Connect with us
Građevina

Reč stručnjaka: KLIMABLOC – Život u skladu sa prirodom

Za časopis „GRENEF – Građevinarstvo & Energetska Efikasnost” govori Đorđe Radulović, direktor kompanije „Zorka Opeka”

Energetska efikasnost građevinskih objekata svakako zavisi od termičkih osobina njegovog omotača. Najvažniji je materijal od kojeg su građeni zidovi, vrste prozora i zaptivenosti svih otvora u fasadama zgrade. Analize i studije koje se odnose na energetsku efikasnost zgrada, obuhvatajući sve objekte, stambene, javne i industrijske u Srbiji, su pokazale da se preko 50% od ukupnih potreba za energijom troši samo na grejanje, klimatizaciju i pripremu tople sanitarne vode.

Takođe je dokazano da bi se intervencijama na postojećim objektima, njihovom energetskom sanacijom, i naknadnim prilagođavanjem novim energetskim i ekološim zahtevima, potrošnja energije samo za grejanje mogla u proseku umanjiti za 20 – 40%.

KlimaBloc Selection Zorka-Opeka

KlimaBloc Selection / foto: Zorka Opeka

Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada unapređenje energetske efikasnosti u zgradama je utvrđeno kao javni interes u Republici Srbiji. Istraživanje stambenih zgrada je pokazalo da 85% stambenih zgrada u Srbiji ne zadovoljavaju ni minimalne uslove energetske efikasnosti. Trenutno stanje stambenog fonda govori u prilog tome da Srbija najveće uštede energije može ostvariti u sektoru zgradarstva.

Đorđe Radulović, direktor kompanije ZORKA OPEKA

Đorđe Radulović, direktor kompanije ZORKA OPEKA

Da bi dostigli željenu energetsku efikasnost građevinskih objekata potrebno je da se usredsredimo na saniranje postojećih zgrada, koje su u većem procentu, i da nove zgrade, koje se projektuju i tek predviđaju za gradnju, budu maksimalno energetski efikasne u skladu sa današnjim tehničko-tehnološkim mogućnostima. Jako je važno unapred isplanirati upotrebu adekvatnih materijala od kojih će se graditi zgrada jer oni u velikom procentu utiču na energetsku efikasnost objekta, kao i na smanjenu potrošnju energije. U poslednje vreme sve više se spominju proizvodi kompanije „Zorka Opeka”, koja više od 40 godina proizvodi prirodne materijale, konkretno mislimo na njihov proizvod KLIMABLOC. Iskoristili smo priliku da popričamo sa generalnim direktorom Đorđem Radulovićem, kao i da mu prenesemo pitanja naših čitalaca koja su nam stigla na adresu.

Njihov proizvod je potpuni hit u stanogradnji i sve se više investitora odlučuje da upravo KLIMABLOC bude njihov izbor i to prilikom prodaje stanova ističu kao dodatnu vrednost objekta.

SVI SMO SAD VEĆ UPOZNATI SA TERMINOM ENERGETSKA EFIKASNOST ALI ŠTA ON ZNAČI ZA VAŠU KOMPANIJU I ZA KUPCE VAŠIH PROIZVODA?

Predstavlja našu ideju poslovanja, predstavlja nas same, jer i kao kompanija i kao brend koji proizvodimo, stariji smo od Pravilnika o Energetskoj Efikasnosti u našoj zemlji.

U poslednje vreme često čujemo pojam „energetska efikasnost” i prvo na šta pomislimo je ušteda energije, smanjeni troškovi grejanja i hlađenja, obnovljivi izvori energije. Iako pominjemo uštedu, energetska efikasnost ne podrazumeva odricanje i život u lošijem okruženju, već upravo suprotno – život u skladu sa prirodom gde su uslovi života poboljšani i unapređeni.

KlimaBloc Selection Zorka-Opeka

KlimaBloc Selection / foto: Zorka Opeka

NA TRŽIŠTU SU SE POJAVILI INOVATIVNI MATERIJALI ZA GRADNJU, ŠTA JE TO ŠTO ĆE UVEK BITI PREDNOST TRADICIONALNE GRADNJE?

Tradicionalna gradnja koristi materijale koji su dugoročni, najotporniji u odnosu na vreme, u skladu sa prirodom. Ipak, ne treba bežati od inovativnih materijala. Kombinacijom se zaista može postići vrhunski rezultat.

Klimabloc Thermobriks logo

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU KLASIČNOG BLOKA I VAŠEG KLIMABLOC-A?

Klimabloc 38

Klimabloc 38

  • KLIMABLOC je od klasičnog bloka viši za 25%
  • Blokovi se zidaju u sistemu „pero – žljeb”, tako da se ne gubi vreme na nivelaciji, a zidne površine su ravne.
  • Za zidanje 1 m² zida, debljine 25 cm, potrebno je 10,5 komada KLIMABLOC-a (za isti zid je potrebno 25 komada klasičnog bloka)!
  • Ušteda u vremenu izgradnje je 35%!!!
  • Potrošnja maltera za zidanje KLIMABLOC-om je 45% manja u odnosu na klasičan blok!!!
  • Ušteda od 40% do čak 70% troškova grejanja zbog mnogo boljih izolacionih svojstava.
  • Uštede troškova zbog visokog termičkog kapaciteta, ređe korišćenje rashladnih sistema koje je skuplje od grejanja.

ŽELIM DA KORISTIM PRIRODNE MATERIJALE ZA IZGRADNJU SVOG DOMA, ZA ČIJU SE PROIZVODNJU OBRAĆA PAŽNJA NA OČUVANJE PRIRODNIH RESURSA I OKOLINE. DA LI MI PREPORUČUJETE FASADNU OPEKU I BLOKOVE?

Svakako. Koristili biste potpuno prirodne proizvode bez veštačkih dodataka. KLIMABLOC ima izvrsna termoizolaciona svojstva, a Fasadna opeka, jedan od najstarijih građevinskih materijala, poseduje izuzetne termičke sposobnosti (otpornost na atmosferske prilike, ciklično smrzavanje i zagrevanje, visoka mehanička čvrstoća, paropropusnost i odlična moć akumulacije toplote).

Facadebloc logo

ZANIMA ME DA LI FASADNA OPEKA ZAHTEVA DODATNO ODRŽAVANJE? DA LI BOJA NAKON NEKOG PERIODA GUBI NA SJAJU?

Ne i ne. Crvena i bela fasadna opeka su potpuno prirodni materijali, koji obezbeđuju sigurnost i postojanost i pružaju prostor za kreativnost pri kombinovanju boja, rasporeda i dekoracije. To je materijal koji ne zahteva dodatno održavanje, boja ne gubi na sjaju i zato je idealno rešenje arhitekata za unutrašnje ili spoljašnje uređenje, za porodične kuće ili poslovne i stambene zgrade. Svakako smatram, da bi Vam na ovo pitanje možda nešto ozbiljniji odgovor mogli priuštiti objekti rađeni našom fasadnom opekom – sada stari već 10, 20 ili 30 godina. Verovatno ne biste mogli da odredite njihove godine staža.

KOJI JE TRENUTNO NAJEFIKASNIJI SISTEM GRADNJE U SMISLU TROŠKOVA, BRZINE I DUGOROČNOG KVALITETA?

Naša preporuka je svakako sendvič zid: KLIMABLOC + prirodna izolacija + fasadna opeka.

Sistem gradnje  KLIMABLOC + prirodna izolacija + fasadna opeka

Sistem gradnje KLIMABLOC + prirodna izolacija + fasadna opeka / foto: ZORKA OPEKA

NA KOJI NAČIN MOGU DA POSTIGNEM NAJBOLJI KOEFICIJENT TOPLOTNE PROVODLJIVOSTI ZIDOVA? ŠTA MI JE SVE OD MATERIJALA POTREBNO?

Opet isti odgovor: KLIMABLOC + prirodna izolacija + fasadna opeka. S tim da uvek možete pojačati debljinu zida – bilo KLIMABLOC-a bilo izolacije.

NA KOJI NAČIN BLOKOVI DOPRINOSE TERMOIZOLACIJI I ŠTA TO ZNAČI ZA KORISNIKE TAKVOG PROSTORA?

Jedna od najvažnijih osobina KLIMABLOC -a jeste postojanje prolaza toplote. Zahvaljujući tome zidovi „dišu“ – poput korisnika.

KlimaBloc Selection Zorka-Opeka

KlimaBloc Selection / foto: Zorka Opeka

DA LI JE FASADNA CIGLA DOBAR TOPLOTNI IZOLATOR? ZANIMA ME DA LI ZIMI OBEZBEĐUJE NEOPHODNU TOPLINU, A LETI ODRŽAVA PRIJATNU TEMPERATURU?

Fasadna opeka predstavlja spoljni deo objekta; Ona je izgled, ona je dugovečnost. U kombinaciji sa KLIMABLOC-om zimi „greje“, leti „hladi“.

Klimabloc Acoustic logo

PLANIRAM DA KUPIM STAN ZA SVOJU PORODICU I JEDAN OD OSNOVNIH PREDUSLOVA JE ODLIČNA ZVUČNA IZOLACIJA. ŠTA TREBA DA PITAM INVESTITORA TJ. DA ZAHTEVAM U TOKU IZGRADNJE KAKO BI SE POSTIGLA OPTIMALNA ZVUČNA IZOLACIJA?

ACU Blok 25

ACU Blok 25

Toliko smo se bavili problemom zvučne izolacije koji predstavlja mir/nemir u brzom, glasnom životu u kojem živimo. Godinama „slušamo“ tržište, i uspeli smo da mu ponudimo rešenje – KLIMABLOC 25 AKU koji ima sposobnost odlične zvučne izolacije od čak 54 DB za obostrano malterisane zidove. Nažalost, kako ga proizvodimo u ograničenim količinama (u ograničenom kapacitetu proizvodnje), isporučujemo ga kupcima koji isključivo zidaju „kompletno“ KLIMABLOC rešenje: (KLIMABLOC fasadni zid, KLIMABLOC pregradni zid, KLIMABLOC 25 AKU). Tako da biste možda pre Vašeg osnovnog zvučnog preduslova, mogli da se informišete da li Vaš investitor radi „KLIMABLOC rešenje“.

Valja napomenuti da Zorka Opeka učestvuje u svetskoj borbi za očuvanje energije, u vreme kada obnovljivi izvori nestaju, u vreme kada se vodi računa o potrošnji – o njenom smanjenju, i sprečavanju nepotrebnog rasipanja. Zorka Opeka radi na konceptu „pametnog građenja”, gde ulaganjem u sam početak projekta, ulažete u budućnost, ulažete u život i na kraju ulažete u sebe. Najvažnije je, što se ne vode parolom „platite skuplje na početku, da biste kasnije uštedeli”. Plaćajte isto, a kasnije štedite! Jedna od najvažnijih osobina KLIMABLOC-a jeste postojanje prolaza toplote. Koeficijenti koje blokovi poseduju, dobijeni su prilikom atestiranja na Institutu za ispitivanje materijala u Beogradu.

www.zorka-opeka.rs

ZORKA OPEKA d.o.o.
Obrenovački put bb, 15000 Šabac
+381 15 000 0000
kontakt@zorka-opeka.rs
www.zorka-opeka.rs