Connect with us
Arhitektura

Tribina: ā€‹POTKROVLJA – nadgradnja, adaptacije, održivost i zaÅ”tita kulturnog nasleđa

šŸ•¦ Datum, vreme i mesto održavanja tribine:
četvrtak, 2. jun, u 19h, multifunkcionalna sala Jugoslovenske kinoteke, Uzun Mirkova 1, Beograd.

Na tribini govore:
arh. Ela NeÅ”ić, biro ENND
arh. prof. Ivan RaÅ”ković, biro AGM
ist. um. Marko Stojanović, BAB

Izgradnja novih objekata, sa uređenim potkrovljima ili nadgradnja postojećih uz adaptaciju potkrovnog prostora, već nekoliko decenija je nereÅ”iv rebus za grad Beograd. Zgrade se neadekvatno nadgrađuju, sa viÅ”e etaža nego Å”to je planom detaljne regulacije dozvoljeno za tu lokaciju, a podižu se i potkrovlja koja svojom estetikom (ili odsustvom iste) potpuno odudaraju od izvorne zgrade ili njenog okruženja. Kako bi ovaj problem, bar u užem starom jezgru, dobio odgovarajuće reÅ”enje, možda je potrebno da za početak, govorimo i prezentujemo neke pozitivne primere iz arhitektonske prakse.

OBJEKAT GV51

ViÅ”estruko nagrađivan, kako domaćim tako i inostranim priznanjima, objekat GV51 je delo koje potpisuju arhitekte Ela NeÅ”ić i Danilo Nedeljković iz projektnog studija ENND. Ova smela nadgradnja sa Dorćola pravi je primer kako autorska arhitektura može adekvatno da pruži odgovore na zahteve investitora, a da pri tom ne naruÅ”i zaÅ”tićeno kulturno-istorijsko okruženje.

STAMBENI OBJEKAT NA KOSANČIĆEVOM VENCU

Iako joÅ” uvek u fazi izgradnje, projekat ovog stambenog objekta, arhitekte prof. Ivana RaÅ”kovića iz projektnog studija AGM, ne prestaje da intrigira najbliže komÅ”ije i slučajne prolaznike. Ova veÅ”ta interpolacija pomirila je okolnu zaÅ”tićenu istorističku arhitekturu sa savremenim pristupom u projektovanju autorske arhitekture. Kao nezaobilazi motiv zgrade prisutan je i tradicionalni dvovodni krov, koji je budućim korisnicima ostavio slobodu za opremanje i koriŔćenje potkrovnog prostora.