Connect with us
Novosti

Simbol Novog Sada i jugoslovenske arhitekture: Spens

Za Novi Sad možemo reći da ga karakteriše puno toga, ali ono po čemu je Srpska Atina prepoznatljiva u svetu su svojevrsni spomenici kao oda jednom vremenu. Urbanističkom procvatu iz druge polovine prošlog veka pripada i simbol grada – Spens, koji ove godine obeležava četiri decenije od otvaranja.

Prvi put nakon 40 godina, poznata imena naše arhitekture podeliće svoja sećanja i iskustva o procesu projektovanja jednog od najznačajnijih objekata novosadske, ali i jugoslovenske arhitekture. Pozivamo vas da u subotu 18. juna sa početkom u 18h u amfiteatru Spensa poslušate panel diskusiju na temu: SPENS KONTINUITET JEDNE IDEJE – RAZGOVOR SA GRADITELJIMA SPENSA

Učesnici panela su:

Dr Duško Bogunović, arhitekt (Okland, NZ)
Dr Davor Senečić, arhitekt (Zagreb/Beč)
Branislav Kovačević, arhitekt (Moskva)
Nebojša Krošnjar, arhitekt (Novi Sad)
Moderator panela je dr Dragana Konstantinović

Spens nastaje kao ideja na inicijativu omladinskih organizacija i različitih sportskih saveza kao potreba za sportsko–kulturnim i poslovnim centarom. Želje Novosađana bile su da Novi Sad dobije mesto za masovno bavljenje sportom, ali i da se sportskim klubovima pruže mogućnosti za treniranje i takmičenje po najvišim svetskim standardima.

Izgradnja obejkta predviđena je davne 1950 godine. Međutim, tek 1974. godine počele su aktivnosti na realizacije ovog plana. Raspisan je jugoslovenski konkurs za urbanističko i arhitektonsko rešenje ovog prostora.

Dizajniran da bude širok i nizak – kao Vojvodina.

Odluku o izgradnji objekta donele su 1978. godine Skupština samoupravne interesne zajednice za fizičku kulturu i Skupština grada, povodom prihvatanja kandidature Novog Sada za organizovanje 36. Svetskog prvenstva u stonom tenisu. Za praćenje i nadzor ove velike investicije Skupština opštine Novi Sad osnovala je Direkciju za izgradnju Gradskog sportskog centra Vojvodina.

Na prostoru, na kome je izgrađen objekat, nalazila se mini industrijska zona grada. Paralelno sa rušenjem i raščišćavanjem terena, urađene su i kompletne instalacije, toplovod, vodovod, kanalizacija i saobraćajnice, a planiran obim radova završen je do kraja 1978. godine.

DaNS – Društvo arhitekata Novog Sada

Međutim, kako je funkcionisalo projektovanje i kako su se odvijale intervencije samog obejkta ispričaće nam u subotu 18. juna kroz svoja sećanja učesnici panela, te vas još jednom pozivamo da prisustvujete diskusiji koju organizuje Baza – Platforma za prostorne prakse i Fakultet tehničkih nauka, Univerziteta u Novom Sadu.

Nakon panela, Društvo arhitekata Novog Sada organizuje druženje uz koktele u holu 8 na Spensu. 

U sklopu samog događaja organizovaće se i prodaja knjige Spens: Mera grada.

Društvo arhitekata Novog Sada

Svetozara Miletića 20, 21000 Novi Sad
T +381 21 423485
dans@dans.org.rs
www.dans.org.rs