Connect with us
Novosti

Da li su prozori i dalje najslabiji elementi zgrade u toplotnom smislu?

Objavljeno

:

Swisspacer

Kada se grade i renoviraju stambeni objekti, komfor i udobnost igraju važnu ulogu za stanare. Odnos temperature i vlažnosti vazduha mora biti u redu sa stanovišta građevinske fizike. Uticaj kvaliteta prozora i izbora distancera na udobnost pokazuje nova studija Instituta pasivne kuće (PHI).

U svojoj studiji „Životna udobnost“, Institut pasivne kuće u Darmštatu, Nemačka, bavio se pitanjem kako se mogu definisati i ispuniti kriterijumi udobnosti i higijene za prozore u različitim klimatskim zonama. „Prozori su, po pravilu, i dalje najslabiji elementi zgrade u toplotnom smislu“, objašnjava prof. Dr Benjamin Krick, generalni direktor Instituta za pasivnu kuću. „Takođe za njihov učinak u pogledu toplotne udobnosti važna je i lokacija zgrade i njeno klimatsko okruženje.

Studija pravi razliku između arktičke, hladne, hladno-umerene, toplo-umerene i tople klime. Istraga se zasniva na raznim plastičnim prozorima sa dvostrukim, trostrukim ili četvorostrukim zastakljenjem. Takođe su korišćene razdelne lajsne od aluminijuma i nerđajućeg čelika, kao i visoko energetski efikasna razdelna lajsna Warm Edge SWISSPACER Ultimate.

Izbor razdelne lajsne ima veliki uticaj na toplotni kvalitet prozora, a time i na udobnost i higijenu“, kaže prof. Krick, sumirajući rezultate. „Sa visokoenergetskim kompozitnim distancerima, prozori odgovarajućim sredstvima ispunjavaju zahteve i stoga predstavljaju malo napora za proizvođača prozora.

SWISSPACER

Tabela pokazuje koje su ispitivane kombinacije okvira prozora, zastakljenja i razdelnika pogodne za različite osnovne klimatske uslove u pogledu udobnosti i higijene

Komfor i udobnost

Ljudi doživljavaju prostor kao toplotno udoban kada ima određenu „radnu temperaturu“. Ovo obuhvata prosečnu vrednost temperature vazduha i okolnih površina. Velike temperaturne razlike između vazduha i površina stvaraju neprijatan utisak promaje. U slučaju promaje hladnog vazduha, vazduh pada na hladne površine, uzrokujući neprijatna kretanja vazduha. Dokazano je da prijatan osećaj nastaje kada je temperaturna razlika između unutrašnjeg vazduha i okolnih površina, kao što su spoljni zidovi, plafoni, podovi ili prozori, manja od 4,2 Kelvina.

Na osnovu ovih uslova, Institut pasivne kuće izračunao je takozvani „kriterijum udobnosti pasivne kuće“ za različite klimatske zone.

Na primer, za hladno-umerenu klimu koja vlada u Nemačkoj, izvedena U-vrednost iznosi 0,85 V (m2/K). Zbog toga tim u Darmštatu pretpostavlja radnu sobnu temperaturu od 22 °C i spoljnu od -16 °C. Ako se ova karakteristična vrednost ne dostigne, ispod prozora potreban je izvor toplote kako bi se izbeglo neprijatno potapanje hladnog vazduha.

Izbegavanje kondenzacije i stvaranja plesni

Važan faktor u pogledu udobnosti i zdravlja je izbegavanje kondenzacije i plesni. Vlaga se skuplja na najhladnijoj tački u sobi – koja je često oko ivice stakla. Međutim, buđ počinje da raste iznad temperature tačke rose. Stoga površinske temperature moraju biti iznad „temperature buđi“ da bi se efikasno zaštitila struktura zgrade i zdravlje njenih stanara.

kondenzacija

Izbegavanje kondenzacije i stvaranja plesni

Faktor temperature fRsi je uspostavljen kao indikator higijenskih uslova na ivici stakla. Ako je ova vrednost najmanje 0,7 u hladnoj i umerenoj klimi, može se pretpostaviti da buđ neće rasti pri normalnom nivou vlažnosti u zatvorenom”, kaže Krick. Efikasno rešenje: povećati temperaturu na ivici stakla. „Temperatura na ivici stakla zavisi od razdelne lajsne, od debljine jedinice ostakljenja i od ugradnje okna u prozor“, objašnjava Krick. Zbog toga je najznačajnije rešenje kombinacija visokokvalitetne termičke razdelne lajsne, trostrukog zastakljivanja sa što većim razmakom između stakala i dobro izolovanog okvira prozora.

SWISSPACER razdelne lajsne

Zahtevi za udobnost i higijenu za različite klimatske zone

Studija PHI pokazuje da izbor razdelne lajsne ima važan uticaj na toplotni kvalitet prozora. Od toplo-umerene klime i hladne, opšta preporuka je upotreba trostrukog zastakljivanja u kombinaciji sa visokoenergetski efikasnim razdelnim lajsnama kao što je SWISSPACER Ultimate. Vrednosti potrebne za udobnost i higijenu tada bi se mogle postići čak i sa neizolovanim okvirima prozora koji se nalaze u ovim regionima. Sa dobro izolovanim okvirima prozora, zahtevi za toplo umerenu i hladnu klimu mogu biti zadovoljeni kako razdelnim lajsnama od nerđajućeg čelika, tako i premijum od SWISSPACER-a. Zahtevi arktičke klime zahtevaju upotrebu SWISSPACER Ultimate-a zajedno sa posebno dobro izolovanim okvirom.

www.swisspacer.com

SWISSPACER
Vetrotech Saint-Gobain (International) AG
Sonnenwiesenstraße 15
8280 Kreuzlingen
Švajcarska
info@swisspacer.com
www.swisspacer.com

 

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno