Connect with us
Novosti

Ju┼żni pol se zagreva tri puta br┼że od ostatka planete

Ju┼żni pol je sve topliji – ta─Źnije ova udaljena lokacija do┼żivljava zagrevanje do tri puta br┼że od ostatka planete. Istra┼żiva─Źi su gotovo sigurni da je ovaj uznemirujuc╠üi trend posledica ljudske aktivnosti.

Vode─çi autor istra┼żivanja Kajl Klem sa Univerziteta u Velingtonu objasnio je trend u ─Źlanku za The Guardian. ÔÇ×Moje kolege i ja tvrdimo da ti trendovi zagrevanja nisu verovatno samo posledica prirodne promenljivosti klimeÔÇť, napisao je. ÔÇ×Izgleda da su klimatske promene izazvane ─Źovekom delovale u tandemu sa zna─Źajnim uticajem prirodne promenljivosti u tropima na klimu Antarktike. Zajedno ─Źine zagrevanje ju┼żnog pola jedan od najja─Źih trendova zagrevanja na Zemlji.

Po┼íto ledena kopna prekrivaju 5,4 miliona kvadratnih milja, postoji velika temperaturna varijabilnost. Nau─Źnici od 1957. godine prate temperaturu u najju┼żnijoj vremenskoj opservatoriji planete, stanici Ju┼żni pol Amundsen-Scott. Na visoravni Antarktika duboko na Ju┼żnom polu, najhladnijem regionu na Zemlji, prose─Źne temperature mogu da se spuste na -60 stepeni Celzijusa, a letnje do -20 stepeni Celzijusovih. Klem i njegove kolege su se fokusirali na temperature u poslednjih 30 godina. Oni su zaklju─Źili da se izme─Ĺu 1989. i 2018. Ju┼żni pol zagrevao za 1,8 stepeni Celzijusa, ┼íto zna─Źi da je svake decenije bilo za 0,6 Celzijusovih stepeni toplije nego prethodne. To je triput vi┼íe u pore─Ĺenju na prose─Źan skok temperature. Od 2000. godine se br┼że zagreva.

Nau─Źnici su vec╠ü znali da su Antarkti─Źko poluostrvo i Zapadni Antarktik sve topliji. U stvari, Esperanza, argentinska istra┼żiva─Źka stanica na severnom vrhu Antarkti─Źkog poluostrva, ovog februara dostigla je novi maksimum od 18,2 stepena Celzijusa.

Ali nau─Źnici su posebno zabrinuti zbog saznanja o porastu temperature duboko u zaba─Źenoj, planinskoj unutra┼ínjosti kontinenta.

Olujno vreme i sistemi niskog pritiska oko Antarkti─Źkog poluostrva u moru Wedell delimi─Źno odra┼żavaju povi┼íene temperature. Ali kombinacija vremenskih i gasova sa efektom staklene ba┼íte je verovatno problem. „Zapa┼żeno zagrevanje prevazilazi 99,9% svih moguc╠üih trendova bez uticaja ─Źoveka – a to zna─Źi da je nedavno zagrevanje izuzetno prirodno u prirodnim uslovima, iako nije nemoguc╠üe“, napisao je Klem.

Na kraju, nau─Źnici upozoravaju da bi ovako rapidan skok temperature u ledenim prostranstvima na krajnjem jugu na┼íe planete moglo da rezultuje zna─Źajnim topljenjem Antarktika i porastom nivoa mora, ali i da se ispolji na morski svet nastanjem u tim predelima.