Connect with us
Enterijer

Koja je razlika između modernog i savremenog stila uređenja

Za većinu ljudi termini moderni i savremeni zvuče kao da znače istu stvar, što u osnovi i sam rečnik podržava, budući da se ove reči smatraju sinonimima. Međutim, za dizajnere i profesionalce za uređenje enterijera, termini moderni i savremeni odnose se na dva različita stila dizajna. Pa da vidimo o čemu se radi.

Šta je moderni stil ?

Moderni stil je dizajn i dekor pokreta modernizma, koji je počeo krajem XIX veka. Vođen nemačkim Bauhausovim školama dizajna i skandinavskim dizajnerskim naglaskom na jednostavnosti i funkciji, moderni stil dekora ima staž. Uopšteno govoreći, moderni dekor je nastao i čvrsto ukorenjen u prvoj polovini XX veka. Tokom pedesetih i šezdesetih godina XX veka nastao je moderni stil srednjeg veka, koga karakterišu jednostavni, funkcionalni drveni komadi napravljeni od tikovine zakrivljenog dizajna. Međutim, pored tikovine, tu je bilo u upotrebi ružino i hrastovo drvo, ali i drugi materijali među kojima su dominirali metal, staklo, vinil, čijom su međusobnom kombinacijom nastajali jedinstveni komadi nameštaja i različitog dekora.

Kako se pojavio neposredno posle II svetskog rata, bio je rezultat želje tadašnjih dizajnera koji su nastojali da se razviju i stvore nešto novo, te su masovno objedinjavali sve tehnologije koje su bile dostupne tokom dvadesetih godina XX veka.

Nakon modernog dizajna srednjeg veka, nastao je postmodernizam tokom sedme i osme decenije XX veka. Dok moderno iz sredine veka mnogo liči na moderan dizajn sa strateškim dodatim mrljama svetlih boja, postmodernizam to ne čini. Postmodernizam je hrabar, krši sva pravila tradicije i ima određenu hirovitost i ironiju u vezi sa tim. Više se radi o obliku nego o funkciji, što je potpuno suprotno praktičnim karakteristikama koje se nalaze u klasičnom modernom dizajnu.

Šta je savremeni stil ?

Ono što se naziva savremenim stilom postalo je popularno sedamdesetih godina XX veka, otprilike u isto vreme kada je zabeležen porast popularnosti postmodernizma. Prvobitno je bio spoj stilova pre nego što je sam postao prepoznatljiv. Savremeni dizajn pozajmio je elemente iz modernizma i postmodernizma. Takođe je prikupio ideje iz mnogih drugih stilova kao što su Art Deco, dekonstruktivizam, futurizam i još mnogo toga. Pa ipak, „savremeni“ stil se uvek menja. Kako prolazi svaka decenija, trendovi dekora danas uvek će se smatrati savremenim. Nije nužno vezan za određeni period na isti način kao moderni stil. Umesto toga, to je stil koji se stalno razvija i odražava ono što se danas dešava.

Ključne sličnosti

Postoje slične karakteristike u oba stila. Odavde potiče veliki deo konfuzije kada ih pokušavate razlikovati. Oba stila imaju tendenciju da favorizuju jednostavne, prazne prostore sa glatkim, čistim linijama i umetničkim štihom.

Nijedan stil ne preferira ukrašene dizajne ili teške elemente. U oba stila, sofe, stolice i otomani imaju izložene noge. Svaki od njih ima tendenciju da gravitira prema reflektirajućim površinama kao što su izloženi metali i staklo. Takođe ćete naći dosta izloženog drveta u oba stila, od strukturnih greda do završnih stolova od sirovog drveta sa metalnim podlogama.

Ključne razlike

Moderni stil uređenja enterijera se smatra toplim, ugodnim i fokusiranim na funkcionalnost. Nameštaj i dekor sadrže prirodne elemente, kao što su drvo i ratan. Pojednostavljene siluete modernog nameštaja duge su i niske sa jakim linijama i suženim nogama. Moderne boje su često prigušene i zemljane.

Savremeni stil je elegantan, ali i ukrasniji sa mnogo oblina. Stolovi i drugi komadi obično imaju glatke, sjajne lakirane ili sjajne završne obrade ili su napravljeni od hroma ili stakla. Preferiraju se kontrastne boje, poput crne i bele. Međutim, savremena šema boja takođe može biti neutralna sa potezima smelih, zasićenih tonova.

Kada odabrati moderan umesto savremenog stila ?

Budući da se moderni stil fokusira na elemente dizajna iz prve polovine XX veka, ovaj stil izabraće svi oni koji uživaju u estetici tog perioda. Perioda koga karakterišu visoko funkcionalni elementi i prirodne boje. A što se tiče nameštaja izbor će pasti na moderan nameštaj i dekor iz modernog srednjeg doba i biće savršen za one osobe koje preferiraju tematsko uređenje, koje se razlikuje od prostorije do prostorije.

Moderan enterijer od prirodnih materijala

Moderan stil uređenja enterijera/ Foto: freepik.com

Savremeni stil dizajna najpogodniji je za ljude koji vole da budu u toku sa trenutnim trendovima u dekoru i ornamentu i koji su voljni (i imaju budžet) da se menjaju sa vremenom. A najbolji je za one koji vole oštre kontraste i zakrivljene linije koje se tako često nalaze u savremenom dizajnu. Savremeni stil je za one kojima je oblik i ukras važniji od funkcije.

Ko je stariji, pitate se

Moderni dizajn nastao je krajem XIX veka sa pokretom modernizma u Evropi, dok je savremeni dizajn nastao kasnije sedamdesetih godina XX veka. Šta dom čini savremenim? Savremeni domovi će imati stilove koji uključuju nekoliko različitih epoha, uključujući modernizam, postmodernizam, art deco i futurizam. Šeme boja će sadržavati crno-bele i zakrivljene ukrasne komade koji se više fokusiraju na dekor nego na funkciju.

Da li su savremeni i moderni srednji vek isti?

Savremeni i moderni srednji vek su veoma različiti dizajni. Moderni srednji vek je minimalistički i odlikuje se neutralnim tonovima, dok savremeni uključuje zakrivljeniji nameštaj i dekor sa smelijim bojama.

Iako ih često mešamo, složićete se da se radi o dva različita stila. Imajte to na umu kada budete želeli da renovirate prostor. Zapamtite, nije svejedno da li je moderni ili savremeni stil vaš izbor. Ako sami niste sigurni šta izabrati, konsultujte dizajnera i budite sigurni da će vam enterijer izgledati baš onako kako ste poželeli.