po─Źetak prodaje „zelene“ energije komercijalnim kupcima

Kako bi pratilo trendove u svetu i dalo primat proizvodnji energije iz alternativnih izvora, javno preduze─çe ÔÇ×Elektroprivreda SrbijeÔÇť izdalo je saop┼ítenje u kojem nas obave┼ítava o prodaji ÔÇ×zeleneÔÇť energije komercijalnim kupcima. Kako se ka┼że u ovom saop┼ítenju , prvi veliki kupac u Srbiji sa kojim je potpisan ugovor je ProCredit banka. Naime, dve kompanije potpisale su aneks ugovora kojim se banci izdaje sertifikovana garancija da ─çe joj ubudu─çe biti isporu─Źivana isklĐśu─Źivo elektri─Źna energija proizvedena u EPS-ovim hidroelektranama, odnosno kapacitetima koji koriste obnovlĐśive izvore. EPS tre─çinu proizvodnje realizuje u hidroelektranama, a u toku je projekat izgradnje prvog vetroparka u Kostolcu, tako da ─çe uskoro snaga vode biti poja─Źana i snagom vetra.

– ÔÇ×Elektroprivreda SrbijeÔÇť pokazuje da za nas nema stajanja i da smo spremni da ponudimo nov i jedinstven proizvod na tr┼żi┼ítu elektri─Źne energije u Srbiji ÔÇô ÔÇ×zelenuÔÇť energiju. I na taj na─Źin, EPS je spreman da stane rame uz rame sa velikim evropskim kompanijama. ┼Żelimo i da pove─çamo proizvodnju elektri─Źne energije iz obnovlĐśivih izvora. ObnavlĐśamo i modernizujemo EPS-ove hidroelektrane koje proizvode jednu tre─çinu elektri─Źne energije u Srbiji, a brzo ─çemo imati i novi kapacitet koji koristi obnovlĐśive izvore energije jer gradimo vetropark u Kostolcu. EPS je stub i oslonac privrede i gra─Ĺana ove zemlĐśe i lider na tr┼żi┼ítu i ponudom ÔÇ×zeleneÔÇť energije potvr─Ĺuje opredelĐśenost ja─Źanju ekolo┼íke proizvodnje elektri─Źne energije ÔÇô poru─Źio je Milorad Gr─Źi─ç, v. d. direktora JP EPS.

I on je skrenuo pa┼żnju na neophodnost da se pove─ça svest o va┼żnosti energetske efikasnosti i obnovlĐśivih izvora energije u cilĐśu za┼ítite ┼żivotne sredine. – ProCredit banka ve─ç godinama predstavlĐśa jednu od vode─çih kompanija u Srbiji, kada je re─Ź o ulaganjima u za┼ítitu ┼żivotne sredine. Svojim klijentima smo dosad isplatili vi┼íe od 200 miliona evra kredita za projekte koji doprinose u┼ítedama energije i bolĐśem o─Źuvanju ┼żivotne sredine. Tako─Ĺe, zahvalĐśuju─çi brojnim inovacijama koje smo uveli, ProCredit banka je smanjila svoju potro┼ínju elektri─Źne energije za 25 odsto, dok je potro┼ínja toplotne energije umanjena za gotovo 30 odsto. NastavlĐśaju─çi sa takvim pristupom, odlu─Źili smo se za poseban ugovor sa EPS-om kako bi ubudu─çe u svom radu koristili isklĐśu─Źivo elektri─Źnu energiju sa garancijom porekla iz obnovlĐśivih izvora energije“, istakao je Ivan SmilĐśkovi─ç, ─Źlan Izvr┼ínog odbora ProCredit banke.

Ovo jeste lepa vest, ali za sada ─çe kategorije doma─çinstva na ovu opciju morati jo┼í malo da sa─Źekaju. Kupci na garantovanom snabdevanju┬á ne mogu da kupuju zelenu energiju, jer trenutno ne postoji za to zakonska mogu─çnost. Godi┼ínja proizvodnja elektri─Źne energije iz obnovlĐśivih izvora u EPS-u je oko 10 milijardi kilovat sati.

Izvor: energyobserver.com