Connect with us
Energetska efikasnost

Evropa prednja─Źi u smanjenju i oporavku ambala┼że

Koli─Źina ambala┼że se brzo povec╠üava ┼íirom sveta kako na razvijenim tako i na tr┼żi┼ítima u razvoju kako bi zadovoljila potrebe rastuc╠üih i bogatijih populacija. Ovo povec╠üava uticaj ambala┼że u svakoj fazi ┼żivotnog ciklusa pakovanja, od ekstrakcije resursa do upravljanja otpadom na kraju ┼żivota.

Ipak, u─Źinjen je veliki napredak kako bi se smanjio rastuc╠üi obim otpada koji se proizvodi. Ovo podrazumeva nove propise o upravljanju proizvodima, vec╠üu efikasnost u lancima snabdevanja proizvodima i pritisak na tro┼íkove, ┼íto poma┼że kompanijama da u┼ítede novac koristec╠üi manje pakovanja, a pru┼żile iste rezultate. Ovi propisi doneli su pozitivne rezultate uklju─Źujuc╠üi: smanjenje potra┼żnje sirovina, smanjenje otpada i emisija, prelazak na odr┼żivije materijale i uklanjanje opasnih materija iz ambala┼że.

Ranije ove godine, tim u UTS: Institut za odr┼żive resurse sproveo je istra┼żivanje o odr┼żivosti kompanija za pakovanje koje rade na tr┼żi┼ítima u razvoju. Glavne tri uspe┼íne kompanije imaju sedi┼íte u Evropi, tako da je Evropa┬á priznati lider u odr┼żivosti pakovanja. Nalazi ovih kompanija, od kojih su mnogi globalni i posluju u Australiji, pru┼żaju korisne informacije o ambala┼żnom otpadu ovde.

Sve u svemu, kompanije su se najbolje pokazale na polju efikasnosti pakovanja i oporavka ambala┼że na licu mesta. Efikasnost pakovanja je atraktivna iz perspektive produktivnosti tro┼íkova i resursa, a oba ova podru─Źja performansi lak┼íe kontroli┼íu kompanije nego, recimo, procese lanca snabdevanja. To su o─Źigledne oblasti u kojima se mogu zapo─Źeti kampanje koje ula┼żu u pobolj┼íanje odr┼żivosti ambala┼że.

Na drugom kraju spektra, kriterijum sa drugom najni┼żim povr┼íinom performansi bio je oporavak ambala┼że. Tako─Ĺe spu┼ítanje spiska performansi je anga┼żovanje potro┼ía─Źa.

Jednostavna efikasnost pakovanja mo┼że se postic╠üi kombinacijom pobolj┼íane selekcije i proizvodnje ambala┼że, pametnog dizajna ambala┼że za povec╠üanje konstruktivne ─Źvrstoc╠üe sa manjim materijalom i dizajniranjem ambala┼że namenski, a ne over dizajniranjem.

Dobre performanse uklju─Źuju specifi─Źne ciljeve za smanjenje ambala┼że u odnosu na proizvod ili prodaju, ili vi┼íe holisti─Źkih mera, kao ┼íto su primarno i distribucijsko pakovanje, manje recikliranih materijala – zajedno sa sistematskim procesima za kontinuirano pregledanje postojec╠üe ambala┼że.

Preduzec╠üa mogu da koriste nivoe performansi za gore navedene kriterijume vezane za otpad, kako bi sami procenili svoje trenutne performanse, a zatim izabrali klju─Źna podru─Źja da bi se fokusirali na gu┼íenje performansi do sledec╠üeg nivoa.

Prevedeno sa stranice: www.fmmagazine.com.au