Connect with us
Novosti

Da li su prozori i dalje najslabiji elementi zgrade u toplotnom smislu?

Kada se grade i renoviraju stambeni objekti, komfor i udobnost igraju va┼żnu ulogu za stanare. Odnos temperature i vla┼żnosti vazduha mora biti u redu sa stanovi┼íta gra─Ĺevinske fizike. Uticaj kvaliteta prozora i izbora distancera na udobnost pokazuje nova studija Instituta pasivne kuc╠üe (PHI).

U svojoj studiji ÔÇ×┼Żivotna udobnostÔÇť, Institut pasivne kuc╠üe u Darm┼ítatu, Nema─Źka, bavio se pitanjem kako se mogu definisati i ispuniti kriterijumi udobnosti i higijene za prozore u razli─Źitim klimatskim zonama. ÔÇ×Prozori su, po pravilu, i dalje najslabiji elementi zgrade u toplotnom smisluÔÇť, obja┼ínjava prof. Dr Benjamin Krick, generalni direktor Instituta za pasivnu kuc╠üu. ÔÇ×Tako─Ĺe za njihov u─Źinak u pogledu toplotne udobnosti va┼żna je i lokacija zgrade i njeno klimatsko okru┼żenje.ÔÇť

Studija pravi razliku izme─Ĺu arkti─Źke, hladne, hladno-umerene, toplo-umerene i tople klime. Istraga se zasniva na raznim plasti─Źnim prozorima sa dvostrukim, trostrukim ili ─Źetvorostrukim zastakljenjem. Tako─Ĺe su kori┼íc╠üene razdelne lajsne od aluminijuma i ner─Ĺajuc╠üeg ─Źelika, kao i visoko energetski efikasna razdelna lajsna Warm Edge SWISSPACER Ultimate.

ÔÇ×Izbor razdelne lajsne ima veliki uticaj na toplotni kvalitet prozora, a time i na udobnost i higijenuÔÇť, ka┼że prof. Krick, sumirajuc╠üi rezultate. ÔÇ×Sa visokoenergetskim kompozitnim distancerima, prozori odgovarajuc╠üim sredstvima ispunjavaju zahteve i stoga predstavljaju malo napora za proizvo─Ĺa─Źa prozora.ÔÇť

SWISSPACER

Tabela pokazuje koje su ispitivane kombinacije okvira prozora, zastakljenja i razdelnika pogodne za razli─Źite osnovne klimatske uslove u pogledu udobnosti i higijene

Komfor i udobnost

Ljudi do┼żivljavaju prostor kao toplotno udoban kada ima odre─Ĺenu ÔÇ×radnu temperaturuÔÇť. Ovo obuhvata prose─Źnu vrednost temperature vazduha i okolnih povr┼íina. Velike temperaturne razlike izme─Ĺu vazduha i povr┼íina stvaraju neprijatan utisak promaje. U slu─Źaju promaje hladnog vazduha, vazduh pada na hladne povr┼íine, uzrokujuc╠üi neprijatna kretanja vazduha. Dokazano je da prijatan osec╠üaj nastaje kada je temperaturna razlika izme─Ĺu unutra┼ínjeg vazduha i okolnih povr┼íina, kao ┼íto su spoljni zidovi, plafoni, podovi ili prozori, manja od 4,2 Kelvina.

Na osnovu ovih uslova, Institut pasivne kuc╠üe izra─Źunao je takozvani ÔÇ×kriterijum udobnosti pasivne kuc╠üeÔÇť za razli─Źite klimatske zone.

Na primer, za hladno-umerenu klimu koja vlada u Nema─Źkoj, izvedena U-vrednost iznosi 0,85 V (m2/K). Zbog toga tim u Darm┼ítatu pretpostavlja radnu sobnu temperaturu od 22 ┬░C i spoljnu od -16 ┬░C. Ako se ova karakteristi─Źna vrednost ne dostigne, ispod prozora potreban je izvor toplote kako bi se izbeglo neprijatno potapanje hladnog vazduha.

Izbegavanje kondenzacije i stvaranja plesni

Va┼żan faktor u pogledu udobnosti i zdravlja je izbegavanje kondenzacije i plesni. Vlaga se skuplja na najhladnijoj ta─Źki u sobi – koja je ─Źesto oko ivice stakla. Me─Ĺutim, bu─Ĺ po─Źinje da raste iznad temperature ta─Źke rose. Stoga povr┼íinske temperature moraju biti iznad ÔÇ×temperature bu─ĹiÔÇť da bi se efikasno za┼ítitila struktura zgrade i zdravlje njenih stanara.

kondenzacija

Izbegavanje kondenzacije i stvaranja plesni

ÔÇ×Faktor temperature fRsi┬áje uspostavljen kao indikator higijenskih uslova na ivici stakla. Ako je ova vrednost najmanje 0,7 u hladnoj i umerenoj klimi, mo┼że se pretpostaviti da bu─Ĺ nec╠üe rasti pri normalnom nivou vla┼żnosti u zatvorenomÔÇŁ, ka┼że Krick. Efikasno re┼íenje: povec╠üati temperaturu na ivici stakla. ÔÇ×Temperatura na ivici stakla zavisi od razdelne lajsne, od debljine jedinice ostakljenja i od ugradnje okna u prozorÔÇť, obja┼ínjava Krick. Zbog toga je najzna─Źajnije re┼íenje kombinacija visokokvalitetne termi─Źke razdelne lajsne, trostrukog zastakljivanja sa ┼íto vec╠üim razmakom izme─Ĺu stakala i dobro izolovanog okvira prozora.

SWISSPACER razdelne lajsne

Zahtevi za udobnost i higijenu za razli─Źite klimatske zone

Studija PHI pokazuje da izbor razdelne lajsne ima va┼żan uticaj na toplotni kvalitet prozora. Od toplo-umerene klime i hladne, op┼íta preporuka je upotreba trostrukog zastakljivanja u kombinaciji sa visokoenergetski efikasnim razdelnim lajsnama kao ┼íto je SWISSPACER Ultimate. Vrednosti potrebne za udobnost i higijenu tada bi se mogle postic╠üi ─Źak i sa neizolovanim okvirima prozora koji se nalaze u ovim regionima. Sa dobro izolovanim okvirima prozora, zahtevi za toplo umerenu i hladnu klimu mogu biti zadovoljeni kako razdelnim lajsnama od ner─Ĺajuc╠üeg ─Źelika, tako i premijum od SWISSPACER-a. Zahtevi arkti─Źke klime zahtevaju upotrebu SWISSPACER Ultimate-a zajedno sa posebno dobro izolovanim okvirom.

www.swisspacer.com

SWISSPACER
Vetrotech Saint-Gobain (International) AG
Sonnenwiesenstra├če 15
8280 Kreuzlingen
Švajcarska
info@swisspacer.com
www.swisspacer.com