Connect with us
Enterijer

Koja je razlika između modernog i savremenog stila uređenja

Za većinu ljudi termini moderni i savremeni zvuče kao da znače istu stvar, Å”to u osnovi i sam rečnik podržava, budući da se ove reči smatraju sinonimima. Međutim, za dizajnere i profesionalce za uređenje enterijera, termini moderni i savremeni odnose se na dva različita stila dizajna. Pa da vidimo o čemu se radi.

Å ta je moderni stil ?

Moderni stil je dizajn i dekor pokreta modernizma, koji je počeo krajem XIX veka. Vođen nemačkim Bauhausovim Å”kolama dizajna i skandinavskim dizajnerskim naglaskom na jednostavnosti i funkciji, moderni stil dekora ima staž. UopÅ”teno govoreći, moderni dekor je nastao i čvrsto ukorenjen u prvoj polovini XX veka. Tokom pedesetih i Å”ezdesetih godina XX veka nastao je moderni stil srednjeg veka, koga karakteriÅ”u jednostavni, funkcionalni drveni komadi napravljeni od tikovine zakrivljenog dizajna. Međutim, pored tikovine, tu je bilo u upotrebi ružino i hrastovo drvo, ali i drugi materijali među kojima su dominirali metal, staklo, vinil, čijom su međusobnom kombinacijom nastajali jedinstveni komadi nameÅ”taja i različitog dekora.

Kako se pojavio neposredno posle II svetskog rata, bio je rezultat želje tadaŔnjih dizajnera koji su nastojali da se razviju i stvore neŔto novo, te su masovno objedinjavali sve tehnologije koje su bile dostupne tokom dvadesetih godina XX veka.

Nakon modernog dizajna srednjeg veka, nastao je postmodernizam tokom sedme i osme decenije XX veka. Dok moderno iz sredine veka mnogo liči na moderan dizajn sa strateÅ”kim dodatim mrljama svetlih boja, postmodernizam to ne čini. Postmodernizam je hrabar, krÅ”i sva pravila tradicije i ima određenu hirovitost i ironiju u vezi sa tim. ViÅ”e se radi o obliku nego o funkciji, Å”to je potpuno suprotno praktičnim karakteristikama koje se nalaze u klasičnom modernom dizajnu.

Å ta je savremeni stil ?

Ono Å”to se naziva savremenim stilom postalo je popularno sedamdesetih godina XX veka, otprilike u isto vreme kada je zabeležen porast popularnosti postmodernizma. Prvobitno je bio spoj stilova pre nego Å”to je sam postao prepoznatljiv. Savremeni dizajn pozajmio je elemente iz modernizma i postmodernizma. Takođe je prikupio ideje iz mnogih drugih stilova kao Å”to su Art Deco, dekonstruktivizam, futurizam i joÅ” mnogo toga. Pa ipak, ā€žsavremeniā€œ stil se uvek menja. Kako prolazi svaka decenija, trendovi dekora danas uvek će se smatrati savremenim. Nije nužno vezan za određeni period na isti način kao moderni stil. Umesto toga, to je stil koji se stalno razvija i odražava ono Å”to se danas deÅ”ava.

Ključne sličnosti

Postoje slične karakteristike u oba stila. Odavde potiče veliki deo konfuzije kada ih pokuŔavate razlikovati. Oba stila imaju tendenciju da favorizuju jednostavne, prazne prostore sa glatkim, čistim linijama i umetničkim Ŕtihom.

Nijedan stil ne preferira ukraÅ”ene dizajne ili teÅ”ke elemente. U oba stila, sofe, stolice i otomani imaju izložene noge. Svaki od njih ima tendenciju da gravitira prema reflektirajućim povrÅ”inama kao Å”to su izloženi metali i staklo. Takođe ćete naći dosta izloženog drveta u oba stila, od strukturnih greda do zavrÅ”nih stolova od sirovog drveta sa metalnim podlogama.

Ključne razlike

Moderni stil uređenja enterijera se smatra toplim, ugodnim i fokusiranim na funkcionalnost. NameÅ”taj i dekor sadrže prirodne elemente, kao Å”to su drvo i ratan. Pojednostavljene siluete modernog nameÅ”taja duge su i niske sa jakim linijama i suženim nogama. Moderne boje su često priguÅ”ene i zemljane.

Savremeni stil je elegantan, ali i ukrasniji sa mnogo oblina. Stolovi i drugi komadi obično imaju glatke, sjajne lakirane ili sjajne zavrÅ”ne obrade ili su napravljeni od hroma ili stakla. Preferiraju se kontrastne boje, poput crne i bele. Međutim, savremena Å”ema boja takođe može biti neutralna sa potezima smelih, zasićenih tonova.

Kada odabrati moderan umesto savremenog stila ?

Budući da se moderni stil fokusira na elemente dizajna iz prve polovine XX veka, ovaj stil izabraće svi oni koji uživaju u estetici tog perioda. Perioda koga karakteriÅ”u visoko funkcionalni elementi i prirodne boje. A Å”to se tiče nameÅ”taja izbor će pasti na moderan nameÅ”taj i dekor iz modernog srednjeg doba i biće savrÅ”en za one osobe koje preferiraju tematsko uređenje, koje se razlikuje od prostorije do prostorije.

Moderan enterijer od prirodnih materijala

Moderan stil uređenja enterijera/ Foto: freepik.com

Savremeni stil dizajna najpogodniji je za ljude koji vole da budu u toku sa trenutnim trendovima u dekoru i ornamentu i koji su voljni (i imaju budžet) da se menjaju sa vremenom. A najbolji je za one koji vole oŔtre kontraste i zakrivljene linije koje se tako često nalaze u savremenom dizajnu. Savremeni stil je za one kojima je oblik i ukras važniji od funkcije.

Ko je stariji, pitate se

Moderni dizajn nastao je krajem XIX veka sa pokretom modernizma u Evropi, dok je savremeni dizajn nastao kasnije sedamdesetih godina XX veka. Å ta dom čini savremenim? Savremeni domovi će imati stilove koji uključuju nekoliko različitih epoha, uključujući modernizam, postmodernizam, art deco i futurizam. Å eme boja će sadržavati crno-bele i zakrivljene ukrasne komade koji se viÅ”e fokusiraju na dekor nego na funkciju.

Da li su savremeni i moderni srednji vek isti?

Savremeni i moderni srednji vek su veoma različiti dizajni. Moderni srednji vek je minimalistički i odlikuje se neutralnim tonovima, dok savremeni uključuje zakrivljeniji nameŔtaj i dekor sa smelijim bojama.

Iako ih često meÅ”amo, složićete se da se radi o dva različita stila. Imajte to na umu kada budete želeli da renovirate prostor. Zapamtite, nije svejedno da li je moderni ili savremeni stil vaÅ” izbor. Ako sami niste sigurni Å”ta izabrati, konsultujte dizajnera i budite sigurni da će vam enterijer izgledati baÅ” onako kako ste poželeli.