Connect with us
Gra─Ĺevina

Energetska efikasnost na prvom mestu

ENERGETSKI RAZRED

Energetski razred zgrade predstavlja indikator energetskih svojstava zgrade. Na osnovu rezultata prora─Źuna, kojim se u krajnjem obliku iskazuje potrebna godi┼ínja toplotna energija za grejanje svedena na kvadratni metar grejanog prostora, objekti se klasifikuju u 8 energetskih razreda, od, A+“ do ,,G“, gde je ,A+“ najpovoljniji, a ÔÇ×GÔÇť energetski najnepovoljniji razred.

Da bi se postigao ┼íto bolji energetski razred, presudnu ulogu ima odabir i kvalitet ugra─Ĺenih materijala.

TOPLOTNA PROVODLJIVOST

Sistem gradnje KLIMABLOC + prirodna izolacija + fasadna opeka / foto: ZORKA OPEKA

Koeficijent toplotne provodljivosti (lambda) predstavlja sposobnost materijala da provodi toplotu. ┼áto je lambda vrednost manja, izolaciona svojstva materijala su bolja. Koeficijent toplotne provodljivosti je osnova za izra─Źunavanje ,U“ vrednosti gra─Ĺevinskih elemenata. To je najbitnija karakteristika fasadnog zida koja ocenjuje energetsku efikasnost materijala i u─Źestvuje u ukupnoj analizi toplotnih gubitaka.

Što je toplotna provodljivost manja, to je toplotna zaštita zgrade bolja.

TERMOIZOLACIONA SVOJSTVA

Odli─Źna termoizolaciona svojstva KLIMABLOC-a su posledica mikro┼íupljina u samoj sirovini, kao i oblika samog bloka, koji maksimalno produ┼żava put neophodan za prolaz toplote.

KLIMABLOC

Zorka Opeka / KLIMABLOC

Raspored vertikalnih ┼íupljina direktno uti─Źe na toplotna svojstva materijala zbog specifi─Źnog prolaza toplog i hladnog vazduha kroz blok. Vazduh je odli─Źan izolator, pa vazdu┼íne komore imaju svojstvo da akumuliraju toplotu, te je leti potrebno manje vremena za hla─Ĺenje, a zimi za zagrevanje ku─çe.

www.zorka-opeka.rs

ZORKA OPEKA
Obrenova─Źki put bb, 15000 ┼áabac
+381 15 000 0000
kontakt@zorka-opeka.rs
www.zorka-opeka.rs