Connect with us
Novosti

Završen je šesti RENEXPO® BiH sajam u Sarajevu

Najve─çi me─Ĺunarodni kongresni sajam energije, voda i okoli┼ía u BiH realizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva finansija Austrije i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD)

Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Posljednji kvartal oktobra u Sarajevu je obilje┼żen temama zelene ekonomije i odr┼żivog razvoja. Po ┼íesti put sajam RENEXPO┬« BiH ugostio je veliki broj stru─Źnjak, 45 kompanija, 1800 posjetilaca, konferencije su zabilje┼żile rekordnu posjetu sa ─Źak 800 u─Źesnika. Obra─Ĺene su aktuelne okoli┼íne teme i razmijenjena iskustva u oblasti obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti, upravljanja otpadom, vodosnabdijevanja, upravljanja otpadnim vodama i muljem.

Doga─Ĺaj je podjednako zainteresovao privatna i javna preduze─ça, otvaraju─çi debate o efikasnom upravljanju energijom, kroz sprovo─Ĺene sistema energetskog menad┼żmenta, kori┼ítenju obnovljivih u daljinskom grijanju, reformi komunalnih usluga. U programu su u─Źestvovali stru─Źnjaci iz uprave javnih preduze─ça, institucija, kao i privatnih kompanija koje primjenjuju mjere odr┼żivog poslovanja.

RENEXPO┬« me─Ĺunarodni kongresni sajam energije, voda i okoli┼ía u BiH

RENEXPO┬« me─Ĺunarodni kongresni sajam energije, voda i okoli┼ía u BiH

Pored inovativnoh tehni─Źkih i tr┼żi┼ínih podataka predstavljeni su dostupni modeli finansiranja. Najvi┼íe pa┼żnje je posve─çeno programima Evropske Banke za obnovu i razvoj (EBRD), namijenjenim za finansiranje projekata odr┼żivog urbanog razvoja i energetskih projekata za modernizaciju daljinskog grijanja, a to su ReDEWeB (Renewable District Energy in the Western Balkans) i Green Cities. Za manje projekte energetske efikasnosti finansijske proizvode predstavili su Partner MKF i UniCredit Bank d.d.

Organizator sajma REECO International, pionir u promovisanju koncepta odr┼żivog razvoja u mnogim evropskim zemljama, s ponosom isti─Źe da ovaj uspje┼ían koncept u Bosni i Hercegovini, tradicionalno privla─Źi pa┼żnju stru─Źne javnosti, stranih investitora i industrije.

„Dugoro─Źni cilj skupova RENEXPO┬« u zemljama Zapadnog Balkana je da postavi jake temelje savremenim trendovima poslovanja, koji se baziraju na odgovornom kori┼ítenju i o─Źuvanju prirodnih resursa. Pored doma─çih i stranih institucija, najzna─Źajnijeg partnera vidimo u odgovornim i ekolo┼íki svjesnim gra─Ĺanima. Zato ─çemo uvijek otvoriti diskusije o goru─çim pitanjima za pobolj┼íanje kvaliteta ┼żivota u BiH i potkrijepiti ih konkretnim ekonomskim analizama“ poru─Źuju organizatori i dodaju,

„Platforma RENEXPO┬« BiH je otvorena za nove ideje za kreiranje ekolo┼íke i ekonomske budu─çnosti Bosne i Hercegovine.“

U cilju unapre─Ĺenja regionalne saradnje RENEXPO┬« pro┼íiruje aktivnosti na nova tr┼żi┼íta i najavljuje sljede─çi sajam u Sjevernoj Makedoniji u Skopju od 3-4. decembra 2019. godine.

Vi┼íe fotografija mo┼żete pogledati na linku