Connect with us
Budućnost

EPS – početak prodaje „zelene“ energije komercijalnim kupcima

Kako bi pratilo trendove u svetu i dalo primat proizvodnji energije iz alternativnih izvora, javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ izdalo je saopštenje u kojem nas obaveštava o prodaji „zelene“ energije komercijalnim kupcima. Kako se kaže u ovom saopštenju , prvi veliki kupac u Srbiji sa kojim je potpisan ugovor je ProCredit banka. Naime, dve kompanije potpisale su aneks ugovora kojim se banci izdaje sertifikovana garancija da će joj ubuduće biti isporučivana isklјučivo električna energija proizvedena u EPS-ovim hidroelektranama, odnosno kapacitetima koji koriste obnovlјive izvore. EPS trećinu proizvodnje realizuje u hidroelektranama, a u toku je projekat izgradnje prvog vetroparka u Kostolcu, tako da će uskoro snaga vode biti pojačana i snagom vetra.

– „Elektroprivreda Srbije“ pokazuje da za nas nema stajanja i da smo spremni da ponudimo nov i jedinstven proizvod na tržištu električne energije u Srbiji – „zelenu“ energiju. I na taj način, EPS je spreman da stane rame uz rame sa velikim evropskim kompanijama. Želimo i da povećamo proizvodnju električne energije iz obnovlјivih izvora. Obnavlјamo i modernizujemo EPS-ove hidroelektrane koje proizvode jednu trećinu električne energije u Srbiji, a brzo ćemo imati i novi kapacitet koji koristi obnovlјive izvore energije jer gradimo vetropark u Kostolcu. EPS je stub i oslonac privrede i građana ove zemlјe i lider na tržištu i ponudom „zelene“ energije potvrđuje opredelјenost jačanju ekološke proizvodnje električne energije – poručio je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS.

I on je skrenuo pažnju na neophodnost da se poveća svest o važnosti energetske efikasnosti i obnovlјivih izvora energije u cilјu zaštite životne sredine. – ProCredit banka već godinama predstavlјa jednu od vodećih kompanija u Srbiji, kada je reč o ulaganjima u zaštitu životne sredine. Svojim klijentima smo dosad isplatili više od 200 miliona evra kredita za projekte koji doprinose uštedama energije i bolјem očuvanju životne sredine. Takođe, zahvalјujući brojnim inovacijama koje smo uveli, ProCredit banka je smanjila svoju potrošnju električne energije za 25 odsto, dok je potrošnja toplotne energije umanjena za gotovo 30 odsto. Nastavlјajući sa takvim pristupom, odlučili smo se za poseban ugovor sa EPS-om kako bi ubuduće u svom radu koristili isklјučivo električnu energiju sa garancijom porekla iz obnovlјivih izvora energije“, istakao je Ivan Smilјković, član Izvršnog odbora ProCredit banke.

Ovo jeste lepa vest, ali za sada će kategorije domaćinstva na ovu opciju morati još malo da sačekaju. Kupci na garantovanom snabdevanju  ne mogu da kupuju zelenu energiju, jer trenutno ne postoji za to zakonska mogućnost. Godišnja proizvodnja električne energije iz obnovlјivih izvora u EPS-u je oko 10 milijardi kilovat sati.

Izvor: energyobserver.com