Connect with us
Arhitektura

Tribina: ÔÇőPOTKROVLJA – nadgradnja, adaptacije, odr┼żivost i za┼ítita kulturnog nasle─Ĺa

­čĽŽ Datum, vreme i mesto odr┼żavanja tribine:
─Źetvrtak, 2. jun, u 19h, multifunkcionalna sala Jugoslovenske kinoteke, Uzun Mirkova 1, Beograd.

Na tribini govore:
arh. Ela Nešić, biro ENND
arh. prof. Ivan Rašković, biro AGM
ist. um. Marko Stojanovi─ç, BAB

Izgradnja novih objekata, sa ure─Ĺenim potkrovljima ili nadgradnja postoje─çih uz adaptaciju potkrovnog prostora, ve─ç nekoliko decenija je nere┼íiv rebus za grad Beograd. Zgrade se neadekvatno nadgra─Ĺuju, sa vi┼íe eta┼ża nego ┼íto je planom detaljne regulacije dozvoljeno za tu lokaciju, a podi┼żu se i potkrovlja koja svojom estetikom (ili odsustvom iste) potpuno odudaraju od izvorne zgrade ili njenog okru┼żenja. Kako bi ovaj problem, bar u u┼żem starom jezgru, dobio odgovaraju─çe re┼íenje, mo┼żda je potrebno da za po─Źetak, govorimo i prezentujemo neke pozitivne primere iz arhitektonske prakse.

OBJEKAT GV51

Vi┼íestruko nagra─Ĺivan, kako doma─çim tako i inostranim priznanjima, objekat GV51 je delo koje potpisuju arhitekte Ela Ne┼íi─ç i Danilo Nedeljkovi─ç iz projektnog studija ENND. Ova smela nadgradnja sa Dor─çola pravi je primer kako autorska arhitektura mo┼że adekvatno da pru┼żi odgovore na zahteve investitora, a da pri tom ne naru┼íi za┼íti─çeno kulturno-istorijsko okru┼żenje.

STAMBENI OBJEKAT NA KOSAN─îI─ćEVOM VENCU

Iako jo┼í uvek u fazi izgradnje, projekat ovog stambenog objekta, arhitekte prof. Ivana Ra┼íkovi─ça iz projektnog studija AGM, ne prestaje da intrigira najbli┼że kom┼íije i slu─Źajne prolaznike. Ova ve┼íta interpolacija pomirila je okolnu za┼íti─çenu istoristi─Źku arhitekturu sa savremenim pristupom u projektovanju autorske arhitekture. Kao nezaobilazi motiv zgrade prisutan je i tradicionalni dvovodni krov, koji je budu─çim korisnicima ostavio slobodu za opremanje i kori┼í─çenje potkrovnog prostora.