Connect with us
Intervju

Re─Ź stru─Źnjaka: Prednosti aluminijuma i njegova primena

Na pitanja redakcije su odgovarali ispred Alumil YU:

Ivana Petronijevi─ç, dipl.in┼ż.arh. ÔÇô tehni─Źka podr┼íka
Tijana Anoki─ç, dipl.ecc. – marketing menad┼żer
Miomir ┼áari─ç, dipl.in┼ż.ma┼í. ÔÇô tehni─Źka podr┼íka

Aluminijumski sistemi su ┼íirok pojam koji mo┼że da obuhvata razli─Źite elemente konstrukcije kao ┼íto su zidovi, zidovi-zavese, fasade ili svetlarnici. Ovi sistemi nikada nemaju nose─çu ulogu, oni jedino nose svoju te┼żinu u konstrukciji. Predstavljaju relativno noviju tehnologiju gra─Ĺenja, a nastali su kao lagana i efikasna zamena za konstrukcije koje su se ranije pravile naj─Źe┼í─çe od ─Źelika i bile su izuzetno te┼íke. Aluminijum pru┼ża konstruktivnu ─Źvrsto─çu prozoru. Ukoliko je za zastakljivanje potrebna lagana konstrukcija, velika ─Źvrsto─ça i postojanost ÔÇô aluminijumska stolarija se ipak stavlja na prvo mesto. Na neka pitanja o aluminijumskim sistemima, pristiglim u na┼íu redakciju, odgovarali su stru─Źnjaci iz kompanije Alumil.

KOJA JE RAZLIKA U ALUMINIJUMU KAO MATERIJALU U SMISLU PERFORMANSI NEKADA I SADA?

Napredak u tehnologiji i stalna istra┼żivanja doveli su do proizvodnje aluminijumskih okvira sa vrlo visokom termi─Źkom izolacijom u vidu savremenih termoprekida koji se postavlja po obodu kako krila tako i rama, izme─Ĺu spolja┼ínjeg i unutra┼ínjeg dela. Ovim je postignut visok stepen termi─Źke izolacije pogodne ─Źak za pasivne zgrade sa gotovo nultom potro┼ínjom energije.
Nadalje, zahvaljuju─çi kori┼í─çenju naprednih dihtung guma, efikasno se zaustavljaju ─Źak i hladni severni vetrovi, bez opasnosti da prozori propu┼ítaju hladno─çu.

ALUMIL - BW Vista ÔÇô stambena kula u sklopu arhitektonsko ÔÇô urbanisti─Źkog kompleksa Beograd na vodi.

ALUMIL – BW Vista ÔÇô stambena kula u sklopu arhitektonsko ÔÇô urbanisti─Źkog kompleksa Beograd na vodi.

Visoka reflektivnost aluminijuma isklju─Źuje sun─Źevo zra─Źenje i smanjuje toplotu koju apsorbuju okviri tokom perioda intenzivnog sunca, doprinose─çi o─Źuvanju temperature u unutra┼ínjem prostoru tokom leta.

Nekada je postojao su┼żen izbor aluminijumskih profila, dok danas imamo ┼íiroku ponudu ─Źak i u pogledu boja, zavr┼íne obrade i dizajna. Dominantni trend trenutno je minimalisti─Źki dizajn, ono ┼íto mi zovemo „manje je vi┼íe“, odnosno najmanja mogu─ça ┼íirina vidljivog dela aluminijumskog profila. Cilj mu je da pro┼íiri pogled kroz prozore kao i da omogu─çi ulaz vi┼íe prirodne svetlosti i time pobolj┼ía kvalitet ┼żivota. Na┼í dizajn odlikuju ravne i minimalisti─Źke linije, skrivena krila, ┼íarke, okviri i uski preklopni profili kako bi se smanjio vidljiv aluminijum, kao i niski pragovi pogodni za decu i osobe sa posebnim potrebama.

Najpopularniji proces bojenja aluminijumskog prozorskog okvira je elektrostati─Źko bojenje, poznato i kao pra┼íkasti premaz/plastifikacija, koji nudi izuzetno ┼íirok raspon boja i tekstura. Mogu─çe je odabrati sjajne boje, mat boje, boje sa zrnastim zavr┼ínim efektom. Tako─Ĺe, postoji mogu─çnost kori┼í─çenja dve boje odabirom razli─Źitih boja za unutra┼ínju i spolja┼ínju povr┼íinu prozora.

Eloksa┼ża je drugi popularan vid zavr┼íne obrade profila, elektrohemijski proces tokom kog povr┼íinski sloj aluminijuma dobija trajnu kristalnu strukturu i zatim se oboji. Za razliku od elektrostati─Źkog bojenja, spolja┼ínji sloj koji je obojen deo je metala i nema problema sa prijanjanjem boja na aluminijumsku povr┼íinu. Odabirom jedne od mnogih dostupnih nijansi dobija se stilizovana metalna boja, izdr┼żljivost i otpornost na ogrebotine kao i maksimalna za┼ítita od korozije. Ono ┼íto je najimpresivnije kod ove metode jeste to ┼íto mo┼że da osigura trajnost inicijalne nijanse boja, bez opasnosti da nijansa va┼íeg prozorskog okvira izbledi.

Alumil - Hotel Saint Ten - interpolacija u starom urbanom jezgru grada - kubus izveden u aluminijumskom sistemu zid zavesa

Alumil – Hotel Saint Ten – interpolacija u starom urbanom jezgru grada – kubus izveden u aluminijumskom sistemu zid zavesa

Sublimacija je jo┼í jedan izuzetan na─Źin bojenja, a predstavlja tehniku koja stvara efekat drveta ili drugih materijala, kao ┼íto su cement ili bakar, sa ┼íirokim rasponom razli─Źitih nijansi i tekstura. Ovo re┼íenje je prikladno za tradicionalne ku─çe, jer pru┼ża vrlo efektan stil drveta u kombinaciji sa funkcionalno┼í─çu i trajno┼í─çu aluminijuma.

S OBZIROM DA JE TR┼ŻI┼áTE ALUMINIJUMSKIH PROFILA ZAISTA VELIKO, KOJI SU NEKI OSNOVNI POSTULATI KOJIM TREBA DA SE RUKOVODIMO KADA BIRAMO?

Prva tri va┼żna faktora o kojima morate da vodite ra─Źuna su ┼íirine raspona, raspolo┼żivog unutra┼ínjeg prostora i performanse prozora.

Konceptualno gledano, postoje

  • okretno/nagibni prozori,
  • klizni – podizno/klizni prozori i
  • harmonika vrata.

Okretno/nagibni prozori pru┼żaju odli─Źan nivo termi─Źke izolacije, zvu─Źne izolacije i nepropustljivost prema vazduhu i vodi. Me─Ĺutim, ne mogu da pokriju velike ┼íirine preko 2,00 m, ─Źak i u varijanti sa dvostrukim balkonskim vratima i zahtevaju odgovaraju─çu povr┼íinu prostorije za otvaranje. Klizni prozori i vrata ─çe zadovoljiti va┼íe potrebe u slu─Źaju da su ┼íirine va┼íih raspona ve─çe od 2,00 m. Trebali biste da uzmete u obzir da su klizni prozori tako─Ĺe prikladniji kada imate ograni─Źen prostor. Tako─Ĺe, za velike raspone mo┼żete da koristite tehnolo┼íki vrhunski podizno/klizni sistem koji je mnogo lak┼íi za otvaranje i pru┼ża savr┼íeno dihtovanje i vodonepropustljivost. Koristi se poseban mehanizam koji podi┼że krilo, omogu─çavaju─çi svojim to─Źki─çima glatko klizanje na ┼íinama okvira. Mo┼żemo da biramo izme─Ĺu razli─Źitih tipologija kliznih ili podizno/kliznih prozora, u zavisnosti od broja krila i fiksnih polja. Tako─Ĺe postoji i ugaona opcija bez stuba, kao i opcija klizanja u zid (ÔÇ×D┼żepÔÇť).┬áHarmonika vrata ili prozori predstavljaju sklopivi sistem pogodan za zastakljivanje ┼íirokih raspona gde je u odre─Ĺenim periodima godine potrebno u celosti otvoriti prostor. Ovi sistemi izvode se u varijanti otvaranja na spolja i na unutra, tako─Ĺe je mogu─çe izvesti varijantu sa sklapanjem svih krila na jednu stranu ili dvostrano.

// ALUMIL nudi, tako─Ĺe, profile sklopivih vrata za izradu pozicija spolja┼ínje stolarije sa unapre─Ĺenim termoizolacionim svojstvima, ─Źime se posti┼że bolja energetska efikasnost objekta.

O ─îEMU VODITI RA─îUNA KOD IZBORA ALU FASADA I KOJE STAKLO IZABRATI?

Aluminijumski sistemi za izradu fasada (zid zavesa) dele se u tri grupe:

  • klasi─Źni,
  • strukturalni i
  • polustrukturalni,
  • kao i kombinacija navedenih.

U zavisnosti od namene i konstrukcije objekta, projektant se opredeljuje za jednu od navedenih grupa, a potom se pristupa stati─Źkom prora─Źunu potrebnog materijala. Bitni parametri bili bi visina i za┼íti─çenost objekta, rastojanje izme─Ĺu oslonaca fasade (spratna visina), ┼íirina polja staklo panela, debljina staklo paketa, vrsta stakla, sistemi za za┼ítitu od sunca u letnjim mesecima, kao i detalji ugradnje pokretnih delova fasade (prozori, vrata). Preporu─Źljiv tip staklo paketa bio bi sastavljen od spoljnog kaljenog stakla i unutra┼ínjeg pampleks (laminiranog). Tako─Ĺe mogu─ça je ugradnja stakla razli─Źitih boja.

ALUMIL - Blic Stamparija ÔÇô kombinacija aluminijumske klasicne zid zavese i aluminijumskih fasadnih panela (J-Bond)

ALUMIL – Blic Stamparija ÔÇô kombinacija aluminijumske klasicne zid zavese i aluminijumskih fasadnih panela (J-Bond)

// ALUMIL-ovi arhitektonski sistemi koji se koriste u velikim projektima ┼íirom sveta, uklju─Źuju zahtevne konstrukcije sa velikim rasponima i velikim staklenim povr┼íinama i pru┼żaju energetski efikasnu za┼ítitu sa visokom termi─Źkom izolacijom.

PRIME─ćUJEM DA IMA MNOGO ALUMINIJUMSKIH PROFILA NA POSLOVNIM ZGRADAMA. ZA┼áTO JE ON U OVOM SLU─îAJU NAJ─îE┼á─ćI IZBOR?

Aluminijum je metal koji ima vrlo visok stepen mehani─Źke ─Źvrsto─çe i vrlo je otporan na mnoge oblike korozije i skoro da nema tro┼íkove odr┼żavanja. U slu─Źaju visokih temperaturnih kolebanja, dimenzije elemenata od aluminijuma ostaju nepromenjene i nisu sklone ekspanzijama i kontrakcijama. Tako posti┼żemo maksimalno dihtovanje i vodonepropustljivost, kao i savr┼íeno uklapanje izme─Ĺu okvira i prozora. Tako─Ĺe, robusnost aluminijumskih okvira omogu─çava zatvaranje velikih raspona uz maksimalnu prirodnu svetlost, bez mogu─çnosti savijanja okvira ili uvijanja, kao ┼íto je ─Źesto slu─Źaj sa drugim, slabijim materijalima.

ALUMIL - Viši sud - aluminijumski sistemi prozora i vrata - poštovanje linija filozofije inicijalne arhitekture objekta, u sklopu rekonstrukcije nekadašnjeg objekta Vojnotehnickog instituta

ALUMIL – Vi┼íi sud – aluminijumski sistemi prozora i vrata – po┼ítovanje linija filozofije inicijalne arhitekture objekta, u sklopu rekonstrukcije nekada┼ínjeg objekta Vojnotehnickog instituta

U slu─Źaju po┼żara, aluminijumski prozori i vrata ograni─Źavaju ┼íirenje po┼żara. Aluminijum, za razliku od ostalih materijala, apsorbira i uklanja veliki deo toplote nastale usled po┼żara. Kako se aluminijum ne topi usporava brzinu vatre, bez stvaranja zapaljivih ili otrovnih gasova.

Dizajn je tako─Ĺe jedan od klju─Źnih kriterijuma u odabiru vrata i prozora. Aluminijumski profili svojom formabilnos─çu pru┼żaju mogu─çnost izrade fasada u razli─Źitim geometrijama, uz ┼íirok raspon zavr┼ínih obrada profila nude odgovor na najzahtevnije projekte.

KOLIKO SU OKOVI BITNI KOD JEDNOG PROZORA, A POSEBNO KOD ALUMINIJUMSKIH?

Okov ima veoma zna─Źajnu ulogu kod aluminijumskih prozora i vrata, a tu podrazumevamo ┼íarke, sisteme makaza za pokretanje krila, mehanizme pokretanja kliznih krila, kao i mehanizme za zaklju─Źavanje. U zavisnosti od te┼żine i namene krila dimenzioni┼íe se broj i tip okova.

Tako─Ĺe, odabirom odgovaraju─çe boje i dizajna, okov mo┼że da doprinese i celokupnoj estetici prozora ili vrata, a samim tim i celokupne arhitekture objekta odnosno prostora.

U pogledu sigurnosti prozora od provale, ako odlu─Źimo da ugradimo okretno/nagibni prozor ili balkonska vrata, trebali bi da odabiremo one koji uklju─Źuju mehanizam za zaklju─Źavanje vi┼íe ta─Źaka sme┼ítenih na perimetru prozora, izme─Ĺu krila i okvira. Osim toga, klizni prozori i balkonska vrata moraju da imaju unutra┼ínje brave.

Aluminijumski profili sertifikovani su na odre─Ĺenu klasu protivprovalnosti, a okov se sertifikuje na aproksimativno 10.000 uzastopnih obrtaja.

DA LI IZABRATI ALU ILI PVC ROLETNE I KOJE SU PREDNOSTI ALUMINIJUMSKIH?

U odnosu na PVC roletne aluminijumske roletne pru┼żaju bolju za┼ítitu od provale, a tako─Ĺe zbog mehani─Źkih svojstava aluminijuma manje su podlo┼żne deformacijama tokom poja─Źanog sun─Źevog zra─Źenja. Lamelice roletni mogu─çe je izraditi u ┼íirinama od 16 mm do 77 mm, sa ravnim ili konveksnim popre─Źnim presekom. Lamelice i ostale komponente roletni mogu─çe je tako─Ĺe plastificirati ili eloksirati, u zavisnosti od potreba projekta. Aluminjumskim roletnama mogu─çe je savladati raspon do 6m ┼íirine, a postoji mogu─çnost pomeranja na elektropogon, sa kontrolom putem zidnog prekida─Źa ili daljinskog upravlja─Źa.

RANIJE JE GOVORENO DA JE ZA STAMBENE KU─ćE BOLJI PVC. DA LI JE DANAS DRUGA─îIJE?

PVC (polivinil hlorid) je u osnovi plasti─Źno jedinjenje. Plastika pru┼ża dobre termi─Źke performanse, koje se kod PVC prozora posti┼żu rasporedom i brojem komora u preseku profila, ┼íto uti─Źe na ukupnu dimenziju profila pove─çavaju─çi je, a time znatno smanjuju─çi staklenu povr┼íinu i pogled kroz prozor. Samim tim PVC profili su glomazniji i te┼że uklopivi u trendove dizajna.

Aluminijumska stolarija izra─Ĺuje se od legura aluminijuma, a umetanjem termoprekida izra─Ĺenog od plasti─Źnih masa izme─Ĺu spolja┼ínjeg i unutra┼ínjeg dela profila, spre─Źava se provodljivost toplote/hladno─çe. Kombinacijom geometrije profila i termoprekida, sa aluminijumskom stolarijom mogu─çe je posti─çi koeficijent toplotne provodljivosti Uw ─Źak 0.5m2K ┼íto je standard za visokoenergetski efikasne pasivne ku─çe. U Srbiji po va┼że─çem zakonu i propisima tra┼żeni Uw za prozor/vrata na stambenom objektu iznosi 1.5m2K.

ALUMIL - Hotel Moskva - aluminijumski sistemi prozora i vrata - u sklopu rekonstrukcije objekta prema filolozofiji secesije.

ALUMIL – Hotel Moskva – aluminijumski sistemi prozora i vrata – u sklopu rekonstrukcije objekta prema filolozofiji secesije.

Uvre┼żeno je mi┼íljenje da su PVC prozori daleko jeftiniji od aluminijumskih, ali kada se uzmu u obzir performanse i u┼ítede u energiji koje nastaju ugradnjom aluminijumskih prozora tada se ta razlika smanjuje. Tako─Ĺe, ukoliko se klijent opredeli za PVC stolariju sa folijama u boji, cena se pove─çava za oko 30% ─Źime se u┼ílo u cenovni rang aluminijumske stolarije srednje kategorije.
Pored odli─Źnih mehani─Źkih performansi, aluminijumska stolarija pru┼ża korisnicima mnogo ve─çu mogu─çnost kombinovanja oblika i boja, ─Źime se u unutra┼ínjosti posti┼że mnogo svedenija vidljiva ┼íirina aluminijuma i pove─çava upad prirodnog osvetljenja. Tako─Ĺe, kod rekonstrukcija objekata starijeg datuma izgradnje ili koji su pod za┼ítitom kao spomenik kulture, aluminijumska stolarija je najpogodniji izbor upravo zvog svoje formabilnosti, minimalnih dimenzija i ┼íirokog izbora boja. U dana┼ínje vreme, uz primenu visoko razvijenih softvera za prora─Źun i optimizaciju materijala, na osnovu zakonski propisanih parametara za odre─Ĺenu klimatsku zonu, mogu─çe je odabrati aluminijumsku stolariju koja ce pru┼żiti odli─Źne termi─Źko-fizi─Źke performanse uz optimalnu cenu.

KOLIKU GARANCIJU I NA ┼áTA DA TRA┼ŻIM KADA SU U PITANJU PROZORI?

Garanciju na izabrani model prozora u celini, daje izvo─Ĺa─Ź stolarskih radova, a ALUMIL, odnosno proizvo─Ĺa─Ź aluminijumskih profila je u mogu─çnosti da izda garanciju samo na profile, kao i na zavr┼íne obrade profila u vidu eloksa┼że i plastifikacije, dok garanciju na ostale elemente prozora daje proizvo─Ĺa─Ź istih, uz adekvatne sertifikate. U slu─Źaju neadekvatne izrade prozora ili ugradnje, odgovornost snosi izvo─Ĺa─Ź stolarskih radova. Garancija na profile izdaje se na period u proseku od oko 15 godina, u zavisnosti od odabira zavr┼íne obrade.

KAKO SE ODR┼ŻAVA ALUMINIJUMSKA STOLARIJA I KOLIKO ONA USTVARI MO┼ŻE DA TRAJE?

Aluminijumska stolarija ne zahteva neko specijalno odr┼żavanje i to je jedna od prednosti. Pravilan proces zavr┼íne obrade je najbolja prevencija od o┼íte─çenja boje ili stvaranja korozije. Radovi na ugradnji profila ne smeju da prouzrokuju ogrebotine i ostaviti izlo┼żene ta─Źke koje mogu da prouzrokuju probleme u budu─çnosti. Aluminijumski profili ne smeju da se ─Źiste neprimerenim hemijskim materijama (npr. kausti- ─Źnim materijama, hlorom, abrazivnim sredstvima).

MILJAMA ISPRED – Alumil gradi savr┼íenstvo svaki dan.

Nadamo se da su vam ALUMIL informacije bile korisne i da ─çe va┼í izbor u─Źiniti lak┼íim. Za sve dodatne informacije posetite na┼íu web stranicu na www.alumil.com

www.alumil.rs

ALUMIL Projektni biro – izlo┼żbeni salon
Milutina Milankovi─ça 11b, GTC Square, 11070 Novi Beograd
T. +381 11 614 92 10, +381 11 614 92 11
marketing.srbija@alumil.com
www.alumil.com