Connect with us
Energetska efikasnost

Za energetski efikasan i zdrav dom

Kada je u pitanju energetska efikasnost objekta, kao i obezbe─Ĺenje prijatne, zdrave unutra┼ínje klime, izuzetno va┼żnu ulogu ima fasadni termoizolacioni sistem. Pravilno izolovana ku─ça je prijatno topla zimi, a za┼íti─çena od uticaja toplote leti. Tako, tokom cele godine u ku─çi vlada uravnote┼żena klima bez ve─çih temperaturnih promena, uz zna─Źajno spre─Źavanje gubitka toplote ─Źime se ┼ítedi i do 50% tro┼íkova za elektri─Źnu energiju!

Sistemsko rešenje za zidove koji dišu

Baumit openSistem sastoji se od me─Ĺusobno kompatibilnih, difuzno otvorenih komponenti najvi┼íeg kvaliteta. Klju─Źne elemente ovog fasadnog sistema koji di┼íe ─Źine fasadne termoizolacione plo─Źe Baumit openTherm plus i beli lepak Baumit openContact.

Srce sistema su fasadne termoizolacione plo─Źe Baumit openTherm plus od grafitnog stiropora, sa jedinstvenom Baumit inovacijom koja obezbe─Ĺuje ─Źak 4 puta ve─çu paropropusnost u odnosu na klasi─Źne bele plo─Źe od stiropora.

Visoka paropropusnost obezbe─Ĺena je patentiranim sistemom perforacija u plo─Źi, koje obezbe─Ĺuju br┼że odvo─Ĺenje vodene pare iz konstrukcije. Nakon pravilnog lepljenja i ugradnje zavr┼ínog sloja, vazduh u otvorima doprinosi efikasnoj toplotnoj izolaciji.

Baumit openTherm tako izoluje bolje od standardne grafitne EPS plo─Źe bez perforacije, uz vi┼íestruku sposobnost propu┼ítanja vodene pare. U pore─Ĺenju sa klasi─Źnim belim plo─Źama od stiropora Baumit openTherm plus plo─Źe omogu─çavaju bolju izolaciju za vi┼íe od 23%, dok je prednost u odnosu na mineralne fasadne plo─Źe jednostavna ugradnja i povoljnija cena.

┼żena sa providnom maskom preko o─Źiju

Open sistem / Foto: Baumit

Beli, visokokvalitetni lepak Baumit openContact veoma je paropropusan i sa odli─Źnom adhezijom na podlogu predstavlja idealno sistemsko re┼íenje za lepljenje i armiranje.

Kako bi kompletan fasadni sistem ÔÇ×disaoÔÇť, kao zavr┼íni sloj fasade preporu─Źuje se premium fasadni malter Baumit StarTop, koji pored visoke paropropusnosti poseduje efekat samo─Źi┼í─çenja fasade.

Sistem ima istu paropropusnost kao i cigla i prema tome, stvara sa opekom, homogen, visoko difuzni otvoreni omota─Ź ku─çe koji neprestano ispu┼íta suvi┼ínu vodu iz unutra┼ínjosti ku─çe ka spolja ─Źime se spre─Źava visoka vla┼żnost vazduha i nastanak bu─Ĺi. Sa druge strane, u toku zimskih dana, zahvaljuju─çi izuzetnim termoizolacionim svojstvima, spre─Źava pojavu previ┼íe suvog vazduha koji nastaje kao posledica poja─Źanog grejanja u neizolovanim ili lo┼íe izolovanim objektima.

  • Visoka paropropusnost termoizolacionog sistema;
  • Optimalna unutra┼ínja klima za prijatan ┼żivot;
  • Izolacija za svaku fasadu, novogradnju i rekonstrukcije starih objekata;
  • Jedinstvena Baumit inovacija.

Uvek prijatno

Pored temperature prostorija, va┼żan faktor koji omogu─çava stvaranje prijatne unutra┼ínje klime je relativna vla┼żnost vazduha. Na unutra┼ínjim temperaturama izme─Ĺu 19 i 22┬░ C, vla┼żnost treba da bude izme─Ĺu 40 i 60 %. Dnevno, otprilike 10 litara vodene pare po doma─çinstvu (koja nastaje kao rezultat procesa kuvanja, tu┼íiranja itd.) potrebno je da se oslobodi iz unutra┼ínjih prostorija. Baumit openSistem sa svojom visokom paropropusno┼í─çu efikasno poma┼że eliminaciji ove vlage.

www.baumit.com
BAUMIT d.o.o.
Smederevski put 25k
11130 Beograd, Srbija
T: +381 11 347 50 79
F: +381 11 347 47 95
office@baumit.rs
www.baumit.rs