Connect with us
Arhitektura

U najve─çoj zgradi u Srbiji ┼żivi 3.500 ljudi!

U najve─çoj zgradi u Srbiji ┼żivi 3.500 ljudi! Ona ima 795 stanova, 62 ulaza, duga─Źka je gotovo 1km, izlazi na 4 ulice: Mihajla Pupina, Zorana ─Éin─Ĺi─ça, Milentija Popovi─ça i Antifa┼íisti─Źke borbe, a nalazi se u novobeogradskom Bloku 21. Njene lamele pore─Ĺane su kao devet domina ┼íto ovu zdragu ─Źini jedinstvenom – kako navodi glavni urbanista Marko Stoj─Źi─ç.

Prema njegovim re─Źima, ova zgrada je izgra─Ĺena pod uticajem trenda „brutalizam“, koji je zapo─Źeo jedan od najve─çih svetskih arhitekata 20. veka Le Korbizje. „U Marseju je po─Źetkom 1952. godine po─Źela izgradnja zgrade za oko 1.600 ljudi. Le Korbizje joj je dao ime ‘ma┼íina za ljude’. Bila je ideja da stanari sve potrebe zadovolje u zgradi – da imaju mesto za nabavku, rekreaciju, vrti─ç, na krovu je bila trim staza“, objasnio je Stoj─Źi─ç i dodao da se taj trend pro┼íirio i na Beograd.

Ipak, problem koji se javlja kod ovako velikih zgrada jeste taj ┼íto se one te┼íko odr┼żavaju, a pored toga nedostaje i dovoljan broj parking mesta, stoga se biv┼íi i sada┼ínji stanari zgrade sa nostalgijom se─çaju vremena kada je zgrada bila tek useljena – kada se po krovu moglo tr─Źati i kada je supruga Josipa Broza Tita Jovanka otvorila ┼íkolu u koju su i┼íla deca iz zgrade, a koja se danas zove „Jovan Du─Źi─ç“.

Ipak, ova zgrada u Bloku 21, u neposrednoj blizini „┼áest kaplara“, Hajata i Centra Sava je zajedno sa Mamuticom, izgra─Ĺenom u Zagrebu 1974. godine, u kojoj u 1.169 stanova ┼żivi oko 5.000 ljudi, jedna je od najve─çih u regionu i do danas predstavlja intrigantnu atrakciju.

Kakav tip zgrada vi volite – sli─Źne ovim ili biste se pre opredelili za privatniji i mirniji tip „urbanih vila“?

Izvor: Tanjug