Connect with us
Materijali

Zbog ─Źega dolazi do pregrevanja fasade?

Intenzivne boje su u trendu koje predstavljaju pravi izazov za proizvo─Ĺa─Źe materijala. Sa Baumitom sada mo┼żete kombinovati koloritne ideje arhitekte, dizajnera ili investitora sa visokom zahtevima efikasnosti i kvaliteta dugove─Źnih materijala.

Tamne boje privla─Źe sun─Źevu svetlost, usled ─Źega dolazi do ne┼żeljenog pregrevanja povr┼íina. Boje se obele┼żavaju koeficijentom odbijanja svetlosti HBW. Ilustracije radi, bela boja ima vrednost HBW 100, ┼íto zna─Źi da 100 % svetlosti biva odbijeno. S druge strane, crna upija svo svetlo i ima vrednost 0. Prema tome, upijeno sun─Źevo zra─Źenje uzrokuje toplotu na povr┼íinama.

Izolacija od toplote ┼ítiti ku─çu pa ona ne mo┼że da izlazi napolje. S druge strane, ona spre─Źava da sun─Źeva energija prodre u unutra┼ínjost ku─çe.

I tako u cc. 5 mm sloju na povr┼íini koji stvara sloj lepka sa mre┼żicom i fasadnim malterom dolazi do pregrevanja i pove─çanja temperature, ┼íto mo┼że rezultirati o┼íte─çenjem maltera i pojavom pukotina.

Hla─Ĺenje fasade

U pomo─ç su prisko─Źili proizvo─Ĺa─Źi pigmenata koji su na tr┼żi┼íte uneli posebne, hladne pigmente koji upijaju mnogo manje sun─Źevog zra─Źenja i ─Źija je povr┼íina hladnija.

Kako su to postigli?

Kao rezultat vi┼íegodi┼ínjeg istra┼żivanja, Baumit je kreirao posebnu COOL pigment tehnologiju, zahvaljuju─çi kojoj fasada reflektuje vi┼íe sun─Źeve svetlosti, posebno njenu toplotu, ┼íto omogu─çava odabir ┼íiroke palete intenzivnih fasadnih boja bez straha od pregrevanja.

Baumit PuraTop fasadni dekorativni malter i Baumit PuraColor premium boja za postizanje intenzivnih nijansi, sadr┼że posebne pigmente koji reflektuju infracrvenu komponentu sun─Źeve svetlosti, ─Źime se znatno smanjuje temperatura na povr┼íini fasade i istovremeno sni┼żava rizik od o┼íte─çenja fasadnog sistema usled pregrevanja.

Studije i iskustvo su pokazali da upotrebom hladnih pigmenata mo┼żete smanjiti temperaturu povr┼íine za vi┼íe od 10┬░C.

 

Baumit Serbia d.o.o.

BAUMIT Serbia d.o.o.
Smederevski put 25k
11130 Beograd, Srbija
T: +381 11 347 50 79
F: +381 11 347 47 95
office@baumit.rs
www.baumit.rs