Connect with us
Novosti

Južni pol se zagreva tri puta brže od ostatka planete

Juzni pol

Južni pol je sve topliji – tačnije ova udaljena lokacija doživljava zagrevanje do tri puta brže od ostatka planete. Istraživači su gotovo sigurni da je ovaj uznemirujući trend posledica ljudske aktivnosti.

Vodeći autor istraživanja Kajl Klem sa Univerziteta u Velingtonu objasnio je trend u članku za The Guardian. „Moje kolege i ja tvrdimo da ti trendovi zagrevanja nisu verovatno samo posledica prirodne promenljivosti klime“, napisao je. „Izgleda da su klimatske promene izazvane čovekom delovale u tandemu sa značajnim uticajem prirodne promenljivosti u tropima na klimu Antarktike. Zajedno čine zagrevanje južnog pola jedan od najjačih trendova zagrevanja na Zemlji.

Pošto ledena kopna prekrivaju 5,4 miliona kvadratnih milja, postoji velika temperaturna varijabilnost. Naučnici od 1957. godine prate temperaturu u najjužnijoj vremenskoj opservatoriji planete, stanici Južni pol Amundsen-Scott. Na visoravni Antarktika duboko na Južnom polu, najhladnijem regionu na Zemlji, prosečne temperature mogu da se spuste na -60 stepeni Celzijusa, a letnje do -20 stepeni Celzijusovih. Klem i njegove kolege su se fokusirali na temperature u poslednjih 30 godina. Oni su zaključili da se između 1989. i 2018. Južni pol zagrevao za 1,8 stepeni Celzijusa, što znači da je svake decenije bilo za 0,6 Celzijusovih stepeni toplije nego prethodne. To je triput više u poređenju na prosečan skok temperature. Od 2000. godine se brže zagreva.

Naučnici su već znali da su Antarktičko poluostrvo i Zapadni Antarktik sve topliji. U stvari, Esperanza, argentinska istraživačka stanica na severnom vrhu Antarktičkog poluostrva, ovog februara dostigla je novi maksimum od 18,2 stepena Celzijusa.

Ali naučnici su posebno zabrinuti zbog saznanja o porastu temperature duboko u zabačenoj, planinskoj unutrašnjosti kontinenta.

Olujno vreme i sistemi niskog pritiska oko Antarktičkog poluostrva u moru Wedell delimično odražavaju povišene temperature. Ali kombinacija vremenskih i gasova sa efektom staklene bašte je verovatno problem. „Zapaženo zagrevanje prevazilazi 99,9% svih mogućih trendova bez uticaja čoveka – a to znači da je nedavno zagrevanje izuzetno prirodno u prirodnim uslovima, iako nije nemoguće“, napisao je Klem.

Na kraju, naučnici upozoravaju da bi ovako rapidan skok temperature u ledenim prostranstvima na krajnjem jugu naše planete moglo da rezultuje značajnim topljenjem Antarktika i porastom nivoa mora, ali i da se ispolji na morski svet nastanjem u tim predelima.