Connect with us

Materijali

Reč stručnjaka: Prednosti aluminijuma i njegova primena

Objavljeno

:

ALUMIL - Stambeni objekat - Ljubomira Stojanovica 41, Beograd

Na pitanja redakcije su odgovarali ispred Alumil YU:

Ivana Petronijević, dipl.inž.arh. – tehnička podrška
Tijana Anokić, dipl.ecc. – marketing menadžer
Miomir Šarić, dipl.inž.maš. – tehnička podrška

Aluminijumski sistemi su širok pojam koji može da obuhvata različite elemente konstrukcije kao što su zidovi, zidovi-zavese, fasade ili svetlarnici. Ovi sistemi nikada nemaju noseću ulogu, oni jedino nose svoju težinu u konstrukciji. Predstavljaju relativno noviju tehnologiju građenja, a nastali su kao lagana i efikasna zamena za konstrukcije koje su se ranije pravile najčešće od čelika i bile su izuzetno teške. Aluminijum pruža konstruktivnu čvrstoću prozoru. Ukoliko je za zastakljivanje potrebna lagana konstrukcija, velika čvrstoća i postojanost – aluminijumska stolarija se ipak stavlja na prvo mesto. Na neka pitanja o aluminijumskim sistemima, pristiglim u našu redakciju, odgovarali su stručnjaci iz kompanije Alumil.

KOJA JE RAZLIKA U ALUMINIJUMU KAO MATERIJALU U SMISLU PERFORMANSI NEKADA I SADA?

Napredak u tehnologiji i stalna istraživanja doveli su do proizvodnje aluminijumskih okvira sa vrlo visokom termičkom izolacijom u vidu savremenih termoprekida koji se postavlja po obodu kako krila tako i rama, između spoljašnjeg i unutrašnjeg dela. Ovim je postignut visok stepen termičke izolacije pogodne čak za pasivne zgrade sa gotovo nultom potrošnjom energije.
Nadalje, zahvaljujući korišćenju naprednih dihtung guma, efikasno se zaustavljaju čak i hladni severni vetrovi, bez opasnosti da prozori propuštaju hladnoću.

ALUMIL - BW Vista – stambena kula u sklopu arhitektonsko – urbanističkog kompleksa Beograd na vodi.

ALUMIL – BW Vista – stambena kula u sklopu arhitektonsko – urbanističkog kompleksa Beograd na vodi.

Visoka reflektivnost aluminijuma isključuje sunčevo zračenje i smanjuje toplotu koju apsorbuju okviri tokom perioda intenzivnog sunca, doprinoseći očuvanju temperature u unutrašnjem prostoru tokom leta.

Nekada je postojao sužen izbor aluminijumskih profila, dok danas imamo široku ponudu čak i u pogledu boja, završne obrade i dizajna. Dominantni trend trenutno je minimalistički dizajn, ono što mi zovemo „manje je više“, odnosno najmanja moguća širina vidljivog dela aluminijumskog profila. Cilj mu je da proširi pogled kroz prozore kao i da omogući ulaz više prirodne svetlosti i time poboljša kvalitet života. Naš dizajn odlikuju ravne i minimalističke linije, skrivena krila, šarke, okviri i uski preklopni profili kako bi se smanjio vidljiv aluminijum, kao i niski pragovi pogodni za decu i osobe sa posebnim potrebama.

Najpopularniji proces bojenja aluminijumskog prozorskog okvira je elektrostatičko bojenje, poznato i kao praškasti premaz/plastifikacija, koji nudi izuzetno širok raspon boja i tekstura. Moguće je odabrati sjajne boje, mat boje, boje sa zrnastim završnim efektom. Takođe, postoji mogućnost korišćenja dve boje odabirom različitih boja za unutrašnju i spoljašnju površinu prozora.

Eloksaža je drugi popularan vid završne obrade profila, elektrohemijski proces tokom kog površinski sloj aluminijuma dobija trajnu kristalnu strukturu i zatim se oboji. Za razliku od elektrostatičkog bojenja, spoljašnji sloj koji je obojen deo je metala i nema problema sa prijanjanjem boja na aluminijumsku površinu. Odabirom jedne od mnogih dostupnih nijansi dobija se stilizovana metalna boja, izdržljivost i otpornost na ogrebotine kao i maksimalna zaštita od korozije. Ono što je najimpresivnije kod ove metode jeste to što može da osigura trajnost inicijalne nijanse boja, bez opasnosti da nijansa vašeg prozorskog okvira izbledi.

Alumil - Hotel Saint Ten - interpolacija u starom urbanom jezgru grada - kubus izveden u aluminijumskom sistemu zid zavesa

Alumil – Hotel Saint Ten – interpolacija u starom urbanom jezgru grada – kubus izveden u aluminijumskom sistemu zid zavesa

Sublimacija je još jedan izuzetan način bojenja, a predstavlja tehniku koja stvara efekat drveta ili drugih materijala, kao što su cement ili bakar, sa širokim rasponom različitih nijansi i tekstura. Ovo rešenje je prikladno za tradicionalne kuće, jer pruža vrlo efektan stil drveta u kombinaciji sa funkcionalnošću i trajnošću aluminijuma.

S OBZIROM DA JE TRŽIŠTE ALUMINIJUMSKIH PROFILA ZAISTA VELIKO, KOJI SU NEKI OSNOVNI POSTULATI KOJIM TREBA DA SE RUKOVODIMO KADA BIRAMO?

Prva tri važna faktora o kojima morate da vodite računa su širine raspona, raspoloživog unutrašnjeg prostora i performanse prozora.

Konceptualno gledano, postoje

  • okretno/nagibni prozori,
  • klizni – podizno/klizni prozori i
  • harmonika vrata.

Okretno/nagibni prozori pružaju odličan nivo termičke izolacije, zvučne izolacije i nepropustljivost prema vazduhu i vodi. Međutim, ne mogu da pokriju velike širine preko 2,00 m, čak i u varijanti sa dvostrukim balkonskim vratima i zahtevaju odgovarajuću površinu prostorije za otvaranje. Klizni prozori i vrata će zadovoljiti vaše potrebe u slučaju da su širine vaših raspona veće od 2,00 m. Trebali biste da uzmete u obzir da su klizni prozori takođe prikladniji kada imate ograničen prostor. Takođe, za velike raspone možete da koristite tehnološki vrhunski podizno/klizni sistem koji je mnogo lakši za otvaranje i pruža savršeno dihtovanje i vodonepropustljivost. Koristi se poseban mehanizam koji podiže krilo, omogućavajući svojim točkićima glatko klizanje na šinama okvira. Možemo da biramo između različitih tipologija kliznih ili podizno/kliznih prozora, u zavisnosti od broja krila i fiksnih polja. Takođe postoji i ugaona opcija bez stuba, kao i opcija klizanja u zid („Džep“). Harmonika vrata ili prozori predstavljaju sklopivi sistem pogodan za zastakljivanje širokih raspona gde je u određenim periodima godine potrebno u celosti otvoriti prostor. Ovi sistemi izvode se u varijanti otvaranja na spolja i na unutra, takođe je moguće izvesti varijantu sa sklapanjem svih krila na jednu stranu ili dvostrano.

// ALUMIL nudi, takođe, profile sklopivih vrata za izradu pozicija spoljašnje stolarije sa unapređenim termoizolacionim svojstvima, čime se postiže bolja energetska efikasnost objekta.

O ČEMU VODITI RAČUNA KOD IZBORA ALU FASADA I KOJE STAKLO IZABRATI?

Aluminijumski sistemi za izradu fasada (zid zavesa) dele se u tri grupe:

  • klasični,
  • strukturalni i
  • polustrukturalni,
  • kao i kombinacija navedenih.

U zavisnosti od namene i konstrukcije objekta, projektant se opredeljuje za jednu od navedenih grupa, a potom se pristupa statičkom proračunu potrebnog materijala. Bitni parametri bili bi visina i zaštićenost objekta, rastojanje između oslonaca fasade (spratna visina), širina polja staklo panela, debljina staklo paketa, vrsta stakla, sistemi za zaštitu od sunca u letnjim mesecima, kao i detalji ugradnje pokretnih delova fasade (prozori, vrata). Preporučljiv tip staklo paketa bio bi sastavljen od spoljnog kaljenog stakla i unutrašnjeg pampleks (laminiranog). Takođe moguća je ugradnja stakla različitih boja.

ALUMIL - Blic Stamparija – kombinacija aluminijumske klasicne zid zavese i aluminijumskih fasadnih panela (J-Bond)

ALUMIL – Blic Stamparija – kombinacija aluminijumske klasicne zid zavese i aluminijumskih fasadnih panela (J-Bond)

// ALUMIL-ovi arhitektonski sistemi koji se koriste u velikim projektima širom sveta, uključuju zahtevne konstrukcije sa velikim rasponima i velikim staklenim površinama i pružaju energetski efikasnu zaštitu sa visokom termičkom izolacijom.

PRIMEĆUJEM DA IMA MNOGO ALUMINIJUMSKIH PROFILA NA POSLOVNIM ZGRADAMA. ZAŠTO JE ON U OVOM SLUČAJU NAJČEŠĆI IZBOR?

Aluminijum je metal koji ima vrlo visok stepen mehaničke čvrstoće i vrlo je otporan na mnoge oblike korozije i skoro da nema troškove održavanja. U slučaju visokih temperaturnih kolebanja, dimenzije elemenata od aluminijuma ostaju nepromenjene i nisu sklone ekspanzijama i kontrakcijama. Tako postižemo maksimalno dihtovanje i vodonepropustljivost, kao i savršeno uklapanje između okvira i prozora. Takođe, robusnost aluminijumskih okvira omogućava zatvaranje velikih raspona uz maksimalnu prirodnu svetlost, bez mogućnosti savijanja okvira ili uvijanja, kao što je često slučaj sa drugim, slabijim materijalima.

ALUMIL - Viši sud - aluminijumski sistemi prozora i vrata - poštovanje linija filozofije inicijalne arhitekture objekta, u sklopu rekonstrukcije nekadašnjeg objekta Vojnotehnickog instituta

ALUMIL – Viši sud – aluminijumski sistemi prozora i vrata – poštovanje linija filozofije inicijalne arhitekture objekta, u sklopu rekonstrukcije nekadašnjeg objekta Vojnotehnickog instituta

U slučaju požara, aluminijumski prozori i vrata ograničavaju širenje požara. Aluminijum, za razliku od ostalih materijala, apsorbira i uklanja veliki deo toplote nastale usled požara. Kako se aluminijum ne topi usporava brzinu vatre, bez stvaranja zapaljivih ili otrovnih gasova.

Dizajn je takođe jedan od ključnih kriterijuma u odabiru vrata i prozora. Aluminijumski profili svojom formabilnosću pružaju mogućnost izrade fasada u različitim geometrijama, uz širok raspon završnih obrada profila nude odgovor na najzahtevnije projekte.

KOLIKO SU OKOVI BITNI KOD JEDNOG PROZORA, A POSEBNO KOD ALUMINIJUMSKIH?

Okov ima veoma značajnu ulogu kod aluminijumskih prozora i vrata, a tu podrazumevamo šarke, sisteme makaza za pokretanje krila, mehanizme pokretanja kliznih krila, kao i mehanizme za zaključavanje. U zavisnosti od težine i namene krila dimenzioniše se broj i tip okova.

Takođe, odabirom odgovarajuće boje i dizajna, okov može da doprinese i celokupnoj estetici prozora ili vrata, a samim tim i celokupne arhitekture objekta odnosno prostora.

U pogledu sigurnosti prozora od provale, ako odlučimo da ugradimo okretno/nagibni prozor ili balkonska vrata, trebali bi da odabiremo one koji uključuju mehanizam za zaključavanje više tačaka smeštenih na perimetru prozora, između krila i okvira. Osim toga, klizni prozori i balkonska vrata moraju da imaju unutrašnje brave.

Aluminijumski profili sertifikovani su na određenu klasu protivprovalnosti, a okov se sertifikuje na aproksimativno 10.000 uzastopnih obrtaja.

DA LI IZABRATI ALU ILI PVC ROLETNE I KOJE SU PREDNOSTI ALUMINIJUMSKIH?

U odnosu na PVC roletne aluminijumske roletne pružaju bolju zaštitu od provale, a takođe zbog mehaničkih svojstava aluminijuma manje su podložne deformacijama tokom pojačanog sunčevog zračenja. Lamelice roletni moguće je izraditi u širinama od 16 mm do 77 mm, sa ravnim ili konveksnim poprečnim presekom. Lamelice i ostale komponente roletni moguće je takođe plastificirati ili eloksirati, u zavisnosti od potreba projekta. Aluminjumskim roletnama moguće je savladati raspon do 6m širine, a postoji mogućnost pomeranja na elektropogon, sa kontrolom putem zidnog prekidača ili daljinskog upravljača.

RANIJE JE GOVORENO DA JE ZA STAMBENE KUĆE BOLJI PVC. DA LI JE DANAS DRUGAČIJE?

PVC (polivinil hlorid) je u osnovi plastično jedinjenje. Plastika pruža dobre termičke performanse, koje se kod PVC prozora postižu rasporedom i brojem komora u preseku profila, što utiče na ukupnu dimenziju profila povećavajući je, a time znatno smanjujući staklenu površinu i pogled kroz prozor. Samim tim PVC profili su glomazniji i teže uklopivi u trendove dizajna.

Aluminijumska stolarija izrađuje se od legura aluminijuma, a umetanjem termoprekida izrađenog od plastičnih masa između spoljašnjeg i unutrašnjeg dela profila, sprečava se provodljivost toplote/hladnoće. Kombinacijom geometrije profila i termoprekida, sa aluminijumskom stolarijom moguće je postići koeficijent toplotne provodljivosti Uw čak 0.5m2K što je standard za visokoenergetski efikasne pasivne kuće. U Srbiji po važećem zakonu i propisima traženi Uw za prozor/vrata na stambenom objektu iznosi 1.5m2K.

ALUMIL - Hotel Moskva - aluminijumski sistemi prozora i vrata - u sklopu rekonstrukcije objekta prema filolozofiji secesije.

ALUMIL – Hotel Moskva – aluminijumski sistemi prozora i vrata – u sklopu rekonstrukcije objekta prema filolozofiji secesije.

Uvreženo je mišljenje da su PVC prozori daleko jeftiniji od aluminijumskih, ali kada se uzmu u obzir performanse i uštede u energiji koje nastaju ugradnjom aluminijumskih prozora tada se ta razlika smanjuje. Takođe, ukoliko se klijent opredeli za PVC stolariju sa folijama u boji, cena se povećava za oko 30% čime se ušlo u cenovni rang aluminijumske stolarije srednje kategorije.
Pored odličnih mehaničkih performansi, aluminijumska stolarija pruža korisnicima mnogo veću mogućnost kombinovanja oblika i boja, čime se u unutrašnjosti postiže mnogo svedenija vidljiva širina aluminijuma i povećava upad prirodnog osvetljenja. Takođe, kod rekonstrukcija objekata starijeg datuma izgradnje ili koji su pod zaštitom kao spomenik kulture, aluminijumska stolarija je najpogodniji izbor upravo zvog svoje formabilnosti, minimalnih dimenzija i širokog izbora boja. U današnje vreme, uz primenu visoko razvijenih softvera za proračun i optimizaciju materijala, na osnovu zakonski propisanih parametara za određenu klimatsku zonu, moguće je odabrati aluminijumsku stolariju koja ce pružiti odlične termičko-fizičke performanse uz optimalnu cenu.

KOLIKU GARANCIJU I NA ŠTA DA TRAŽIM KADA SU U PITANJU PROZORI?

Garanciju na izabrani model prozora u celini, daje izvođač stolarskih radova, a ALUMIL, odnosno proizvođač aluminijumskih profila je u mogućnosti da izda garanciju samo na profile, kao i na završne obrade profila u vidu eloksaže i plastifikacije, dok garanciju na ostale elemente prozora daje proizvođač istih, uz adekvatne sertifikate. U slučaju neadekvatne izrade prozora ili ugradnje, odgovornost snosi izvođač stolarskih radova. Garancija na profile izdaje se na period u proseku od oko 15 godina, u zavisnosti od odabira završne obrade.

KAKO SE ODRŽAVA ALUMINIJUMSKA STOLARIJA I KOLIKO ONA USTVARI MOŽE DA TRAJE?

Aluminijumska stolarija ne zahteva neko specijalno održavanje i to je jedna od prednosti. Pravilan proces završne obrade je najbolja prevencija od oštećenja boje ili stvaranja korozije. Radovi na ugradnji profila ne smeju da prouzrokuju ogrebotine i ostaviti izložene tačke koje mogu da prouzrokuju probleme u budućnosti. Aluminijumski profili ne smeju da se čiste neprimerenim hemijskim materijama (npr. kausti- čnim materijama, hlorom, abrazivnim sredstvima).

MILJAMA ISPRED – Alumil gradi savršenstvo svaki dan.

Nadamo se da su vam ALUMIL informacije bile korisne i da će vaš izbor učiniti lakšim. Za sve dodatne informacije posetite našu web stranicu na www.alumil.com

www.alumil.rs

ALUMIL Projektni biro – izložbeni salon
Milutina Milankovića 11b, GTC Square, 11070 Novi Beograd
T. +381 11 614 92 10, +381 11 614 92 11
marketing.srbija@alumil.com
www.alumil.com

Advertisement
Klik za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Materijali

Najstariji građevinski materijal – Kvalitetna prirodna oplata velike dekorativne vrednosti

Objavljeno

:

Od

Foto: cdn.cnn.com, novo krilo galerije muzeja Tate Modern, Iwan Baan TACHEN

Sklonost ka prirodnim materijalima oduvek je bila izražena u istoriji gradnje, kako u zidarstvu tako i u završnom oblaganju fasada. To je, slobodno možemo reći, trend koji je nadživeo sve trendove baš zato što to nije. Čoveku blizak senzibilitet sirovina iz prirode, proistekao iz zajedničkog porekla, faktor je koji ih čini uvek aktuelnim izborom sa kojim zbog njihove posebne lepote jednostavno ne možete pogrešiti.

Jedna od njih svakako je opeka odnosno cigla, najmasovniji proizvod keramičke industrije koji se izrađuje formiranjem, sušenjem i pečenjem plastične smese gline, peska i vode. Opeka je ujedno i najstariji proizvedeni građevinski materijal koji se još u dalekoj prošlosti koristio najpre za zidanje i popločavanje, a potom i za spoljno oblaganje objekata kao završna dekoracija. Po tom kriterijumu, osnovnoj nameni, upravo se i vrši gruba podela na zidnu i fasadnu opeku, a prema izgledu habajuće površine i konkretnoj vrsti radova za koje služi, dodatna podela na punu i šuplju opeku, zidne blokove, radijalnu opeku (za ozidavanje dimnjaka i slično) i specijalnu opeku.

// O vanvremenskom karakteru fasadne opeke najbolje govori činjenica da cigle različitog izgleda i boja uočavamo kako na istorijskim građevinama, tako i u savremenoj arhitekturi gde se koristi za postizanje impresivnih estetskih efekata. //

Uprkos dominaciji aluminijuma i stakla koja se ni u kom slučaju ne može dovesti u pitanje, ova starinska obloga među arhitektama spada u najprivlačnija sredstva za dizajniranje fasada objekata koje želimo dekorisati u jednom drugačijem maniru. U vintage konceptu svaka pojedinačna cigla je element tog dizajna i predstavlja izraz želja, stila i vizija vlasnika, bilo da se radi o porodičnoj kući ili poslovnoj zgradi, bilo za unutrašnje ili spoljašnje uređenje.

U savremenoj gradnji koristi se pečena fasadna opeka koju odlikuje čvrstoća, veoma dug vek trajanja, i postojanost boje. Glinena fasadna opeka zahvaljujući poreklu i sastavu isto tako spada u održive i ekološke materijale, a s obzirom da joj nije potrebno gotovo nikakvo dodatno održavanje, i u ekonomične.

Kratkom analizom aktuelizacije i smene trendova da se primetiti da fasadna cigla možda nije mainstream, već više sredstvo koje je u današnje vreme titulu omiljenog materijala za oblaganje i zaštitu fasada “zaradilo” iz prikrajka, i da se znatno više primenjuje u rezidencijalnoj arhitekturi, i to onoj koja toplinom i duhom porodičnog doma teži da odudara upravo od mainstream estetike dominantnih, koloritno i teksturno hladnih materijala.

Proizvodni program čini širok izbor opeke za fasade, vrtove, terase i pločnike, koja uz bogat izbor boja, oblika i površina u kombinaciji sa raznim načinima postavljanja i bojama maltera omogućava bezbroj varijanti dizajna obložene površine koja i nakon pola veka neće izgubiti na lepoti.

www.archdaily.com / foto: Jaechul Yu - Jeongkyu Lee

www.archdaily.com / foto: Jaechul Yu – Jeongkyu Lee

// Fasadna opeka danas se pravi i ručno i mašinski, a obe metode zadržane su zato što imaju svojih prednosti – ručnom izradom dobijaju se cigle sa sitnim nesavršenostima koje su deo njihovog šarma, a mašinska izrada nema zamenu kod proizvodnje šuplje opeke i ujedno dobro dođe onda kada je naručiocu potreban veliki broj cigala u kratkom roku. //

Deli se na punu, šuplju, fasadne listele i uglove za oblaganje, cigle za popločavanje, i cigle specijalnih oblika i dimenzija; koje su dostupne kao ručno pravljene i mašinske klinker cigle (sa izuzetkom šuplje koja se radi samo mašinski).

PUNA FASADNA CIGLA je element od pečene gline namenjen izradi spoljnih i unutrašnjih zidova koji se ne malterišu. Oblika je pravougaonog paralelopipeda (kvadra), ravnih strana i pravih oštrih ivica (opcionalno zaobljenih), a može biti prirodne boje ili površinski obrađena odnosno reljefna.

Osnovno je formata 250 x 112 x 55 mm, mada za razliku od ranije ima dosta dimenzionih varijanti, i podleže nizu proizvodnih standarda kao što su: mora imati barem dve čisto izrađene susedne bočne površine, okrnjene ivice ili rogljevi dubine do 15mm dozvoljeni su na tri mesta koja se ne nalaze na dvema vidljivim stranama u ugrađenom stanju, vidljive površine ne smeju biti iskrivljene niti sa naprslinama i pukotinama, upijanje vode mora da iznosi od 6% do 18%, mora biti postojana na mrazu i ne sme sadržati slobodni kreč koji negativno utiče na trajnost i narušava izgled.

Foto: www.dezeen.com / City Mission, Glassgow, UK

Foto: www.dezeen.com / City Mission, Glassgow, UK

// Puna fasadna opeka je proizvod od 100% prirodnih sirovina, nezapaljiv, otporan na promenu boje i oblika tokom vremena, koji uspešno štiti zgradu i njene stanare od hladnoće, vlage i vrućine. //

Tipično je postavljaju pomoću fasadnog lepka, maltera za ispunu i maltera za fugovanje, ali kako ima nemalo ljubitelja koji na svom objektu žele “čist” efekat cigle bez fugne, specijalno za sve njih osmišljena je takozvana zero cigla koja to omogućava na tradicionalan način. Sa zero ciglom dobija se elegancija i kontinuirani izgled fasade na koji ne utiče boja fugne, ali i druge pogodnosti poput uštede vremena i novca jer nema potrebe za skelom za rad sa fugnama niti posebnim alatom, besprekorno čiste fasade na koju zahvaljujući tehnici pozicioniranja opeke naviše ne kaplje višak maltera i koja zbog odsustva fugni zadržava manje prašine. Zero cigle izrađuju se samo u formatu +/- 204 x 100 x 50 mm.

ŠUPLJE OPEKE I BLOKOVI su pečeni glineni elementi sa vertikalnim ili horizontalnim šupljinama namenjeni za spoljašnje i unutrašnje zidove. Prema rasporedu šupljina razvrstavamo ih na:

  • opeke i blokove sa vertikalnim šupljinama upravnim na ležišne ravni
  • opeke i blokove sa horizontalnim šupljinama postavljenim paralelno sa ležišnim ravnima

Za njih važi obaveza da budu oblika pravougaonog ili kvadratnog paralelopipeda (kvadar i kocka), pravih ivica, ravnih bočnih strana (ili izbrazdanih zbog boljeg primanja maltera), da upijaju najmanje 8% vode i da ne sadrže slobodni kreč. Oblik preseka šupljina za obe vrste je proizvoljan, a može biti kvadratni, pravougaoni, kružni, ovalni.

FASADNE LISTELE I UGLOVI za oblaganje predstavljaju izrazito tanku opeku debljine u proseku 2cm, koja se dobija sečenjem pune fasadne cigle i stoga ima iste karakteristike. Suština potrebe za jednom ovakvom vrstom opeke je težnja ka smanjenju gubitka prostora smanjenjem debljine elementa, što je čini idealnom za renoviranje, rekonstrukciju i izgradnju novih objekata.

Dekorativne listele i uglovi takođe se savršeno uklapaju u enterijer u sklopu obloge kamina, zidova ili stubova, znatno su lakše za rad od pune opeke i štede prostor istovremeno pružajući ugođaj pune cigle. Za razliku od ručno pravljenih, klinker listele su zasebno proizvedene cigle koje se ne seku od cele opeke. Specijalno izabrana glina za njihovu izradu i pečenje na oko 1100oC im daje izuzetnu čvrstoću, te one upijaju svega 2 do 6% vode.

Nosivost, dugotrajnost, upečatljiv izgled, ekološka efikasnost i tehnička usavršenost su ključne odlike građevinskog materijala koji ispunjava mnogobrojne zahteve prilikom izgradnje javnih i komercijalnih objekata i površina, a koje mora imati kvalitetna opeka za popločavanje.

Proizvodi se kao klinker cigla koju otpornost na hladnoću i postojanost boje čini pogodnom za ulaze, terase, površine oko bazena i baštenske površine. Dostupni formati su 200 x 100 x 45 mm i 200 x 100 x 52 mm.

OPEKE SPECIJALNIH OBLIKA I DIMENZIJA izrađuju se ručno, i to su posebno oblikovane cigle koje se koriste za izvođenje nesvakidašnjih fasada. Opeka specijalnih formata omogućava kreiranje arhitektonskih formi sa netipičnim uglovima, a kada se na to doda mnoštvo varijacija forme, broju kreativnih rešenja nema kraja. Naročito atraktivan izgled objekta dobija se kombinovanjem fasadnih cigala i odgovarajućih specijalnih profilnih cigala gde, recimo, uglovi zgrade mogu biti zaobljeni, a ulazi, prozori i vrata oblikovani posebno.

Autor: Jelena Mitrović, diplomirani novinar

Nastavi sa čitanjem

Materijali

Konferencija “Sfera 2019: Tehnologija betona“ okupila najveći broj učesnika do sada

Objavljeno

:

Od

VII Međunarodna naučno stručna konferencija “Sfera 2019:Tehnologija betona“ uspješno je završena u Sarajevu. Okupila je najveći broj učesnika do sada koji su stigli s područja cijele regije. Na jednom mjestu je struka i nauka komunicirala, iznosila stavove, mišljenja, te je time otvorena mogućnost za upostavljanje domaće i međunarodne saradnje.

Cilj organizatora je bio osigurati učesnicima kvalitetan ambijent za održavanje poslovnih sastanaka i prezentacija, a sve u cilju unapređenja poslovanja. Naučno stručne konferencije iz oblasti građevinarstva i arhitekture postale su tradicionalne i prepoznate u cijelog regiji kao respektabilan događaj koji spaja struku i nauku.

Sfera – tehnologija betona

Sponzori i partneri konferencije su tržišni lideri u oblasti tehnologije betona, te su putem prezentacija javnosti ukazali na nove tehnologije građenja, te sisteme koji doprinose razvoju sektora građevinarstva. Na izložbenim štandovima održani su B2B sastanci, kao i praktični primjeri, sa eksponatima detalja izvođenja pojedinih dijelova objekata.

Sponzori ovogodišnje konferencije su kompanije: Sika BH d.o.o., Tvornica Cementa Kakanj d.d., Pinky-S d.o.o., te kompanija Penetron.
Partneri i izlagači konferencije su: TKK d.o.o., Fabika cementa Lukavac d.d., Put Inženjering d.o.o., Brend Xypex, MC Bauchemie d.o.o., Nexe beton d.o.o, Tehna d.o.o., Transportbeton d.o.o., BT3BH d.o.o., Beton Lučko d.o.o., Xella d.o.o., Hering d.d., Martini Gradnja d.o.o., Kelteks d.o.o., Guma-M d.o.o., Inter d.o.o., Duly d.o.o., te kompanija Beton Ing d.o.o.

Konferencija Sfera

Sfera – Tehnologija betona

Konferencija je trajala dva dana, te pored predavanja sponzora i partnera, stručnjaka i profesora, drugog dana je održana i panel diskusija o temi konferencije u kojoj su učestvovali svi, te se razvila zanimljiva i korisna interakcija.  Inače, konferenciju je organizovala kompanija Sfera d.o.o. Mostar u saradnji sa Građevinskim fakultetom Sarajevo, Institutom za standardizaciju BiH, IGH institutom iz Zagreba, te GIT institutom iz Tuzle. Zaključci koji su doneseni na konferenciji bit će poslati vladinim institucijama na razmatranje, te će isti biti začetak zajedničke saradnje Univerziteta i privredng sektora u cilju poboljšanja edukacije kadra i struke.

Nastavi sa čitanjem
Advertisement

Industrijski podovi

Fasade

Prijava na newsletter

Izdvajamo

Popularno