Connect with us
Novosti

Simbol Novog Sada i jugoslovenske arhitekture: Spens

Za Novi Sad mo┼żemo re─çi da ga karakteri┼íe puno toga, ali ono po ─Źemu je Srpska Atina prepoznatljiva u svetu su svojevrsni spomenici kao oda jednom vremenu. Urbanisti─Źkom procvatu iz druge polovine pro┼ílog veka pripada i simbol grada –┬áSpens, koji ove godine obele┼żava ─Źetiri decenije od otvaranja.

Prvi put nakon 40 godina, poznata imena na┼íe arhitekture podeli─çe svoja se─çanja i iskustva o procesu projektovanja jednog od najzna─Źajnijih objekata novosadske, ali i jugoslovenske arhitekture. Pozivamo vas da u subotu 18. juna sa po─Źetkom u 18h u amfiteatru Spensa poslu┼íate panel diskusiju na temu: SPENS KONTINUITET JEDNE IDEJE ÔÇô RAZGOVOR SA GRADITELJIMA SPENSA

U─Źesnici panela su:

Dr Duško Bogunović, arhitekt (Okland, NZ)
Dr Davor Sene─Źi─ç, arhitekt (Zagreb/Be─Ź)
Branislav Kova─Źevi─ç, arhitekt (Moskva)
Nebojša Krošnjar, arhitekt (Novi Sad)
Moderator panela je dr Dragana Konstantinovi─ç

Spens nastaje kao ideja na inicijativu omladinskih organizacija i razli─Źitih sportskih saveza kao potreba za sportskoÔÇôkulturnim i poslovnim centarom. ┼Żelje Novosa─Ĺana bile su da Novi Sad dobije mesto za masovno bavljenje sportom, ali i da se sportskim klubovima pru┼że mogu─çnosti za treniranje i takmi─Źenje po najvi┼íim svetskim standardima.

Izgradnja obejkta predvi─Ĺena je davne 1950 godine. Me─Ĺutim, tek 1974. godine po─Źele su aktivnosti na realizacije ovog plana. Raspisan je jugoslovenski konkurs za urbanisti─Źko i arhitektonsko re┼íenje ovog prostora.

Dizajniran da bude ┼íirok i nizak ÔÇô kao Vojvodina.

Odluku o izgradnji objekta donele su 1978. godine Skup┼ítina samoupravne interesne zajednice za fizi─Źku kulturu i Skup┼ítina grada, povodom prihvatanja kandidature Novog Sada za organizovanje 36. Svetskog prvenstva u stonom tenisu. Za pra─çenje i nadzor ove velike investicije Skup┼ítina op┼ítine Novi Sad osnovala je Direkciju za izgradnju Gradskog sportskog centra Vojvodina.

Na prostoru, na kome je izgra─Ĺen objekat, nalazila se mini industrijska zona grada. Paralelno sa ru┼íenjem i ra┼í─Źi┼í─çavanjem terena, ura─Ĺene su i kompletne instalacije, toplovod, vodovod, kanalizacija i saobra─çajnice, a planiran obim radova zavr┼íen je do kraja 1978. godine.

DaNS – Dru┼ítvo arhitekata Novog Sada

Me─Ĺutim, kako je funkcionisalo projektovanje i kako su se odvijale intervencije samog obejkta ispri─Źa─çe nam u subotu 18. juna kroz svoja se─çanja u─Źesnici panela, te vas jo┼í jednom pozivamo da prisustvujete diskusiji koju organizuje Baza – Platforma za prostorne prakse i Fakultet tehni─Źkih nauka, Univerziteta u Novom Sadu.

Nakon panela,┬áDru┼ítvo arhitekata Novog Sada organizuje dru┼żenje uz koktele u holu 8 na Spensu.┬á

U sklopu samog doga─Ĺaja organizova─çe se i prodaja knjige Spens: Mera grada.

Društvo arhitekata Novog Sada

Svetozara Mileti─ça 20, 21000 Novi Sad
T +381 21 423485
dans@dans.org.rs
www.dans.org.rs