Budite u kontaktu sa nama

Materijali

Reč stručnjaka: Prednosti aluminijuma i njegova primena

Objavljeno

ALUMIL - Stambeni objekat - Ljubomira Stojanovica 41, Beograd

Na pitanja redakcije su odgovarali ispred Alumil YU:

Ivana Petronijević, dipl.inž.arh. – tehnička podrška
Tijana Anokić, dipl.ecc. – marketing menadžer
Miomir Šarić, dipl.inž.maš. – tehnička podrška

Aluminijumski sistemi su širok pojam koji može da obuhvata različite elemente konstrukcije kao što su zidovi, zidovi-zavese, fasade ili svetlarnici. Ovi sistemi nikada nemaju noseću ulogu, oni jedino nose svoju težinu u konstrukciji. Predstavljaju relativno noviju tehnologiju građenja, a nastali su kao lagana i efikasna zamena za konstrukcije koje su se ranije pravile najčešće od čelika i bile su izuzetno teške. Aluminijum pruža konstruktivnu čvrstoću prozoru. Ukoliko je za zastakljivanje potrebna lagana konstrukcija, velika čvrstoća i postojanost – aluminijumska stolarija se ipak stavlja na prvo mesto. Na neka pitanja o aluminijumskim sistemima, pristiglim u našu redakciju, odgovarali su stručnjaci iz kompanije Alumil.

KOJA JE RAZLIKA U ALUMINIJUMU KAO MATERIJALU U SMISLU PERFORMANSI NEKADA I SADA?

Napredak u tehnologiji i stalna istraživanja doveli su do proizvodnje aluminijumskih okvira sa vrlo visokom termičkom izolacijom u vidu savremenih termoprekida koji se postavlja po obodu kako krila tako i rama, između spoljašnjeg i unutrašnjeg dela. Ovim je postignut visok stepen termičke izolacije pogodne čak za pasivne zgrade sa gotovo nultom potrošnjom energije.
Nadalje, zahvaljujući korišćenju naprednih dihtung guma, efikasno se zaustavljaju čak i hladni severni vetrovi, bez opasnosti da prozori propuštaju hladnoću.

ALUMIL - BW Vista – stambena kula u sklopu arhitektonsko – urbanističkog kompleksa Beograd na vodi.

ALUMIL – BW Vista – stambena kula u sklopu arhitektonsko – urbanističkog kompleksa Beograd na vodi.

Visoka reflektivnost aluminijuma isključuje sunčevo zračenje i smanjuje toplotu koju apsorbuju okviri tokom perioda intenzivnog sunca, doprinoseći očuvanju temperature u unutrašnjem prostoru tokom leta.

Nekada je postojao sužen izbor aluminijumskih profila, dok danas imamo široku ponudu čak i u pogledu boja, završne obrade i dizajna. Dominantni trend trenutno je minimalistički dizajn, ono što mi zovemo „manje je više“, odnosno najmanja moguća širina vidljivog dela aluminijumskog profila. Cilj mu je da proširi pogled kroz prozore kao i da omogući ulaz više prirodne svetlosti i time poboljša kvalitet života. Naš dizajn odlikuju ravne i minimalističke linije, skrivena krila, šarke, okviri i uski preklopni profili kako bi se smanjio vidljiv aluminijum, kao i niski pragovi pogodni za decu i osobe sa posebnim potrebama.

Najpopularniji proces bojenja aluminijumskog prozorskog okvira je elektrostatičko bojenje, poznato i kao praškasti premaz/plastifikacija, koji nudi izuzetno širok raspon boja i tekstura. Moguće je odabrati sjajne boje, mat boje, boje sa zrnastim završnim efektom. Takođe, postoji mogućnost korišćenja dve boje odabirom različitih boja za unutrašnju i spoljašnju površinu prozora.

Eloksaža je drugi popularan vid završne obrade profila, elektrohemijski proces tokom kog površinski sloj aluminijuma dobija trajnu kristalnu strukturu i zatim se oboji. Za razliku od elektrostatičkog bojenja, spoljašnji sloj koji je obojen deo je metala i nema problema sa prijanjanjem boja na aluminijumsku površinu. Odabirom jedne od mnogih dostupnih nijansi dobija se stilizovana metalna boja, izdržljivost i otpornost na ogrebotine kao i maksimalna zaštita od korozije. Ono što je najimpresivnije kod ove metode jeste to što može da osigura trajnost inicijalne nijanse boja, bez opasnosti da nijansa vašeg prozorskog okvira izbledi.

Alumil - Hotel Saint Ten - interpolacija u starom urbanom jezgru grada - kubus izveden u aluminijumskom sistemu zid zavesa

Alumil – Hotel Saint Ten – interpolacija u starom urbanom jezgru grada – kubus izveden u aluminijumskom sistemu zid zavesa

Sublimacija je još jedan izuzetan način bojenja, a predstavlja tehniku koja stvara efekat drveta ili drugih materijala, kao što su cement ili bakar, sa širokim rasponom različitih nijansi i tekstura. Ovo rešenje je prikladno za tradicionalne kuće, jer pruža vrlo efektan stil drveta u kombinaciji sa funkcionalnošću i trajnošću aluminijuma.

S OBZIROM DA JE TRŽIŠTE ALUMINIJUMSKIH PROFILA ZAISTA VELIKO, KOJI SU NEKI OSNOVNI POSTULATI KOJIM TREBA DA SE RUKOVODIMO KADA BIRAMO?

Prva tri važna faktora o kojima morate da vodite računa su širine raspona, raspoloživog unutrašnjeg prostora i performanse prozora.

Konceptualno gledano, postoje

 • okretno/nagibni prozori,
 • klizni – podizno/klizni prozori i
 • harmonika vrata.

Okretno/nagibni prozori pružaju odličan nivo termičke izolacije, zvučne izolacije i nepropustljivost prema vazduhu i vodi. Međutim, ne mogu da pokriju velike širine preko 2,00 m, čak i u varijanti sa dvostrukim balkonskim vratima i zahtevaju odgovarajuću površinu prostorije za otvaranje. Klizni prozori i vrata će zadovoljiti vaše potrebe u slučaju da su širine vaših raspona veće od 2,00 m. Trebali biste da uzmete u obzir da su klizni prozori takođe prikladniji kada imate ograničen prostor. Takođe, za velike raspone možete da koristite tehnološki vrhunski podizno/klizni sistem koji je mnogo lakši za otvaranje i pruža savršeno dihtovanje i vodonepropustljivost. Koristi se poseban mehanizam koji podiže krilo, omogućavajući svojim točkićima glatko klizanje na šinama okvira. Možemo da biramo između različitih tipologija kliznih ili podizno/kliznih prozora, u zavisnosti od broja krila i fiksnih polja. Takođe postoji i ugaona opcija bez stuba, kao i opcija klizanja u zid („Džep“). Harmonika vrata ili prozori predstavljaju sklopivi sistem pogodan za zastakljivanje širokih raspona gde je u određenim periodima godine potrebno u celosti otvoriti prostor. Ovi sistemi izvode se u varijanti otvaranja na spolja i na unutra, takođe je moguće izvesti varijantu sa sklapanjem svih krila na jednu stranu ili dvostrano.

// ALUMIL nudi, takođe, profile sklopivih vrata za izradu pozicija spoljašnje stolarije sa unapređenim termoizolacionim svojstvima, čime se postiže bolja energetska efikasnost objekta.

O ČEMU VODITI RAČUNA KOD IZBORA ALU FASADA I KOJE STAKLO IZABRATI?

Aluminijumski sistemi za izradu fasada (zid zavesa) dele se u tri grupe:

 • klasični,
 • strukturalni i
 • polustrukturalni,
 • kao i kombinacija navedenih.

U zavisnosti od namene i konstrukcije objekta, projektant se opredeljuje za jednu od navedenih grupa, a potom se pristupa statičkom proračunu potrebnog materijala. Bitni parametri bili bi visina i zaštićenost objekta, rastojanje između oslonaca fasade (spratna visina), širina polja staklo panela, debljina staklo paketa, vrsta stakla, sistemi za zaštitu od sunca u letnjim mesecima, kao i detalji ugradnje pokretnih delova fasade (prozori, vrata). Preporučljiv tip staklo paketa bio bi sastavljen od spoljnog kaljenog stakla i unutrašnjeg pampleks (laminiranog). Takođe moguća je ugradnja stakla različitih boja.

ALUMIL - Blic Stamparija – kombinacija aluminijumske klasicne zid zavese i aluminijumskih fasadnih panela (J-Bond)

ALUMIL – Blic Stamparija – kombinacija aluminijumske klasicne zid zavese i aluminijumskih fasadnih panela (J-Bond)

// ALUMIL-ovi arhitektonski sistemi koji se koriste u velikim projektima širom sveta, uključuju zahtevne konstrukcije sa velikim rasponima i velikim staklenim površinama i pružaju energetski efikasnu zaštitu sa visokom termičkom izolacijom.

PRIMEĆUJEM DA IMA MNOGO ALUMINIJUMSKIH PROFILA NA POSLOVNIM ZGRADAMA. ZAŠTO JE ON U OVOM SLUČAJU NAJČEŠĆI IZBOR?

Aluminijum je metal koji ima vrlo visok stepen mehaničke čvrstoće i vrlo je otporan na mnoge oblike korozije i skoro da nema troškove održavanja. U slučaju visokih temperaturnih kolebanja, dimenzije elemenata od aluminijuma ostaju nepromenjene i nisu sklone ekspanzijama i kontrakcijama. Tako postižemo maksimalno dihtovanje i vodonepropustljivost, kao i savršeno uklapanje između okvira i prozora. Takođe, robusnost aluminijumskih okvira omogućava zatvaranje velikih raspona uz maksimalnu prirodnu svetlost, bez mogućnosti savijanja okvira ili uvijanja, kao što je često slučaj sa drugim, slabijim materijalima.

ALUMIL - Viši sud - aluminijumski sistemi prozora i vrata - poštovanje linija filozofije inicijalne arhitekture objekta, u sklopu rekonstrukcije nekadašnjeg objekta Vojnotehnickog instituta

ALUMIL – Viši sud – aluminijumski sistemi prozora i vrata – poštovanje linija filozofije inicijalne arhitekture objekta, u sklopu rekonstrukcije nekadašnjeg objekta Vojnotehnickog instituta

U slučaju požara, aluminijumski prozori i vrata ograničavaju širenje požara. Aluminijum, za razliku od ostalih materijala, apsorbira i uklanja veliki deo toplote nastale usled požara. Kako se aluminijum ne topi usporava brzinu vatre, bez stvaranja zapaljivih ili otrovnih gasova.

Dizajn je takođe jedan od ključnih kriterijuma u odabiru vrata i prozora. Aluminijumski profili svojom formabilnosću pružaju mogućnost izrade fasada u različitim geometrijama, uz širok raspon završnih obrada profila nude odgovor na najzahtevnije projekte.

KOLIKO SU OKOVI BITNI KOD JEDNOG PROZORA, A POSEBNO KOD ALUMINIJUMSKIH?

Okov ima veoma značajnu ulogu kod aluminijumskih prozora i vrata, a tu podrazumevamo šarke, sisteme makaza za pokretanje krila, mehanizme pokretanja kliznih krila, kao i mehanizme za zaključavanje. U zavisnosti od težine i namene krila dimenzioniše se broj i tip okova.

Takođe, odabirom odgovarajuće boje i dizajna, okov može da doprinese i celokupnoj estetici prozora ili vrata, a samim tim i celokupne arhitekture objekta odnosno prostora.

U pogledu sigurnosti prozora od provale, ako odlučimo da ugradimo okretno/nagibni prozor ili balkonska vrata, trebali bi da odabiremo one koji uključuju mehanizam za zaključavanje više tačaka smeštenih na perimetru prozora, između krila i okvira. Osim toga, klizni prozori i balkonska vrata moraju da imaju unutrašnje brave.

Aluminijumski profili sertifikovani su na određenu klasu protivprovalnosti, a okov se sertifikuje na aproksimativno 10.000 uzastopnih obrtaja.

DA LI IZABRATI ALU ILI PVC ROLETNE I KOJE SU PREDNOSTI ALUMINIJUMSKIH?

U odnosu na PVC roletne aluminijumske roletne pružaju bolju zaštitu od provale, a takođe zbog mehaničkih svojstava aluminijuma manje su podložne deformacijama tokom pojačanog sunčevog zračenja. Lamelice roletni moguće je izraditi u širinama od 16 mm do 77 mm, sa ravnim ili konveksnim poprečnim presekom. Lamelice i ostale komponente roletni moguće je takođe plastificirati ili eloksirati, u zavisnosti od potreba projekta. Aluminjumskim roletnama moguće je savladati raspon do 6m širine, a postoji mogućnost pomeranja na elektropogon, sa kontrolom putem zidnog prekidača ili daljinskog upravljača.

RANIJE JE GOVORENO DA JE ZA STAMBENE KUĆE BOLJI PVC. DA LI JE DANAS DRUGAČIJE?

PVC (polivinil hlorid) je u osnovi plastično jedinjenje. Plastika pruža dobre termičke performanse, koje se kod PVC prozora postižu rasporedom i brojem komora u preseku profila, što utiče na ukupnu dimenziju profila povećavajući je, a time znatno smanjujući staklenu površinu i pogled kroz prozor. Samim tim PVC profili su glomazniji i teže uklopivi u trendove dizajna.

Aluminijumska stolarija izrađuje se od legura aluminijuma, a umetanjem termoprekida izrađenog od plastičnih masa između spoljašnjeg i unutrašnjeg dela profila, sprečava se provodljivost toplote/hladnoće. Kombinacijom geometrije profila i termoprekida, sa aluminijumskom stolarijom moguće je postići koeficijent toplotne provodljivosti Uw čak 0.5m2K što je standard za visokoenergetski efikasne pasivne kuće. U Srbiji po važećem zakonu i propisima traženi Uw za prozor/vrata na stambenom objektu iznosi 1.5m2K.

ALUMIL - Hotel Moskva - aluminijumski sistemi prozora i vrata - u sklopu rekonstrukcije objekta prema filolozofiji secesije.

ALUMIL – Hotel Moskva – aluminijumski sistemi prozora i vrata – u sklopu rekonstrukcije objekta prema filolozofiji secesije.

Uvreženo je mišljenje da su PVC prozori daleko jeftiniji od aluminijumskih, ali kada se uzmu u obzir performanse i uštede u energiji koje nastaju ugradnjom aluminijumskih prozora tada se ta razlika smanjuje. Takođe, ukoliko se klijent opredeli za PVC stolariju sa folijama u boji, cena se povećava za oko 30% čime se ušlo u cenovni rang aluminijumske stolarije srednje kategorije.
Pored odličnih mehaničkih performansi, aluminijumska stolarija pruža korisnicima mnogo veću mogućnost kombinovanja oblika i boja, čime se u unutrašnjosti postiže mnogo svedenija vidljiva širina aluminijuma i povećava upad prirodnog osvetljenja. Takođe, kod rekonstrukcija objekata starijeg datuma izgradnje ili koji su pod zaštitom kao spomenik kulture, aluminijumska stolarija je najpogodniji izbor upravo zvog svoje formabilnosti, minimalnih dimenzija i širokog izbora boja. U današnje vreme, uz primenu visoko razvijenih softvera za proračun i optimizaciju materijala, na osnovu zakonski propisanih parametara za određenu klimatsku zonu, moguće je odabrati aluminijumsku stolariju koja ce pružiti odlične termičko-fizičke performanse uz optimalnu cenu.

KOLIKU GARANCIJU I NA ŠTA DA TRAŽIM KADA SU U PITANJU PROZORI?

Garanciju na izabrani model prozora u celini, daje izvođač stolarskih radova, a ALUMIL, odnosno proizvođač aluminijumskih profila je u mogućnosti da izda garanciju samo na profile, kao i na završne obrade profila u vidu eloksaže i plastifikacije, dok garanciju na ostale elemente prozora daje proizvođač istih, uz adekvatne sertifikate. U slučaju neadekvatne izrade prozora ili ugradnje, odgovornost snosi izvođač stolarskih radova. Garancija na profile izdaje se na period u proseku od oko 15 godina, u zavisnosti od odabira završne obrade.

KAKO SE ODRŽAVA ALUMINIJUMSKA STOLARIJA I KOLIKO ONA USTVARI MOŽE DA TRAJE?

Aluminijumska stolarija ne zahteva neko specijalno održavanje i to je jedna od prednosti. Pravilan proces završne obrade je najbolja prevencija od oštećenja boje ili stvaranja korozije. Radovi na ugradnji profila ne smeju da prouzrokuju ogrebotine i ostaviti izložene tačke koje mogu da prouzrokuju probleme u budućnosti. Aluminijumski profili ne smeju da se čiste neprimerenim hemijskim materijama (npr. kausti- čnim materijama, hlorom, abrazivnim sredstvima).

MILJAMA ISPRED – Alumil gradi savršenstvo svaki dan.

Nadamo se da su vam ALUMIL informacije bile korisne i da će vaš izbor učiniti lakšim. Za sve dodatne informacije posetite našu web stranicu na www.alumil.com

www.alumil.rs

ALUMIL Projektni biro – izložbeni salon
Milutina Milankovića 11b, GTC Square, 11070 Novi Beograd
T. +381 11 614 92 10, +381 11 614 92 11
marketing.srbija@alumil.com
www.alumil.com

reklama
Klik za komentar

Ostavite komentar

Energetska efikasnost

ALUMINCO nudi prvoklasni aluminijumski sistem za pasivne objekte

Objavljeno

Postavio/la

ALUMINCO W4750 - aluminijumski sistemi profila za prozore i vrata

Naša vizija za proizvode sa smanjenim ugljen-dioksidom CO2 postaje realnost sa pridruživanjem vodećim kompanijama koje imaju za cilj i planiraju proizvodnju sa smanjenim ugljen-dioksidom CO2: IKEA, APPLE, ALUMINCO, BMW, TOYOTA, COCA COLA, NISSAN, kao što je navedeno zvanično u kompaniji UC RUSAL, vodećim svetskim proizvođačem aluminijuma.

Apsolutni današnji trend svetskih kompanija je da smanje ugljen-dioksid u svojim proizvodima. Aluminijum je deo globalnih napora za povećanje sigurnosti životne sredine i ublažavanja rizika za klimatske promene. Proizvodnja aluminijuma je jedan od ekološko prihvatljivih procesa u čitavoj metalnoj industriji. Aluminijum se može beskrajno reciklirati, zadržavajući svoje karakteristične osobine. Pored toga, koristi se za izgradnju ekoloških objekata. Primarni aluminijum sa niskim ugljen dioksidom, zajedno sa efikasnijim recikliranjem, predstavlja rešenje za nisku vrednost CO2.

ALUMINCO W4900

ALUMINCO W4900

Razvoj i budućnost čovečanstva se oslanjaju na to.

ALUMINCO pomaže ublažavanju klimatskih izazova smanjenjem ugljen dioksida u proizvodima

Vizija pasivne energetske modernizacije kao rezultat novih izazova, postala je stvarnost sa postizanjem najviših performansi za pasivni sistem, koji zadovoljava stroge kriterijume koje je postavio Nemački Institut za pasivni objekat PHI (Passive House Institute).

Novi sistem W4900 ALUMINCO nalazi se na Olimposu globalne sertifikacije za pasivne objekte, sa izuzetnim performansama Uw=0,78 W/m2K, koja je rangirana među prvim u Grčkoj i među vodećim svetskim kompanijama.

Svetska premijera sistema i sertifikovanja održana je u Parizu od 6–10 novembra na međunarodnom sajmu Batimat.

Pasivni objekti ili Passive Houses, kako se najčešće nazivaju u EU,su objekti u kojima je tokom cele godine karakteristika velike toplotne udobnosti, održavanjem stabilne temperature u svim delovima objekta, bez vlage, sa odličnom ventilacijom i dokazanom veoma niskom potrošnjom.

35 godina smo uz vas, nudeći vrhunske aluminijumske sisteme, strogih performansi, sa visokim nivoom ličnog i brzog servisa, koji gradi poverljive odnose.

Jer za nas ste jedinstveni!

Aluminco - aluminijumski sistemi profila za prozore i vrata

Aluminco logo

ALUMINCO SRB d.o.o.
29. Novembra bb, 11460 Beograd – Barajevo SRBIJA
Τ: +381 11 787 5530
F: +381 11 787 5540
E: aluminco.sar@aluminco.com
W: www.aluminco.com

Nastavite sa čitanjem

Enterijer

MIKROCEMENT – materijal koji je doživeo preporod

Objavljeno

Postavio/la

Aditiv Balkan d.o.o. Mikrocement / foto: MAPEI

Mikrocement, kao materijal nastao je davno, naravno za potrebe industrije. Zbog velike sličnosti sa betonom postaje veoma interasantan materijal u vreme industrijskog dizajna. Na našem prostoru je vrednost ovog materijala prepoznata tek pre nekoliko godina, uglavnom zahvaljujući projektnim biroima, okrenutim novim i modernim trendovima. U početku, usled nedostatka informacija i materijala na tržištu, ugrađivani su vizuelno slični materijali kao što su lepkovi za pločice i samonivelišuće mase. Problemi koji su nastajali zbog neadekvatnih materijala kao i niska cena koja je formirana zbog upotrebe jeftinih, ali poznatih materijala, usporili su dolazak pravog mikrocementa.

Aditiv Balkan d.o.o. Mikrocement / foto: MAPEI

Aditiv Balkan d.o.o. Mikrocement / foto: MAPEI

Međutim, jedinstven izgled, nove mogućnosti koje je ovaj proizvod doneo, mogućnost nanošenja direktno na pločice bez velikih i prljavih radova, na mermer, drvo i beton, nepostojanje tako omraženih fugni, otvorilo je vrata ovom proizvodu i kod arhitekta i kod investitora.

Dodatna vrednost mikrocementa je i odlična „saradnja“ sa drugim materijalima. Na našem tržištu se mikrocement još uvek radi samo u sivoj boji, ali na tržištima gde je već dugo prisutan, „update“ proizvoda je urađen uvođenjem velike palete boja, kombinovanjem sa Acid stain proizvodima, uveliko je izašao van objekata pa se primenjuje na platoima, u bazenima pa čak i na fasadama.

Postupak ugradnje zavisi od vrste i stanja podloge na koju se nanosi, pa sam proces može trajati od 5-7 dana. Generalno, mikrocement se može naneti na bilo koju podlogu, ali izvođač je taj koji mora da donese sud o stanju podloge kao i odluku o načinu pripreme i sanacije ili eventualne zamene. Nejčešća je nedoumica o tome kada mikrocement može na parket, a kada ne! Ugradnja preko parketa je moguća, ali samo ako je parket u dobrom stanju.

Aditiv Balkan d.o.o. Mikrocement / foto: MAPEI

Aditiv Balkan d.o.o. Mikrocement / foto: MAPEI

Još jedna nedoumica je kada je moguća ugradnja mikrocementa bez dilatacija, a kada se ne preporučuje?

Sam mikrocement zbog svog sastava nema širenja i skupljanja pa mu dilatacije nisu potrebne. Prilikom renoviranja i ugradnje preko postojećih podloga dilatacije nisu potrebne. Međutim, s obzirom da se microcement danas stavlja u projekte novih objekata, gde podloga zbog sušenja ima skupljanja i do nekoliko meseci, neophodno je ispoštovati dilatacije koje se nalaze u podlozi. U slučaju podnog grejanja, dilatacije su neophodne bez obzira na starost podloge.

Zbog svih faktora koji utiču na način kako će se mikrocement ugraditi i cena se formira za svaki objekat posebno. Stanje podloge i veličina prostora su osnovni parametri cene pa se ona uglavnom kreće od 35e/m2 pa naviše.

www.aditivbalkan.com

ADITIV BALKAN d.o.o.
Carice Milice 13, 11351 Vinča-Beograd
T. +381 65 29 00 995 (industrijski i dekorativni podovi)
office@aditivbalkan.com
www.aditivbalkan.com

Nastavite sa čitanjem
reklama

Industrijski podovi

Fasade

 1. Instagram
 2. Facebook
 3. Komentari
  Prijava na newsletter

  Izdvajamo

  Popularno