Connect with us
Energetska efikasnost

Šta podrazumeva pojam energetska sanacija objekata?

Pitanje energetske sanacije objekata poslednjih godina postaje sve aktuelnije. Neplansko tro┼íenje energetskih resursa je jedan od glavnih problema sa kojima se Srbija suo─Źava u poslednjim decenijama.

Šta se podrazumeva pod pojmom energetska sanacija objekata?

Pre svega izvo─Ĺenje gra─Ĺevinskih, zanatskih i ostalih radova na postoje─çem objektu kojima se ne uti─Źe na stabilnost objekta, ne menjaju se konstruktivni elementi, ne uti─Źe se na bezbednost susednih objekata i saobra─çaja.

Izvo─Ĺenje radova na energetskoj sanaciji kojima se menja spoljni izgled objekta mo┼że da se obavlja uz potrebne saglasnosti u cilju pove─çanja energetske efikasnosti zgrade, odnosno smanjenja potro┼ínje svih vrsta energije primenom tehni─Źkih mera i standarda na postoje─çim elementima zgrade, ure─Ĺajima, postrojenjima i opremi.

Evropska unija je odavno postavila ciljeve vezane za plansko tro┼íenje energije. Ciljevi EU u oblasti energetske efikasnosti fokusirani su na spoljne klimatske promene, lokalne uslove/zahteve i ekonomi─Źnost.

Energetska politika do 2020. godine bila je smanjenje potrošnje energije za 20% (proisteklo iz akcionog plana Evropske komisije od 2006. godine).

Zna─Źajni su klimatski i energetski ciljevi Evropske Unije za 2030. godinu usvojeni 2014. godine:

  • Smanjenje emisije ┼ítetnih gasova i efekta staklene ba┼íte za 40% ispod nivoa 1990. godine ÔÇô obavezuju─çi je cilj.
  • Novi cilj je politika energetske delotvornosti (podsticanje zelenih radnih mesta, sigurnije snabdevanje energijom)
  • Dok je cilj Evropske unije do 2050. godine smanjenje emisije ┼ítetnih gasova i efekat staklene ba┼íte 80-90% ispod nivoa 1990. godine.

U novije planove Evropske unije u oblasti energetske efikasnosti naglasak je na neophodnosti sistemske i sveobuhvatne obnove postoje─çeg fonda zgrada sa ciljem pobolj┼íanja njihovih energetskih svojstava, ujedno i pobolj┼íanje energetske efikasnosti opreme i ure─Ĺaja u tim objektima.

Energetska obnova starih objekata

Energetska sanacija starih objekata

O stanju zgradarstva kod nas u Srbiji (naro─Źito se odnosi na stambeni sektor), puno govori podatak da prose─Źno doma─çinstvo tro┼íi (200-400 kWh/m2) dok je taj podatak za Evropsku Uniju (~75 kWh/m2). Da bi se ostvarile zna─Źajne u┼ítede u postoje─çem fondu zgrada, dolazimo do zaklju─Źka da je energetska obnova na┼ía neophodnost.

Energetskom obnovom starih ku─ça i zgrada (gra─Ĺenih pre 1980. godine) najve─çe u┼ítede se mogu posti─çi zamenom prozora i pobolj┼íanjem spoljnog omota─Źa zgade. Potrebno je usresrediti se na smanjenje potrebe za energijom iz konvencionalnih izvora, a ne po svaku cenu obezbediti dodatnu energiju iz obnovljivih izvora.

Gubitak toplote/energije se mo┼że smanjiti za 40% na jednostavan na─Źin:

  • zaptivanje pukotina, procepa i drugih otvora na omota─Źu zgrade
  • kori┼í─çenje efikasnijih ku─çnih aparata
  • upotreba ┼ítedljive rasvete.

To su re┼íenja koja ne zahtevaju prevelika ulaganja. Sveobuhvatna energetska obnova postoje─çeg gra─Ĺevinskog fonda zahteva sistemski i planski program. Neophodno je da ova problematika bude prepoznata od strane dr┼żave, gde bi se odre─Ĺeni projekti subvencionisali kako na dr┼żavnom tako i na lokalnom nivou.

Republika Srbija je usvojila nekoliko zakona i pravilnika u skladu sa direktivama Evropske unije koje regulišu energetsku efikasnost u sektoru zgradarstva:

Tako─Ĺe, uspostavljen je centralni registar energetskih paso┼ía za zgrade, kao deo nacionalnog Sistema za upravljanjem podacima (DMS-Data Management System).

Razvoj nacionalne tipologije za stambene zgrade i modeli za njihovu sanaciju, što omogućava procenu potencijala uštede energije u Srbiji.

Srbija pravi prve korake na putu energetske efikasnosti. Kako bi do promene do┼ílo br┼że i efikasnije potrebno je da i gra─Ĺani budu upoznati sa koristima od energetske efikasnosti i da ova tema postane jedna od klju─Źnih komunalnih i finasijskih pitanja.

Više o ovoj temi:

Energetska sanacija objekata – su┼ítina odr┼żivog razvoja
Energetski pasoš i njegova uloga u sertifikaciji postojećih objekata

Autor teksta: Nata┼ía Komljenovi─ç dipl.in┼ż.arh.

Agencija za projektovanje i in┼żenjering ÔÇťArhinGreenÔÇŁ
ul. Pasterova br. 6, 21000 Novi Sad
T. +381 63 580 46
info@arhingreen.rs
Pokreta─Ź bloga na sajtu www.arhingreen.rs/blog