Connect with us
Arhitektura

Ekologija u arhitekturi: Harmonija čoveka i prirode

Odavno je funkcija arhitekture (da pruži čoveku zaštitu i zaklon od spoljašnjih uticaja) evoluirala u različite slojevite doživljaje – dom, pripadnost, mesto uspomena, sigurnost, statusni simbol…, dok je relacija i povezanost sa prirodom i neposrednim okruženjem u poslednjim decenijama sve manje prisutna.

Živimo u vremenu u kome je ravnoteža između prirode i arhitekture ozbiljno ugrožena i dostigla je svoj negativni maksimum, što se ogleda čovekovim dubokim otuđenjem od prirode. Upravo zato i ne čudi što je sve više u fokusu ponovna potreba i težnja čoveka za harmonizacijom sa prirodnim okruženjem.

Ljudi danas sve manje teže urbanom i brzom životu u velikim gradovima. Okreću se prirodi i života u njoj, što dalje od zagađenog vazduha i gradske gužve. Tako je sve veći trend gradnje kuće u prirodi od ekoloških i energetski održivih prirodnih materijala. Oni žele da svoje kuće „stope“ sa okolinom, i da do izražaja dođe priroda i njena lepota. Upravo zato biljke pronalaze svoje mesto na krovovima kuća, zidovi su rezervisani za penjačice i kuća je potpuno obučena u zeleno i stopljena u prirodni ambijent. 

Stoga vam ovog puta predstavljamo nekoliko interesantnih ideja i arhitektonskih koncepata u kojima je uspostavljen sklad između prirode i arhitekture.

// Vikendice su pravi objekti za beg od gradskog života. Vikend naselje u američkom gradu Mill Valley je primer koji to slikovito ilustruje. Kuće su potpuno utopljene u prirodu i ne narušavaju prirodni ambijent.

vikend naselje

Vikend naselje u američkom gradu Mill Valley

Za gradnju jedne od vikendica cilj arhitektonskog tima bio je da sve intervencije na terenu svedu na minimum. Pozicionirane su između drveća, konstrukcija kuće je usaglašena sa već postojećim nagibom, a prostorije su drugačije orijentisane što pruža potpuni doživljaj
spoljašnjosti.

Nagib terena je iskorišćen ne samo za pozicioniranje kuće nego i za mogući pristup krovu na kome rastu biljke. Na taj način je objekat dobio još jednu prostoriju na otvorenom tj. vrt. Nesvakidašnjim pejzažnim i arhitektonskim rešenjem, dočaran je utisak da je krov samo produžetak brda, a kad se objekat posmatra iz ptičije prespektive, imate utisak kao da kuća ni ne postoji.

Na krovu su posađene biljke sedumi koji su i najotporniji na različite klimatske uslove. Sedumi su takođe i dobar izolator. Kod parternog uređenja, posađene su biljke kojima je tu i prirodno stanište i tako vrt izgleda kao okolni pejzaž tj. šuma.

// Interesantno rešenje za rekonstrukciju napuštene garaže u italijanskim Alpima uradili su italijanski arhitekti koji su inspiraciju potražili u prirodi.

Mala garaža koju su pretvorili u udobnu kuću za odmor potpuno je stopljena sa prirodom i izgleda kao veliko drvo koje raste iz zemlje.

Arhitekte su se odlučili da umesto projektovanja fasade, puste prirodu da slobodno utiče na kuću. U početku to je bila samo ideja da se ozeleni krov, međutim prirodi i njenoj lepoti se ne može odoleti tako da su realizovani i zeleni zidovi. Na kamenom zidu kuće najviše dominira vinova loza koja je uspešno obrasla celu kuću. Pored vinove loze, mesto su našle i druge jednogodišnje i višegodišnje biljke koje se smenjuju cvetanjem i čine ovu malu kuću kao iz bajke.

Fallingwater

Kuća na vodopadu ili neprevaziđeni Fallingwater

// Takođe, kuća na vodopadu ili neprevaziđeni Fallingwater, je još jedno mesto koje pokazuje moć prirode i savršen spoj sa arhitekturom. Arhitekta Frenk Lojd Rajt je 1935. godine projektovao ovaj objekat u prirodi u selu nedaleko od Pitsburga.

Kuća je projektovana na reci Ber Ran i predstavlja savršen spoj vode i arhitekture. Reka tj. vodopad reke se može videti tek kada se prođe kroz kuću i izađe na terasu. Svojevremeno su vlasnici ovu kuću koristili kao letnjikovac, a danas je ona muzej. Za izgradnju je korišćen materijal iz okoline. Neke stene su poslužile kao zid, dok su druge uklopljene u pod.

Uprkos raznim transformacijama, kuća je i dalje mesto gde čovek ima potrebu za osećajem sigurnosti i pripadnosti, gde svoj puni kvalitet nastaje kada postane dom koji je povezan sa neposrednim prirodnim okruženjem.

Svedoci smo koliko je savremena arhitektura suviše uniformna, jednolična i nehumana. Urbani pejzaž je beživotan i sve manje ispunjava potrebe čoveka. Zato je važno da se ponovo vratimo arhitekturi koja poštuje duh mesta, uklapa se u prirodni ambijent i vraća mogućnost povezivanja čoveka i prirode.

Prilikom razvoja novih urbanih celina, u poslednjim decenijama čovek se sve više vodi idejom stvaranja što veće iskorišćenosti raspoloživog prostora za izgradnju. Zelenilo i drveće postali su nepoželjni ili zapostavljeni elementi u urbanim sredinama. Nažalost, ovakav pristup doveo nas je do pojave ubrzanih klimatskih promena, stvaranja toplotnih ostrva u gradovima koje je direktno prouzrokovano dominacijom betona.

Tako još jednom skrećemo pažnju da je ravnoteža između prirode i arhitekture ozbiljno narušena i koliko je važno da se ponovo uspostavi harmonizacija sa prirodnim okruženjem. Zato su sve više važna nova promišljanja i pristupi u realizaciji i rekonstrukciji savremenog urbanog okruženja. Predstavljamo vam nekoliko zanimljivih i interesantnih arhitektonskih koncepata i ideja u kojima je uspostavljen sklad između prirode i arhitekture.

// Jedno malo multikulturno naselje, Jan van Galenstraat u Amsterdamu, je potpuno iskoristilo potencijal prirode i učinilo je dostupnom za svoje građane.

Zgrada Sportplaza Merkator

Zgrada Sportplaza Merkator

Gradski okrug želeo je da ojača lokalnu zajednicu, a pritom i da zaposli ljude. Zgradu Sportplaza Mercator projektovao je arhitektonski biro VenhoevenCS, koji je imao cilj da zgradu što bolje uklopi u okruženje – u park. Zadatak je bio da zgrada bude stopljena sa prirodom, što zelenija i na oko privlačna. Naravno, sve su to uspeli da postignu.

Projektovali su objekat površine 7.100 m2 koji je zamišljen kao mali grad unutar jednog velikog grada tj. objekta. U njemu se mogu naći bazeni, sale za fitnes, sale za aerobik, sauna, sale za proslave, kafići, restorani, prostori namenjeni deci. Najinteresantnije je da su fasada i krov prekriveni zelenilom i, ako posmatrate objekat iz daljine stičete utisak da je zgrada tvrđava koja štiti ulazak u grad. Dobro uklopljeni prozori na krovu i fasadi ispunjavaju objekat dnevnom svetlošću.

garaža

Garaža u Kaliforniji

// Svima je poznato da gradske garaže predstavljaju mesto sivila i betona. Tako je bilo i sa jednom garažom u Kaliforniji, koja sada, zahvaljujući kompaniji Seasons Natural Engineering, ima jedan od najvećih zelenih zidova u SAD koji je površine oko 4.000 kvadratnih stopa sa posađenih oko 40 različitih vrsta biljaka.

Ova kompanija je razvila specijalnu tkaninu za sadnju biljaka u vertikalnom položaju koji je napravljen od potpuno recikliranih sintetičkih vlakana. Na taj način je eliminisano truljenje, i podstaknut je pravilan razvoj biljaka i dotok vode.

School of Art, Design and Media

// School of Art, Design and Media оd 215.000 m2 je fakultet umetnosti u Singapuru. Među osnovnim prostorijama koji svaki fakultet poseduje objekat je opremljen muzejskim osvetljenjem i automatizacijom klime za bezbedno predstavljanje osetljivih i vrednih umetničkih dela.

staklena fasada

Staklena fasada pruža vizuelnu povezanost sa okolnim pejzažom

Galerija zadovoljava današnje visoke međunarodne muzejske standarde i priređuje interesantne izložbe. Zgrada je visine od 2 do 5 spratova, a najviše je izdvaja neverovatna konstrukcija zelenog krova koji se spušta pod uglom od 45 stepeni.  Krov je formiran od dva nagiba polukružnog oblika, spojeni sa trećim manjim lukom i prekriven je travom. Pristup krovu omogućen je putem stepenica koje se nalaze duž ivice krova. Zgrada je dizajnirana tako da se uklopi u okruženje kampusa, a staklena fasada pruža vizuelnu povezanost sa okolnim pejzažom.

School of Art, Design and Media

Kako bi krov bio ekološki ekonomičniji, materijal koji se nalazi ispod trave je drobljena vulkanska stena, plavac i oprani pesak koji dopušta pravilno zadržavanje vlage i održavanje temperature samog krova. Kroz ove interesantne primere vidimo da spoj arhitekture i prirode može doprineti kvalitetu urbanog okruženja i novom približavanju čoveka i prirode.

 

Agencija za projektovanje i
inženjering “ArhinGreen”
ul. Pasterova br. 6, 21000 Novi Sad
T. +381 63 580 469
Pokretač bloga na sajtu
www.arhingreen.rs/blog

Autori teksta: Nataša Komljenović, Dipl.inž.arh. i Jelena Dudaš Mast.inž.hortikulture