Connect with us
Gra─Ĺevina

Re─Ź stru─Źnjaka: KLIMABLOC – ┼Żivot u skladu sa prirodom

Za ─Źasopis ÔÇ×GRENEF – Gra─Ĺevinarstvo & Energetska EfikasnostÔÇŁ govori ─Éor─Ĺe Radulovi─ç, direktor kompanije ÔÇ×Zorka OpekaÔÇŁ

Energetska efikasnost gra─Ĺevinskih objekata svakako zavisi od termi─Źkih osobina njegovog omota─Źa. Najva┼żniji je materijal od kojeg su gra─Ĺeni zidovi, vrste prozora i zaptivenosti svih otvora u fasadama zgrade. Analize i studije koje se odnose na energetsku efikasnost zgrada, obuhvataju─çi sve objekte, stambene, javne i industrijske u Srbiji, su pokazale da se preko 50% od ukupnih potreba za energijom tro┼íi samo na grejanje, klimatizaciju i pripremu tople sanitarne vode.

Tako─Ĺe je dokazano da bi se intervencijama na postoje─çim objektima, njihovom energetskom sanacijom, i naknadnim prilago─Ĺavanjem novim energetskim i ekolo┼íim zahtevima, potro┼ínja energije samo za grejanje mogla u proseku umanjiti za 20 – 40%.

KlimaBloc Selection Zorka-Opeka

KlimaBloc Selection / foto: Zorka Opeka

Zakonom o stanovanju i odr┼żavanju zgrada unapre─Ĺenje energetske efikasnosti u zgradama je utvr─Ĺeno kao javni interes u Republici Srbiji. Istra┼żivanje stambenih zgrada je pokazalo da 85% stambenih zgrada u Srbiji ne zadovoljavaju ni minimalne uslove energetske efikasnosti. Trenutno stanje stambenog fonda govori u prilog tome da Srbija najve─çe u┼ítede energije mo┼że ostvariti u sektoru zgradarstva.

─Éor─Ĺe Radulovi─ç, direktor kompanije ZORKA OPEKA

─Éor─Ĺe Radulovi─ç, direktor kompanije ZORKA OPEKA

Da bi dostigli ┼żeljenu energetsku efikasnost gra─Ĺevinskih objekata potrebno je da se usredsredimo na saniranje postoje─çih zgrada, koje su u ve─çem procentu, i da nove zgrade, koje se projektuju i tek predvi─Ĺaju za gradnju, budu maksimalno energetski efikasne u skladu sa dana┼ínjim tehni─Źko-tehnolo┼íkim mogu─çnostima. Jako je va┼żno unapred isplanirati upotrebu adekvatnih materijala od kojih ─çe se graditi zgrada jer oni u velikom procentu uti─Źu na energetsku efikasnost objekta, kao i na smanjenu potro┼ínju energije. U poslednje vreme sve vi┼íe se spominju proizvodi kompanije ÔÇ×Zorka OpekaÔÇŁ, koja vi┼íe od 40 godina proizvodi prirodne materijale, konkretno mislimo na njihov proizvod KLIMABLOC. Iskoristili smo priliku da popri─Źamo sa generalnim direktorom ─Éor─Ĺem Radulovi─çem, kao i da mu prenesemo pitanja na┼íih ─Źitalaca koja su nam stigla na adresu.

Njihov proizvod je potpuni hit u stanogradnji i sve se vi┼íe investitora odlu─Źuje da upravo KLIMABLOC bude njihov izbor i to prilikom prodaje stanova isti─Źu kao dodatnu vrednost objekta.

SVI SMO SAD VE─ć UPOZNATI SA TERMINOM ENERGETSKA EFIKASNOST ALI ┼áTA ON ZNA─îI ZA VA┼áU KOMPANIJU I ZA KUPCE VA┼áIH PROIZVODA?

Predstavlja našu ideju poslovanja, predstavlja nas same, jer i kao kompanija i kao brend koji proizvodimo, stariji smo od Pravilnika o Energetskoj Efikasnosti u našoj zemlji.

U poslednje vreme ─Źesto ─Źujemo pojam ÔÇ×energetska efikasnostÔÇŁ i prvo na ┼íta pomislimo je u┼íteda energije, smanjeni tro┼íkovi grejanja i hla─Ĺenja, obnovljivi izvori energije. Iako pominjemo u┼ítedu, energetska efikasnost ne podrazumeva odricanje i ┼żivot u lo┼íijem okru┼żenju, ve─ç upravo suprotno ÔÇô ┼żivot u skladu sa prirodom gde su uslovi ┼żivota pobolj┼íani i unapre─Ĺeni.

KlimaBloc Selection Zorka-Opeka

KlimaBloc Selection / foto: Zorka Opeka

NA TR┼ŻI┼áTU SU SE POJAVILI INOVATIVNI MATERIJALI ZA GRADNJU, ┼áTA JE TO ┼áTO ─ćE UVEK BITI PREDNOST TRADICIONALNE GRADNJE?

Tradicionalna gradnja koristi materijale koji su dugoro─Źni, najotporniji u odnosu na vreme, u skladu sa prirodom. Ipak, ne treba be┼żati od inovativnih materijala. Kombinacijom se zaista mo┼że posti─çi vrhunski rezultat.

Klimabloc Thermobriks logo

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU KLASIČNOG BLOKA I VAŠEG KLIMABLOC-A?

Klimabloc 38

Klimabloc 38

  • KLIMABLOC je od klasi─Źnog bloka vi┼íi za 25%
  • Blokovi se zidaju u sistemu ÔÇ×pero ÔÇô ┼żljebÔÇŁ, tako da se ne gubi vreme na nivelaciji, a zidne povr┼íine su ravne.
  • Za zidanje 1 m┬▓ zida, debljine 25 cm, potrebno je 10,5 komada KLIMABLOC-a (za isti zid je potrebno 25 komada klasi─Źnog bloka)!
  • U┼íteda u vremenu izgradnje je 35%!!!
  • Potro┼ínja maltera za zidanje KLIMABLOC-om je 45% manja u odnosu na klasi─Źan blok!!!
  • U┼íteda od 40% do ─Źak 70% tro┼íkova grejanja zbog mnogo boljih izolacionih svojstava.
  • U┼ítede tro┼íkova zbog visokog termi─Źkog kapaciteta, re─Ĺe kori┼í─çenje rashladnih sistema koje je skuplje od grejanja.

┼ŻELIM DA KORISTIM PRIRODNE MATERIJALE ZA IZGRADNJU SVOG DOMA, ZA ─îIJU SE PROIZVODNJU OBRA─ćA PA┼ŻNJA NA O─îUVANJE PRIRODNIH RESURSA I OKOLINE. DA LI MI PREPORU─îUJETE FASADNU OPEKU I BLOKOVE?

Svakako. Koristili biste potpuno prirodne proizvode bez ve┼íta─Źkih dodataka. KLIMABLOC ima izvrsna termoizolaciona svojstva, a Fasadna opeka, jedan od najstarijih gra─Ĺevinskih materijala, poseduje izuzetne termi─Źke sposobnosti (otpornost na atmosferske prilike, cikli─Źno smrzavanje i zagrevanje, visoka mehani─Źka ─Źvrsto─ça, paropropusnost i odli─Źna mo─ç akumulacije toplote).

Facadebloc logo

ZANIMA ME DA LI FASADNA OPEKA ZAHTEVA DODATNO ODR┼ŻAVANJE? DA LI BOJA NAKON NEKOG PERIODA GUBI NA SJAJU?

Ne i ne. Crvena i bela fasadna opeka su potpuno prirodni materijali, koji obezbe─Ĺuju sigurnost i postojanost i pru┼żaju prostor za kreativnost pri kombinovanju boja, rasporeda i dekoracije. To je materijal koji ne zahteva dodatno odr┼żavanje, boja ne gubi na sjaju i zato je idealno re┼íenje arhitekata za unutra┼ínje ili spolja┼ínje ure─Ĺenje, za porodi─Źne ku─çe ili poslovne i stambene zgrade. Svakako smatram, da bi Vam na ovo pitanje mo┼żda ne┼íto ozbiljniji odgovor mogli priu┼ítiti objekti ra─Ĺeni na┼íom fasadnom opekom ÔÇô sada stari ve─ç 10, 20 ili 30 godina. Verovatno ne biste mogli da odredite njihove godine sta┼ża.

KOJI JE TRENUTNO NAJEFIKASNIJI SISTEM GRADNJE U SMISLU TROŠKOVA, BRZINE I DUGOROČNOG KVALITETA?

Na┼ía preporuka je svakako sendvi─Ź zid: KLIMABLOC + prirodna izolacija + fasadna opeka.

Sistem gradnje  KLIMABLOC + prirodna izolacija + fasadna opeka

Sistem gradnje KLIMABLOC + prirodna izolacija + fasadna opeka / foto: ZORKA OPEKA

NA KOJI NAČIN MOGU DA POSTIGNEM NAJBOLJI KOEFICIJENT TOPLOTNE PROVODLJIVOSTI ZIDOVA? ŠTA MI JE SVE OD MATERIJALA POTREBNO?

Opet isti odgovor: KLIMABLOC + prirodna izolacija + fasadna opeka. S tim da uvek mo┼żete poja─Źati debljinu zida ÔÇô bilo KLIMABLOC-a bilo izolacije.

NA KOJI NAČIN BLOKOVI DOPRINOSE TERMOIZOLACIJI I ŠTA TO ZNAČI ZA KORISNIKE TAKVOG PROSTORA?

Jedna od najva┼żnijih osobina KLIMABLOC -a jeste postojanje prolaza toplote. Zahvaljuju─çi tome zidovi ÔÇ×di┼íuÔÇť ÔÇô poput korisnika.

KlimaBloc Selection Zorka-Opeka

KlimaBloc Selection / foto: Zorka Opeka

DA LI JE FASADNA CIGLA DOBAR TOPLOTNI IZOLATOR? ZANIMA ME DA LI ZIMI OBEZBE─ÉUJE NEOPHODNU TOPLINU, A LETI ODR┼ŻAVA PRIJATNU TEMPERATURU?

Fasadna opeka predstavlja spoljni deo objekta; Ona je izgled, ona je dugove─Źnost. U kombinaciji sa KLIMABLOC-om zimi ÔÇ×grejeÔÇť, leti ÔÇ×hladiÔÇť.

Klimabloc Acoustic logo

PLANIRAM DA KUPIM STAN ZA SVOJU PORODICU I JEDAN OD OSNOVNIH PREDUSLOVA JE ODLIČNA ZVUČNA IZOLACIJA. ŠTA TREBA DA PITAM INVESTITORA TJ. DA ZAHTEVAM U TOKU IZGRADNJE KAKO BI SE POSTIGLA OPTIMALNA ZVUČNA IZOLACIJA?

ACU Blok 25

ACU Blok 25

Toliko smo se bavili problemom zvu─Źne izolacije koji predstavlja mir/nemir u brzom, glasnom ┼żivotu u kojem ┼żivimo. Godinama ÔÇ×slu┼íamoÔÇť tr┼żi┼íte, i uspeli smo da mu ponudimo re┼íenje – KLIMABLOC 25 AKU koji ima sposobnost odli─Źne zvu─Źne izolacije od ─Źak 54 DB za obostrano malterisane zidove. Na┼żalost, kako ga proizvodimo u ograni─Źenim koli─Źinama (u ograni─Źenom kapacitetu proizvodnje), isporu─Źujemo ga kupcima koji isklju─Źivo zidaju ÔÇ×kompletnoÔÇť KLIMABLOC re┼íenje: (KLIMABLOC fasadni zid, KLIMABLOC pregradni zid, KLIMABLOC 25 AKU). Tako da biste mo┼żda pre Va┼íeg osnovnog zvu─Źnog preduslova, mogli da se informi┼íete da li Va┼í investitor radi ÔÇ×KLIMABLOC re┼íenjeÔÇť.

Valja napomenuti da Zorka Opeka u─Źestvuje u svetskoj borbi za o─Źuvanje energije, u vreme kada obnovljivi izvori nestaju, u vreme kada se vodi ra─Źuna o potro┼ínji – o njenom smanjenju, i spre─Źavanju nepotrebnog rasipanja. Zorka Opeka radi na konceptu ÔÇ×pametnog gra─ĹenjaÔÇŁ, gde ulaganjem u sam po─Źetak projekta, ula┼żete u budu─çnost, ula┼żete u ┼żivot i na kraju ula┼żete u sebe. Najva┼żnije je, ┼íto se ne vode parolom ÔÇ×platite skuplje na po─Źetku, da biste kasnije u┼ítedeliÔÇŁ. Pla─çajte isto, a kasnije ┼ítedite! Jedna od najva┼żnijih osobina KLIMABLOC-a jeste postojanje prolaza toplote. Koeficijenti koje blokovi poseduju, dobijeni su prilikom atestiranja na Institutu za ispitivanje materijala u Beogradu.

www.zorka-opeka.rs

ZORKA OPEKA d.o.o.
Obrenova─Źki put bb, 15000 ┼áabac
+381 15 000 0000
kontakt@zorka-opeka.rs
www.zorka-opeka.rs