Connect with us

Materijali

Reč stručnjaka: Prednosti aluminijuma i njegova primena

Objavljeno

:

ALUMIL - Stambeni objekat - Ljubomira Stojanovica 41, Beograd

Na pitanja redakcije su odgovarali ispred Alumil YU:

Ivana Petronijević, dipl.inž.arh. – tehnička podrška
Tijana Anokić, dipl.ecc. – marketing menadžer
Miomir Šarić, dipl.inž.maš. – tehnička podrška

Aluminijumski sistemi su širok pojam koji može da obuhvata različite elemente konstrukcije kao što su zidovi, zidovi-zavese, fasade ili svetlarnici. Ovi sistemi nikada nemaju noseću ulogu, oni jedino nose svoju težinu u konstrukciji. Predstavljaju relativno noviju tehnologiju građenja, a nastali su kao lagana i efikasna zamena za konstrukcije koje su se ranije pravile najčešće od čelika i bile su izuzetno teške. Aluminijum pruža konstruktivnu čvrstoću prozoru. Ukoliko je za zastakljivanje potrebna lagana konstrukcija, velika čvrstoća i postojanost – aluminijumska stolarija se ipak stavlja na prvo mesto. Na neka pitanja o aluminijumskim sistemima, pristiglim u našu redakciju, odgovarali su stručnjaci iz kompanije Alumil.

KOJA JE RAZLIKA U ALUMINIJUMU KAO MATERIJALU U SMISLU PERFORMANSI NEKADA I SADA?

Napredak u tehnologiji i stalna istraživanja doveli su do proizvodnje aluminijumskih okvira sa vrlo visokom termičkom izolacijom u vidu savremenih termoprekida koji se postavlja po obodu kako krila tako i rama, između spoljašnjeg i unutrašnjeg dela. Ovim je postignut visok stepen termičke izolacije pogodne čak za pasivne zgrade sa gotovo nultom potrošnjom energije.
Nadalje, zahvaljujući korišćenju naprednih dihtung guma, efikasno se zaustavljaju čak i hladni severni vetrovi, bez opasnosti da prozori propuštaju hladnoću.

ALUMIL - BW Vista – stambena kula u sklopu arhitektonsko – urbanističkog kompleksa Beograd na vodi.

ALUMIL – BW Vista – stambena kula u sklopu arhitektonsko – urbanističkog kompleksa Beograd na vodi.

Visoka reflektivnost aluminijuma isključuje sunčevo zračenje i smanjuje toplotu koju apsorbuju okviri tokom perioda intenzivnog sunca, doprinoseći očuvanju temperature u unutrašnjem prostoru tokom leta.

Nekada je postojao sužen izbor aluminijumskih profila, dok danas imamo široku ponudu čak i u pogledu boja, završne obrade i dizajna. Dominantni trend trenutno je minimalistički dizajn, ono što mi zovemo „manje je više“, odnosno najmanja moguća širina vidljivog dela aluminijumskog profila. Cilj mu je da proširi pogled kroz prozore kao i da omogući ulaz više prirodne svetlosti i time poboljša kvalitet života. Naš dizajn odlikuju ravne i minimalističke linije, skrivena krila, šarke, okviri i uski preklopni profili kako bi se smanjio vidljiv aluminijum, kao i niski pragovi pogodni za decu i osobe sa posebnim potrebama.

Najpopularniji proces bojenja aluminijumskog prozorskog okvira je elektrostatičko bojenje, poznato i kao praškasti premaz/plastifikacija, koji nudi izuzetno širok raspon boja i tekstura. Moguće je odabrati sjajne boje, mat boje, boje sa zrnastim završnim efektom. Takođe, postoji mogućnost korišćenja dve boje odabirom različitih boja za unutrašnju i spoljašnju površinu prozora.

Eloksaža je drugi popularan vid završne obrade profila, elektrohemijski proces tokom kog površinski sloj aluminijuma dobija trajnu kristalnu strukturu i zatim se oboji. Za razliku od elektrostatičkog bojenja, spoljašnji sloj koji je obojen deo je metala i nema problema sa prijanjanjem boja na aluminijumsku površinu. Odabirom jedne od mnogih dostupnih nijansi dobija se stilizovana metalna boja, izdržljivost i otpornost na ogrebotine kao i maksimalna zaštita od korozije. Ono što je najimpresivnije kod ove metode jeste to što može da osigura trajnost inicijalne nijanse boja, bez opasnosti da nijansa vašeg prozorskog okvira izbledi.

Alumil - Hotel Saint Ten - interpolacija u starom urbanom jezgru grada - kubus izveden u aluminijumskom sistemu zid zavesa

Alumil – Hotel Saint Ten – interpolacija u starom urbanom jezgru grada – kubus izveden u aluminijumskom sistemu zid zavesa

Sublimacija je još jedan izuzetan način bojenja, a predstavlja tehniku koja stvara efekat drveta ili drugih materijala, kao što su cement ili bakar, sa širokim rasponom različitih nijansi i tekstura. Ovo rešenje je prikladno za tradicionalne kuće, jer pruža vrlo efektan stil drveta u kombinaciji sa funkcionalnošću i trajnošću aluminijuma.

S OBZIROM DA JE TRŽIŠTE ALUMINIJUMSKIH PROFILA ZAISTA VELIKO, KOJI SU NEKI OSNOVNI POSTULATI KOJIM TREBA DA SE RUKOVODIMO KADA BIRAMO?

Prva tri važna faktora o kojima morate da vodite računa su širine raspona, raspoloživog unutrašnjeg prostora i performanse prozora.

Konceptualno gledano, postoje

  • okretno/nagibni prozori,
  • klizni – podizno/klizni prozori i
  • harmonika vrata.

Okretno/nagibni prozori pružaju odličan nivo termičke izolacije, zvučne izolacije i nepropustljivost prema vazduhu i vodi. Međutim, ne mogu da pokriju velike širine preko 2,00 m, čak i u varijanti sa dvostrukim balkonskim vratima i zahtevaju odgovarajuću površinu prostorije za otvaranje. Klizni prozori i vrata će zadovoljiti vaše potrebe u slučaju da su širine vaših raspona veće od 2,00 m. Trebali biste da uzmete u obzir da su klizni prozori takođe prikladniji kada imate ograničen prostor. Takođe, za velike raspone možete da koristite tehnološki vrhunski podizno/klizni sistem koji je mnogo lakši za otvaranje i pruža savršeno dihtovanje i vodonepropustljivost. Koristi se poseban mehanizam koji podiže krilo, omogućavajući svojim točkićima glatko klizanje na šinama okvira. Možemo da biramo između različitih tipologija kliznih ili podizno/kliznih prozora, u zavisnosti od broja krila i fiksnih polja. Takođe postoji i ugaona opcija bez stuba, kao i opcija klizanja u zid („Džep“). Harmonika vrata ili prozori predstavljaju sklopivi sistem pogodan za zastakljivanje širokih raspona gde je u određenim periodima godine potrebno u celosti otvoriti prostor. Ovi sistemi izvode se u varijanti otvaranja na spolja i na unutra, takođe je moguće izvesti varijantu sa sklapanjem svih krila na jednu stranu ili dvostrano.

// ALUMIL nudi, takođe, profile sklopivih vrata za izradu pozicija spoljašnje stolarije sa unapređenim termoizolacionim svojstvima, čime se postiže bolja energetska efikasnost objekta.

O ČEMU VODITI RAČUNA KOD IZBORA ALU FASADA I KOJE STAKLO IZABRATI?

Aluminijumski sistemi za izradu fasada (zid zavesa) dele se u tri grupe:

  • klasični,
  • strukturalni i
  • polustrukturalni,
  • kao i kombinacija navedenih.

U zavisnosti od namene i konstrukcije objekta, projektant se opredeljuje za jednu od navedenih grupa, a potom se pristupa statičkom proračunu potrebnog materijala. Bitni parametri bili bi visina i zaštićenost objekta, rastojanje između oslonaca fasade (spratna visina), širina polja staklo panela, debljina staklo paketa, vrsta stakla, sistemi za zaštitu od sunca u letnjim mesecima, kao i detalji ugradnje pokretnih delova fasade (prozori, vrata). Preporučljiv tip staklo paketa bio bi sastavljen od spoljnog kaljenog stakla i unutrašnjeg pampleks (laminiranog). Takođe moguća je ugradnja stakla različitih boja.

ALUMIL - Blic Stamparija – kombinacija aluminijumske klasicne zid zavese i aluminijumskih fasadnih panela (J-Bond)

ALUMIL – Blic Stamparija – kombinacija aluminijumske klasicne zid zavese i aluminijumskih fasadnih panela (J-Bond)

// ALUMIL-ovi arhitektonski sistemi koji se koriste u velikim projektima širom sveta, uključuju zahtevne konstrukcije sa velikim rasponima i velikim staklenim površinama i pružaju energetski efikasnu zaštitu sa visokom termičkom izolacijom.

PRIMEĆUJEM DA IMA MNOGO ALUMINIJUMSKIH PROFILA NA POSLOVNIM ZGRADAMA. ZAŠTO JE ON U OVOM SLUČAJU NAJČEŠĆI IZBOR?

Aluminijum je metal koji ima vrlo visok stepen mehaničke čvrstoće i vrlo je otporan na mnoge oblike korozije i skoro da nema troškove održavanja. U slučaju visokih temperaturnih kolebanja, dimenzije elemenata od aluminijuma ostaju nepromenjene i nisu sklone ekspanzijama i kontrakcijama. Tako postižemo maksimalno dihtovanje i vodonepropustljivost, kao i savršeno uklapanje između okvira i prozora. Takođe, robusnost aluminijumskih okvira omogućava zatvaranje velikih raspona uz maksimalnu prirodnu svetlost, bez mogućnosti savijanja okvira ili uvijanja, kao što je često slučaj sa drugim, slabijim materijalima.

ALUMIL - Viši sud - aluminijumski sistemi prozora i vrata - poštovanje linija filozofije inicijalne arhitekture objekta, u sklopu rekonstrukcije nekadašnjeg objekta Vojnotehnickog instituta

ALUMIL – Viši sud – aluminijumski sistemi prozora i vrata – poštovanje linija filozofije inicijalne arhitekture objekta, u sklopu rekonstrukcije nekadašnjeg objekta Vojnotehnickog instituta

U slučaju požara, aluminijumski prozori i vrata ograničavaju širenje požara. Aluminijum, za razliku od ostalih materijala, apsorbira i uklanja veliki deo toplote nastale usled požara. Kako se aluminijum ne topi usporava brzinu vatre, bez stvaranja zapaljivih ili otrovnih gasova.

Dizajn je takođe jedan od ključnih kriterijuma u odabiru vrata i prozora. Aluminijumski profili svojom formabilnosću pružaju mogućnost izrade fasada u različitim geometrijama, uz širok raspon završnih obrada profila nude odgovor na najzahtevnije projekte.

KOLIKO SU OKOVI BITNI KOD JEDNOG PROZORA, A POSEBNO KOD ALUMINIJUMSKIH?

Okov ima veoma značajnu ulogu kod aluminijumskih prozora i vrata, a tu podrazumevamo šarke, sisteme makaza za pokretanje krila, mehanizme pokretanja kliznih krila, kao i mehanizme za zaključavanje. U zavisnosti od težine i namene krila dimenzioniše se broj i tip okova.

Takođe, odabirom odgovarajuće boje i dizajna, okov može da doprinese i celokupnoj estetici prozora ili vrata, a samim tim i celokupne arhitekture objekta odnosno prostora.

U pogledu sigurnosti prozora od provale, ako odlučimo da ugradimo okretno/nagibni prozor ili balkonska vrata, trebali bi da odabiremo one koji uključuju mehanizam za zaključavanje više tačaka smeštenih na perimetru prozora, između krila i okvira. Osim toga, klizni prozori i balkonska vrata moraju da imaju unutrašnje brave.

Aluminijumski profili sertifikovani su na određenu klasu protivprovalnosti, a okov se sertifikuje na aproksimativno 10.000 uzastopnih obrtaja.

DA LI IZABRATI ALU ILI PVC ROLETNE I KOJE SU PREDNOSTI ALUMINIJUMSKIH?

U odnosu na PVC roletne aluminijumske roletne pružaju bolju zaštitu od provale, a takođe zbog mehaničkih svojstava aluminijuma manje su podložne deformacijama tokom pojačanog sunčevog zračenja. Lamelice roletni moguće je izraditi u širinama od 16 mm do 77 mm, sa ravnim ili konveksnim poprečnim presekom. Lamelice i ostale komponente roletni moguće je takođe plastificirati ili eloksirati, u zavisnosti od potreba projekta. Aluminjumskim roletnama moguće je savladati raspon do 6m širine, a postoji mogućnost pomeranja na elektropogon, sa kontrolom putem zidnog prekidača ili daljinskog upravljača.

RANIJE JE GOVORENO DA JE ZA STAMBENE KUĆE BOLJI PVC. DA LI JE DANAS DRUGAČIJE?

PVC (polivinil hlorid) je u osnovi plastično jedinjenje. Plastika pruža dobre termičke performanse, koje se kod PVC prozora postižu rasporedom i brojem komora u preseku profila, što utiče na ukupnu dimenziju profila povećavajući je, a time znatno smanjujući staklenu površinu i pogled kroz prozor. Samim tim PVC profili su glomazniji i teže uklopivi u trendove dizajna.

Aluminijumska stolarija izrađuje se od legura aluminijuma, a umetanjem termoprekida izrađenog od plastičnih masa između spoljašnjeg i unutrašnjeg dela profila, sprečava se provodljivost toplote/hladnoće. Kombinacijom geometrije profila i termoprekida, sa aluminijumskom stolarijom moguće je postići koeficijent toplotne provodljivosti Uw čak 0.5m2K što je standard za visokoenergetski efikasne pasivne kuće. U Srbiji po važećem zakonu i propisima traženi Uw za prozor/vrata na stambenom objektu iznosi 1.5m2K.

ALUMIL - Hotel Moskva - aluminijumski sistemi prozora i vrata - u sklopu rekonstrukcije objekta prema filolozofiji secesije.

ALUMIL – Hotel Moskva – aluminijumski sistemi prozora i vrata – u sklopu rekonstrukcije objekta prema filolozofiji secesije.

Uvreženo je mišljenje da su PVC prozori daleko jeftiniji od aluminijumskih, ali kada se uzmu u obzir performanse i uštede u energiji koje nastaju ugradnjom aluminijumskih prozora tada se ta razlika smanjuje. Takođe, ukoliko se klijent opredeli za PVC stolariju sa folijama u boji, cena se povećava za oko 30% čime se ušlo u cenovni rang aluminijumske stolarije srednje kategorije.
Pored odličnih mehaničkih performansi, aluminijumska stolarija pruža korisnicima mnogo veću mogućnost kombinovanja oblika i boja, čime se u unutrašnjosti postiže mnogo svedenija vidljiva širina aluminijuma i povećava upad prirodnog osvetljenja. Takođe, kod rekonstrukcija objekata starijeg datuma izgradnje ili koji su pod zaštitom kao spomenik kulture, aluminijumska stolarija je najpogodniji izbor upravo zvog svoje formabilnosti, minimalnih dimenzija i širokog izbora boja. U današnje vreme, uz primenu visoko razvijenih softvera za proračun i optimizaciju materijala, na osnovu zakonski propisanih parametara za određenu klimatsku zonu, moguće je odabrati aluminijumsku stolariju koja ce pružiti odlične termičko-fizičke performanse uz optimalnu cenu.

KOLIKU GARANCIJU I NA ŠTA DA TRAŽIM KADA SU U PITANJU PROZORI?

Garanciju na izabrani model prozora u celini, daje izvođač stolarskih radova, a ALUMIL, odnosno proizvođač aluminijumskih profila je u mogućnosti da izda garanciju samo na profile, kao i na završne obrade profila u vidu eloksaže i plastifikacije, dok garanciju na ostale elemente prozora daje proizvođač istih, uz adekvatne sertifikate. U slučaju neadekvatne izrade prozora ili ugradnje, odgovornost snosi izvođač stolarskih radova. Garancija na profile izdaje se na period u proseku od oko 15 godina, u zavisnosti od odabira završne obrade.

KAKO SE ODRŽAVA ALUMINIJUMSKA STOLARIJA I KOLIKO ONA USTVARI MOŽE DA TRAJE?

Aluminijumska stolarija ne zahteva neko specijalno održavanje i to je jedna od prednosti. Pravilan proces završne obrade je najbolja prevencija od oštećenja boje ili stvaranja korozije. Radovi na ugradnji profila ne smeju da prouzrokuju ogrebotine i ostaviti izložene tačke koje mogu da prouzrokuju probleme u budućnosti. Aluminijumski profili ne smeju da se čiste neprimerenim hemijskim materijama (npr. kausti- čnim materijama, hlorom, abrazivnim sredstvima).

MILJAMA ISPRED – Alumil gradi savršenstvo svaki dan.

Nadamo se da su vam ALUMIL informacije bile korisne i da će vaš izbor učiniti lakšim. Za sve dodatne informacije posetite našu web stranicu na www.alumil.com

www.alumil.rs

ALUMIL Projektni biro – izložbeni salon
Milutina Milankovića 11b, GTC Square, 11070 Novi Beograd
T. +381 11 614 92 10, +381 11 614 92 11
marketing.srbija@alumil.com
www.alumil.com

Advertisement
Klik za komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Građevina

Neobični građevinski materijali

Objavljeno

:

Neobična gradnja

Oduvek su me privlačile stvari, ljudi i situacije koje su drugačije. Znate ono, odudaraju od standarda, iskaču iz okvira, zrače nekom posebnom, drugačijom energijom i plene. Međutim, vremenom, tokom šetnje životnim putevima, shvatila sam da to drugačije i nije tako jednostavno. Jer, Bože moj, kada je neko ili nešto drugačije, upada u oči, procenjuje se, precenjuje i potcenjuje. Izloženo je velikim izazovima i stalnim pritiscima, ali ako izdrži ili postane svesno sebe, uspeh je neminovan. Lični prvenstveno.

Ovih dana, prošetala sam starim krajem, koji je i najstariji deo mog lepog grada. Šetajući pored crkve i evocirajući uspomene na jedan kišoviti majski dan, sa osmehom na usnama stigla sam do male kaldrmisane ulice, niza starih vojvođanskih kuća koje se još svojski drže i onog neverovatnog mirisa bagrema.

Uh, kako mirisi znaju biti odličan saveznik za putovanje kroz vreme. Putujući tako kroz prethodnu deceniju i više, strmoglavo sam aterirala u sadašnjost. Ispred mene je bila ona nekadašnja kuća, sa belim okrečenim zidovima, malim prozorima i trščanim krovom. Pored nje sam godinama prolazila u povratku sa posla. Neverovatno kako me je svaki put oduševljavala. Bila je vesela, sa onim muškatlama u prozoru, niska, ali upadljiva, sagrađena od slabih materijala, ali neverovatno jaka. Sada je jedva ličila na sebe. Oronula, umorna, čekala je zvaničnu potvrdu da se sruši. Bes, tuga, razočaranje, seta, činili su moj emotivni naboj koji me je držao dugo posle tog našeg poslednjeg susreta. Neko vreme proučavala sam sve o tim tzv. trščarama. Bile su proglašene za kulturna dobra, stavljene pod zaštitu države kao spomenici kulture, a onda zaboravljene, potcenjene i uništene. Bile su suviše različite od prostora u kom su se nalazile i nisu izdržale ova naša moderna vremena.

//Podstaknuta ovom pričom počela sam se baviti istraživanjem neobičnih i drugačijih građevinskih materijala i mogu vam reći, svašta nešto lepo sam saznala. A, evo i priča u nizu.//

OD BAJKE DO REALNOSTI

Ako ste mislili da je samo jedno od tri praseta pravilo kućicu od slame, prevarili ste se. Poslednjih godina slama je postala jedan od unosnih građevinskih materijala. Bale slame, koriste se umesto blokova i opeke za izgradnju zidova objekta. Na klasičan temelj od betona postavljaju se blokovi od slame, koji se potom oblažu žičanom mrežom, kako bi se pojačala stabilnost samih zidova, a potom se oblažu cementom. Nekada, budući da se slama kao građevinski materijal koristila još pre 400 godina, umesto cementa oblagana je blatom. Čak i u Vojvodini, postojale su kuće tzv. nabijače, koje su građene na sličan način.

Zašto se slama ponovo koristi kao građevinski materijal? Odgovor leži u više različitih stavki. Naime, slama je ekonomski isplativ građevinski materijal, koji nastaje kao otpad u poljoprivredi. Ulaganja su znatno niža u odnosu na druge savremene materijale, a njenim korišćenjem dobija se ekonomski isplativ i ekološki zdrav objekat. Zahvaljujući svojim izolacionim svojstvima, slama je veliki termoregulator, koji sprečava prodor hladnog vazduha zimi i toplog vazduha leti. Sa druge strane, zidovi od slame propuštaju vlagu, ili što bi se u narodu reklo „dišu“, čime održavaju optimalnu vlažnost vazduha u prostoriji, a višak izbacuju u spoljašnju sredinu. Na taj način sprečava se pojava vlage, kao uzročnika velikog broja bolesti.

„Ma da. A, koliko je to stabilno?“, „Prva kiša i gotova je.“ , „A, tek vatra?!“ Pa, zar ste sumnjali da će sve proći glat, bez nevernih Toma? Teško. Ali, evo i odgovora za njih.

1. Bale slame, nastale su pod pritiskom mašine, čime je istisnut sav kiseonik iz njih, koji je ustvari najveći raspršivač vatre. Istraživanja su pokazala da slameni zid dosta vremena može da izdrži pod direktnim udarom vatre, a da ne nastanu oštećenja. Ukoliko je zid još i obložen malterom, izdržljivost objekta je daleko veća. Znači, problem zapaljivosti – rešen.

2. Dugogodišnje korišćenje slame u nekim zemljama sveta, dovelo je do ispitivanja o samoj stabilnosti ovih objekata.

// Rezultati istraživanja pokazali su da su bale slame postavljene na uglovima objekta toliko kompaktne da mogu podneti veći teret od armiranih stubova. //

Ako svemu ovome dodamo i činjenicu da je na tlu Vojvodine postojao veliki broj ovakvih objekata, koji su odolevali vremenu, ali ne i ljudskoj gluposti, zaključujemo da kuće od slame imaju sve šanse za vekovno korišćenje. Naravno, ako ih čovek predhodno ne uništi.

3. Veliki, potencijalni problem, ovoj vrsti kuća mogu biti voda, velika i konstantna vlaga i poplave. Zato ovakve vrste kuća nije povoljno graditi u plavnim područjima. Sa druge strane i pravilnim odabirom cementa, ove kuće neće imati nikakvog problema sa vodom.

Povratak slame kao građevinskog materijala, upravo govori o njenim kvalitetima koji zadovoljavaju potrebe savremenog čoveka i vraćaju ga tamo gde i pripada. Prirodi. Potpuno prirodni materijal koji pruža zdravu sredinu, bez alergija, otrovnih isparenja, ekološku ravnotežu sa što manjom emisijom CO2 i ekonomski prihvatljivu varijantu za šire narodne mase zvuči više nego primamljivo. Možda je vuk oduvao kućicu, ali u bajci. Vreme je da prihvatimo realnost.

Renoviranje doma

Renoviranje doma

OPIJENOST DOMA OPEKAMA

// Iako se poslednjih godina sve više priča o njenom blagotvornom dejstvu, kod nas se konoplja i dalje vezuje za opijate i „decu cveća“. //

Međutim, početkom XXI veka, u Velikoj Britaniji započela je nova faza u korišćenju konoplje. Unutrašnji deo biljke koji se nekada bacao, prilikom proizvodnje užadi i odevnih predmeta, sada se koristi za proizvodnju zelenog građevinskog materijala. Povezivanjem konoplje i kreča, dobija se smesa koja se lije u kalupe iz kojih se dobijaju opeke. Kao i svaka druga opeka, opeka od konoplje predstavlja odličan građevinski materijal. Međutim, za razliku od drugih, ova je zelena, obnovljiva, ekološki prihvatljiva opeka, koja emituje veoma malu ili gotovo nultu količinu CO2.

Pored ekološke prihvatljivosti, ona je i termički izolator koji u toku dana apsorbuje toplotu u sebe, da bi je u toku noći ispuštala. Takođe, ona omogućava da zidovi dišu i stvaraju zdravu sredinu za stanovanje i boravak. Budući da se period od setve do žetve obavlja na svaka četiri meseca, konoplja je veoma efikasan i ekonomski isplativ građevinski materijal, koga je poželjno koristiti.

RECIKLIRANJE JE BUDUĆNOST

I dok je bilo neophodo više milijardi godina da dobijemo planetu koja nam je pružila sve uslove za život, za mnogo manje vremena uspeli smo da uništimo njen dobar deo. Krajnje je vreme da se opametimo. Kao jedna od pametnijih stvari koju možemo da učinimo jeste recikliranje. Upravo odavde je i proistekla pojava novih građevinskih materijala.

ELEGANCIJA BEZ STAKLENIH NOGU

// Još u detinjstvu, a moram vam priznati, to je bilo u drugoj polovini prošlog veka, imala sam priliku da vidim kuću čiji su zidovi napravljeni od staklenih flaša. //

Bila sam fascinirana. Neobična, drugačija, elegantna i svoja. Takva kuće je tada bila retkost. Kada vidite jednu ovakvu kuću, prva pitanja obično su: Koliko je to sigurno? Kako se ugrejati zimi? Međutim, ove kuće su veoma postojane. Temelj i nosači zidova su redovni, dok se ispuni zidova popunjavaju staklenim flašama. Flaše se postavljaju horizontalno jedan pored druge, međusobno povezane malterom. Ukoliko i dođe do pucanja neke od flaša, veoma lako i sigurno se izvrši zamena. Sa druge strane, staklo je dobar izolator, tako da je zagrevanje zimi i hlađenje leti isto kao i da je zid od čvrstog materijala, pa i bolje. Pored odličnih uslova za život (dovoljna osvetljenost, bez štetnih mirisa i isparenja, dobra izolacija, estetski doživljaj), ove kuće su posebno zanimljive jer omogućavaju da se iskorišćene flaše ponovo koriste, čime se rešava problem svakodnevnog velikog otpada. A, posebno je veliki emotivni doživljaj, ukoliko ste sami ispili i obezbedili građevinski materijal. Šala mala.

SVI DRUMOVI VODE KUĆI

Poslednjih godina značajan građevinski materijal su automobilske gume. Onog momenta kada više ne mogu da se koriste u saobraćaju, gume se prebacuju na deponiju, gde se vrši njihovo uništavanje. Možete pretpostaviti koliko dima, neprijatnih i štetnih materija se u tom procesu oslobodi u prirodu. Velika količina. Zato se došlo na ideju da se automobilske gume iskoriste kao građevinski materijal. Na taj način dobijeni su novi materijali, a rešen je i problem otpada starih guma. Gume se ispunjavaju zemljom, nabijaju pod pritiskom nakon čega postaju veoma jake i stabilne. Kao takve ređaju se jedna na drugu, zalivaju betonom i predstavljaju snažne noseće zidove.

// Budući da su i zemlja i guma dobri toplotni provodnici, oni omogućavaju da takve kuće imaju jednaku temperaturu u svim prostorijama. //

Sa druge strane, u toku dana gume apsorbuju svu toplotu u sebe, a potom je noću oslobađaju. Pored gradnje same kuće, guma se koristi i prilikom gradnje nameštaja i dekoracije. Iako je kod nas ovakav način gradnje u začetku, očekuje se sve veća i češća primena.

Neobična gradnja

Neobična gradnja

ALUMINIJUM ZA SVA VREMENA

Iako se smatra da je aluminijum jedan od modernih građevinskih materijala, veoma popularan način eko gradnje je i sa limenkama. Naime, kako i one predstavljaju veliki otpad, njihova upotreba kao građevinskog materijala je odličan ekološki i ekonomski poduhvat. Limenke se mogu koristi za oblaganje zidova, kao neka vrsta fasade, ili se pune zemljom, povezuju malterom i koriste za izgradnju. Na ovaj način rešiće se problem otpada koji se konstantno povećava, a sa druge strane dobiće se odličan građevinski materijal.

Foto: www.archdaily.com/ People's Pavillion, Filip Djuardin fasada od reciklirane plastike

Foto: www.archdaily.com/ People’s Pavillion, Filip Djuardin fasada od reciklirane plastike

AKO NE MOŽEŠ DA JE UNIŠTIŠ, PRIDRUŽI JOJ SE

Plastika danas predstavlja veliki problem, jer ne može da se uništi, a sve više je ima. Jedan od odličnih načina kako je možemo pobediti, jeste, pustiti je u svoj dom. Drugim rečima, plastična ambalaža, predstavlja zanimljiv građevinski materijal. Flaše se koriste za gradnju zidova. Postupak je takav da se flaše ispunjavaju zemljom, silikonom ili vazduhom, međusobno se povezuju u stavljaju u metalni kavez, koji se potom oblaže malterom. Takođe, postoji mogućnost njihovog slaganja jedne pored druge i jedne na drugu i njihovog uziđivanja, tako da se dobija zid, koji je još i dekorisan dnom same flaše.  Ovakve kuće pokazale su se veoma postojane, čvrste, otporne na zemljotrese, sa velikom izolacijom, koja doprinosi optimalnim temperaturama tokom čitave godine.

Foto: www.dezzen.com/ People's Pavillion, Filip Dujardin fasada od reciklirane plastike

Foto: www.dezzen.com/ People’s Pavillion, Filip Dujardin fasada od reciklirane plastike

NEKA KORIST I OD NJIH

I pored velikih akcija i širenja svesti o štetnosti duvanskog dima, proizvodnja i konzumacija cigareta je nažalost još uvek na zavidnom nivou. Ne samo da se otrovni gasovi emituju u organizam i okolinu, prostor oko nas je sve više ispunjen opušcima, što na pločniku što u smeću.

// Međutim, u poslednje vreme, naučnici su došli na ideju korisne primene poznatih pikavaca i to uziđivanjem u puteve. //

Nikada ne biste pomislili, zar ne? Nisam ni ja. Ali evo o čemu se radi. Otrovne materije koje se nalaze u opušku se zatvaraju tzv. kapsulom, a potom se ubacuju u materijal za proizvodnju opeke. Ne samo da se smanjila količina sastojaka, nego je i sama opeka poboljšala svoje izolacione karakteristike. To je naučnicima bio znak da treba da nastave dalje, te su ubacili kapsulirane opuške u asfalt. Rezultati su odlični. Pored idealnog rešenja za sigurno odlaganje toksičnog otpada, asfalt sa opušcima ima mnogo veću izolaciju, manje se zagreva i sprečava razvoj gradske mikroklime, posebno leti.

USTATI IZ PEPELA

Znate za onu narodnu koja uspeh povezuje sa ustajanjem iz pepela, sve su šanse da se nešto tako bukvalno i postigne. Naime, stalnom potrebom za stvaranjem i pronalaženjem ekoloških građevinskih materijala, sve veća pažnja posvećuje se istraživanju potencijalnih prirodnih sirovina. Tako su naučnici stigli i do pepela od biomase. Sve su šanse da će pepeo, u bliskoj budućnosti zameniti cement. Naime, ubacivanjem pepela umesto cementa sa ostalim sastojcima za proizvodnju betona, pokazalo se kao prava stvar. Za razliku od cementa, koji oslobađa određenu količinu CO2, bio-pepeo je u tom pogledu potpuno neutralan. Ne samo da ne uništava vazduh, upotreba bio-pepela omogućava niže troškove proizvodnje betona i smanjivanje deponija. Drugim rečima doprinosi zaštiti životne sredine globalnih razmera.

Pepeo

Pepeo

UMESTO ZAKLJUČKA

Pojava novih materijala u građevinarstvu nije slučajna. Zapravo potreba za proizvodnjom ekoloških materijala, krajnja je i nužna potreba u svim sferama života, a posebno u građevinarstvu, koji je veliki potrošač prirodnih resursa i veliki proizvođač štetnih materija. Ubacivanje prirodnih materijala u ovu granu, doprineće stvaranju zdravih životnih prostora, smanjenu emisije štetnih gasova i zaštiti ener- getskih izvora. Pojava novih materijala, dokaz je, iako nam to možda zvuči nestvarno, da se ljudska svest polako menja. Jedino, problem je što bi taj razvoj trebao da je mnogo brži, jer nije nam još puno resursa ostalo.

Autor teksta: Snežana Trtica Graovac, novinar

Nastavi sa čitanjem

Materijali

Stigao je novi, unapređeni Tondach Biberfalc!

Objavljeno

:

Od

Unapređeni Tondach Biberfalc

Jedan od omiljenih oblika glinenog crepa stiže u unapređenom izdanju! Još jači, čvršći i kvalitetniji u fenomenalnoj paleti nijansi za svačiji ukus! Potpuno prirodan i očaravajuće lep, Tondach Biberfalc će trajati decenijama i ukrašavati krov vašeg doma!

Klasika nikada ne izlazi iz mode! Još kao deca smo imali običaj da na krovovima kućica na crtežima iscrtavamo oblik Biber crepa. Taj običaj bio nam je usađen od malena. Da li je to tako zato što živimo u podneblju koje je vekovima unazad negovalo tradiciju pokrivanja krovova Biber crepom, ili pak zbog učestale upotrebe ovog modela crepa zbog lepote i elegancije; Biber crep je zaista jedan od najstarijih i najviše upotrebljavanih modela crepa u istoriji građevinarstva.

Razvojem građevinske prakse i tehnoloških procesa došlo je i do razvoja građevinskih materijala. Inovativni proizvodi i rešenja postajali su sve zastupljeniji. Tako je nastao crep Biberfalc u kompaniji Wienerberger. Želja da se kupcima ponudi omiljeni oblik crepa u unapređenom izdanju pretvorila se u jedan odličan, kvalitetan i trajan proizvod.

Zbog svog žleba, ovaj crep je veoma ekonomičan jer je potrebna manja količina komada u kvadratnom metru. Takođe, njegova optimalna težina od 2,9 kg po komadu neće opteretiti krovnu konstrukciju previše.

Ovaj crep je omiljen među izvođačima zbog brzine pokrivanja; potrebno je manje komada po kvadratnom metru a postiže se vrlo sličan vizuelni izgled kao da je krov pokriven Biber crepom.

Neosporna je njegova pritisna čvrstoća pa se po krovu, pokrivenom ovim modelom, vrlo lako može hodati. Poseduje visoku otpornost na vremenske neprilike a zbog engobe (mešavina oksida i gline koja stvara nijansu crepa u procesu pečenja) je izuzetno otporan na UV zračenje i gubitak nijanse (ne bledi vremenom kao neki oblici krovnih pokrivača koji se farbaju).

Upotrebom preporučene originalne Tondach sistemske opreme stičete pravo na pisanu Tondach garanciju od 33 godine. Time obezbeđujete stabilan, trajan i siguran dom za vas i vašu porodicu!

Paleta nijansi je zaista impresivna. Od prirodno crvene, koja se savršeno uklapa u tradicionalnu arhitekturu , pa sve do antracit, crnih i braon nijansi koje su idealan izbor za modernu gradnju.

Porodične kuće ali i višestambeni objekti dobiće neverovatnu čar postavljanjem ovog modela glinenog crepa na krov. Ovaj crep je pravi izbor za VAŠ DOM IZ SNOVA!

Više informacija o ovom modelu crepa potražite klikom na sledeći LINK

Nastavi sa čitanjem
Advertisement

Fasade

Popularno