Connect with us
Energetska efikasnost

Australija: Energetska efikasnost kao garant pristupa─Źne energije

17. oktobra 2017. australijska vlada je objavila preliminarne detalje o predlo┼żenoj Nacionalnoj garanciji za energiju (NEG).

Savet za energetsku efikasnost, vrhunsko telo Australije za stru─Źnjake za energetsku efikasnost, pozdravio je posve─çenost australijske vlade adresiranju pouzdanosti kroz NEG. Me─Ĺutim, Vec╠üe je primetilo da NEG na sopstvenom nivou nec╠üe biti dovoljan za pru┼żanje sigurne, pristupa─Źne energije.

„Jo┼í uvek treba ispitati detalje novog NEG-a. Ako obezbedi vec╠üu sigurnost energetskoj industriji, to c╠üe biti dobrodo┼ílo. Me─Ĺutim, ona mora biti deo ┼íireg plana za pobolj┼íanje energetskog sistema Australije „, ka┼że Luke Menzel, direktor Saveta za energetsku efikasnost (EEC).

„NEG treba dopuniti ozbiljnim akcijama na polju energetske efikasnosti kako bi se obezbedila povoljna, pouzdana i ─Źista energija koju Australijanci zaslu┼żuju“, ka┼że on.

Novi izvje┼ítaj najvre─çeg svetskog tela za energiju, Me─Ĺunarodne agencije za energiju (IEA), utvrdio je da je energetska efikasnost:

  • Klju─Źna za dostupnost energije. U najrazvijenijim zemljama, nedavna pobolj┼íanja u smislu energetske efikasnosti su smanjila potro┼ínju energije za domac╠üinstva za 10 do 30 posto.
  • Osnova za energetsku sigurnost. Bez agresivnog delovanja na energetsku efikasnost i Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska ne bi ispunile svoje ciljeve sigurnosti gasa.
  • Jedina i najva┼żnija akcija za smanjenje emisije. IEA je ustanovila da je energetska efikasnost odgovorna za vi┼íe od 75 procenata globalnih smanjenja emisija od 2014. godine.

Emisije staklene ba┼íte u Australiji predstavljaju proizvod koli─Źine struje koju Australija konzumira i „intenzitet emisije“ te struje. Iako c╠üe NEG smanjiti intenzitet emisije elektri─Źne energije, nec╠üe pomoc╠üi australijskim preduzec╠üima i domac╠üinstvima da efikasnije koriste energiju.

„Radujemo se saradnji sa Vladom o dizajnu NEG-a, ali je od su┼ítinskog zna─Źaja da se ona nadopunjuje sna┼żnom akcijom za energetsku efikasnost“, ka┼że on.

Prevedeno sa stranice: www.fmmagazine.com.au