Connect with us

Materijali

Reč stručnjaka: Prednosti aluminijuma i njegova primena

Objavljeno

:

ALUMIL - Stambeni objekat - Ljubomira Stojanovica 41, Beograd

Na pitanja redakcije su odgovarali ispred Alumil YU:

Ivana Petronijević, dipl.inž.arh. – tehnička podrška
Tijana Anokić, dipl.ecc. – marketing menadžer
Miomir Šarić, dipl.inž.maš. – tehnička podrška

Aluminijumski sistemi su širok pojam koji može da obuhvata različite elemente konstrukcije kao što su zidovi, zidovi-zavese, fasade ili svetlarnici. Ovi sistemi nikada nemaju noseću ulogu, oni jedino nose svoju težinu u konstrukciji. Predstavljaju relativno noviju tehnologiju građenja, a nastali su kao lagana i efikasna zamena za konstrukcije koje su se ranije pravile najčešće od čelika i bile su izuzetno teške. Aluminijum pruža konstruktivnu čvrstoću prozoru. Ukoliko je za zastakljivanje potrebna lagana konstrukcija, velika čvrstoća i postojanost – aluminijumska stolarija se ipak stavlja na prvo mesto. Na neka pitanja o aluminijumskim sistemima, pristiglim u našu redakciju, odgovarali su stručnjaci iz kompanije Alumil.

KOJA JE RAZLIKA U ALUMINIJUMU KAO MATERIJALU U SMISLU PERFORMANSI NEKADA I SADA?

Napredak u tehnologiji i stalna istraživanja doveli su do proizvodnje aluminijumskih okvira sa vrlo visokom termičkom izolacijom u vidu savremenih termoprekida koji se postavlja po obodu kako krila tako i rama, između spoljašnjeg i unutrašnjeg dela. Ovim je postignut visok stepen termičke izolacije pogodne čak za pasivne zgrade sa gotovo nultom potrošnjom energije.
Nadalje, zahvaljujući korišćenju naprednih dihtung guma, efikasno se zaustavljaju čak i hladni severni vetrovi, bez opasnosti da prozori propuštaju hladnoću.

ALUMIL - BW Vista – stambena kula u sklopu arhitektonsko – urbanističkog kompleksa Beograd na vodi.

ALUMIL – BW Vista – stambena kula u sklopu arhitektonsko – urbanističkog kompleksa Beograd na vodi.

Visoka reflektivnost aluminijuma isključuje sunčevo zračenje i smanjuje toplotu koju apsorbuju okviri tokom perioda intenzivnog sunca, doprinoseći očuvanju temperature u unutrašnjem prostoru tokom leta.

Nekada je postojao sužen izbor aluminijumskih profila, dok danas imamo široku ponudu čak i u pogledu boja, završne obrade i dizajna. Dominantni trend trenutno je minimalistički dizajn, ono što mi zovemo „manje je više“, odnosno najmanja moguća širina vidljivog dela aluminijumskog profila. Cilj mu je da proširi pogled kroz prozore kao i da omogući ulaz više prirodne svetlosti i time poboljša kvalitet života. Naš dizajn odlikuju ravne i minimalističke linije, skrivena krila, šarke, okviri i uski preklopni profili kako bi se smanjio vidljiv aluminijum, kao i niski pragovi pogodni za decu i osobe sa posebnim potrebama.

Najpopularniji proces bojenja aluminijumskog prozorskog okvira je elektrostatičko bojenje, poznato i kao praškasti premaz/plastifikacija, koji nudi izuzetno širok raspon boja i tekstura. Moguće je odabrati sjajne boje, mat boje, boje sa zrnastim završnim efektom. Takođe, postoji mogućnost korišćenja dve boje odabirom različitih boja za unutrašnju i spoljašnju površinu prozora.

Eloksaža je drugi popularan vid završne obrade profila, elektrohemijski proces tokom kog površinski sloj aluminijuma dobija trajnu kristalnu strukturu i zatim se oboji. Za razliku od elektrostatičkog bojenja, spoljašnji sloj koji je obojen deo je metala i nema problema sa prijanjanjem boja na aluminijumsku površinu. Odabirom jedne od mnogih dostupnih nijansi dobija se stilizovana metalna boja, izdržljivost i otpornost na ogrebotine kao i maksimalna zaštita od korozije. Ono što je najimpresivnije kod ove metode jeste to što može da osigura trajnost inicijalne nijanse boja, bez opasnosti da nijansa vašeg prozorskog okvira izbledi.

Alumil - Hotel Saint Ten - interpolacija u starom urbanom jezgru grada - kubus izveden u aluminijumskom sistemu zid zavesa

Alumil – Hotel Saint Ten – interpolacija u starom urbanom jezgru grada – kubus izveden u aluminijumskom sistemu zid zavesa

Sublimacija je još jedan izuzetan način bojenja, a predstavlja tehniku koja stvara efekat drveta ili drugih materijala, kao što su cement ili bakar, sa širokim rasponom različitih nijansi i tekstura. Ovo rešenje je prikladno za tradicionalne kuće, jer pruža vrlo efektan stil drveta u kombinaciji sa funkcionalnošću i trajnošću aluminijuma.

S OBZIROM DA JE TRŽIŠTE ALUMINIJUMSKIH PROFILA ZAISTA VELIKO, KOJI SU NEKI OSNOVNI POSTULATI KOJIM TREBA DA SE RUKOVODIMO KADA BIRAMO?

Prva tri važna faktora o kojima morate da vodite računa su širine raspona, raspoloživog unutrašnjeg prostora i performanse prozora.

Konceptualno gledano, postoje

 • okretno/nagibni prozori,
 • klizni – podizno/klizni prozori i
 • harmonika vrata.

Okretno/nagibni prozori pružaju odličan nivo termičke izolacije, zvučne izolacije i nepropustljivost prema vazduhu i vodi. Međutim, ne mogu da pokriju velike širine preko 2,00 m, čak i u varijanti sa dvostrukim balkonskim vratima i zahtevaju odgovarajuću površinu prostorije za otvaranje. Klizni prozori i vrata će zadovoljiti vaše potrebe u slučaju da su širine vaših raspona veće od 2,00 m. Trebali biste da uzmete u obzir da su klizni prozori takođe prikladniji kada imate ograničen prostor. Takođe, za velike raspone možete da koristite tehnološki vrhunski podizno/klizni sistem koji je mnogo lakši za otvaranje i pruža savršeno dihtovanje i vodonepropustljivost. Koristi se poseban mehanizam koji podiže krilo, omogućavajući svojim točkićima glatko klizanje na šinama okvira. Možemo da biramo između različitih tipologija kliznih ili podizno/kliznih prozora, u zavisnosti od broja krila i fiksnih polja. Takođe postoji i ugaona opcija bez stuba, kao i opcija klizanja u zid („Džep“). Harmonika vrata ili prozori predstavljaju sklopivi sistem pogodan za zastakljivanje širokih raspona gde je u određenim periodima godine potrebno u celosti otvoriti prostor. Ovi sistemi izvode se u varijanti otvaranja na spolja i na unutra, takođe je moguće izvesti varijantu sa sklapanjem svih krila na jednu stranu ili dvostrano.

// ALUMIL nudi, takođe, profile sklopivih vrata za izradu pozicija spoljašnje stolarije sa unapređenim termoizolacionim svojstvima, čime se postiže bolja energetska efikasnost objekta.

O ČEMU VODITI RAČUNA KOD IZBORA ALU FASADA I KOJE STAKLO IZABRATI?

Aluminijumski sistemi za izradu fasada (zid zavesa) dele se u tri grupe:

 • klasični,
 • strukturalni i
 • polustrukturalni,
 • kao i kombinacija navedenih.

U zavisnosti od namene i konstrukcije objekta, projektant se opredeljuje za jednu od navedenih grupa, a potom se pristupa statičkom proračunu potrebnog materijala. Bitni parametri bili bi visina i zaštićenost objekta, rastojanje između oslonaca fasade (spratna visina), širina polja staklo panela, debljina staklo paketa, vrsta stakla, sistemi za zaštitu od sunca u letnjim mesecima, kao i detalji ugradnje pokretnih delova fasade (prozori, vrata). Preporučljiv tip staklo paketa bio bi sastavljen od spoljnog kaljenog stakla i unutrašnjeg pampleks (laminiranog). Takođe moguća je ugradnja stakla različitih boja.

ALUMIL - Blic Stamparija – kombinacija aluminijumske klasicne zid zavese i aluminijumskih fasadnih panela (J-Bond)

ALUMIL – Blic Stamparija – kombinacija aluminijumske klasicne zid zavese i aluminijumskih fasadnih panela (J-Bond)

// ALUMIL-ovi arhitektonski sistemi koji se koriste u velikim projektima širom sveta, uključuju zahtevne konstrukcije sa velikim rasponima i velikim staklenim površinama i pružaju energetski efikasnu zaštitu sa visokom termičkom izolacijom.

PRIMEĆUJEM DA IMA MNOGO ALUMINIJUMSKIH PROFILA NA POSLOVNIM ZGRADAMA. ZAŠTO JE ON U OVOM SLUČAJU NAJČEŠĆI IZBOR?

Aluminijum je metal koji ima vrlo visok stepen mehaničke čvrstoće i vrlo je otporan na mnoge oblike korozije i skoro da nema troškove održavanja. U slučaju visokih temperaturnih kolebanja, dimenzije elemenata od aluminijuma ostaju nepromenjene i nisu sklone ekspanzijama i kontrakcijama. Tako postižemo maksimalno dihtovanje i vodonepropustljivost, kao i savršeno uklapanje između okvira i prozora. Takođe, robusnost aluminijumskih okvira omogućava zatvaranje velikih raspona uz maksimalnu prirodnu svetlost, bez mogućnosti savijanja okvira ili uvijanja, kao što je često slučaj sa drugim, slabijim materijalima.

ALUMIL - Viši sud - aluminijumski sistemi prozora i vrata - poštovanje linija filozofije inicijalne arhitekture objekta, u sklopu rekonstrukcije nekadašnjeg objekta Vojnotehnickog instituta

ALUMIL – Viši sud – aluminijumski sistemi prozora i vrata – poštovanje linija filozofije inicijalne arhitekture objekta, u sklopu rekonstrukcije nekadašnjeg objekta Vojnotehnickog instituta

U slučaju požara, aluminijumski prozori i vrata ograničavaju širenje požara. Aluminijum, za razliku od ostalih materijala, apsorbira i uklanja veliki deo toplote nastale usled požara. Kako se aluminijum ne topi usporava brzinu vatre, bez stvaranja zapaljivih ili otrovnih gasova.

Dizajn je takođe jedan od ključnih kriterijuma u odabiru vrata i prozora. Aluminijumski profili svojom formabilnosću pružaju mogućnost izrade fasada u različitim geometrijama, uz širok raspon završnih obrada profila nude odgovor na najzahtevnije projekte.

KOLIKO SU OKOVI BITNI KOD JEDNOG PROZORA, A POSEBNO KOD ALUMINIJUMSKIH?

Okov ima veoma značajnu ulogu kod aluminijumskih prozora i vrata, a tu podrazumevamo šarke, sisteme makaza za pokretanje krila, mehanizme pokretanja kliznih krila, kao i mehanizme za zaključavanje. U zavisnosti od težine i namene krila dimenzioniše se broj i tip okova.

Takođe, odabirom odgovarajuće boje i dizajna, okov može da doprinese i celokupnoj estetici prozora ili vrata, a samim tim i celokupne arhitekture objekta odnosno prostora.

U pogledu sigurnosti prozora od provale, ako odlučimo da ugradimo okretno/nagibni prozor ili balkonska vrata, trebali bi da odabiremo one koji uključuju mehanizam za zaključavanje više tačaka smeštenih na perimetru prozora, između krila i okvira. Osim toga, klizni prozori i balkonska vrata moraju da imaju unutrašnje brave.

Aluminijumski profili sertifikovani su na određenu klasu protivprovalnosti, a okov se sertifikuje na aproksimativno 10.000 uzastopnih obrtaja.

DA LI IZABRATI ALU ILI PVC ROLETNE I KOJE SU PREDNOSTI ALUMINIJUMSKIH?

U odnosu na PVC roletne aluminijumske roletne pružaju bolju zaštitu od provale, a takođe zbog mehaničkih svojstava aluminijuma manje su podložne deformacijama tokom pojačanog sunčevog zračenja. Lamelice roletni moguće je izraditi u širinama od 16 mm do 77 mm, sa ravnim ili konveksnim poprečnim presekom. Lamelice i ostale komponente roletni moguće je takođe plastificirati ili eloksirati, u zavisnosti od potreba projekta. Aluminjumskim roletnama moguće je savladati raspon do 6m širine, a postoji mogućnost pomeranja na elektropogon, sa kontrolom putem zidnog prekidača ili daljinskog upravljača.

RANIJE JE GOVORENO DA JE ZA STAMBENE KUĆE BOLJI PVC. DA LI JE DANAS DRUGAČIJE?

PVC (polivinil hlorid) je u osnovi plastično jedinjenje. Plastika pruža dobre termičke performanse, koje se kod PVC prozora postižu rasporedom i brojem komora u preseku profila, što utiče na ukupnu dimenziju profila povećavajući je, a time znatno smanjujući staklenu površinu i pogled kroz prozor. Samim tim PVC profili su glomazniji i teže uklopivi u trendove dizajna.

Aluminijumska stolarija izrađuje se od legura aluminijuma, a umetanjem termoprekida izrađenog od plastičnih masa između spoljašnjeg i unutrašnjeg dela profila, sprečava se provodljivost toplote/hladnoće. Kombinacijom geometrije profila i termoprekida, sa aluminijumskom stolarijom moguće je postići koeficijent toplotne provodljivosti Uw čak 0.5m2K što je standard za visokoenergetski efikasne pasivne kuće. U Srbiji po važećem zakonu i propisima traženi Uw za prozor/vrata na stambenom objektu iznosi 1.5m2K.

ALUMIL - Hotel Moskva - aluminijumski sistemi prozora i vrata - u sklopu rekonstrukcije objekta prema filolozofiji secesije.

ALUMIL – Hotel Moskva – aluminijumski sistemi prozora i vrata – u sklopu rekonstrukcije objekta prema filolozofiji secesije.

Uvreženo je mišljenje da su PVC prozori daleko jeftiniji od aluminijumskih, ali kada se uzmu u obzir performanse i uštede u energiji koje nastaju ugradnjom aluminijumskih prozora tada se ta razlika smanjuje. Takođe, ukoliko se klijent opredeli za PVC stolariju sa folijama u boji, cena se povećava za oko 30% čime se ušlo u cenovni rang aluminijumske stolarije srednje kategorije.
Pored odličnih mehaničkih performansi, aluminijumska stolarija pruža korisnicima mnogo veću mogućnost kombinovanja oblika i boja, čime se u unutrašnjosti postiže mnogo svedenija vidljiva širina aluminijuma i povećava upad prirodnog osvetljenja. Takođe, kod rekonstrukcija objekata starijeg datuma izgradnje ili koji su pod zaštitom kao spomenik kulture, aluminijumska stolarija je najpogodniji izbor upravo zvog svoje formabilnosti, minimalnih dimenzija i širokog izbora boja. U današnje vreme, uz primenu visoko razvijenih softvera za proračun i optimizaciju materijala, na osnovu zakonski propisanih parametara za određenu klimatsku zonu, moguće je odabrati aluminijumsku stolariju koja ce pružiti odlične termičko-fizičke performanse uz optimalnu cenu.

KOLIKU GARANCIJU I NA ŠTA DA TRAŽIM KADA SU U PITANJU PROZORI?

Garanciju na izabrani model prozora u celini, daje izvođač stolarskih radova, a ALUMIL, odnosno proizvođač aluminijumskih profila je u mogućnosti da izda garanciju samo na profile, kao i na završne obrade profila u vidu eloksaže i plastifikacije, dok garanciju na ostale elemente prozora daje proizvođač istih, uz adekvatne sertifikate. U slučaju neadekvatne izrade prozora ili ugradnje, odgovornost snosi izvođač stolarskih radova. Garancija na profile izdaje se na period u proseku od oko 15 godina, u zavisnosti od odabira završne obrade.

KAKO SE ODRŽAVA ALUMINIJUMSKA STOLARIJA I KOLIKO ONA USTVARI MOŽE DA TRAJE?

Aluminijumska stolarija ne zahteva neko specijalno održavanje i to je jedna od prednosti. Pravilan proces završne obrade je najbolja prevencija od oštećenja boje ili stvaranja korozije. Radovi na ugradnji profila ne smeju da prouzrokuju ogrebotine i ostaviti izložene tačke koje mogu da prouzrokuju probleme u budućnosti. Aluminijumski profili ne smeju da se čiste neprimerenim hemijskim materijama (npr. kausti- čnim materijama, hlorom, abrazivnim sredstvima).

MILJAMA ISPRED – Alumil gradi savršenstvo svaki dan.

Nadamo se da su vam ALUMIL informacije bile korisne i da će vaš izbor učiniti lakšim. Za sve dodatne informacije posetite našu web stranicu na www.alumil.com

www.alumil.rs

ALUMIL Projektni biro – izložbeni salon
Milutina Milankovića 11b, GTC Square, 11070 Novi Beograd
T. +381 11 614 92 10, +381 11 614 92 11
marketing.srbija@alumil.com
www.alumil.com

Advertisement
Klik za komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Materijali

Reč stručnjaka: Upoznajmo se sa fasadnom ciglom

Objavljeno

:

Od

Fasadna cigla stambeni objekat

CIGLA – čvrst, postojan i lep materijal vredan ulaganja

Za ciglu možemo reći, bez bojazni da ćemo pogrešiti, da je materijal koji, od kako se pojavio, još u Mesopotamiji, nije izgubio na popularnosti i primeni. Oni najvažniji razlozi za to su njene osobine, od postojanosti do dekorativne komponente. Ono što se takođe ne menja ni kroz vreme ni kroz epohe je činjenica da mi volimo materijale kojima odgovara epitet “prirodan” i njima se, čak iako na kratko pronađemo povoljniju alternativu, nanovo vraćamo i rado ulažemo svoj novac u ovakve, od prirode pozajmljene, tvorevine. I cigla spada u ovu grupu. Štaviše, ona je napravljena od 100% prirodnih materijala.

U savremenoj gradnji, odnosno danas, koristi se pečena fasadna opeka koju odlikuje čvrstoća, veoma dug vek trajanja i postojanost boje. Glinena fasadna opeka zahvaljujući poreklu i sastavu isto tako spada u održive i ekološke materijale. Ono što je još jedna prednost materijala koji egzistira u vreme našeg “brzog života” je zaista lako održavanje, odnosno gotovo nikakvo.

Radomir Vučković, Arterracotta doo

Radomir Vučković, Arterracotta doo

Bez obzira što smo svi mi na nekom objektu, da li onom nasleđenom od predaka ili nekom savremenijeg datuma, videli izgled fasadne opeke, i dalje postoje pitanja koja nam šaljete na društvene mreže ili portale, a upravo se tiču nedoumica u vezi sa opekom, razlike u materijalu ranije i sada, same postavke… Na neka od njih, u ovom broju GRENEF-a odgovoriće stručnjak iz ove oblasti, Radomir Vučković, vlasnik kompanije Arterracotta i na taj način pokušati da nađe rešenja za neke od vas.

IMAM STARU NASLEĐENU KUĆU, FASADA JE OD OPEKE, ALI JE JAKO OŠTEĆENA. DA LI TREBA DA MENJAM CIGLU ILI POSTOJI NAČIN DA UČINIM DA OVA STARA IZGLEDA PONOVO LEPO?

Vrlo je teško naći primer gde je kao završna fasadna obloga korišćena cigla, a da je oštećena. Ukoliko takav primer postoji, onda se sigurno radi o tipu cigle koja nije predviđena za oblaganje fasade, tj. lošeg kvaliteta, sa velikim procentom upijanja vode i porozna. U tom slučaju „najpovoljnije“ rešenje bi bilo oblaganje te fasade sa „listelama“ kojih u ponudi ima u zavidnom broju dezena, koje mogu da izgledaju isto ili slično originalnoj cigli. Sa debljinom sloja od maksimalno 2 cm, možete povratiti stari sjaj fasade, vrlo brzo i relativno jeftino, i taj proces se koristi u mnogim zemljama koje imaju sličnu problematiku.

Fasadna cigla stambeni objekat

Arterracotta doo, Fasadna cigla stambeni objekat – ugao Železničke ulice i ulice Laze Kostića

SAVETOVALI SU NAM DA RADIMO FASADU OD DEKORATIVNE OPEKE NA NAŠOJ NOVOJ PORODIČNOJ KUĆI, PA ME INTERESUJE KOJA JE RAZLIKA U OVOJ SADA CIGLI U ODNOSU NA ONE KOJE SU KORISTILE NAŠE DEDE ZA SVOJE KUĆE?

U vremenu u kome živimo mnogi faktori utiču na odluku o materijalizaciji i to je, nažalost, najčešće cena. Međutim, retko se razmišlja o ulaganju u postojanost, koja je, po mom mišljenju, najispravnija. To je dugoročno ulaganje i isplati se, jer nema troškova održavanja i naknadnih radova, za razliku od „jeftinih“ rešenja, a estetika ostaje nenarušena. Jedina razlika u odnosu na stariju ciglu je izbor boja i tekstura. Nekada je taj izbor bio limitiran na osnovne boje (najčešće su to bile crvena i žuta), a sad je u ponudi mnogo veći izbor.

KOJE SU OSNOVNE PREDNOSTI FASADNE CIGLE U ODNOSU NA NEKE DRUGE MATERIJALE I DA LI JE ISTINA DA ONA MOŽE 100 GODINA DA OSTANE TAKVA KAKVA JE BILA NA POČETKU?

Postoje mnogi primeri u arhitekturi na kojima se može videti da je cigla zadržala svoj prvobitni izgled sa neznatnim promenama u istom. U mnogim gradovima Srbije i bivše Jugoslavije, naročito 70-ih i 80-ih godina prošlog veka, stambena izgradnja je sadržala fasadnu klinker ciglu kao jedna od osnovnih materijala za oblaganje fasada i, ukoliko obratite pažnju, te fasade i dalje izgledaju kao da su juče završene (osim onih kojima je estetika narušena u prizemljima autolakom). Dakle, cigla je čvrst, postojan, dugotrajan i lep materijal u koji vredi ulagati. Veliki broj stambenih kuća i građevina drugih namena u Holandiji, Belgiji, Britaniji, Nemačkoj, Francuskoj i drugim zemljama Evrope su stare više stotina godina i izgledaju jako dobro i takve će i ostati, a verovatno najpoznatija građevina na svetu od cigle je Kineski zid, što dovoljno govori o trajnosti ovog materijala.

Poslovni objekat u Beogradu Ziegel House – Fasadna cigla Roeben listele - model Adelaide, izvođač kompanija ARTERRACOTTA

Poslovni objekat u Beogradu Ziegel House – Fasadna cigla Roeben listele – model Adelaide, izvođač kompanija ARTERRACOTTA

DA LI POSTOJI NEKA PREPORUKA ZA KOJE OBJEKTE JE NAJADEKVATNIJA RUSTIČNA, A ZA KOJE MODERNA OPEKA ILI JE TO STVAR UKUSA ONOGA KO GRADI OBJEKAT?

Najčešće se rustični modeli cigle koriste za porodične kuće i enterijerske intervencije, dok su „klinker“ cigle/listele, koje su glatke i lakše za čišćenje (ukoliko se uprljaju prilikom ugradnje), češći izbor za višeporodično stanovanje, kao i za poslovne tj. komercijalne objekte. Naravno tu je i pitanje ukusa.

VIDELA SAM NA NEKOJ FOTOGRAFIJI FASADU KOJA KOMBINUJE RUSTIČNU CRVENU I MODERNU CRNU CIGLU, KAKO SE POSTIŽE DA ONE IZGLEDAJU JEDNAKO I DA SE TAKO LEPO UKLAPAJU?

To je pitanje za projektante i ne postoji univerzalna formula. Dobar projektant zna šta od materijala treba da se slaže i na koji način različite boje i teksture može da uklopi.

Fasadna cigla za kazneno-popravnu ustanovu u Pančevu

Fasadna cigla za kazneno-popravnu ustanovu u Pančevu foto: Arterracotta

DA LI POSTOJI NEŠTO DA SE NE VIDE UOPŠTE FUGE KADA STAVLJAM CIGLU ILI ONE UVEK MORAJU BITI JEDNAKO VIDLJIVE NA FASADI?

Proizvođači cigle/listela uglavnom savetuju da se fuga postavlja. Kod cigle je to obavezno jer postoji mogućnost prodora vode kroz šupljine koja se tokom mraza pretvoru led, od koga cigla može da napukne. Isti problem može da se desi i kod listela, mada to u velikoj meri zavisi od kvaliteta izvođenja, jer se listele lepe, za razliku od cigle koja se zida.

HTEO BIH U SVOJE DVORIŠTE DA STAVIM OPEKU I NA TERASU I U VRT, A DA BUDE ISTA KAO FASADNA NA VIKENDICI KOJU SAM SKORO KUPIO. DA LI ISTA OPEKA IDE ZA BILO KOJU OD OVIH NAMENA ILI SE ONA ZA FASADU NE MOŽE KORISTITI KAO STAZA U DVORIŠTU?

Postoje cigle koje se specijalno proizvode za oblaganje podnih površina. Fasadna cigla se ne koristi za oblaganje staza.

Fasadna cigla za kazneno-popravnu ustanovu u Pančevu

Arterracotta doo fasadna opeka, kazneno-popravni zavod u Pančevu, Srbija

DA LI DANAS, S OBZIROM NA NAPREDAK TEHNOLOGIJE, POSTOJE NEKI PREMAZI UZ POMOĆ KOJIH BI SE NA FASADNOJ CIGLI ODRŽAO SJAJ ŠTO JE DUŽE MOGUĆE I KAKO SE ONA UOPŠTE ODRŽAVA?

Cigla je prirodni materijal koji sadrži sve ono što je potrebno da ostane ista i posle dugo vremena i ne treba je premazivati nikakvim dodatnim sredstvima.

Poslovni objekat u Beogradu Ziegel House – Fasadna cigla Roeben listele - model Adelaide, izvođač kompanija ARTERRACOTTA

Poslovni objekat u Beogradu Ziegel House – Fasadna cigla Roeben listele – model Adelaide, izvođač kompanija ARTERRACOTTA

SA KOJIM GRAĐEVINSKIM MATERIJALIMA SE NAJBOLJE KOMBINUJE FASADNA CIGLA S OBZIROM DA JE ONA 100 POSTO PRIRODNI MATERIJAL? DA LI POSTOJI NEKA ALTERNATIVA DA SE UŠTEDI U MATERIJALU, A NE IZGUBI NA LEPOM IZGLEDU?

Ventilisane fasade koje koriste prirodni materijal kao oblogu, porcelansku keramiku ili kamen su odlično rešenje za kombinovanje i na taj način možete imati najdugotrajniji mogući visoko kvalitetan izgled fasade. Na materijalu za fasadu ne treba štedeti. Kada je u pitanju porodična kuća, renoviranje i održavanje se očekuje, a kada se radi o višeporodičnoj zgradi, fasada je zajednička, tačnije „ničija“ i najčešće se tako i tretira, tj. ne održava se, pa je, imajući to u vidu, najbolje uložiti u kvalitetne materijale. Enterijer uvek možete promeniti tokom korišćenja, a fasadu nažalost retko.

DA LI ODABIR BOJE FASADNE CIGLE UTIČE NA NJENU POSTOJANOST I DA LI IMA RAZLIKE U ODRŽAVANJU?

Na tamnijim, crnim, ciglama postoji mogućnost da se više primeti neka zaprljanost ali ukoliko je u toku izvođenja očišćena, a okapnice kvalitetno izvedene, ne bi trebalo da se vidi ikakva promena.

ARTERRACOTTA
Distribucija opekarskih proizvoda za fasade i podove

SHOWROOM: Vojvode Micka Krstića 1J
Dunavske terase
11000 Beograd
Tel/fax: +381 11 6411 814
info@arterracotta.com
arterracotta@gmail.com
www.arterracotta.com

Nastavi sa čitanjem

Materijali

Arterracotta – Prednosti cigle u odnosu na druge građevinske materijale

Objavljeno

:

Od

Arterracotta- Solarna dolina

Fasadna cigla kao građevinski meterijal tradicionalno se koristila na istorijskim građevinama još iz vremena Mesopotamije, ali danas je ona čest izbor i na modernim objektima. Napravljena je od ekološkog materijala – prirodne gline, što je čini otpornom, prefinjenom i stilski upečatljivom. Pečena fasadna opeka je čvrst, ekonomičan, trajan i kvalitetan materijal, kome nije potrebno dodatno održavanje. I danas ona spada u privlačna sredstva za dizajniranje fasada na porodičnim kućama, višespratnicama i poslovnim zgradama. Iako se osnove proizvodnje nisu umnogome tokom decenija promenile, zahvaljujući tehnološkom razvoju, moderna postrojenja koja se bave proizvodnjom opeke, znatno su unapredila efikasnost i kvalitet proizvoda, što se prvenstveno odnosi na dobro poznavanje svojstava materijala, poboljšanje kontrole pucanja, unapređenje dizajna i mehanizacije.

Poslovni objekat u Beogradu Ziegel House – Fasadna cigla Roeben listele - model Adelaide, izvođač kompanija ARTERRACOTTA

Poslovni objekat u Beogradu Ziegel House – Fasadna cigla Roeben listele – model Adelaide, izvođač kompanija ARTERRACOTTA

Svojstva cigle

Cigla je složen, odnosno kompozitni građevinski materijal koji se dobija sušenjem i pečenjem smese sastavljne od peska, gline i vode. Pravi se ručno u kalupima ili mašinski. Bogat izbor boja, oblika i površina u kombinaciji s raznim načinima postavljanja i bojama maltera omogućava bezbroj varijanti.

Primenljivost

Osim što se prvenstveno koristi za zidanje fasada, fasadna cigla se zbog svoje dekorativnosti koristi i za zidanje unutrašnjih zidova, svodova i česmi bez dodatnog malterisanja. Ima ih u prirodnim bojama i sa posebnim površinskim doradama (u vidu reljefnih šara).

Novi zatvor u Pančevu najsavremeniji je kazneno-popravni zavod u regionu

Arterracotta fasadna opeka, kazneno-popravni zavod u Pančevu, Srbija

Prednosti u odnosu na ostale građevinske materijale:

 • Izdržljivost na veliki pritisak
 • Laka obrada
 • Dugotrajnost
 • Otpornost na mraz i niske temperature
 • Dobra izolacija
 • Ne skupljaju se i ne šire kod naglih promena temperature
 • Vodootporne su, štite zgradu i njene stanare od hladnoće, vlage i vrućine
 • Smanjuju troškove održavanja i utrošak energije
 • Šta karakteriše kvalitetnu fasadnu ciglu?
Arteraccotta- Olge Petrov, porodična kuća

Arteraccotta- Olge Petrov, porodična kuća

ARTerracotta doo

Vojvode Micka 1 J

Dunavske Terase , 11 000 Beograd

email: info@arterracotta.com/ arterracotta@gmail.com

web: www.arterracotta.com

Nastavi sa čitanjem
Advertisement

Fasade

Prijavite se na newsletter

Izdvajamo

Popularno