Connect with us
Budu─çnost

Zvu─Źne barijere kao fotonaponski prijemnici

In┼żenjeri Tehnolo┼íkog univerziteta u Ajnhovenu, Holandija, projektuju zvu─Źne barijere du┼ż autoputa koje su ujedno i fotonaponski prijemnici. Barijere ─çe biti prijemnici sun─Źeve svetlosti (lumniscent solar concentrator ÔÇô LSC). Prijemnici prihvataju sun─Źevu svetlost i usmeravaju ih ka ivicama obojenih panela gde su uobi─Źajene solarne ─çelije koje svetlost pretvaraju u elektri─Źnu energiju.

Lumniscent solar concentrator ÔÇô LSC

Lumniscent solar concentrator ÔÇô LSC

Michael Debije iz Odeljenja za hemijsku energiju i hemiju ka┼że da su paneli jeftini, mogu biti u bilo kojoj boji, izdr┼żljivi su i mogu da rade i po obla─Źnom vremenu. ÔÇ×To zna─Źi da imaju ogroman potencijalÔÇť, rekao je.

Ova istra┼żiva─Źka grupa sprovela je celogodi┼ínje testove na dva poteza zvu─Źnih barijera ┼íirine 5 m i visine 4,5 m. Paneli su delimi─Źno pokriveni LSC, a delimi─Źno poluprovidnim panelima sa konvencionalnim solarnim ─çelijama. Istra┼żiva─Źi ─çe sada uporediti rezultate ovih dveju tehnologija.

Tim testom ─çe se odrediti koliko se struje mo┼że dobiti od panela LSC u raznim uslovima, kao i kako izdr┼żavaju eventualni vandalizam.

Izvor: obnovljiviizvorienergije.rs